maanantai 4. tammikuuta 2016

Tarpeellista ollenkaan?


Muista idut - nyt talvella ihan paras C-vitamiinin lähde.

Tämä syksy on ollut semmoista aikaa, että olen saanut mietittyä uusiksi monta pientä ja vähän isompaakin juttua arjessa. Vaikka minulle tärkeitä asioita ovat olleet mm. sen kiinnostavan uuden opiskelualan löytyminen - ja palaaminen arjen ruokaruotuun joulun yltäkylläisyyden jälkeen - ja vielä uusi mukava työpaikkakin joksikin viikoksi, niin ne nyt ovat vain henkilökohtaisia juttuja.

Kotiporukalla ollaan kuitenkin tehty muutama niin hyväksihavaittu arkirutiinien päivitys, että ne voin uuden vuoden alkajaisiksi laittaa teille lukijoillekin mietittäväksi. Eniten muutoksilla on ollut meille ihan vaan taloudellista säästöä - mutta ovat ne tuoneet mukanaan myös ihan kiinnostavia huomiota siitä, että kannattaa välillä päivittää luutuneita tapojaan.Mistä touhusta tykkään eniten, (no, marjastuksen ja sienestyksen  jälkeen :) on lukeminen. Kirjojen ohella aamulehti on ollut yksi tärkeä rutiini - ja jos se joskus on jäänyt tulematta, niin voi närästyksen määrää...
Nyt syksyllä vaan alkoi tuntua, että lehti ei enää piristänytkään aamua, vaan löi heti aamupöpperöisille silmille kaiken maailman ongelmat. Sitten siihen mielentilaan läsähti harmaana syysaamuna lootaan vielä laskukin siitä lehdestä - yli kolmesataa euroa vuodessa.
En olisi vielä jokunen kuukausi sitten uskonut, että ikinään - tai ehkä vasta viimeisessä hädässä ja rahapulassa lopetan lehtitilauksen - ja nyt sitten lopetin - ilman mitään siirtymäaikaa - alkaen siitä samasta aamusta kun asiasta toimitukseen ilmoitin.

Päätös oli minulle niin iso ja merkittävä, että pumppu kävi enempi kuin kierroksilla. Lähdin päiväksi suppismetsään - ei rauhoittanut oloa sekään. Tuskailin koko päivän seuraavaa aamua - ja tyhjää postilootaa. Ahdisti ihan konkreettisesti...

Mutta nyt, vieläkin hiukan ihmeissäni totean, että se ensimmäinen aamu ilman "pakollista" lehteä tuntui suorastaan kevyeltä. Kertaakaan en ole lehteä pariin kuukauteen kaivannut. Aluksi olin aamuisin jopa ihan helpottunut, ettei "tarvinnut" aloittaa päiväänsä usein hyvinkin negatiivisilla uutisilla.


Nyt eletään juuresten kulta-aikaa. Puanjuuriranskikset ja valkosipulinen smetana - ihan parasta.

Faktahan on, että ainakin maakuntalehtien uutisointi on jo "päivän vanhaa". Nyt vilkaisen netistä sen verran IS:n ja MTV:n otsikoita, että pysyn hiukan kärryillä - vain harvoin avaan yhtään juttua.

Fakta on myös se, että isokokoinen lehti mainosliitteineen täytti keräyslaatikkoa ihan konkreettisen ripeällä tahdilla. Nyt on senkin puolesta kevyempi olo - aika monta sivua turhaa jätettä jää nyt omalta osin kannattamatta.

Fakta on sekin, että lehti maksaa. Keski-Suomalaisen kestotilaus kustantaa reilun kolmesataa vuodessa. Aiemmin tilasin saman konsernin paikallislehteäkin - sen tosin lopetin jo kymmenisen vuotta sitten samoissa säästötalkoissa kuin miehen Vene-lehden ja omat sisustuslehdet.
Kymmenen vuotta kolmensadan lehteä tekee yhteensä kolmisen tonnia - parikymmentä vuotta kuutisen tonnia- siihen päälle kymmenisen vuotta paikallislehteä. Osaltani olen nyt kannattanut Keski-Suomalaista lähemmäs kymppitonnilla. Aika julmettu läjä kierrätyspaperia - ja aika iso läjä rahaakin.

