keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Tee itse - luomu kaurajauho

Lukija kyseli eiliseen kakkureseptiin liittyen kaurajauhojen perään - mistä niitä saa?
Tässä kaurajauhoista pikavinkki hänelle ja muillekin - jos lukijoista joku ei vielä tätä DIY-kaurajauhoa ole hoksannut.

Kaurajauhoja en minäkään ole oman kylän marketeista löytänyt, en myöskään paikallisesta lähituottajapuodista. Olen kyllä joskus jutellut ammattimyllärin kanssa kaurajauhoaiheesta. Jollen nyt ihan väärin ole asiaa ymmärtänyt, niin kauran rasvapitoisuus tekee kaurajauhosta myllyille haasteellisen tuotteen. Jauhettu kaura härskiintyy aika nopeasti - ilmiö jota ei tapahdu kuivemmille viljoille - joten sen myyntiaika on suhteellisen lyhyt. Senkin vielä olen muistavinani keskustelusta, että rasvapitoisen kauran jauhatus tahtoo tukkia myllyn.

Kaurajauhoja kyllä tehdään, mutta myyntipisteitä on harvakseltaan - itsekään en nyt tiedä lähietäisyydellä yhtään. Omiin tarpeisiin olen kuitenkin huomannut, että kaurajauhoja valmistuu tarvittava määrä nopeasti, helposti ja edullisesti sauvasekoittimella kaurahiutaleista.Edullinen ja hyvä tarkoitukseen on Pirkka luomu kaurahiutale. 850g pakkaus /1,39€ - eli tällä kepulikonstilla luomulaatuinen kaurajauho kustantaa reilun puolitoista euroa kilolta. Kilohintakaan ei nyt kuitenkaan tässä ole se pääpointti, vaan se että Pirkka tuotteita löytyy kaiken kokoisista K-kaupoista - eli sillointällöin iskevään kaurajauhotarpeeseen apu on lähellä.

Jos leipomista oikein isosssa määrin harrastaa, niin silloin kannattaa jo tietysti etsiä kauramylläri lähiseudulta. Myllyssä jauhettu kaura on hienompaa - tuntuukin kosteammalta ja raskaammalta kuin itse kaurahiutaleista pyöritelty. Rohmuta kaurajauhoja ei kuitenkaan kannata, vaan muistaa, että käyttöaikaa myllytuoreellakin kaurajauholla on max 2-3kk.Jauhoin nyt teille esimerkkisatsin kaurajauhoja. Viidestä desistä kaurahiutaleita valmistuu kolme desiä kaurajauhoa. En pyöritellyt näitä kuin jokusen sekunnin. Tässä tulos. Kauran rasva on jo alkanut irrota, osa hiutaleita on jauhaantunut hienoksi, osa on vielä pientä jauhomaista silppua. Tällaisenaan on oikein passelia ainakin minun taikinoihin.Ja teinpä kokeeksi vielä eilisen keventäjän talvikakunkin - nyt kaurasta, jauhoina ja hiutaleina, lisänä hiukan perunajauhoa. Sellainenkin vinkki vielä kaupan päälle, että tänään käytin taateleiden hauduttamiseen veden tilalla kolme desiä kahvia ja hapanmaitotuotteena desin mascarponejuustoa. Voitte vain kuvitella, ettei siitä setistä voi valmistua kuin aika hyvä iltapalakakku :)

Sanoisin kuitenkin, että ainakin tämän kakun kohdalla parempi rakenne tulee tattarijauhoihin yhdistetyistä kaurahiutaleista. Kaura on hyvin "raskas" vilja, joten toimii usein paremmin osana taikinaa hiutaleina.Jos tarkoitus on vain korvata valkoista vehnää kauralla, tai yleisluontoisesti vähentää gluteenipitoisten viljojen käyttöä, ei tarvitse satsata kalliisiin gluteenittomiin kauratuotteisiin. Tavan kaura on jauhettu samoissa myllyissä kuin gluteenipitoiset viljat, mutta jos ei sairasta varsinaista keliakiaa, eivät peruskauraan myllystä tarttuneet olemattomat gluteenipitoisuudet haittaa mitään.

