maanantai 19. elokuuta 2013

Auringonkeltaista syyspihaan

Kuvissani on vilahdellut kasvimaan lasilavan vieruskasvi - yli metrin korkuinen, heinäkuun loppupuolella kukinnan aloittava keltainen kukka. Sain jokunen vuosi sitten juurenpätkän ystävältä, joka kutsui kasvia "monivuotiseksi auringonkukaksi". Sen virallisempaa nimeä en ollut koskaan selvittänyt - mutta nyt kun aihetta vähän tutkailin, niin kyllä tätä kukkaa ihan oikeasti kutsutaan taimistoillakin "monivuotiseksi auringonkukaksi". Kasvin ihan virallinen nimi on preeria-auringonkukka - Helianthus laetiflorus.

Istutin saamani juurenpalan kasvimaan valeistutuspenkkiin odottelemaan sen oikean paikan löytymistä - sitä ei heti löytynyt ja nyt preeria-auringonkukka on vallannut parin neliön penkin.

-Kasvaa noin puolentoista metrin korkeuteen.
-On tukevavartinen - kestää kaatosateet ja syystuulet.
-Ei tarvitse mitään hoitoa - ei ole kertaakaan saanut lannoitusta - päinvastoin olen välillä kitkenyt sitä pois...
-Kirkas keltainen kukka piristää puutarhaa (tai kasvimaata :) syksyllä.
-Leviää nopeasti.
-Ei ainakaan minulla päästä rinnalleen mitään rikkoja.
-Menestyy (minulla) pihan melkeinpä varjoisimmassa nurkassa - tosin aikomus on siirtää sitä myös aurinkoon. Silloin kukinta olisi lienee vielä runsaampi.


Kasvusto on tosi tuuhea - rikoilla ei ole mitään toivoa. Vaikka kukkavarsi on aika korkea, se on silti hyvin tukeva.
Karhunvadelmaa, tyrniä, tomaattia, mangoldia, punajuuria, lehtikaalia... Ihana syksyinen sekamelska...
Ja tämä "auringonkukkapenkki" ei siis ole ollenkaan suunniteltu juttu - joskus luonto vaan ottaa ohjat puutarhurilta :)
Kolme-neljä kesää - ja yksi kymmmenen sentin pikkuruukullinen kukkaa on levinnyt näihin mittoihin...
Sain lukijalta viestiä. "Hei, Kivannäköisen pihan olette luoneet, on varmaan helppohoitoinenkin! Haluan kysyä erästä asiaa, joka ei liity tähän postaukseen, vaan Merenhelmen "Kiltin tytön kaula-aukko" -postauksessa olevien asukuvien taustalla näkyvään perennaan (perenna se lienee?). Mikä on se keltakukkainen tuuhea kasvi? Kiitos, jos ehdit vastata. Sen haluaisin omalle pihalleni kukkimaan."

Sain siis vasta nyt aikaseen selvittää kasvin nimen. On kyllä ehdottomasti suosittelemisen arvoinen perenna. Jos asut Jyväskylän seudulla, niin tule ihmeessä hakemaan minulta juurenpala aurinkoa omaan pihaasi :)
Paras siirtoaika tietysti olisi keväällä - voit laittaa sähköpostiin viestiä aiheesta, niin ollaan keväällä yhteyksissä ja saadaan hyvä kiertämään :)


"Auringonkukista puhuttaessa tarkoitetaan lähes aina isoauringonkukkaa, vaikka lajeja on monia muitakin. Suomalaispuutarhoissa useimmiten nähty, lähes maatiaismaisena pidettävä auringonkukka on kahden lajin luonnonristeytymänä syntynyt preeria-auringonkukka (H. x laetiflorus). Se saattaa sitkeänä kasvina säilyä pitkäänkin vanhojen puutarhojen paikoilla. Preeria-auringonkukan toisena kantalajina on juureksena viljelty maa-artisokka (H. tuberosus), joka sekin kuuluu auringonkukkien sukuun."
Lähde: LuontoPortti

Veera-tytär samoissa maisemissa :)

Ja löytyi puutarhasta tänään vielä muutakin keltaista :)2 kommenttia:

  1. Iso KIITOS vastauksesta! Tulikin oikein tyhjentävä selvitys minulle ja muillekin. Harmittavasti en asu Jyväskylän seudulla, jotta voisin tulla juurakkoa hakemaan ja samalla ihastelemaan kaunista puutarhaasi. Kyselen siis, onko lähipuutarhoilla tätä tarjolla. Tai sitten "vakoilen" seutukunnan pihoja ja käyn kysymässä pientä juurakkoa itselleni. Mutta, JOS satun joskus liikkumaan Keski-Suomessa, niin otan yhteyttä:))

    VastaaPoista
  2. ihana tuo viimeinen kuva! :) tuota perhosta ei kyllä helpolla erota lehdestä! :D

    VastaaPoista