sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Kasvimaan laajennusosa

Voisi kai sitä helpommallakin tehdä muutaman penkkirivin kasvimaata... Tehtiin nyt kuitenkin kerralla sellainen - vaikka vähän vaikeamman kautta, että tulevina vuosina kasvimaan kevättöihin kuuluu laattakäytävien harjaus ja se mukavin, siementen kylvö.

Ensin oli leikkimökki. Ja kun sen katto kävi tytöille matalaksi, myytiin mökki pois ja vanha laattaperustus hyödynnettiin kasvimaaksi. Sitten sitä kasvimaata vähän laajennettiin - ja nyt taas laajennettiin :)

Onnea matkassa oli siinä, että alkuperäisen kaltaisia pihalaattoja löytyi vielä (niitä samoja, joita oli käytetty parikymmentä vuotta sitten leikkimökin perustuksissa ). Hakusalla olivat. Aika monta kauppaa piti koluta ja melkein jo luovuttaa. Yksi päivä meni siihen, että vanha lasilava kiskottiin takapihalta uuden suunnitelman osaksi. Toinen päivä lapioidessa vanhaa nurmikkoa pois. Kolmas päivä laattojen asennukseen. Ja tänään, tämä neljäs päivä sitten vain hifistelyyn; lasilavan pesuun, samettiruusujen ja iisopintaimien istutukseen, tyytyväiseen ihmettelyyn - kyllä - siitä tuli ehkä parempi kuin etukäteen kuvittelinkaan :)


Laatoitetun kasvimaan perustamiseen muutama vinkki:

Teimme uudisosan ulkorajat linjalangalla (erittäin tiukkaan pingotetulla). Lanka solmittiin maahan lyötyihin metallitappeihin - ja pito varmistettiin paikoin vielä painavilla betonipalkeilla.
Koska jatkoimme vanhaa, suunnitelma pohjasi pitkälti siihen. Jatko-osan etulinja yhdistettiin vanhan osan yhteen sivukäytävään. Siitä oli helppo vetää jatkolinjaus uusillekin laatoille. Kannattaa tarkistaa että narujen väli pysyy samana - ja ottaa tarvittaessa vielä ristimittakin.
Alkuun asennettiin laajennusosan uloimmat nurkkalaatat. Pitkällä laudalla ja vatupassilla saa oikean koron. Alta lapioimme vanhan nurmikentän ja katkoimme pensasaidan juurakot. Asennukseen sain kaverin hiekkamontulta fillerihiekkaa. Vanhalla käsisahalla on kätevä leikata tarkka raja nurmikkoon.
Asennushiekan oikea määrä on näppärä katsoa laatoitetun alueen uloimpien nurkkalaattojen väliin sopivaksi sahatulla laudalla, johon tehdään laattojen syvyiset lovet. Suunnilleen sopiva määrä filleriä (tai muuta vastaavaa) lapioidaan laattakäytävän pohjaksi. Kostean fillerin tiivistämiseen riittää tallominen lättäpohjakengillä. Laattojen alapinnan korkoon lovetulla laudalla on helppo hinkutella ylimääräiset hiekat pois - tai todeta vajaat kohdat.Eikä kai minulla sen kummempaa vinkkiä taida tästä aiheesta olla... Sen verran kuitenkin vielä, että ainakin meillä nämä 40x40cm pesubetonilaatat ovat estäneet mainiosti kaikkien juuuririkkojen leviämisen kylvöpenkkeihin.
Lasilavan toinen pääty tuli reilu 30cm toisen laattarivin päälle. Sitä mittavirhettä laattoja asentaessa vähän tuskailin, mutta totesinkin sitten, että se virhe onkin loppupeleissä ihan mainio juttu. Lasilavan sisäpuoliselle laatoitukselle on nyt kiva asetella ruukkuja. Innostuin aiheesta niin, että taidan laittaa lavan alle vähän isommankin laatta-alueen :)


Etupihan kasvimaa tänään ilta-auringossa - lapio ja kottikärryt lepäävät uusia haasteita odottamassa...


Näkymä kesäkeittiön terassilta viinilasin takaa... Siellä se on - tuhannen neliön taajamatontin urbaani kasvimaa :)

10 kommenttia:

 1. Käytännöllisyyden lisäksi lopputulos on todella nätti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku :)
   Kyllä itsekin olin ihan positiivisesti yllättynyt lopputuloksesta. Sekin vielä, että tuskailin sen lavan mittojen kanssa - ja loppupeleissä olikin ihan mainio juttu, että sen sisällekin jäi laattapohjaa. Meinaan kyllä laajentaa lavan lattiaa - tiedä vielä että millä materiaalilla, mutta jollain ja joskus kuitenkin...
   Kyllä nämä rakennetummat kasvimaat sopii mielestäni ihan hyvin pienille kaupunkitonteille. Vaikka tälläkin etupihan läntillä on mm. perunaa, niin koristeena sitten kukkiakin.
   Tänä keväänä on ollut normia enempi intoa taas pihahommiinkin. Täytyy nyt lapioida niin kauan kun hulluutta vielä piisaa :)

   Poista
 2. Ihan hirmu siisti lopputulos! Kaunista!

  VastaaPoista
 3. Kaunista on! Kiva, että jaksat edelleen blogia päivittää. Olen tainnut roikkua mukana melkein alusta saakka (vuodesta 2011 ehkäpä?). Mukavaa kesää :)

  VastaaPoista
 4. MOI! kuuleppas, nyt ois taas aika päivittää blogia :D

  kesäterkuin Tiina ;)

  VastaaPoista
 5. Kyllä nyt jo kutkuttaa tieto miten selvisit kaalikoin hyökkäykseltä kokeilin sinun innoittamana lehtikaalta ja kun esikasvatus ilmeisesti onnistui minulta niin hyvin etteivät nuo mahtuneet kauan harsokaaren alla olemaan. Taistelin kaalikoin kanssa ja nyt uusimmat lehdet ovat reiättömiä. Mutta mikä tärkeintä: kyllä on huippukasvi tämä lehtikaali!

  VastaaPoista
 6. Minne olet kadonnut, oi ihana Johanna? Odottelen kovasti uusia blogipostauksia. Toivottavasti niitä tulee vielä :) - Maija

  VastaaPoista
 7. Hei! Kyselen samaa, kuin joku joskus aiemminkin: olisiko mahdollista saada blogilista heti alkuun, kun niiden takia tänne "joutuu" tulemaan, vaikka tämä ei päivitykkään. Ja voisitko muutamalla sanalla kertoa missä mennään. Onko blogi loppunut, vai tauolla vain. Meitä kauan mukana olleita on varmaan paljon, joita ihmetyttää.
  T: Aisa

  VastaaPoista
 8. Minä myös kaipaan sinun ihania ideoitasi ja vinkkejäsi tosissaan!

  VastaaPoista
 9. leenakin täällä kaipailee hyviä juttuja ja ruokavinkkejä !

  VastaaPoista