maanantai 28. tammikuuta 2013

Juotava vihreä savi

Mielenkiintoinen juttu, josta kuulin ensimmäistä kertaa jokunen viikko sitten. Kiinnostuin tuotteesta koska aiempi hivennäis- ja kivennäisainelähteenä käyttämäni Schindele-jauhe loppui sopivasti. Korvaavaksi tuotteeksi olin aikeissa hankkia koivun tuhkaa, mutta kun tutustuin juotavan saven käyttöön ja vaikutuksiin joista ensimmäisenä mainittiin mineraalit ja hivenaineet, niin suunnitelma vaihtui vauhdissa. Koivuntuhka tosin kiinnostaa edelleen ja aion kyllä sitäkin jossain vaiheessa kokeilla.

Savea olen käyttänyt jo vuosia ihonhoidossa. Uutta minulle oli saven sisäinen käyttö. Kun hiukan perehdyin aiheeseen, niin juotava savi kyllä herätti mielenkiintoni. Ensimmäiset kirjoitukset saven terapiakäytöstä löytyvät 3000 vuoden takaa Egyptiläisistä papyruskääröistä. Saven parantavat ominaisuudet mainitaan myös mm. Kreikan historiassa, Evankeliumeissa, Persialaisissa kirjoituksissa sekä tutkimusmatkailijoiden- ja kansantieteilijöiden tarinoissa.

Savella on hoidettu ulkoisesti mm. haavoja, palovammoja, tulehduksia, ihosairauksia, nyrjähdyksiä ja revähtymiä. Sisäisesti savea on historiassa käytetty mm. ulostuslääkkeenä ripuli- ja suolistotulehdusten hoidossa sekä punataudin ja struuman hoitoon.

Itselleni ostin pussillisen Argital vihreää savea. Näin luvataan pakkauksen tiedoissa:
-Luovuttaa elimistölle tärkeitä mineraaleja ja hivenaineita
-Elimistön puhdistukseen
-Mahalaukun ja suolistotulehduksien hoitoon
-Seitsemän sisäelimen aineenvaihdunnan tasapainottamiseen
-Väsymykseen ja lievään masentuneisuuteen
-Sydäntautien ennaltaehkäisyyn
-Luuston hyvinvointiin

Kiinnostava on myös ainesosaluettelo (puhdasta aktivoitua savea) jossa prosentuaalisesti suurin osuus on silikaa eli piitä. Tunnetuin piituote terveydenhoidossa on lienee Silicea-geeli. Sitä markinoidaan vatsan hoitoon, mutta sitä käytetään myös hiustenkasvun lisäämiseen ja ihon hoitoon sekä sisäisesti että ulkoisesti. Itsekin olen sitä aikoinaan jokusen pullon ostanut. Saven ainesosaluettelossa on mainittu myös mm. titaani, alumiini, rauta, magnesium, kalkki, natrium ja kalium.

Piin parhaita lähteitä ovat vihannekset ja täysjyväviljat. Vanhemmiten piin muodostus elimistössä vähenee, joten  sen saantisuositukset kasvavat. Pii on erityisen tärkeä luiden, hampaiden, ihon, hiusten ja kynsien hyvinvoinnille.  Iho, hiukset ja kynnet ovat itseni ohella varmasti monelle muullekin keski-ikäiselle naiselle pähkäilyn paikkoja. Ihon- ja hiustenhoitoon suunnattuja piivalmisteita myydään monellakin tuotenimellä. Itse yritän löytää kaikista ravinnelisistä aina sen mahdollisimman luonnollisen ja prosessoimattoman muodon. Paitsi Silicea-juomaa, en ole koskaan käyttänyt mitään piivalmisteita. Ihan loistava löytö nyt mielestäni onkin tämä vihreä juotava savi.

Toinen minua kiinnostava aihe on saven elimistöä puhdistava vaikutus. Saven absorbointikyky on erittäin suuri. Vaikka saven kaikki osaset on kyetty analysoimaan, sen desinfioiva ja korjaava vaikutus on vieläkin pitkälti tuntematon. Selittämättä on, miksi steriili savi "hyökkää" elimistölle haitallisten aineiden kimppuun, muttaa säästää ja hoitaa terveitä kudoksia.

Oman savipussini ohjeistus: 1tl savijauhetta sekoitetaan veteen, annetaan levätä noin viisi minuuttia ennen saviveden nauttimista. Pohjalle laskeutunut savi jätetään juomatta.

