maanantai 19. lokakuuta 2015

Hulttiobloggaaja päivittääMikähän lie blogilamaannus iski päälle... Ainahan se on naisilla tunne että paljon pitäis mutta mitään ei kunnolla kerkiä - ei ikinä, eikä tarpeeksi. Bloginkin kanssa vissiin vähän vaivasi riittämättömyys ja suorituspaine. Teitä lukijoita on paljon - viisaita naisia - ei teille voi mitä sattuu soopaa suoltaa.

Meni jopa viikkoja, etten edes avannut koko blogitunnaria - ja ihan rehellisesti sanoen oli ilmassa pientä kyllästymistä blogimaailman kaupallisuuteenkin. Eipä sillä - haluan pitää omankin blogini positiivispainotteisena, mutta ne minun "ihkut" hetket on enempi kierrätyksen rekillä ja sienimetsässä.

Senkin tosin huomasin tauon aikana, että oma blogi tuli avattua useaankin otteeseen - aina kun piti tarkistaa sellerikeiton tai vuokaleivän vanhaa hyväksihavaittua (tarkennus - omaan makuun sopivaa) reseptiä. Tyttäret huokailivat moneen kertaan että miksei mamma päivitä - sillä kun on hyviä juttuja ja reseptejä (lasten mielipide :)

Ajatukset ovat nyt pikkuhiljaa tekeentyneet - huomaan että blogi on itselle tärkeä päivä- ja keittokirja. Nyt jo vähän harmittaa kun ei tullut kesällä kuvattua kasvimaan ja metsäretkien tunnelmia. Jokusen kuvan löysin puhelimesta - ne tallennan tänne blogiin menneen kesän tunnelmina.

Blogini on tähänkin saakka ollut mielestäni suhteellisen rehellinen - niin omien kokemusteni kuin tuotevinkkienkin suhteen. Nyt aion jokatapauksessa entisestään yrittää muistaa huomioida erilaiset lukijat ja tilanteet. Jos jo osaankin takoa hapankaalia vaikka unissani, tietääkö nuorempi lukija edes mikä on pulikka... Vaikka lehtikaalin esikasvatus on periaatteessa helppoa, se on kuitenkin hankalaa...

Eipä muuta tähän juttuun - muuta kuin kiitos teille kaikille ihanista kommenteista tämän huiluutauon aikana. Ja kuka loppujen lopuksi herätti blogihorroksesta - se oli Tiina kommentilla "Nyt riittää jo se metsässä kyykkiminen". Äsken just tulin sieltä metsästä, viisi hirvikärpästä bongattu paidan alta tämän jutun kirjoittamisen aikana - eivät oikeasti haittaa. Minua eivät ole koskaan purreet - eikä niitä tänä vuonna edes pahasti ollut - kunhan taas turhaa juputan... Päivän löytö oli punainen nauha - siiitä viikon vinkki teillekin.
Voimia syksyyn naiset. Muistakaa D-vitamiini. Tehkää pieniä hyviä päätöksiä. Tehkää välillä mitä haluatte - vaikka pitäisi muuta.

Tämä kesä jää muistiin hyvänä mustikkavuotena.

Tämäkin asia oli ihan päässyt unohtumaan - puhelimesta löytynyt kuva, jossa vattupusikosta bongattu ihan täydellisen muotoinen pieni pensaskataja. Olisiko tämä joku luonnon itsemuovaama jaloste josta kannattaisi ilmoittaa jonnekin? Minne?
Vattuvuosi ei ollut häävi ollenkaan - monesta jemmapusikosta vain yksi oli vähän sinnepäin. Tulihan niitäkin kuitenkin poimittua - pikkuhiljaa ja kärsivällisesti...
Kierrätysharrastus jää aina kesäisin aika täydelliselle tauolle. Syksyllä mukaan tarttui kuitenkin tämä vanha matka-arkku.
Ja tästä se löysi paikkansa meillä.
Näitäkin on mietitty se kymmenen vuotta - keittiön pintaremontti, vessan päivitys, vaatehuone... Nyt ollaan vihdoin päästy jahkailusta seuraavalle tasolle. Ollaan kierrelty rautakauppoja - vessan lattia on piikattu auki perustushiekkaa myöten ja vanha pytty kököttää talon nurkalla - eli hyvä päivä lähteä sienimetsään :D

Puolukoita oli tänä syksynä hyvin - ei yhtään kuvaa nyt vaan löytynyt puhelimelta.
Sienivuosi oli ainakin meidän nurkilla ihan toivottoman huono. Suppikset nousivat myöhään - ja ovat aika hakusalla. Nöyryyttä - sitä tarvittiin sienimetsässä tänä vuonna.

