maanantai 18. tammikuuta 2016

Gruusialainen punajuurilaatikko - gluteeniton


Gruusialainen kasviskaalilaatikko on ollut yksi meidän perheen talvisia lempiruokia - ja ovat siitä muutkin tykänneet koska se taitaa pitää ykkössijaa tämän blogin reseptihaussa.
Vaikka se kaalilaatikko hyvää onkin, niin kyllä minun mielestä ainakin yhtä hyvää saa käyttämällä samaa toimivaksi havaittua perusideaa punajuureen.

Kaikki kotimaiset juurekset ovat sitä parasta suomalaista talven sesonkiruokaa. Punajuuria saa usein jopa alle euron kilo, maustetaan ne purjolla, homejuustolla, smetanalla ja suolakurkulla - ja lisätään ruokaisuutta tuomaan vielä kourallinen riisilastuja - uskokaa vaan - tämä setti on hyvä.
Nimesin tämän lootan nyt gruusialaiseksi punajuurilaatikoksi - sitä kaalilaatikkoa kunnioittaen :)

Gruusialainen punajuurivuoka 6-8 annosta

1kg raakaa punajuuriraastetta (reilu kilo kuorimattomia punajuuria)
1 purjo (keskikokoinen, pilkottuna)
1 pala Aurajuustoa 170g (tai muuta sinihomejuustoa)
1 purkki smetanaa (350g Deliciest, 20% rasvaa - tai pienempi purkki rasvaisempaa)
3-4 suolakurkkua (keskikokoista, pilkottuna)
1tl mustapippurirouhetta
5dl vettä (kiehuvaa)
1 kasvisliemikuutio (Reformi luomu on oma suosikkini)
100g riisilastuja (gluteenittomia riisilastuja löytyy etnisistä ruokakaupoista - tai käytä makaronia)

Aloita kiehauttamalla vesi, sekoita kasvisliemikuutio siihen ja laita riisilastut likoamaan kylmään veteen. Kuori raa'at punajuuret ja "raasta" ne sauvasekoittimen kipossa. Pese ja pilko purjo ohuiksi viipaleiksi. Pilko suolakurkut pieniksi kuutioksi. Sekoita punajuuriraaste, viipaloitu purjo, pilkottu suolakurkku, murusteltu sinihomejuusto, smetana ja mustapippurirouhe. Lisää lionneet riisilastut ja kasvisliemi. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista noin pari tuntia noin 175°C. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä vuoka loppuvaiheessa leivinpaperilla.








JÄLKIHUOMIOTA:
Punajuurien valmistamisessa haastavin ja tympein vaihe on niiden alkukäsittely. En itse ikinä esikeitä, jäähdytä, kuori ja raasta niitä - ajatuskin prosessista vie innon koko punajuurien valmistamiseen...

Punajuurten käsittely tarvii suojahanskat - vedä ne käteen, pese tai kuori punajuuret, pilko muutamaan lohkoon - ja heitä samoilla hanskoilla sen samantien bamixin kippoon. Kaksi-kolme parin sekunnin pyöräytystä ja raaste on siinä. Samoilla hanskoilla on nopsa huuhtaista raastinkippo ja pahin onkin sitten jo ohi :)

"Vanhat", isot punajuuret kuorin - pienet ja tuoreet käytän kuorineen ja vain pesen ne harjalla.


Gluteenittomat riisilastut (dried rice cake) ovat ihan ykköslisuke moneen wokkiruokaan - ja toimivat tosi hyvin myös punajuurilaatikossa. Niiden maku on tässä kohdalla jotenkin raikkaampi kuin gluteenittomien makaronien. Olen kokeillut paria eri merkkiä riisilastuja - ja tämä alakuvassa näkyvä on ehdottomasti paras. Hinta meidän kulmilla 300g pussille on 1.90€. Tähänkin vuokaan riittää noin 100g - eli ovat edullinen gluteeniton lisuke. Jkl-seudulla näitä löytyy ainakin Seppälänkankaan Cittarin aulasta, Asian food kaupasta.
Riisilastuja käytän mm. tähän raikkaaseen keventäjän kurkkuwokkiin.

Riisilastut ovat kuin minikokoisia lasagnelevyjä. Niiden rakenne keitettynä on mukavan sitkeähkö. Ainakin tämän merkin riisilastut ohjeistetaan liottamaan kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia ennen keittämistä. Wokkiruokiin keitän lastut valmiiksi, mutta tähänkin uuniruokaan lisäsin ne vain liotettuna - sekaan kasvislientä ja kypsyvät siellä samassa kuin raakana silputtu punajuurikin. Näissä keittiöhommissa menen melkeinpä aina vaan siitä mistä helpommalla ja vähemmällä säätämisellä pääsee...