Pierre Bourgeios'in Savihoidot - kirjasesta löysin tarkempaa tietoa aiheesta. Kirjan ohjeistuksissa savi-vesi-seoksen annetaan levätä yön yli (tai muutaman tunnin ajan) ja nautitaan mineraalipitoinen savivesi (lasin pohjalle laskeutunut savi jätetään juomatta). Jos elimistö reagoi hoitoon hyvin, voidaan siirtyä vahvempaan hoitoon: Nautitaan saviveden lisäksi myös pohjalle laskeutunut savi.

1tl (tasainen) savea sekoitettuna lasilliseen vettä.

Sekoitetaan ja jätetään seisomaan muutamaksi tunniksi. Bourgeois'in mukaan juomalasin tulisi olla vahvaa lasia koska saven radioaktiivisuus voi aiheuttaa ohuen lasin murenemista. Metallilusikkaa ei saa jättää seisomaan saviveteen.

Päivän seisonut savi-vesiseos juodaan pois. Pohjalle laskeutunut savisakka jätetään siis juomatta tässä kevyemmäsä savihoidossa.

Argital vihreä savi 500g, hinta Dell'Eco nettikaupassa 12.74€. Säilyvyyttä luvataan pakkauksen avaamisen jälkeen kolme vuotta. Savivesi ei oikeastaan maistu millekään. Ehkä himpun juuri sille mitä onkin, savivedelle :)

Reaktioina sisäisesti käytettävään saveen voi kuurin alussa ilmetä:
Ummetusta, pahoinvointia, turvotusta, kuumia aaltoja, korvien soimista ja (hyvin harvinaisesti) kudosten väsymistä (erityisesti kasvoissa). En ole vielä muutaman päivän kuurin kokemuksella tunnistanut mitään yllä mainituista oireista.
Puhdistusoireiden ilmaantuessa saven käyttö täytyy lopettaa joko hetkeksi tai kokonaan. Kirjassa mainitaan myös muutama kontraindikaatio saven sisäisessä käytössä.

Savea ei tule käyttää jos:
-Kärsii korkeasta verenpaineesta tai vakavasta ummetuksesta
-Omaa taipumusta suolitukoksiin tai saa röntgenhoitoa
-Ruokavalio sisältää erityisen runsaasti rasvoja (Pelkkä saviveden nauttiminen on kuitenkin sallittu.)
-On nauttinut parafiini- tai oliiviöljyä 20 päivää ennen kuuria (Tässäkin tapauksessa voi käyttää saviveden muttei lasin pohjalle laskeutunutta savea. Nämä öljyt aiheuttavat saven paakkuuntumista ja voivat luoda tukoksia elimistöön.)
-Lääkärin määräämän lääkityksen aikana saven käyttöä on syytä välttää tai ainakin noudattaa varovaisuutta

Savivettä (tai savea) käytetään kerralla kolmen viikon kuuri, jonka jälkeen pidetään vähintään viikon tauko.
Minua kiinnostaisi kovasti kokeilla myös ihan tuon sakkasavenkin juomista, mutta se vaatiikin sitten käyttämäni oliiviöljyn vaihtamisen siksi aikaa johonkin muuhun öljyyn.

Nyt kuitenkin testaan pelkkää savivesi kuuria kolme viikkoa. Sekoitan teelusikallisen savea vesilasiin illalla ja jätän seoksen laskeutumaan yön yli. Huitaisen seoksen heti aamusta, väliin jää pieni tauko ennen aamupuuroa.

Osa käyttäjistä kertoo sekoittavansa saviveteen myös hippusen merisuolaa.  Bourgeois'in kirjassa suolaa käytetään ulkoisien savihoitojen tehostajana, mutta sen käytöstä juotavan saven lisäaineksena ei ole mainintaa. Tuskin suolasta ainakaan haittaa on. Ja jos tapaamani ihmiset yhdistelmän ovat hyväksi havainneet, niin se lienee paras myyntipuhe :)

Jo aiemmin hyviksihavaitsemiani savituotteita ulkoiseen käyttöön: Yves Rocher Tradition de hammam savinaamio, Denova Pro savinaamio, Vaaleanpunainen ja vaalea kaoliinisavi sekä Turkista hamamista hankittu kasvosavi.