Tässä tämän päivän saldo - josta kiitos hajamieliselle sienestäjälle :D Itse aloittevana sienestäjänä opittua: Suppisten kanssa samaan aikaan ei käytännössä enää poimita mitään (karpalosuon erottaa suppismetsästä) - eli jos on ihan ulalla, kannattaa aloittaa harrastus bongailemalla metsäteiden varsille parkkeerattuja autoja, tai ojanpenkoille jätettyjä polkupyöriä - missä ojapyörä lokakuussa, siellä suppiksia - ei vaadi paljon päättelyä. Aurinkoinen syksyviikonloppu on parasta bongailuaikaa.

Ja sitten kun se pyörä löytyy - survaise itse samaan pusikkoon seuraavalla reissulla - huomaavainen marjastaja tai sienestäjä ei mielestäni tunge samalle läntille kuin siellä jo valmiiksi kyykkivä.

Mutta älä tee näin!!! Kuvan opetus: Kurkkasin viime kesänä puskapyöräparkkeeraajan jälkiä. Helppo nakki - sienimesta kun oli ympyröity punaisilla nauhoilla. Tänään piipahdin samalla mäellä - ja jopa nyt huonona vuotena läntiltä löytyi sangollinen. Metsän poikki autolle oikoessa vastaan tuli taas pari punaista nauhaa. Ei tarvittu "Kolmea etsivää" päättelemään nauhojen tarkoitusta... Sanko oli jo täynnä ja ilta hämärti - eli huomiselle luvassa santsikierros...
Älä siis liputa sienipaikkojasi - tässä maassa kun on jokamiehenlaki - et voi vallata niitä kuitenkaan :D

Ja tämänpäiväiset eväät: Lanttu-tattaririeskaa ja hapankaalia. Kuulostaa topakalta setiltä, mutta on ihan syötävän hyvää. Lanttusose on vähän haastellinen rieskapohja. Edelleen yritän selvitä mahdollisimman vähillä jauhoilla - nämäkin ovat käytännössä melkein pelkkää paistettua lanttusosetta - ja vähän liian pitkäänkin paistettua kun unohtuivat uuniin... Niistä tuli tälläkertaa lanttucrackereitä :)

Paistelen nyt urakalla pois loppuja viime joulun alelaarista pakastimeen jemmattuja lanttu- ja porkkasosepusseja - kohta saa taas uusia :) Kaalin kilohintaakin kyttäilen - vielä ollut euron luokkaa mutta kunhan kohdalle vaan tulee kunnon tarjous, saa hapankaalipulikka kyytiä.

Pihalla on jo aika aneemista... Alkukesästä tuholaiset eivät vaivanneet lehtikaalia, mutta loppukesästä saatiin sekin vitsaus. Osa lehtiä meni kompostiin mutta niistäkin säästin lehtiruodit jotka pakastin sosekeittojen sekaan lisättäväksi.
Salaattia vikuuttivat etanat - olikohan kostean kesän ongelma vai jostain kautta nyt vaan löysivät tontille? Palsternakka ja purjo onnistuivat kohtuullisesti - sato on jo pakastimessa. Lehtiselleri kasvoi tosi hyvin. Sitä on vieläkin osa laittamatta säilöön - jospa tällä viikolla viitsisi...

Pähkäilen, josko tukikepittäisin osan lehtikaaleja kokeillakseni miten jatkavat kasvua ensi kesänä.

Ei mulla muuta. Terveiset täältä kotikoneelta. Semmoinen vinkki nyt kuitenkin vielä, että mies toi Tallinnan tuliaisina Carmina Luna luomulaatuista punaviiniä. Yllättävän hyvä hintaan 11.25€/3l hanapakki. Ei muuten, mutta kun nyt kesämuistojen herkistämänä ja sienimetsässä näähistyneenä sitä tässä lasillisen nautiskelen. Kiitos taas tästä päivästä.

45 kommenttia:

 1. mahtavaa ! olet palannut ! t: vl

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun olette vielä mukana :) Tähän samaan nyt aamukiireessä laitan kiitokset kaikille muillekin kommentoijille - palaan aiheeseen ajan kanssa - mutta nyt ensin on ihan pakko päästä valoisan ajaksi metsään. Olette kaikki ajatuksissa reissulla matkassa.
   Lämpimin terveisin Johanna :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan. Kommenttisi katosi, mutta kiitos kuitenkin :)

   Poista
 3. moi, kyllä minuu nyt vähän hymyilyttää :D

  terkuin se Tiina ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mloi Tiina :) Vähän kyllä hävettää, mutta ehkä tämä oli tarpeellinen inspiraatiotauko... Äsken taas tulin sieltä metsästä - sanko täynnä :)

   Poista
 4. Kiitos sulle! Kiva oli P I T K Ä S T Ä aikaa lukea sun juttua !

  Marjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo. Hengissä ollaan ja hyvissä voimissa :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Hei Lady :) Onhan tämä jo minullekin aika monen vuoden takainen harrastus. Siitä ehkä vaan vähän erikoinen, että tähän ei ikinä tule mitään luontaista taukoa - niinkuin vaikka sienestykseen :)
   Nyt tuntuu että pieni etäisyys kotikoneeseen piristi. Ja jos tässä selittelemään aletaan, niin oli se huollossakin useamman viikon :)

   Mukavaa syksyä sinulle :)

   Poista
 6. Mukavaa !!!! Olet palannut - kyllä jo kaipasinkin :-)

  VastaaPoista
 7. Ihanaa, että tulit takaisin, lähes jokapäivä olen käynyt kurkkaamassa ja tänään vihdoinkin oli tämä iloinen yllätys, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja isosti kiitos :) Olet kyllä ollut mitallikahvien arvoisesti kärsivällinen...

   Poista
 8. No jo oli aikakin palata, hih ;) Ilman sun ohjeita täällä eletään kun pellossa ;D
  Terveellisiä kasvisherkkuja kehiin....
  Aikuisten oikeesti ! Kiva että tulit takaisin, on odotettu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maarit :) Kiva olla taas ruodussa ja menossa mukana. Onhan tämä oma hieno mailmansa. Nyt tuntuu että olisi sen sata juttua kerrottavana - niitä mitä tuli tuossa syksyn mittaan mieleen että pitäisi tästäkin kirjoittaa...
   Ihanaa syksyä sinulle :)

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos Marketta - täällä mä olen taas - keittiössä koneen äärellä :)

   Poista
 10. Riippuukohan murteesta että mikä on pulikka? Jossain päin Suomea pulikalla tehdään karjalanpiirakkapohjia. Ja se millä nuijitaan (vaikkapa sitä hapankaalia) on sitten tömppä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)
   Enpä ole tömpästä kuullut ikinä... Aloin oikein itsekin miettiä että mistä se pulikka on meille vakiintunut - ja en osaa sanoa. Piirakkapulikka on piirakkapulikka - ja tämä on sitten pelkkä pulikka - tai oikeastaan tarkennuksena, iso on hapankaalipulikka ja pieni vain pelkkä pulikka tai puupulikka.
   Mitä sanoisivat kylän kaupassa kun kyselisin tömppää - täytyypä testata ja mielellään miespuoliseen myyjään :D

   Poista
 11. Kylläpä jo monesti kerkesin kaivata. Kävin ihan tarkistamassa, että onko se totta, ettei se päivity :)
  Juttusi ovat aina niin innostavia, panevat tekemään ja ajattelemaan.
  Ihanaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi :)
   En tiedä mikä niin vedätti... Ehkä osaltaan sekin että ei parhaaseen kesäaikaan vaan hermo kestänyt istua koneelle... Hyvä jos laskut viitsi maksaa ja taas ulos.

   Poista
 12. Hyvää jaksaa odottaa :)

  VastaaPoista
 13. Meillä päin oli paljon vadelmia, hassua miten se niin vaihtelee! Asun nimittäin aika lähellä (saarijärven lähellä- jos tiedät missä se on)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos vattuvinkistä :)
   Tiedän kyllä - siellä on anoppila. Hekään eivät enää vattuja kerää, mutta täytyypä kysyä josko tietäisivät sieltä vatukkoja. Itse olen kotoisin tuolta Äänekosken pohjoispuolelta ja siellä on sitten tullut marjastettuakin koko ikä. En tiedä paikkoja muualta - paitsi nyt ne salaiset suppispaikat tuolta vastasuunnilta :D

   Poista
 14. Ihanaa, että kuuluu hyvää! Kyllä mä sinua ajattelin, kun poimin nokkosten siemeniä talteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos :)
   Kyllä niitä on kerätty täälläkin. Nyt kokeilin myös sillä taktiikalla että nippasin kerralla koko röyhyn kuivumaan. Se oli sen puoleen hyvä, että myös ne puolikypsät ja nahkeat siemenet irtosivat kuivuttuaan. Täytyy laittaa vinkkiä siitäkin ennen seuraavaa sesonkia.

   Poista
 15. Tervetuloa takaisin, hulttiobloggaaja ;-D. On jo vähän kaipailtu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja :) Ikäkö jo vähän hidastaa - ei vaan tahdo kaikkea keretä tai jaksaa :D

   Poista
 16. Kivaa, palasit blogiin! Ota seuraavana kesänä pari kanaa pyörimään tontille niin syövät etanat pois ja saat hyviä kananmunia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karola :)
   Minulla oli aiemmassa kodissa kanoja ja kukko ja kalkkunoita ja ankkoja ja hanhia ja kissoja ja Lassi-pässikin :D Kyllä kanat varmaan etanoita syövät - mutta kyllä kuopsuttaisivat kukkapenkitkin... Asuin maalla ja siellä elukat olivat vapaana - paitsi se pässi (siihen aikaan ei ollut mitään lakia sen suhteen ja lintuinfluenssaa...)
   Nyt tontti on niin rajallinen, että vaikka enempi kuin mielelläni ottaisin kanoja (ja niitä munia) niin ei vaan käytännössä ehkä toimi...

