Luomutuotteiden kohdalla ainakin saatavuus ja hinta ovat arjen ostosvalinnoissa mukana. Tästä jutusta löytyy kolme erityyppistä listausta hedelmien ja vihannesten torjunta-ainejäämistä. Ne antavat aika hyvin suuntaviivoja siitä, mitkä tuotteet kannattaa valita luomuna, mutta missä kohdin voi hyvällä omallatunnolla joustaa. (Nämä listat olen julkaissut jo joskus aiemminkin, mutta laitan ne nyt koottuna yhteen postaukseen.)
Itse ostan osan käyttämistäni raaka-aineista luomuna. Olen tutkaillut lähiseutuni tarjontaa ja hintoja senverran, että tiedän mistä kaupasta löydän mitäkin. Tietty minun valintojani helpottaa se, että valmistan ainoastaan kasvisruokaa. En osta paljonkaan hedelmiä koska minulla on mahdollisuus marjastaa. Tonttinikaan ei ole suuren suuri - mutta se riittää oman käytön salaattiainesten kasvattamiseen.
EWG (Environmental Working Group) listan mukaan näytteet joissa kokeissa löytyi kasvinsuojeluaineita (%)
Saastuneimmat hedelmät
nektariinit 97.3 %
persikat 96.6 %
omenat 93.6 %
mansikat 92.3 %
kirsikat 91.4 %
Vähiten saastuneet hedelmät:
avokado 1.4 %
mango 7.1 %
ananas 7.7 %
kiivi 15.3 %
papaija 23.5 %
Saastuneimmat vihannekset:
lehtiselleri 94.1 %
kukkakaali 84.6 %
porkkana 81.7 %
paprika 81.5 %
peruna 81 %
Vähiten saastuneet vihannekset:
sipuli 0.7 %
pakastettu sokerimaissi 3.8 %
parsa 6.7 %
pakastetut sokeriherneet 22.9 %
parsakaali 28.1 %
Toinen lista - Kunto Plus lehdestä.
TORJUNTA-AINEJÄÄMÄT YLEISIÄ
Omena
Peruna
Salaatti
Viinirypäleet
Paprika
Mansikka
Kirsikka
Pinaatti
Lehtikaali
Lehtiselleri
Luumu
Nektariini
VÄHÄN TAI EI LAINKAAN JÄÄMIÄ
Sipuli
Avokaado
Ananas
Mango
Herne
Kiivi
Kaali
Maissi
Munakoiso
Verkkomeloni
Vesimeloni
Greippi
Bataatti
Kolmas, myös Kunto Plus lehdestä jemmattu lista; 15 ruoka-ainetta jotka kannattaa ostaa luomuna.
Tanskalainen tutkimus ruoka-aineiden pestisidi-, eli torjunta-ainejäämistä.
Torjunta-aineiksi lasketaan rikkaruohomyrkyt, hyönteismyrkyt, homeiden- ja sienten torjunta-aineet sekä jyrsijöiden torjunta-aineet eli rotanmyrkyt.
Luettelo ruoka-aineista joilla on suurin merkitys päivän aikana kertyvistä pestisidimääristä:
Omena 23.6%
Vehnäleipä 15.4%
Peruna 7.2%
Päärynä 4.8%
Tomaatti 4.2%
Kurkku 3.8%
Viini 3.5%
Salaatti 2.5%
Viinirypäle 2.2%
Appelsiini 2%
Sitruuna 1.9%
Klementiini 1.8%
Kiivi 1.8%
Kaurahiutale 1.7%
Paprika 1.0%
Prosenttimäärät ovat keskiarvoinen osuus Tanskassa ruuasta saadusta pestisidijäämästä.
______________________________________________________________________________
Viljoista lyhyesti:
"Suomalaisista elintarvikkeista eniten torjunta-ainejäämiä on löydetty rukiista. Sen jälkeen eniten jäämiä on löydetty mansikasta, kaurasta, vehnästä ja porkkanasta. Mutta miksi suomalaisen ruokavalion terveellisin laji eli ruis onkin osoittautunut jäämäpitoisuuksiltaan pahimmaksi?
- Se johtuu siitä, että ruispelloille joudutaan edelleen ruiskuttamaan korrenvahvistamisainetta, jotta vilja ei lakoontuisi. Ikävä kyllä tämä aine säilyy hyvin viljassa, joten leivässäkin siitä on jäämiä, vastaa Kalevi Siivinen.
Suurin osa, noin 90 prosenttia torjunta-ainejäämistä, löydetään ulkomaisista elintarvikkeista. Kärkisijaa pitävät omena, päärynä, ruis, viinirypäle ja appelsiini."
Lähde: Kuningaskuluttaja
________________________________________________________________________________
Viineissä luomulaatu ei maksa mainittavasti enempi kuin tavallinen - senkään kanssa ei kannata tinkiä.
Lisään tähän nyt vielä muutaman luomu-ostosvinkin. Täydentelen tätä myöhemmin.
Jos sinulla on hyviä vinkkejä koskien luomulaatuisia hedelmiä & vihanneksia - niin kerrotko meillekin.
Niin ja tietysti kiinnostavia ovat kaikki luomulaatuisia tuotteita koskevat huomiot tuotteista joissa hinta ja laatu kulkevat mahdollisimman kaukana toisistaan. Suosituksia jos laatu on korkealla ja hinta alhaalla - varoituksen sana jos homma menee toisin päin...