Mielenkiintoinen savi-kirjanen: Pierre Bourgeois - Savihoidot luonnollinen vaihtoehto

"Savi vaikuttaa luonnollisesti elimistöön jonka läpi se kulkee puhdistamalla, arpeuttamalla mutta myös stimuloimalla elimistön omia puolustusmekanismeja. Savi vaikuttaa enemmän jo olemassaolollaan kehossa kuin itse massallaan. Saven oma koostumus ei näytä selittävän kaikkea toimintaa elimistössä. Savella on myös voimia, joita ei voida objektiivisesti tutkia sen koostumuksesta, jopa niin, että syntyy  kiistattomia vaikutuksia, joita sen sisältämillä aineilla ei pitäisi olla."
-Pierre Bourgeois

 TÄSSÄ lisätietoa savesta.

Nostan vielä tänne postaukseen Nannen lähettämän huomion saven vaikutuksista:

Moikka, pakko tulla kommentoimaan kun huomasin näin mielenkiintoisen aiheen! :) 
Itse olen vuoden päivät nauttinut aamuisin vaihtelevasti vihreää savea, bentoniitti savea sekä lime & chlorella -yhdistelmää. Ennen näiden nauttimista naamani punotti aamulla ihan järkyttävästi. Olen jostain lukenut että tämä johtuu elimistön liiasta hiivasta. Vaikka mitään hiivatulehduksia ei ikinä olekaan ollut, silti elimistössä on liikaa hiivaa. Nyt kun olen juonut savea joka aamu, on naaman punoitus hävinnyt täysin. Ainoastaan lomareissuilla joihin en ole pakannut savea mukaan ja syön normaalia tärkkelyspitoisempaa ruokaa, naamani punottaa aamuisin. Mutta se korjaantuu nopeasti kun palaa normaaliin rytmiin. 
Juon saveni aina heti herättyä ja pidän noin tunnin verran väliä ennen kuin nautin aamupalan. Näin olen saanut buustattua aineenvaihdunnan hyvin käyntiin heti aamusta.

34 kommenttia:

  1. Moicca, puhdistamaton merisuola ja savi on tosiaan pettämätön uhdistelmä. Ihmiset ostavat yleensä molemmat yhtäaikaa!

    VastaaPoista
  2. Moni saven ostaja on kertonut tosiaan käyttävänsä merisuolaa seoksessa mukana. Minä käytän meri- ja ruususuolaa muutenkin päivittäin. Niinpä jätin sen nyt omasta sekoituksestani pois. Puoli litraa glaubersuolavettä muutaman kerran nieleskelleenä suolavesi ajatuksena hiukan tökkii :D

    VastaaPoista
  3. Enpä suosisi savivettä, aina on suolistossa rasvaista ym tavaraa joka saven kanssa saattaa kittaantua suolen poimuihin, mieluummin joisin sitä merisuolavettä ihan pelkältään, kuureina. Syöthän jo niin monipuolisesti, että piitäkin saat varmasti esim alffa-alffan iduista, tummat sesaminsiemenet ensi liotettuina sit hienoksi sen aamupirtelön joukkoon. liottaa voi vaikka useamman päivän satsin kerralla, säilyy jääkaapissa, puolesta desista saat aikapaljon kaikkea, kalkkia, mm, kyllähän sinä teidät nää, turhaan nyt leikit saven kanssa.. tuossa kirjasessa mainittu savi oli aikoinaan annospusseissa ja valkoista, sitä suositeltiin liottamaan yön yli ja jättämään savi juomatta.Lopulta sen maahantuontikin kai kiellettiin. Aina tulee tää savi villitys.. joskus 40v sitten oli Luvos savi, joka kans lopetettiin. Ehkäpä sekaravintoa runsaasti syövät esin ureheilevat kaverit kestää sitä, kokeile, mutta ei viikkoa pidempään.. tämä vain omaksi tiedoksesi ja kaikella ystävyydellä, joten älä jätä tarinaa tähän, olen se tuttu"täti"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Ihan mahtava tietoisku aiheesta.
      Mitä luulet: Tarvitsenko merisuolaa erllisenä kuurina jos kuitenkin käytän meri- ja ruususuolaa päivittäin ruuanlaitossa? Paaston aloitukseen nautittu glaubersuola on ihan kamalinta mitä tiedän... Pelkkä suolavesi ei siis mitenkään houkuttele :)

      Seesaminsiemenet ovat ehdottomasti suositeltavien syötävien joukossa mutta... Noudatan ympäripyöreästi veriryhmädieettiä ja sen mukaan seesaminsiemenet ovat haitallisia B-veriryhmälleni. Tosin aiheesta on ilmestynyt uusittu ja tarkempi painos. Sen haluaisin tutkia josko löytyisi uusi mielipide niin seesaminsiemeniin kuin muutamaan muuhunkin B-veriryhmään yhdistettyyn ravintoaineeseen.

