perjantai 16. elokuuta 2013

Salaattihifistelyä

Huomenna saan vieraita ja kokeilin tänään testimielessä hiukan "hifistellympää" salaattikomboa. Kun pöytä katetaan vieraille, salaatissa voi olla normia enempi väriä ja uusia makuja - helppoja keskustelunaiheita ruokapöytään :)

Omalta takapihalta löytyykin nyt aika hienoja aineksia - sellaisia joita ei joka marketin salaattivalikoimasta saakaan...

Parasta sesonkiherkkua - mustat isot karhunvadelmat. Uusintakylvöksen pinaatit ovat nyt ihan täydellisiä "babypinaatteja". Makeita kirsikkatomaatteja. Valkosipulin lehtiä. Samettiruusun terälehtiä. Täyteainekseksi muutama salaatin lehti. Ja jotain suolaista - fetajuuston paloja. Rapsakkuudeksi auringonkukansiemeniä.
Upeat värit ja ihan täydellinen salaatti. Karhunvadelma-feta salaatti. Kehtaisin tarjota teillekin :)

Kastikeaineksia arvoin kahden etikan välillä - päädyin makeaan hunaja-omenaviinietikkaan ja oliiviöljyyn.
Lautaselle yksi kokonainen kukka - on kaunis, mutta myös infona ruokailijalle salaatin sisällöstä.
Jos teet salaattia isomman annoksen kulhoon, sekoita muut ainekset, mutta ripottele fetakuutiot ja karhunvadelmat salaatin pinnalle.
Myös viinietikka ja öljy kannattaa pyöräyttää salaattiin ennen juuston ja karhunvadelmien lisäämistä.
Samettikukkka tuoksuu vahvasti, mutta on maultaan paljon miedompi mitä tuoksu antaa olettaa. Hiukan ehkä happamankirpakka. Sopii hyvin salaatteihin aromiltaan ja väriltään.










8 kommenttia:

  1. Hitsit että näyttää hyvältä:)
    Värikäs ja ruokahalun herättävä annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Niinu :)
      Tämä oli toimiva setti. Yritän nyt keksiä käyttötapoja karhunvadelmille tuoreeltaan - ovat kuitenkin niin hieno sesonkiherkku. Syksyn loppusato muuttuu vetisemmäksi ja mauttomaksi - sen hennoo laittaa pakastimeen ja menee pirtelöiden seassa.

      Poista
  2. On kyllä taiteellinen salaatti, todella kauniit värit. Ja myös herkullisen näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hyvää - voin kyllä suositella :)
      Kannattaa istuttaa ainakin yksi karhunvadelma niin saa tätä herkkua omasta takaa. Myynnissä on Oulun yliopiston lanseeraama Siperialainen karhunvadelma (nyt en osaa sanoa onko myyntinimellä Sonja kulkeva karhunvatukka sama lajike). Se ehtii kypsyttää marjat ainakin täällä Keski-Suomen korkeudella. Satokausi alkaa elokuun alkupuolelta ja kestää pitkälle syksyyn. Talvehtii ja leviää hyvin. Tarvitsee tosin kunnon tuet.

      Poista
  3. Kauniin värikäs! Mitä fetaa käytät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Fetana käytän eniten Lidlin isoa Sofra fetaa. Sitä mydään aina välillä lauantai-tarjouksena alle 6e kilon purkki. Sitä otan silloin aina pari-kolme purkkia jääkaappiin. Käyttöpäivää on kuitenkin monta viikkoa eteenpäin. Hinta-laatu-suhde on kyllä hyvä. Sofra-feta on rasvainen ja täyteläinen feta - tykkään.

      Poista
  4. Hei Johanna, ihana salaatti! Kuinka saat pidettyä karhunvatukan aisoissa tontillasi? Haaveilen, josko istuttaisin aitan päätyyn karhunvatukan, mutta sen leviämistahti hiukan hirvittää. Muistatko mikä lajike itselläsi kasvaa kun tähän Jyväskylän korkeudelle sopivaa etsiskelen. Samoin haaveilen tyrnistä, jos vain keksisin hyvän paikan tontilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Manteli ja kiitos :)
      Olen ympäröinyt karhunvadelman taimet 40cm x 40cm betonilaatoilla. Tukikehikkona niillä on 80cm halkaisijaltaan raudoitusraudasta tehty kehikko. Jokunen varsi karkailee laattojen ulkopuolelle mutta ei monta kesässää. Yleensä vaan nappaan ne maasta pois - eivät sen suuremmin ole haitanneet.
      Olen hankkinut omat taimeni jo reilu viisi vuotta sitten. Ne ovat Oulun yliopiston lanseeramaa Siperialainen karhunvadelma -kantaa. Sonja taitaa nykyään olla myynnissä oleva sama lajike tai ainakin kai vastaava. Muita karhunvatukoita ei kannata Keski-Suomeen hankkiakaan - eivät ehdi kypsyttää marjoja. Tämä lajike alkaa satokauden elokuun alkupuolella ja sitä riittää pakkasiin saakka.
      Aitan pääty kuulostaa hyvältä paikalta. Siihen on helppo tukea versot. Jos ajelet nurmikkoa ympäriltä niin kasvusto pysyy lienee aisoissa silläkin. Tukikehikko saa olla aika korkea - mielellään lähes pari metriä.
      Isältä myyrät söivät karhunvatukan - eli jos niistä on ongelmaa tontilla niin karhunvatukatkin ovat sitten vaaravyöhykkessä.

      Tyrniä voi laittaa vaikka rajapensaaksi. Minulla on vanhempaa Raisa ja Rudolf lajiketta. Tyrnistäkin on kyllä jo uudempia ja vähäpiikkisempiä versioita. Yksi poika-tyrni riittää vaikka kymmenelle tytölle.

      Poista