keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Lehdestä leikattua

Toissa-aamun lehdestä repäisin sinne "talteen-lootaani" tämän lyhyen artikkelin.

"Viranomaisten aikomus on nostaa reippaasti ravinnoksi käytettävien öljykasvien ja juuresten sallittuja kasvimyrkkyjäämiä. Yhdysvalloissa yleisimmin käytetty kasvimyrkky on maatalousjätti Monsaton kärkituote Roundup..."
Lyhyesti: Suunnitelmissa on sallia kaksinkertaiset glyfosaattijäämät nykyisiin verrattuna.

Monsantosta ja soijasta olen lueskellut senverran, että soijabulkki-tuotteet olen suosiolla jättänyt väliin jo vuosia. Artikkeli jatkuu, ja aihe sivuaa myös bataattia.
USA:sta tuotu bataatti on muutenkin jo ollut viime vuosina yksi niistä asioita, jota pähkäilen usein kauppareissulla. Bataatti olisi mukava lisä keittoihin ja uunijuureksiin muttamutta...
Voin vain kuvitella niiden viljelysarojen pituuden joissa bataatit Texasin pelloilla mötköttävät. Ja sen viimeisenkin hingun bataattikeittoon vie artikkelin kaltainen uutisointi. En ole tainnut omista lähikaupoista löytää kuin usalaista perusbataattia. Tuodaanko sitä muualta? Luomuna?

Ei sen enempää bataatista ja USA:n maatalouspolitiikasta. Edelleen käytän USA:sta tuotua luomulaatuista chlorellajauhoa. Minulla on käsitys, että luomutuotanto siellä on hyvinkin valvottua ja luottamuksen arvoista.

Usein vain joku pienikin juttu jää takaraivoon vaikuttamaan valintoihin...
Kuten se jutteluhetki luomuviljelijän kanssa, jonka hyvä ystävä oli espanjalainen viljelijän rouva, joka tiesi miten tomaatin ruiskutukset Espanjassa tapahtuvat, ja joka kertoi että "Ei siinä vielä mitään, mutta näkisittepä mitä niihin lyödään poiminnan jälkeen matkaeväiksi", että ei itse espanjalaisena suostu ostamaan Suomessa espanjalaista tomaattia...

Kaikki kuultu ja luettu pitää tietty aina kyseenalaistaa - niin nämä minunkin juttuni :)

Mietityttää, mutta myös motivoi...
8 kommenttia:

 1. Itse ostan nykyään kaiken mahdollisen luomuna. Käytän ihan mielelläni kaikki rahani siihen, että perheeni saa mahdollisimman puhdasta ruokaa :) Ruokavalio kuitenkin vaikuttaa ihan kaikkeen. Täällä Tampereen alueella on nettikauppa, josta saa tilattua suunnilleen kaiken tarvitsemansa luomuna ja ostokset toimitetaan ihan kotiovelle saakka. Kätevää :)

  Paitsi, jos pitää valita niin saatan ostaa kotimaisen tavistuotteen ennemmin kuin jostain Israelista tuodun luomun. Mutta onneksi täällä päin on niin hyvät luomukaupat, että kotimaista luomua on todella hyvin tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista :)
   Aikalailla samat ajatuksen minullakin. Ihan kaikkea en luomuna osta - vähän aina tilanteen mukaan. Tarjonta ei kaikilta osin ole ihan sitä mitä tarvitsisi ainakaan näissä minun kulmakaupoissa.
   Esim. maidon haluaisin luomu-raakamaitona mutta ihan mahdoton yhtälö. Kompromisseja on vaan tehtävä. Luomumunat ovat joskus loppuneet - sitten vaan on valittava vapaan kanan munia...