      Mielestäni tuota savea ei käytännössä jää veden sekaan mainittavasti jos sen antaa rauhassa laskeutua muutaman tunnin ajan. En siis toistaiseksi ole juonut (tai syönyt) sitä lasin pohjalle laskeutunutta savea. Kuten kirjoitin, aihe kyllä kiinnostaisi mutta oliiviöljy yhdistettiin sakkautumisriskiin ja silläpä sitten jätän sen nyt väliin.

      Kirjanen aiheesta oli kyllä ihan mielenkiintoinen. Tätä käyttämääni vihreää savea myydään edelleen luontaistuotekaupoissa joten ainakin se siis lienee on vielä virallisestikin hyväksytty luontaistuote?

      Olen vaan niin kertakaikkisen kiinnostunut kaikesta luontaiseen terveydenhoitoon liittyvästä että vaikka en nyt juuri itse tarvitsisikaan näitä kaikkia konsteja niin haluan kokeilla ne kaikki...
      Tietysti on niin että jos elimistö on suunnilleen tasapainossa ja kunnossa, mikään kuuri ei tee olotilassa dramattista muutosta parempaan. No onhan hyöty sitten kuitenkin siinä että muutoksen huonompaan huomaa :D

      Kiitos sinulle vielä kerran tästä palautteesta. Tutkailen aihetta vielä eteenpäin. Ehkä uskon niin vahvasti omaan olotilaani, niin tämän savikuurin, kuin muidenkin kokeilujen mittarina, että en nyt osaa säikähtääkään kommenttiasi. Kyselen savikokemuksista vielä asiakkailta jotka sitä ovat käyttäneet pidempään. Siis jos joku tulee hakemaan vielä uuden puolen kilon paketin savea, niin sitä on täytynyt käyttää jo aika aktiivisesti :D Omin jaloin kävelivät sisään ja kovin vakuuttuneina saven hyväätekevistä vaikutuksista...

      Juuri muuten tänään jutelinkin ystävän kanssa: Vanhoihin elämäntapoihin ei ole paluuta mutta ne uudetkin opitut jutut voivat jossain vaiheessa jäädä kuvioista pois. Elämä on "iso oppimäärä".

      Poista
    2. Tuskinpa tarvitset merisuolavettä eri kuureina, kesähelteellä voi olla toinen juttu. Glaubersuola on todella hirveää, en kestäisi sitä, mieluummin ne suolihuuhtelut paastossa. Näin se on, että oppimassa täällä ollaan, varmaankin savessa löytyy, mutta sen laajamittaiseen sisäiseen käyttöön saattaa "joku" puuttua. En ole nähnyt tuota ko. pakkausta ja onko siinä todella pakkauksen päällä ohje sisäisestä käytöstä, vai vain ulkoisesti. Ilmanmuuta sitä kokeilee innokkaana kaikkea uutta, niin itsekin olen tehnyt, mutta vähän kokemuksista "viisastuneena", vähän tässä toppuuttelin, kun näin tuon hyvin seikkaperäisen juttusi, jospa siitä moni "maallikko" innostuu, ajattelin.Mutta, "maltti on valttia" voisin tään summata. Veriryhmäsi on tuo hyvin salliva B, se veriryhmäkirja on ollut tosihyvä ohjenuora itsellenikin. Odotellaanpa sitä uutta parannettua painosta.. ethän tarkoittanut sitä punakantista opusta, joka tuli melkopian tuon ensimmäisen jälkeen? Asiasta toiseen, oletko tehnyt tuttavuutta regulaattien kanssa, tarkoitan tätä nestemäistä entsyymivalmistetta, siinäpä valmiste vähän väsyneemmille ja remppaisille, joiden vatsa ei kestä tai pysty sulattamaan raakaravintoa. ooh, tulipa juttu tästä, mielenkiintoista pölyytellä vanhoja aivosulujani tässä. Parhainta jatkoja kokeiluille, tulen taas.terv. "täti"

      Poista
    3. Kiitos taas.
      Ihan käsittämättönmän hienoa että lukijat viitsivät näin kommenttien muodossa tuoda esiin omaa tieto-taitoaan & kokemuksiaan.