Omenat - Parhaat olen löytänyt Lidlistä. Hinta ja laatu kohdillaan
Pinaatti - Lidl pakasteallas
Porkkanat - Cittari Pirkka luomuporkkanat
Sitruuna - Lidl
Ruisleipä - Cittari Palokan leipomon ruisvuokaleipä
Riisikakut - Cittari Pirkka
Täällä toinen luomua suosiva kasvistelija! Mukava kun kokosit nämä listat yhteen. Pitääpä oikein tallentaa sivu niin voin tähän palata. Tänä kesänä en ole millään voinut vastustaa tyrkyllä olevia hienoja nektariineja ja persikoita. Ja tuolla pahislistan kärkipäässä ne oleskelevat :/ Tuo rukiin tilanne oli kyllä ikävä yllätys.
VastaaPoistaHei Paula :)
PoistaMinutkin yllätti aikoinaan tuo ruis. Jotenkin aina ajattelin että se nyt ainakin on sitä hyvää ja terveellistä...
Luomuruisjauho on hiukan hintavaa, mutta luomuleipää löytää ihan kohtuuhintaisena.
Minulla on jo senverran takaraivoon jääneet nämä listat, että ei oikein luonto anna periksi ostaa niitä epilyttävimmiksi luokiteltuja.
Hyviä listoja olet keränyt. Eipä minulla ole mitään lisättävää. Lidlistä minäkin olen hakenut luomuomenoita ja luomuvihannespakasteet. Ruis - oli uutta tietoa. Perunastakin ja porkkanasta tiesin, mutta on päässyt unohtumaan. Nyt vähän tarkemmin valitsemaan kaupassa.
VastaaPoistaHei Merikukka :)
PoistaHyvä jos listat olivat avuksi.
Pirkan luomukahvi (alle 4 euroa) k-kaupoista
VastaaPoistaHei ja kiitos vinkistä :)
PoistaItsekin olen Pirkka luomukahvia aikoinaan ostanut ja käyttänyt. Se on oikeasti tosi hyvä kahvi - pakkaus ja Pirkka-merkki hämäävät. Suosittelen kyllä kahvittelijoita kokeilemaan.
Mielenkiintoisia listoja - itse yritän aina valita mahdollisimman puhdasta, läheltä ja ennenkaikkea kotimaista. Esim. talvella meillä ei syödä tomaatteja koska Suomessa ei ole talvella tomaattiaika jne. eli kauden kotimaisilla mennään. Mieltäni on kaivertanut asia jota nyt suoraan sinulta kysynkin: kuinka ruokit taloutenne herrahenkilön? tuleeko hän kylläiseksi kasviksista vai teetkö hänelle omat ruoat vai kokkaako hän kenties itse ateriansa? Omat kasivssyöjäkauteni ovat aina kaatuneet ajanpuutteeseen eli siihen, että miehelle pitää kuitenkin tehdä "kunnon liharuoka" ja sitten itselle kasvisvaihtoehto.
VastaaPoistaHei :)
PoistaSamoilla linjoilla olen minäkin. Salaattia syödään niin kauan kuin viimeiset viljelykset paleltuvat ja siinä kohdassa vaihdan juureksiin.
Meillä mies kyllä tykkää kasvisruuista ihan tosissaan. Hän niitä vähän oudompiakin virityksiä aina eniten kehuu. On joskus luullut paistettuja tofupaloja kanaksi ja soijamakkara on mennyt läpi ihan tavallisena.
Meillä on myös tapa että hän valmistaa liharuuat jos niitä hinkuaa. Hän ostaa syksyisin jonkun kilon hirvenlihaa ja tuttu kaveri tuo välillä Keiteleen muikkuja tai kuhaa. Niitä kyllä sitten me naisetkin syömme.
Olipas aika yllättäviä tuotteita noissa listoissa. Olen jotenkin olettanut, että kotimaiset porkkanat ja perunat nyt ainakin olisivat melko puhtaita. Pitääpäs käydä tiheämmin äidin perunakellarissa hamstraamassa perunoita ja porkkanoita. Ne kun ovat kasvaneet ihan oman hevosen "luomulannoitteella". Ja luomu omppuja olen kyllä itsein aina Lidlistä ostanut, pitääpäs jatkossakin muistaa tämä. Kiitos näistä mielenkiintoisista hyödyllisistä tiedoista.
VastaaPoistaKiitos kommentista Eija :)
PoistaKyllä tosaalta ymmärtää tuon porkkanan ja perunan sisältämät myrkyt. Ne ovat aika haasteellisia viljeltäviä ilman lajikiertoa.
Jos sinulla on luomua omasta takaa, niin hyödynnä sitä ihmeessä :)
Minäkin pääsen mummolan laarille :)
Kiitos paljon listasta :)
VastaaPoistaKäytän paljon luomua vihanneksissa ja niissä hedelmissä, mitä ostan. Mutta tuo ruis - sitä en ole tiennyt. Tästä lähtien ostoskoriin päätyy siis luomuruisleipää.
Noita vinkkejä kun tässä oli muutama, niin Lidlissä on luomuruispaloja. Tuen mieluummin kotimaisia pieniä leipomoita, mutta Lidlissä käydessä joskus tulee ostettua noita.