sunnuntai 18. tammikuuta 2015

KevätpostiaHuhuu - tervehdys kaikille tomaatinsiementilauksen tehneille. Lupaus keväästä lähtee huomenissa postin matkaan. Tunnustan, että tuli vähän vetkuteltua kirjeurakan kanssa - ei se sitten kuitenkaan niin paha ollutkaan kuin ajatus siitä :) Vähän sama kuin kaalikääryleiden tai karjanpiirakoiden kanssa - homma on ajatuksena työläämpi kuin loppujen lopuksi tehtynä...

Saatoin tosin mennä jossain kohdin sekaisin yli sadan viestin ja kuoren kanssa. Eli jos saat kaksi lähetystä, hyvä vain, mutta jos jäät ilman, niin ota yhteyttä ja laitan sitten takuulähetyksenä uuden satsin matkaan.
Senkin tässä jutussa muistutan, että kotipuutarhudeiden kannattaa jo aloittaa maitopurkkien jemmaaminen ainakin tomaatinkasvatusruukuiksi. Jos niitä ei omasta takaa tunnu kertyvän tarpeeksi, niin tyhjiä maitopurkkeja saa kyllä esim. työmaaruokaloista tai pienemmistä lounasruokaloista.

Kylvän tomaatinsiemenet yleensä tammi-helmikuun vaihteessa, koulin taimet maaliskuun alkupuolella ja vien ulos toukokuun alkupäivinä.
Tämä tomaattilajike on aikainen ja kestävä. Lehdet eivät säikähtäneet viime vuonna tontilla käynyttä nollakeliäkään - muut avomaantomaattilajikkeet sen just hilkulleen kestivät, mutta niiden lehdet vikuuntuivat.
Tätä tomaattia ei kannata laittaa kasvihuoneeseen koska pärjää niin hyvin ulkonakin - eli säästä mahdollinen lasihuone herkemmille kasveille.
Tomaattilajike on avannut ensimmäiset kukkansa jo yleensä huhtikuussa sisällä. Toukokuun alussa joissain taimissa on ollut jo pieniä raakileita. Ensimmäiset tomaatit ovat kypsyneet juhannusviikolla - siitä lähtien satoa on saanut pakkasiin saakka.
Kasvutavaltaan lajike on alle metrin korkuinen ja pensastava. Itse kasvatan sitä avomaalla ja isoissa altakasteluruukuissa. En poista versoja, vaan tuen haarat naruihin (matonkuteisiin) tai ruukuissa vahvoihin keppeihin. Versot ovat aika painavia täydessä sadossaan, joten käytä jämäköitä tukikeppejä. .

Alkuperäiset siemenet olen tilannut yli kymmenen vuotta sitten Exotic Gardenilta. Muistan sen verran, että kyseessä oli "Siperialainen" lajike. Olen kerännyt siemenet talteen joka vuosi - en siis osaa sanoa, kuinka paljon se on mahdollisesti risteytynyt muiden kasvattamieni tomaattien kanssa. Edelleen tämä kuitenkin on ehdottomasti paras tomaattilajike, jota olen tässä Keski-Suomen avomailla kasvatellut.

Tänä vuonna aionkin kertakaikkiaan pitää pään kylmänä ja jättää kaikki muut tomaatit väliin... Black Russian on ollut suhteellisen satoisa runkotomaatti avomaallakin - sitä ehkä jokusen taimen laitan, mutta ainakaan viime kesänä mm. Tigerella ja Black Cherry eivät vakuuttaneet...

Maitopurkkien lisäksi kannattaa jemmata jokunen kippo siemenkylvöihin. Kannelliset viinirypälerasiat ovat oivia minikasvihuoneita. Merkkaustikkuina käytän kertakäyttöisiä veitsiä. (Tässä kuvassa tosin hienoja kaverilta saatuja jäätelölusikoita :)


Ja näitäkin kannattaa jemmailla - kananmunankuoria kalkkilisäksi tomaatintaimille koulimisen yhteydessä.


Ja tässä yksi kätevä apuväline - vanhasta metalliputkesta sahattu pätkä. Ontolla, noin 3cm halkaisijaltaan olevalla putkella on kätevä tehdä istustusreikä honteloille taimille. Kopsauta putkesta multa pois jokaisen reiän jälkeen. Tomaatti kannattaa uudelleenistuttaa mahdollisimman syvään, koska varsi kasvattaa lisäjuuria.


Taimen saa pudottaa niin syvään, että pelkkä lehtipari jää näkyviin.