Ja ettei tästä tule kilometripostausta, laitan jatkossa lisähuomiota arkisäästöistä - mm. siitä, miten meillä on puolitettu talouden lämmitysöljyn käyttö.

Semmoisia ajatuksia tänä tammikuun pakkasaamuna. Aika vaatimaton blogiavaus pitkän hiljaiselon jälkeen :) Tämä syksy on nyt vain ollut jotenkin "omaa aikaa" - ja tuntuu että moni asia on loksahtanut kohdilleen - tai uusille urille. Täällä edelleen kuitenkin olen ja elän ja hakkaan kohta pakkaspäivän lämpimikseni pari ruukkua hapankaalia...


Nyt kaalit ovat jo hiukka kuivakoita. Parisen viikkoa sitten tekemäni hapankaalisatsi onnistui kuitenkin ihan mainiosti - ja tänään teen lisää. Eli vaikka yleensä olen urakoinut hapankaalit jo alkusyksystä, onnistuu homma näköjään vähän tiiviimmistäkin keristä.

Iso hali sinulle - terveisin Johanna :)

24 kommenttia:

 1. Meille tuli Keskari 10-15 vuotta, sitten se vaan jäi jonkun tilauspätkäisyn jälkeen, enkä ole kaivannut. Luen lehteä töissä satunnaisesti ja Hesaria nyt tietty päivittäin. En väheksy paikallista lehteä. enkä paikallisia uutisia ollenkaan, en vain enää halunnut maksaa siitä niin paljon. Välillä ystävämme laittaa meille jonkun ilmaispätkän ja muutamana aamuna se ilahduttaa kovasti, mutta sitten taas huomaa, että keräyslaatikko täyttyy ihan kamalaa kyytiä. Keski-Suomalainenkin vissiin vaihtuu tabloid-kokoon tänä vuonna, mutta silti. Ei tilata enää. Ja ihan sama muuten muittenkin lehtien kanssa, en tilaa enää mitään naistenlehtiä, enkä ruokalehtiäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei pitkästä aikaa :) Sinun juttuja olen seuraillut, vaikka muuten läppäri on saanut aika rauhassa viettää syyslomaa.
   Minäkin aloin taas yhden laskun kanssa funtsia, että onko oikeasti pakko maksaa... Maailman uutisista ei tullut kuin ahdistus, paikallisurheilu ei henkilökohtaisesti kiinnostanut, mainokset ei sitäkään vähää, en voi sanoa olevani kulttuurinkaan suurkuluttaja - eli siinä jo nollautui minun osalta about 90% lehden tarjonnasta. Jotenkin oli jo pidemmän aikaa olo, että lehti ei enää tuottanut iloa aamuihin - melkeinpä pelkkää ärtymystä että tästä maksan. Ja siltikään en ennen sen laskun avaamista kyseenalaistanut tilaamista???

   Minullekaan ei ole enää vuosiin tullut mitään naisten tms. lehtiä. Kierrätyksestä joskus otan (saa usein ilmaiseksi) puutarha- tai sisustuslehden.

   Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle :) Tavataan teellä joku kerta :)

   Poista
 2. Ihan samaa olen itsekin tuumaillut. Tai oikeastaan idea iski kuin salama kirkkaalta taivaalta joululomalla. Olen ihan vannoutunut aamukahvin ja sanomalehden kannattaja, en ole voinut kuvitella elämää ilman niitä. Nyt kuitenkin aloin miettiä, että josko ottaisi vain tunnukset verkkolehteen tai edullisemman määräaikaispätkän ja kokeilisi elämää ilman sitä kallista paperilehteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)
   Ihan kuin minä - ensitöikseen aamuisin kävin postilootalla - ja mielellään ennenkuin mies ehtii herätä että saa rauhassa lukea lehden... En voinut kuvitellakaan että luopuisin lehdestä - mutta ihan suurin yllätys on ollut se, etten kaivannut sitä yhtään - en edes silloin ensimmäisenä aamuna ilman. Olo oli ainoastaan kuin vapautunut. Voin kyllä suositella kokeilemaan :)