   Totta on että ihminen on sitä mitä hän syö. Minulla ei ole mitään edes pienempää sairautta - panostankin mielelläni ne rahat jotka apteekissa säästän hyvään ruokaan ja joihinkin ravinnelisiin ja muihin pikku hifistelyihin :)

   Mielestäni perusraaka-aineet eivät edes maksa paljon - vaikka sitten ostaisi luomua. Jos tavallisen vs luomu hernepussin tai hiutalepaketin ero on jonkun kymmenen senttiä, niin mitä se siinä viiden litran kattilassa painaa. Väitän että hyvä perusruoka on Suomessa ihan kohtuuhintaista jos pikkuisen viitsii kilohintoja, ostopaikkoja ja tarjouksia tutkia.

   Ja samoilla linjoilla olen myös tuossa "ranskalainen luomu" vs suomalainen tavallinen.

   Tähän taas yksi juttu jonka kuulin suomalaiselta luomuviljelijältä: Ranskassa luomuviljelijä saa käyttää pelloilla 40 eri kemikaalia - Suomessa ei yhtään. Näin minulle on siis sanottu - en ole tarkistanut väitteen todenperäisyyttä, mutta suunnitelmissa on kyllä etsiä siitäkin aiheesta enempi tietoa.

   Ihmetyttikin tuo USA-uutinen... Elin luulossa että ihmisiä kiinnostaa mykyään yhä enemmän ruuan alkuperä ja että luomutuotteiden kysyntä lisääntyy jatkuvasti... Mitä kautta ne Roundup-viljat syötetään meille? Sen tiedän että Roundup-soijaa menee paljon esim. allaslohen rehuksi ja harva huomaa kalatiskillä pohtia kasvinsuojelujäämiä ja glyfosaattia...

   Voi hyvä ihme - kun kaiken tietäisi ihminen, niin olisiko elämä helpompaa vai hankalampaa :D

   Poista
 2. Olisikin kiva tietää, mitkä kannattaa oikeasti ostaa luomuna ja minkä ei ole niin väliä..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)
   Postailin aiemmin juttua aiheesta. Kurkkaapa tämä linkki:

   http://eilistapaistoa.blogspot.fi/2012/06/valitse-nama-luomuna.html

   Poista
 3. Bataatti on yksi mun suosikeista, joten ihan kiva tietää tällaisesta. Sieltähän se taitaa suurin osa tulla, mutta pitääpä kiinnittää seuraavan kerran huomiota. Näin kesäisin on kyllä ihanaa, kun tietää melko tarkasti, mitä syö ja mistä kaikki on peräisin, ja millaisilla lannokkeilla kasvatettuja. Oman kasvihuoneen kun saisi, niin voisi kasvattaa tuotantomäärät ihan toisiin sfääreihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips Saara :)
   Bataatti olisi kyllä hyvä lisä vihannespatoihin mutta aina olen vähän karsastanut USA-tuotantoa sen osalta. Aiemmin julkaisemassani listassa bataatti kuuluu vähän torjunta-ainejäämiä sisältävien juuresten joukkoon. Miksi sille sitten kuitenkin halutaan korkeammat raja-arvot niiden osalta...

   Olen minäkin sitä kasvihuone ajatusta pyöritellyt vuosia. Ihan pienellä ei tee mitään ja isompi on aika haasteellinen sovittaa tähän rajalliselle tonttiläntille.

   Poista
 4. JKL:än Sokoksen ruokakauppa Mestarin Herkusta saa luomubataattia, itsekin ostan bataatit sieltä. Alkuperämaata en nyt muista mutta veikkaan USA:a.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos vinkistä :)
   Minä olen ihan toivottoman huono käymään keskustan kaupoissa. Olen sitä Cittari-tuulipuku-kansaa...
   Tyttäriltä kuulin kanssa kehuja Mestarin Herkun luomuvalikoimasta. Ja että hintatasokin oli jopa Cittaria edullisempi ainakin luomubanaanien osalta.
   Täytyy ihan itse nyt kanssa ryhdistäytyä käymään paikanpäällä ja yrittää mahduttaa auto sinne pelottavan pieneen parkkihalliruutuun :D

   Poista