Kun kaadat laatikkoseoksen paistovuokaan, painele mahdollisesti pinnalla töröttävät riisilastut massan sekaan. Voit myös paiston aikana kerran vilkaista ja painaa lastujen kulmat alas vuokaan
Käytän tämän laatikon paistamiseen lasagnevuokaa.

Itse tykkään että punajuuriraaste jää rouheiseksi ja että valmiissakin laatikossa on juureksen suutuntumaa. Kokeile itsellesi mieluisa silppukoko - sauvasekoittimen kippo kyllä ajelee juurekset hetkessä ihan hitusilpuksikin - jos se on sinulle mieluisinta :)

Aura -juuston voit korvata millä vaan muulla sinihomejuustolla. Lisäsin tähän melkein puolentoista kilon punajuuri / purjo / suolakurkku seokseen 170g homejuustoa ja 350g purkin 20% smetanaa. Tämä vuoka riittää noin kahdeksaan ihan reilun kokoiseen ruoka-annokseen - eli vaikka nyt vähän herkutellaan juustolla ja smetanalla, ei niistä kohtuutonta määrää tule yhdelle lautaselle

 Lautaselle laatikon seuraksi sopii hyvin raejuusto.



Enkä malta olla lisäämättä vielä pientä tietoiskua punajuuren ravintoarvoista :)

Punajuuren loistavia ominaisuuksia: Kivennäisaineiden valikoima on runsas. On kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, natriumia, rautaa, kuparia, sinkkiä. Vitamiinivalikossa ovat mukana A-, B- ja C-ryhmän vitamiinit, B-ryhmän erityisyytenä veren punasolujen muodostumiseen vaikuttava, ravinnossa harvinaisempi folaatti.

Punajuuressa on runsaasti kuituja, joita tarvitsemme paksusuolen bakteerikannan hoitamisessa, näläntunteen säätelyssä sekä kolesterolin ja verensokerin tasapainottamisessa. Kuidun lisäksi myös suuri osa tärkeitä ravintoaineita on kuoriosassa.

Punajuuri on erityisen hyvä flavonoidilähde.

Lähde: Sivistys.net

7 kommenttia:

  1. Mä käytän puuhellaa ja pakastinta punajuuri herkkuihin :-) Eli syksyllä kun nostaan ne maasta,keitän monta kattilallista valmiiks puuhellalla ja raastan pakastimeen.Sieltä on helppo napata sulamaan talvella.Viime syksynä keitin myös raastettuna siinä punajuurisäilöte liemessä ja hyvin käy nekin laatikkoruokaan.Oma herkkuni on se raastettua punajuurta ja porkkanaa,hieman sekaan riisiä ja homejuustoa.Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Isot kiitokset hyvistä vinkeistä. Minulla ei ole kasvimaata kuin tuo takapihan läntti - eli juureksia en saa mahtumaan kasvamaan näihin neliöihin... Joskus jos saan omaa peltoa, niin muistan ohjeesi :)

      Oon nyt kolme päivää syönyt tuota samaa punajuurilootaa - eikä ole haitannut yhtään - maistuu hyvin vieläkin. Tänään lämmitin kaveriksi vähän perunamuusia - ja ihan hyvää oli niinkin. Taitaa olla tähän mennessä mieluisin punajuuriresepti :)

      Poista
  2. Riisilastut kuulostaa erittäin mielenkiintoiselle! Pitäisi varmaan oikeasti tutustua.

    Ja punajuuri/homejuusto yhdistelmä toimii kertakaikkiaan ihan aina. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Maija :)
      Riisilastut puolustaa kyllä paikkaansa jossain kohdin. Tätä vuokaa tein aiemmin vähän eri aineksilla ja makaronipohjaan. Mielestäni riisilastut sopivat kuitenkin tähän paremmin - ovat jotenkin raikkaamman makuisia - rakennekin passaa hyvin.

      Toisen merkin riisilastu mitä kokeilin ei ollut oikein mistään kotoisin. Jos löydät tätä samaa, niin ota tätä. Jos et, niin kokeile jotain muuta. Ero niissä kahdessa oli ainakin se, että tämä on kypsyessään hieman sitkeää ja läpikuultavaa - se mistä en tykännyt jäi kypsänä valkoiseksi ja mureni/repeili.

      Poista
  3. Punajuurilaatikko on aivan ihana. Oon syönyt sitä monena jouluna ja toissa jouluna tuli tehtyä myös itse. Viime jouluna jäi välistä vaikka suunnitelmissa oli tehdä sitä. Itsekin käytän punajuurilaatikossa sinihomejuustoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi :)
      Älä ihmeessä jätä punajuurilootaa vain jouluherkuksi :) Kuten tuossa aiemmin kirjoitin, olen syönyt nyt töissä eväänä sitä samaa lootaa jo kolme päivää - eikä kyllästytä vieläkään :)

      Poista
  4. Näyttää ja kuulostaa todella herkulliselta!

    VastaaPoista