   Poista
 3. Ihanaa!!! Oot palannut kirjoittaan blogia! On niin kiva kuulla sun ideoista. Kierrätyslöytöjen esittelyä odotan innolla! Ja mitä alat opiskella? kerrohan lisää??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja isosti kiitos ihanasta viestistä :) Sattuipa sopivasti - tänään käydään kierrätyskierros tytärten kanssa - jospa löytyisi jotain esittelykelpoista. Syksy oli ehkä vähän nihkeämpää aikaa kierrätyksenkin tarjonnassa, mutta kyllä sieltä muutama loistolöytökin osui kohdalle - iso vanha matka-arkku on ihan ykkössuosikkini :)
   Opiskelupaikka ei nyt vielä ole valmiina - siitä en sen enempää uskalla siis vielä kehua, mutta luonto- ja kierrätysaihetta sivuaa :)

   Poista
 4. Mukavaa, että jatkat blogia. Olenkin kaivannut jo uusia reseptejä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja tulossa on juttua :) Eilen onnistuin tuunaamaan ruusukaaleista ihan syötävän hyviä - laitan vinkkiä heti kun seuraavan kerran palaan reseptiin :)

   Poista
 5. mä rakastan kaikkia säästämisjuttuja ! t: vl

  VastaaPoista
 6. KYl oon niin kaivannut sun juttuja! Mukavaa kun jaat ajatuksiasi meille! Tv Marjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo :)
   Kyllä ihan oikeasti lämmittää kaikki nämä ihanat viestit. Tämä syksy meni jotenkin vain ohi... Oli tarve olla yksistään ja samoilinkin sitten metsissä joka vapaahetken. Sielu lepäsi - exrabonuksena takataskussa on nyt monta uutta suppispaikkaa - ja tietysti niitä sieniäkin (sanon nyt alakanttiin etten valehtele :) ainakin reilu viiskymmentä ämpäriä...

   Poista
 7. Oi, miten ihanaa, että olet taas takaisin! <3 Sinun kirjoituksia olen toden teolla kaivannut, lähes joka päivä käynyt kurkkaamassa olisiko uutta. Tuskin maltan odottaa tulevia postauksiasi. :) -Roosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ihan oikeasti :)
   Onhan tässä monenlaista - remonttia, kirppislöytöjä, seuraavan kasvavan kuun aikaa aloitellaan chilikylvöksillä, kaurakeksejä, ruusukaalia kookoskermassa... Nyt fokus kohti joulun jälkeisiä lanttu- ja porkkanasosepussilaareja. Jos eurolla löytyy, niin otan :)

   Poista
 8. Mukava kun olet palannut ! Me ollaan myös jätetty lehdet tilaamatta ja hyvin pysyy kärryillä. Joskus hulluimpina aikoina meille tuli Hesari, Keskari ja Aamulehti ja vielä paikallislehti. Sitten tiputeltiin yksi kerrallaan pois. (Hesaria toisinaan kaipaan - mutta sitten kun luen muutaman, niin eipä tee enää mieli sitäkään) Nyt tulee vain paikallislehti ja se on muuttunut niiiiin tylsäksi että pitänee lopettaa sekin. Sinun blogiasi olen kyllä kaivannut :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi pitkästä aikaa Marru :)
   Kyllä itekin välillä mietin että voi kulutushulluutta niihin aikoihin kun meillekin tilattiin useampikin lehti... Oppia ja muutoksia ikä kaikki - ja sen kun nyt tietäisi, mitä tämän päivän tapoja sitten kymmenen vuoden päästä taivastelen :)