      Tämä Argitalin vihreä savi on nimenomaan ohjeistettu käyttämään sisäisesti. "1tl savijauhetta sekoitetaan veteen, annetaan levätä noin viisi minuuttia ennen saviveden nauttimista. Pohjalle laskeutunut savi jätetään juomatta."

      Itsekin päädyin kirjan ohjeistukseen, eli antamaan tuon saven laskeutua yön yli tai vähintäänkin muutaman tunnin ajan. Viiden minuutin jälkeen se on vielä aikalailla "kelluvaa" eikä lasin pohjalla ole selkeää tiivistä kerrosta.

      Odottelenkin nyt tapaavani jonkun aktiivisesti savea käyttäneen jotta pääsen kyselemään kokemuksistaan tarkemmin.

      Veriryhmädieetin olen myös omalla kohdallani todennut toimivaksi jutuksi. B-veriryhmä on todellakin hyvin salliva joten kirjan ohjeet eivät käytännössä pajjonkaan arkeen vaikuta.
      En ole nähnyt uutta painosta, ainoastaan kuullut että sellainen on ilmestynyt. Kiinnostaa kyllä sen verran että taidan poiketa tavoistani (odotella että tulee kirpparilla vastaan) ja käydä varaamassa opuksen kirjastosta.

      En ole tutustunut regulaatteihin... Arvaa vaan mitä aihetta tutkaillessa meneekin sitten tämä päivä :D

      Kiitos sinulle lisätiedosta aiheeseen. Tulehan taas käymään ja neuvomaan innokasta tutkimusmatkailijaa :)

      Poista
  4. Aah, taidankin arvata ja kiitos "vapauttavasta" tiedosta, että ohjeet on pakkauksessa. Upeaa päivänjatkoa ja mielenkiintoista "tutkimusmatkaa".

    VastaaPoista
  5. Miten tuo vihreä savi on nyt vaikuttanut elämääsi kun siitä aloituksesta on lähes vuosi? Itsellä ensimmäinen lasillinen edessä ja hieman jännittynyttä kutkutusta mahan pohjassa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heidi :)
      Hankin ensimmäisen pussin noin vuosi sitten, mutta välillä on ollut pidempiäkin taukoja aiheesta. (Kesät olen mökillä ja sinne en viitsi raahata mitään ylimääräistä mukaan.)
      Muutenkin olen mieltä että useimmista ravinnelisistä on hyvä pitää välillä pieniä taukoja.

      Savesta juttelin viime talvena useammankin ostajan kanssa. Kukaan ei sanonut mitään negatiivista aiheesta. Huomioin myös että savi upposi miehiin... Moni haki savea itse - ja monelle sitä haki tilauksesta vaimo. Yhteinen tekijä saven vaikutuksissa tuntui olevan että kaikki kertoivat sen piristäneen - ihan siis huomattavia vaikutuksia. Osa sanoi ettei luovu tuotteesta enää koskaan.
      Ihan ymmärrettävä kyllä - nykyään ravinto on monelta osin todella ravinneköyhää. Jos ruokavalioon ei kuulu yhtään vapaasti kasvaneita tuotteita, niin kivennäis- ja hivenaineiden saanti tehoviljelystä köyhtyneen maaperän tuotteista ei ole ollenkaan selviö.

      Nyt minulla on taas aktiivi-savi-kuuri meneillään. Virtaa tuntuu olevan vaikka muille jakaa - ei haittaa pimeys :) Myös iho on nyt paremmassa kunnossa - olen ikäni taistellut hormonaalisen aknen kanssa - nyt ei ole näpyn näppyä.

      Argitalin maahantuoja laittoi joskus aknen kanssa taiteilevalle tyttärelleni viestiä, että juotava savi olisi erityisen hyvä aknen hoidossa. Olen tehnyt Lempillekin oman saviveden aina muistaessani, mutta hän kyllä pikkuisen sitä välttelee :) Aamulla ei maistu ja päivällä unohtuu :)

      Minun on ehkä hieman vaikea huomata yhden tuotteen dramaattista vaikutusta yleistilassa - kokonaistilanne kuitenkin on, että olen täysin terve ja hyväkuntoinen. Käytän myös ehkä keskivertoa enempi monenlaista muutakin hyväksihavaittua boosteria :)

      Savi on varmasti kuitenkin hyvä ostos ja luonnollinen ravinnelisä. Monet käyttäjät kertoivat nauttivansa aina vesilasin pohjalle laskeutuneen savisakankin. Itse vähän sitä arastelin tuon lukemani kirjan perusteella, mutta käyttäjistä kukaan ei ollut huomannut mitään ongelmaa suolistossa.
      Itse jätän edelleen savisakan lasin pohjalle. Usein savivesi unohtuu pöydän reunalle likoamaan yli vuorokaudeksikin - en usko että siitäkään ainakaan haittaa on.