Neliömalliset maitopurkit ovat tilatehokkaampia taimikasvatuksessa kuin pyöreät ruukut. Erityisesti tomaattien kasvatukseen ne ovat lähes "pakolliset". Kotiolosuhteissa varsi venyy aina pituutta, mutta ylimääräisen varren saa maitopurkin jatkovarrella hyödynnettyä juuripotin kasvattamiseen.
Ja tässä ollaan jo voiton puolella


Tomaatit istutetaan (jos mahdollista) syvään. Jos multatilaa ei ole, asettele maitopurkista purettu juuripotti vaakaan. Minulla istustuspenkit ovat täyttä tavaraa noin puolen metrin syvyyteen. Olen sitä miettinyt, että pintaistustus saattaisi olla lämpimämpi juurakolle? mutta syväistutus voittaa hoitamisen helppoudella. Syvällä riittää kosteutta pitkilläkin hellekausilla. Keväällä maassa on kosteutta - eli ei tarvitse kastelua. Keskikesällä tomaatti on jo niin hyvin ja syvälle juurtunut, ettei tarvitse kastelua sillloinkaan. Lisään aina ruohonleikkuujätettä paksuksi katteeksi pintaan - sekin osaltaan auttaa pitämään kosteutta. Muistelisin, etten kastellut tomaatteja kertaakaan viime kesänkään pitkänä poutakautena.
Tomaatin siemenkylvö 

Tomaatin kouliminen 

Tomaatin kouliminen putken avustuksella

Tomaatin uudelleenruukutus


Tomaatti avomaalla

Taimikasvatus -tunnisteen alla muitakin taimivinkkejä - mm purjo ja chili.

32 kommenttia:

 1. Hyvä kun muistutit maitopurkeista!Ja muutenkin;tää postaus oli jo lupaus keväästä.
  Mä odottelen jo innoissani postia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Niinu :)
   Nyt se alkaa, kevät :) Chilin siemenkylvöllä aloittelen. Yritän talvettaa pari viimevuotista taimea, varuiksi on laitettava jokunen uusi kuitenkin :)

   Poista
 2. Nyt alkoi viherpeukaloa kihelmöidä! Ihana päivitys!

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Minä en jaksa odottaa sitä "kohta". Chilit on jo aluillaan :D

   Poista
 4. Jei, mullekin on postia tilattu! Eipä uskoisi, että nyt on aika jo miettiä istutuksia, mutta niin se vaan taitaa olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maarit :)
   Kottikärryllinen onnea ja iloa siementen kylkiäisinä :)

   Poista
 5. Niin samaa mieltä, että ihana päivitys! Tuntuu että kevät on ihan lähellä! Kiitos jo etukäteen ja suuri kiitos myös hyvistä ohjeista kuvineen. T. Henna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna :)
   En tiedä meneekö touhu minulla ihan kaikkien virallisten ohjeiden mukaan. Periaatteessa yritän pitää koko systeemin vain mahdollisimman helppona ja jouhevana - en oikein ole mikään piipertäjätyyppi :)

   Poista
 6. Jos sulla jää vielä siemeniä ylimääräistä, niin voisin haluta pari. Tai kiinnostaisiko vaihtaa johonkin, saippuaan tms.? Katsos kun olen uusi lukija enkä ole tajunnut huudella aikaisemmin että muutama siemen voisi kiinnostaa!

  Viimevuonna epäonnistuin ulkotomaattien kanssa, mutta se oli kyllä omaa tyhmyyttäni. Olisi pitänyt sitoa ne paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maija :)
   Laita osoitteesi blogipostiin eilistapaistoa(at)gmail.com, niin laitan siemenet matkaan. On täällä vielä jokunen erä - eli jos joku lnnostuu aiheesta niin vielä ehtii :)

   En ole siemeniä myynyt - ihan hyvällä omallatunnolla voit ottaa lähetyksen vastaan - tulevat tosin kakkosluokan postina, sen verran pihtailin :)

   Poista
 7. Ihana postaus! Minä kotiutin amppelitomaatin siemeniä, mutta saas nähdä, saanko taimet hoidettua kesään asti... Tuo sinun lajikkeesi kuulostaa kyllä ihanteelliselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marjorie :)
   Jos haluat kokeilla näitä, niin vielä jokunen siemenlappu on jäljellä. Laita viestinä osoitteesi blogipostiin niin pistän matkaan :)
   Oliko amppelitomaatti mitä lajiketta? Kysäise edelliseltä viljelijältä, josko oli itse kasvatettu vai ostotaimi. valmiiden taimien kanssa voi olla vähän hankalampaa päästä kammarin ikkunalla samoihin tuloksiin kuin ammattilaiskasvihuoneissa...