   Poista
 9. Kiva lukea juttujasi. Laitathan vinkit kevään kylvöajankohdista. Olen keräillyt vinkeistäsi vaarin ottaneena rypäle- ym rasioita ja hoksasin ostaa syksyn alesta kylvömultaakin useamman pussin. Ai-niin pitäisi varmaan maitopurkkeja laittaa säilöön takkaan työntämisen sijasta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos :)
   Kyllä lupaan laittaa - nyt on taas intoa moneen - joka tuntui vähän olevan hukassa hetken aikaa...
   Olen kyllä jo tarkistanut kalenterin. Chilin aion kylvää 16-17.1 kasvavan kuun oinaspäivänä. Muistutan siitä sitten lähempänä.
   Kyllä - ala vaan kerätä maitopurkkeja - ja säästä kaikki raakojen munien kuoret :)
   Minulle ei osunut tarjosmultaa kohdalle syksyllä... Kääk - kyllä joutuu taas tuskailemaan, josko hennoo valita sitä parasta :)

   Poista
 10. moi, tiesin että tuut takaisin ennenpitkää....
  oli vaan pitkä aika odotella :D

  -tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei Tiina :)
   Kiitos - kyllä ootte kärsivällisiä...

   Poista
 11. Ihanaa, että joku on kanssani samaa mieltä: aamun lehdessä vanhat jutut. Netissä ja jopa jo radiosta/tv:stä saa tietää riittävän nopeasti uutiset, että tuntuu tarpeettomalta tilata aamulehteä. Etenkin, kun siinä ei ole mitään uutta tai lisättyä aiheeseen liittyvää. Me olemme jo reilu kaksi vuotta oltu ilman aamulehteä, eikä minkäänlaisia vieroitusoireita minulla. Mieheni tosin aika ajoin kaihoilee lehden perään, vaikkakin hänkin jo tottunut lehdettömään aamuun.

  Opiskelupaikasta: tsemppiä ja onnea sen suhteen sinulle. Itse aloitin joulukuun alussa alanvaihtajana uudet opinnot ja ensi viikolla on jo ensimmäinen koe, johon pitäisi lukea tai ainakin muistutella mieliin, mitä ollaan opiskeltu. Opintojen aloitus alkoi vauhdilla, vaikkakin olen sitä jo pari vuotta mietiskellyt ja viimeisen vuoden aktiivisestikin pohtinut ja etsinyt paikkakuntaa, jossa tätä alaa opiskelisi. Voin sanoa, että vaihtelu virkistää: uuden alan opiskelu virkistää kummasti. Tulen omissa postauksissani tähän asiaan palaamaan...

  Reseptisi vihannespastasta on aivan uskomaton menestys meidän piireissä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys pitkästä aikaa :)
   Jännä huomata, miten helppoa loppujenlopuksi jostain "pakollisesta" luopuminen onkaan. Ei ole ikävä lehteä - eikä huonoja uutisia. Ei sillä, hyvä tietysti jollain tasolla tietää, missä maailma makaa, mutta ei sitä kaikkia tarvi tavallisen pienen ihmisen työkseen miettiä.

   Minäkin viime syksynä hoksasin semmoisen opiskelupaikan ja -alan joka ihan oikeasti kiinnostaa. Toivottavasti se nyt alkaa taas ensi syksynä - ja pääsisin mukaan.

   Mikäs vihannespasta teille kolahti? Tämä uusin ruusukaaliresepti on ainakin meillä nyt yksi suosikkisapuskoja - kokeilepa :)

   Poista
 12. Minäkin pidin taukoa sanomalehdestä, mutta kesäaamuina oli taas mukava istua lukemassa lehteä. Nyt huomaan, että en aamuisin ehdi lehteä lukea, joten varmasti lopetan omankin tilaukseni. Taidankin tehdä sen nyt heti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi vaan :)
   Aina hyvä väliin miettiä rutiineitaan :) Ja ihan tyhmää kyllä maksaa lehdestä, jota ei ehdi edes lukea. Varmasti aamulehdestäkin huomaa ihan erilailla nauttia kun se ei olekaan ikuinen itsestäänselvyys.

   Poista