      Poista
    2. En tiedä johtuiko savesta vai oliko minulla muita pöpöjä, mutta kun olin nauttinut kahtena päivänä minulle tuli ihan ripuli. Vähän pelottaa nyt uudestaan aloittaa kokeilu. Yritin monesta paikkaa lukea ja juuri tämä vihreä savi ei pitäisi sellaista aiheuttaa vaan enemmänkin valkoinen savi, mutta voiko niissä nyt olla niin paljon eroa.

      Poista
    3. Moi Heidi
      Nyt en ihan suorilta muista onko Bourgeois'in kirjassa mainintaa ripulista saveen liittyvänä oireena. Tarkistan vielä löytyykö sieltä mitään aiheesta ja laitan kommenttia myöhemmin.
      Minä olen sellainen kivimaha että tyytyväinen saan olla jos vatsa toimii edes jotenkuten :) Eli minulle ei ole tuota tapahtunut - eikä tyttärillekään.

      Poista
  6. Hei yksi (tai oikeastaan kaksi) kysymystä vielä savesta, jossei sitä pohjalle jäänyttä sakkaa juo, voiko sen heittää biojätteeseen? Ja monista keskusteluista olen lukenut että se savi pitäisi juoda aamulla, onko sillä merkitystä missä vaiheessa päivää sen juo? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Enpä ole aiemmin sitä savitippaa lasin pohjalla sen kummemmin pohtinut. Mileestäni sitä on niin vähän, (käytän päivässä korkeintaan yhden tasaisen teelusikallisen) että ei siitä paljon kompostiin kaavittavaa jää.

      Ja kiitos kun herätit pohtimaan aihetta: Nyt tajusin että sen tipan voisi huljauttaa pienen vesitipan kanssa viherkasvien juurelle... Siis pakkohan sen on olla hyväksi - kaikki maailman hiven- ja kivennäisaineet samassa paketissa. Hallelujaa :D

      Täytyypä tutkailla onko aiheesta mitään kokemuksia entuudestaan. Minä aion kuitenkin tehdä tästä lähtien niin. Pahvi minä kun en ole aiemmin hoksannut tätäkään.

      Kiitos sinulle vielä kerran. Eikö ole usein inin että ne suurimmat innovaatiot on ihan pieniä juttuja :)

      Yleisesti ottaen kaikki savea käyttävät kokevat sen piristäväksi tuotteeksi. Siihen lienee pohjautuu tapa ottaa se heti aamulla. Minä otan vähän milloin sattuu. Jos en ole illalla muistanut (lue jaksanut :) laittaa savilasia laskeutumaan, niin lataan annoksen aamusta ja otan sen joskus päivän mittaan.

      Savi on kyllä yksi kokeilemisen arvoinen tuote. Vielä kertaakaan en ole kuullut mitään negatiivista huomiota käyttäjiltä.

      Poista
  7. Hei,
    tiedätkö voiko tuota savea käyttää, jos on kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkitys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei.

      Tutkin Bourgeoisin kirjaa ja varoitusta saven sisäisestä käytöstä kilpirauhasongelmien kanssa ei ollut. Mutta kirja myös korostaa että savi ei ole neutraali tuote vaan hyvinkin vahva aine ja että säännöllistä lääkitystä saavien tulisi neuvotella lääkärin kanssa aiheesta.

      Kirja ohjeistaa kilpirauhasvaivoihin ulkoista savikäärettä. Siinä noin 1cm vahva savikääre asetetaan koko kaulan leveydelle. Haudetta voidaan käyttää kerran tai kaksi vuorokaudessa - korkeintaan neljä tuntia kerrallaan.
      Tähänkään en osaa sanoa mitään omakohtaista kokemusta tai tietoa. Jos lukijoissa on joku samassa tilanteessa oleva, tai tiedät aiheesta, niin laittaisitko kommenttia :)