   Poista
 17. Huoh, lopultakin!! Täällä on käyty kurkkimassa viikottain, että jokos tulisi uutta mielenkiintoista tekstiä. Tervetuloa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Anne :)
   Ootte te olleet kärsivällisiä. Vähän nyt nolottaa - ja mietitytti se hiljaisuus koko ajan. Se vaan nyt vaati tämän. Nyt on taas kiva istua koneellekin - ja pitkä pimeä talvi edessä - mukava viritellä uusia leipomuksia :)

   Poista
 18. Kivaa, kun olet palannut takaisin - meinasi jo tulla uskonpuute, kun viikoittain kävin blogiasi kurkkimassa ja päivitykset loistivat poissaolollaan. Ja upeaa, että olet löytänyt suppiksia! Niitä on ainakin täällä pk-seudulla ollut tosi nihkeästi kuten myös muita sieniä. Ihan oli pakko tyytyä torin antimiin ja ostaa kilon pänikkä suolattuja haaparouskuja, jotta jouluaaton sienisalaatin sai turvattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja isot kiitokset kivasta kommentista :)
   Kyllä ensin näytti suppisten kanssa ihan toivottomalta. Luulen että osasyy oli vähän "ylimielinen" asenne. Sitä vaan mennä lompsi vauhdilla vanhoille varmoille paikoille ja etsi sitä sienimattoa. Se reissu oli tuhoon tuomittu. Nyt kun olen leuka rinnassa reippaasti kumarassa hiiviskellyt samoja reittejä, niin sienetkin ovat löytyneet. Niitä on vähän - toisilla paikoilla vain jokunen, mutta pikkuhiljaa nöyrälle kulkijalle paljastuvat. Sangon verran aina reissullaan olen raapinut kasaan - ja ollut siihen enempi kuin tyytyväinen. Muita sieniä en kerännyt tänä vuonna ollenkaan. Niidenkin kohdalla vuosi oli tosi nihkeä.

   Poista
 19. Onpa kiva, että olet palannut bloggaamisen parin, juttujasi onkin kaivattu.:)
  P.s. Sulla on viisaat tyttäret, oikeassa ovat!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi :) Onhan ne ihania tyttöjä - ja ihania ootte te lukijatkin kun olette kärsivällisesti jaksaneet pysyä mukana :)

   Poista
 20. Ihanaa, you're back! Täällä oon aina toiveikkaana käynyt :) Ruokaherkkuja odotellessa...
  terv. ingrid

  VastaaPoista
 21. Kiva odotella myös kun bongata edullisia löytöjä tarjouksista ja kirppisjutut tosi kivaa luettavaa

  VastaaPoista
 22. Kiva odotella myös kun bongaat edullisia löytöjä tarjouksista ja kirppisjutut tosi kivaa luettavaa

  VastaaPoista
 23. Ihanaa, että olet palannut. Olenmyös (minä laiska bloggaaja) kurkkinut ja odottanut päivityksiäsi.
  Ja niin terveen näköisenä, että kiitos!

  Lehtikaali yllätti minut, laitoin kaupan vihannestiskin taimen multaan ja sato yllätti. Pitäisikö minunkin kepittää se muistutukseksi ja jättää talvehtimaan. Eipä siinä mitään mentäkkään.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 24. Tervetuloa! Kirppishaukka is back! Näin sinut ja tyttäresi kesällä kirppiksellä. Meinasin moikata mutta sitten en kehdannutkaan.
  t. Heidi

  VastaaPoista
 25. Tervetuloa takaisin, Johanna! Sinun ihkut jutut ovat niitä aitoja asioita <3 Blogimaailman nykyisin korostuva kaupallisuus ei aina tunnu niin hyvältä minustakaan. Ja luova tauko on välillä aina paikallaan. Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
 26. Usein kun googlaan jotain reseptiä, niin ohjaudun sinun sivullesi. Niin kuin esimerkiksi tänään, kun etsin punajuuripihvien reseptiä. Tuli hirveän hyviä pihvejä. Sinun resepteissäsi on sellaisia aineksia, joita minulla on yleensä kaapissa, mikä auttaa tällaista ex tempore-ruuanlaittaja/leipuria huomattavasti.
  terveisin Anna

  VastaaPoista