   Poista
 8. Herkullisia kuvia! Kuola täällä valuu. Saisinko vielä minäkin. Ryystin juuri vehnänorasmehua, kun on niin vihreän, tuoreen ja valon puute :-) (laitoin sähköpostiakin ja fb:n mehukuvan)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru :)
   Joko ovat perillä - loppu jää sinulle :) Yritetään tavata teetreffeillä jossain vaiheessa elämää :)

   Poista
 9. ISO kiitos tästä postatuksesta ja linkeistä aiempiin! Oli niin paljon hyvää asiaa, että palaan uudestaan varmasti useammankin kerran katsomaan ohjeita. Aloitin tölkkien keräilyn, samoin kananmunan kuorien. Ja nyt laitan siemenet ajoissa multaan. Toissa vuonna tomaatit onnistui yli odotusten, viime kesänä ei. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritu :)
   Hyvä juttu, jos löytyi jokunen uusi kikkakolmonen helpottamaan touhua... Viime kesä oli kyllä erityisen hankala. Ei onnistunut mikään - ainakaan normia paremmin - käytännössä kaikki alle riman... Jopa marjat ja sienetkin oli hakusalla...
   Ensi kesä on hyvä - siihen uskotaan :)

   Poista
 10. Johanna, kiitos! Siemenkirje perillä :) Tänään haen kaupasta multapussin ja alan suunnittelemaan kylvöjä. Ulkona mahtava aurinkoinen sää, joka antaa toivoa siitä, että kyllä se kevät ja kesä tulee tänäkin vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna :)
   Minullakin jo multapussi nurkassa valmiina - joko huutaisi hep!

   Poista
 11. ISO KIITOS Sinulle Johanna tomaatinsiemenistä. Aika vaivan olet nähnyt. Nyt vaan kylvämään mahdollisimman pian. Huomenna multaa hakemaan.
  TV Marjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo :)
   Eipä kestä - kiva laittaa tämmöisiä posteja menemään :)

   Poista
 12. Kiitos :-) Siemenet perillä. Huomenna olisi Lidlissä luomumulta tarjouksessa 1,99 € 10 litraa. Harmi kun ei ole meillä Lildliä. Onko tuo superedullista - en ole oikein multahintatietoinen :-) Hakekaa te, jotka asutte lähellä. Minulla on mustaa multaa luultavasti tuolla autotallissa säkissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru myös multavinkistä :)
   Taidan hakea jonkn säkin - multatarjoukset ovat aika hakusalla nyt keväällä. Toissasyksynä löysin Cittarista olikohan 25l säkkejä eurolla. Aika monta otin :)

   Poista
 13. Kiitos, Johanna, siemenpostista! Täällä pitää yrittää vielä hieman malttaa odotella kylvöpuuhiin ryhtymistä, olosuhteet kun eivät ihan hirveästi suosi.
  Oikein ihanaa kevättä sinulle!
  -Tarja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja kiitoksista :)
   Eipä kestä ollenkaan - oli kiva postitella näitä eteenpäin.

   Poista
 14. Hei Johanna,
  olen tätä blogiasi kovasti lukenut ja viime kesänä itsekin innostuin tomaatinviljelystä. Luin tuolta, että sulla olisi vielä siemeniä jäljellä joten ajattelin minäkin niitä vielä kysellä.Asutaan kyllä samalla paikkakunnalla, joten voisi vaikka hakeakin ne jos et halua lähettää.
  terv Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos viestistä :)
   Vielä on pari liuskaa jäljellä - laitan yhden jemmaan sinulle. Ihan miten sinulle vaan helpoiten käy - käyn kyllä postissakin, mutta jos ajelet keskustan alueella, voit hakea täältäkin. Viikonlopun ohjelmaa en ihan osaa sanoa, mutta ainakin taas maanantaina olen kotosalla. Illasta jo ilmestyt, niin saat taatelikakkua ja teetä kaupan päälle :)
   Laita viestiä tuonne blogipostiin niin sovitaan. Jonkin verran ehkä on valkosipulin itusilmujakin ylimääräisiä - ja jos haluat, niin maa-artisokkaakin kunhan routa sulaa.

   Poista
 15. kiitos postitus tuli eilen ja kunnen yhtään enää muistanut pyytäneeni sinulta kunnon tomaatin siemeniä niin olin hiukan äimästynyt kirjekuoresta . Nopeasti kuitenkin muisti palasi ja nyt odottelen kylvöaikaa ja myöhemmin saatavaa satoa mielenkiinnolla. Kiitos vielä kerran sinulle vaivan näöstä ja hyvää kevään ja kesän odotusta. Terv Virpi

  VastaaPoista
 16. Kiitos kaunis ihanasta kevätpostista! Toivottavasti en sössi tilaisuutta. Ainakin ohjeesi ovat niin seikkaperäiset, että luulisin onnistuvani. Kesän tomaattiomavaraisuudesta haaveillen, Tuuli

  VastaaPoista
 17. Kiitos Johanna siemenistä! Nyt on toiveet tomaattien suhteen korkealla, toivottavasti onnistaisi - olen tomaattihullu! Printtasin nämä ohjeet ja toimin niiden mukaan. Kun keksin jotain hauskaa, laitan paluupostia :)

  VastaaPoista
 18. Suurkiitos siemenistä ja erityisesti ohjeesta. Nyt pitäisi minunkin uskaltautua ja onnistua avomaan tomaatin kanssa!

  VastaaPoista