      Poista
  8. Hei ja kiitos hienosta blogista! Olen kiinnostunut vihreästä savesta ja tästä blogista löysin siitä eniten tietoa. Onko sinulla tietoa miksi vihreä savi ei sovi korkeasta verenpaineesta kärsiville?Itselläni on ollut verenpaine koholla, ei ole enää sillä syön päivittäin verenpaineläääkettä ihan toiseen tarkoitukseen kuin verenpaine (eli siihen ei sitä ole minulle määrätty). Netistä löysin kuitenkin tietoa että ko. savi ehkäisee valtimokovettumatautia ja että sitä on suositeltu sydänpotilaille toipumiseen... mutta kun kaiken tiedon todenperäisyydestä ei tiedä. Toinen asia mikä askarruttaa on vatsan toiminta. Minulla on erittäin toimiva vatsa ja alunperin luinkin jostain että tämän saven pitäisi rauhoittaa vatsaa. Onko sinulla tietoa tästä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos viestistäsi :)

      Tutkailin Bourgeois'in kirjan läpi, mutta selitystä miksi savea ei suositella sisäisen käyttöön korkeasta verenpaineesta kärsiville, ei löytynyt. Minulla on hieman kohollaan oleva verenpaine (siis kuitenkin normaalin rajoissa) mutta en ole käynyt tarkistamassa tilannetta nyt savea käyttäessäni - eli täytyykin käydä ihan mielenkiinnosta mittauttamassa missä mennään.

      Nyt otin Lempi-tyttären kanssa tiukan kolmen viikon savikuurin (kohta toinen viikko mennyt) ja sitten viikon tauko. Olen käyttänyt savea jo reilun vuoden, mutta en ihan tunnollisesti ohjeen mukaan - eli joka päivä kolme viikkoa ja vähintään viikon tauko. Käyn testaamassa oman verenpaineeni kolmannen viikon jälkeen ja laitan sitten vaikka kommenttia aiheesta tänne blogiinkin.

      Vatsan toimintaan savi vaikuttaa yleensä rauhoittavasti - eli se saattaa aiheuttaa ummetusta ennemmin kuin ripulia. Pahasta ummetuksesta kärsiville sitä ei siis suositella - ja saven käytöstä ohjeistetaan pitämään taukoa, jos se aiheuttaa alussa ummetusta.

      Valitettavasti en osaa tämän tarkemmin vastata kysymyksiisi. Ainut minkä voin tehdä, on laittaa oman käden tietoa verenpaineestani sen jälkeen kun olen käyttänyt tunnollisesti kolmen viikon savikuurin. Laitan siitä juttua tai kommenttia tänne blogiin.

      Poista
  9. Hei! Sinulla tuntuu olevan asiasta paljon tietoa, joten kysyisin uskaltaako savea nauttia imettäessä? En löytänyt tutkiessani kieltoa, mutta silti askarruttaa onko sillä vaikutuksia äidinmaitoon:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Anteeksi myöhästynyt vastaus, kommentti oli hukkunut listoiltani.
      Aika kimurantti kysymys. Kokemusta minulla ei aiheesta ole, eikä kirjastakaan löydy mainintaa. Savesta elimistö saa mineraaleja - joka ei siis pitäisi olla vauvallekaan pahasta. Toisaalta savella on myrkkyjä poistava vaikutus - savi absorboi kehosta raskametalleja joiden poistumisreitti on lienee virtsa. Mutta joutuisiko osa saven irrottamia myrkkyjä maitoon. Ehkä sinuna aloittaisin sin saven käytön imetyksen jälkeen. Imetysaikana kun ei suositella kovia dieettejä tai muitakaan aineenvaihduntaa kovasti kiihdyttäviä temppuja.

      Poista
  10. Moikka, pakko tulla kommentoimaan kun huomasin näin mielenkiintoisen aiheen! :)
    Itse olen vuoden päivät nauttinut aamuisin vaihtelevasti vihreää savea, bentoniitti savea sekä lime & chlorella -yhdistelmää. Ennen näiden nauttimista naamani punotti aamulla ihan järkyttävästi. Olen jostain lukenut että tämä johtuu elimistön liiasta hiivasta. Vaikka mitään hiivatulehduksia ei ikinä olekaan ollut, silti elimistössä on liikaa hiivaa. Nyt kun olen juonut savea joka aamu, on naaman punoitus hävinnyt täysin. Ainoastaan lomareissuilla joihin en ole pakannut savea mukaan ja syön normaalia tärkkelyspitoisempaa ruokaa, naamani punottaa aamuisin. Mutta se korjaantuu nopeasti kun palaa normaaliin rytmiin.
    Juon saveni aina heti herättyä ja pidän noin tunnin verran väliä ennen kuin nautin aamupalan. Näin olen saanut buustattua aineenvaihdunnan hyvin käyntiin heti aamusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne.
      Taas ihan uusi juttu savesta. Nostan tämän kommentin postaukseen, on niin mielenkiintoinen huomio.