Esimerkkejä kaurajauhon hinnoittelusta:

-Alara Gluteeniton Luomu Kaurajauho skotlantilainen  1kg 13,40 € - Hyvinvoinnin tavaratalo
-Kaurajauho luomu, Suomi 1kg 2,40€ - EkoAvain
-Kaurajauho luomu Suomi 1kg 3.05 € - Mukulaari

-Kaurajauho, omatekemä Pirkka suomalaisista luomukaurahiutaleista himpun reilu 1,50€/kilo.

22 kommenttia:

 1. Hyvä vinkki. Itse olen aiemmin jauhanut blenderillä myös kokonaisia kuorittuja kauranjyviä jauhoksi/rouheeksi leivän tekoon. Näitä saa ainakin ekokaupoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Talikko :)
   Ja kiitos vinkistä sinulle. Enpä ole itse sitä vielä kokeillut. Saman tempun voisi kai tehdä tatttariryyneilläkin. Kokonaista luomukauraa ja hiutaleita taitaa saada helpommin kuin jauhoja. Löytyy ainakin tuosta meidänkin suoratorilta.

   Poista
 2. Oi että! Hah :D olisi varmaan pitänyt kysyä tätä jo aikaisemmin! Mutta nyt sainkin vastauksen sitten :) kiitos paljon tästä!
  Ja mietin että onko se kauran rasva sitten sitä hyvää vai pahaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)

   "Mutta todellista tehoruokaa on myös kaura, jonka hyviin etuihin kuuluu muiden erinomaisten ominaisuuksien lisäksi gluteenittomuus. Kauraa voivat syödä lähes kaikki keliakiaa sairastavat, joilta vehnän, rukiin ja ohran käyttö on ehdottomasti kielletty. Aikana, jolloin ylipainosta on tullut todellinen ongelma lähes kaikkialla ja kauran osoittautuminen muiden etujensa lisäksi myös painonhallinnan välineeksi, tutkimus kaurapitoisen ravinnon nauttimisen myönteisestä vaikutuksesta vatsan seudun rasvavarastojen pienentäjänä on mitä tervetullein. Lisäksi kauran käyttö tehostaa aineenvaihdunnassa keskeisen maksan toimintaa."

   "Kauran syöminen estää lihomista, tehostaa maksan toimintaa, parantaa veren sokeri- ja rasva-arvoja sekä lisää hyödyllisiä suolistobakteereja."
   -Tiedebasaari-

   Eli hyvää näyttäisi olevan kauran rasva sen perusteella, mitä aihetta vähän tutkailin. Ihan itsekin innostuin aiheesta kun lueskelin artikkeleita. Kaurapuuron kyllä teenkin melkeinpä joka aamu - ja tästä lähin varmasti en jätä väliin :)

   Poista
 3. Löysin loistavan blogisi sattumalta. Meilläkin on perheessä kasvissyöjiä ja meitä keliaakikkoja. Joitakin reseptejä olen jakanut omassa blogissanikin, mutta sinulla on oikea reseptien aarrearkku. Liityin heti lukijaksesi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Ihana blogi sinullakin. Blogeja on niin valtavasti, että usein helmet hukkuvat sinne sekaan. Usein olenkin löytänyt kiinnostavia juurikin näin tänne jätetyn kommentin jälkeen.
   Kiva tutustua - jatketaan mukavaa blogiharrastusta :)

   Poista
 4. Kiitos paljon tästä vinkistä. Piimäkakkuun olen laittanut spelttijauhoja ja nyt voisin kokeilla kaurajauhoa. Ruokamenoissa säästäminen on aina plussaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sari :)
   Itse käytän enempi kauraa hiutaleina. Kaura on aika raskas jauho, joten sen kanssa saa vähän säätää - eikä ehkä ihan pelkästä kaurajauhosta kannata tehdä?

   Mutta kiva jos tämä konsti oli jollekulle vielä uusi. Gluteenittomassa leivonnassa kun on kaikki säästökonstit tervetulleita ja sallittuja :D

   Poista
  2. Totta, että pelkällä speltillä tai kaurajauholla voisi tulla aika tiivis kakku :) Yleensä korvaan speltillä yhden desin vehnäjauhoista ja nyt siis voisin laittaa desin kaurajauhoja. En leivo gluteiinitonta, mutta terveellisempään versioon pyrin kaikessa ja tykkään kokeilla eri viljojen vaikutusta makuun.

   Kiitos kaikesta tiedosta mitä jaat <3

   Poista
 5. Minäkin olen jauhanut hiutaleista blenderillä. Sauvasekoittimeni mylly on niin pieni, ettei sillä onnistu, sinulla näyttää olevan hyvän kokoinen. Minkä merkkinen se on, ostaisin heti, sille olisi käyttöä.
  Resepteilläsi olet kumonnut sen väittämän, että jos on terveellistä, ei voi olla hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anita :)

   Minä en ole vielä blenderiä kokeillut - totta toimii varmasti silläkin. Minulla on vähän se hidaste, että blenderi on turhan iso ja kömpelö - ei tule tehtyä edes smoothieta kun ei jaksa sitten pestä isoa painavaa kannua... :)

   Minulla on Wilfa sauvasekoitin - jonka mukana siis tuli tämä kulhokin. En tosin suosittele merkkiä kenellekään. Sauvasekoittimen sauvaosa rämähti rikki vähän yli vuoden käytön jälkeen. On kuitenkin suhteellisen kallis laite - ensin rikkoutui lukitusnappula, pian sen jälkeen koko keskiö. En tykkää Wilfan sähkövispilästäkään. Pieninkin teho on tosi ärhäkkä - ei siis sovellu "varovaiseen" sekoittamiseen. Uudet nyt harkinnassa molemmilta osin.

   Kiitos jos joku resepti-idea on maistunut. Meillä taitaa olla vaan aika askeettista jo lastenkin maku - silläpä sitten mm. sokeria käytän tosi minimaalisesti ja kaikissa makeissakin leipomuksissa melkeinpä pelkkää tattaria... Makuasioita ovat ja yritän kannustaa lukijoitakin opettelemaan pois valkoisista sokereista ja jauhoista :)

   Poista
 6. Kiitos tästä ohjeesta! Just eilen mietin että ihan varmasti glut. jauhoja pystyisi tekemään itsekkin kun ovat niin tajuttoman kalliita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija :)
   MInä lähdin jo alkujaankin aikoinaan sille linjalle, että en osta valmiita jauhoseoksia. Tattari, perunajauho ja kaura ovat perustuotteita. Säästöä syntyy sillä, että vaihtaa semmoisiin resepteihin, joissa jauhoja käytetään mahdollisimman vähän.

   Just äsken kokeilin taatelikakkua johon käytin vain 1dl jauhoja! Ihan tosi hyvin onnistui - laitan tarkempaa vinkkiä postauksena joku päivä :)

   Poista
 7. Kiitos vinkistä, eipä olisi tullut mieleenikään. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritu :)
   Aikanaan ostin kaurajauhoja, mutta olen nykyään todennut tämän ihan toimivaksi tavaksi. Kerran minulle kävi niinkin valmiin kaurajauhon kanssa, että siinä oli ötököitä! Onneksi jauhopussi oli vielä erillisessä muovipussissa niin eivät olleet levinneet koko kuivakaappiin.

   Poista
 8. Mitenköhän onkin että ei ole tullut näin loistavaa ideaa tullut aikaisemmin ajatelleeksi. Kiitos myös täältä! Tämähän suorastaa mullistaa keittiötä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Tämä on ihan toimiva konsti - saa aina sen verran kun tarvitsee - eivätkä ole edes kalliita :)

   Poista
 9. Pakko tulla vielä uudelleen kiittämään, kokeilin jauhojen tekoa tänään ja nehän onnistuivat todella hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija :)
   Kiva kuulla - mitäs leipaisit kaurajauhoista? :)

   Poista
  2. Tein suklaisen mukikakun, reilun minuutin mikrossa ja oli ihan sairaan hyvää! :) Pistän reseptin loppuviikosta kun taas lyön nuukailuviikon kasaan.

   Poista
 10. Hei! Kiitokset kivoista ideoista. Olen sairastanut keliakiaa 17v ja vasta nyt kolmikymppisenä ja lapsellisena alan innostua leipomisesta ja enemmänkin kokkailusta. Alunperin etsin herkullista maissipuuron ohjetta ja siten tänne ajauduin. Vierailen ilman muuta uudestaan :) Mukavaa talven jatkoa.

  VastaaPoista
 11. Wau! Nyt vaan ihmettelen että miksi en tätä itse keksinyt!?
  Kiitos kovasti ja iloisia päiviä sinulle <3

  VastaaPoista