      Poista
  11. Kysyisin kahta asiaa:
    - Mitä tarkoittaa , että savi vaikuttaa "arpeuttamalla" ?
    - Maalaji nimeltä savi on KIVEÄ = luonnonrosesseissa hienoksi jauhautunutta kiviainesta. Mitä on se veteen leijumaan jäävä sakka = kivi ei kellu. Onko siitä jossain tietoa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei - Bourgeoisin kirja kertoo seuraavaa:

      - Johtuen todennäköisesti korkeasta alumiinisilikaattipitoisuudestaan saven on todettu olevan merkittävän arpeuttajan. Haavat paranevat paljon nopeammin ollessaan kontaktissa saveen ja jättävät paljon vähemmän arpia tai jälkiä.

      - Saven alkuperä on kivestä, koska se syntyy maasälvän hajoamisesta. Savi koostuu alumiinisilikaateista, kaliumista, kalsiumista ja suoloista, jotka ovat muotoutuneet maankuoressa erittäin korkeissa lämpötiloissa. Kiviaines hajoaa saveksi lähinnä ilmaston vaikutuksesta. Savessa on lisäksi mm. alkalioksideja ja magnesiumia.

      Minä vastaan - omia kokemuksia:

      Kun savi sekoitetaan veteen, se on aluksi hyvin yhtenäisen värinen harmaa seos. Yhdessä yössä savi vajoaa aika suurelta osin jo pohjaan ja vesi on jo läpikuultavaa, reilun vuorokauden kuluttua vesi on jo käytännössä kirkasta.

      Tätä Bourgeois'in kirjaa laajempaa teosta saven käytöstä en ole vielä löytänyt. Aihe on kyllä erittäin kiinnostava ja mielelläni tutkisin sitä enemmänkin.

      Poista
  12. Uskaltaako savea käyttää, jos käyttää säännöllisesti oliiviöljyä ruokavaliossa?
    Jossakin kommentissa se näytti olevan kontaindikaatio käytölle??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Juurikin siitä syystä että itse käytän oliiviöljyä, en juo lasin pohjalle laskeutunutta savea. En usko että savivesi haittaa - varoituskin koski nimenomaan saven mahdollista kökkööntymistä suolistossa oliiviöljyn kanssa reagoidessaan. Itse olen nyt vuosia käyttänyt savivettä - ja uskallan suositella muillekin oliiviöljyn käyttäjille :)

      Poista
  13. Hei, Olen käyttänyt vihreää savea parisen viikkoa. Nyt kyllä epäröin jatkaa sen käyttöä, kun luin postauksestasi seuraavan tiedon: "Bourgeois'in mukaan juomalasin tulisi olla vahvaa lasia koska saven radioaktiivisuus voi aiheuttaa ohuen lasin murenemista." Se kuulostaa järkyttävältä, ainakaan raskaana oleville ja imettäville en suosittelisi tätä tuotetta! Haluan myös pysyä erossa alumiinisilikaateista. Oletko nähnyt tämän Ylen tiededokumentin alumiinista? http://areena.yle.fi/tv/2195160
    Kiitti hyvästä blogista! t. Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Elina :)
      Yritin etsiä savikirjaani, mutta en nyt kiireessä sitä löytänyt tuolta pinoista :) Muistelen kyllä, että siinä olisi ollut maininta että raskaana oleville tai reseptilääkkeitä käyttäville savea ei suositeltu - en nyt ole ihan varma. Kunhan ehdin, niin tarkistan vielä.

      Hyvä kun tuli taas puheeksi - olen unohtanut savipussin taas kesän jäljiltä ja muistutit aiheesta. Eli meinaan kyllä itse ottaa kuurin. Savi on tosi piristävä tuote - eli tarpeellinen nyt tähän pimeyteen kun tuntuu että pää on ihan sumussa...

      Sinuna - jos siis olet perusterve, etkä raskaana - tekisin kyllä savikuurin loppuun. Tunnen ihmisiä, jotka käyttävät sitä jatkuvasti ja eivät aio luopua. Huomaavat niin selkeän eron voinnissa, erityisesti saven energiaa antavan vaikutuksen.

      Poista
  14. Meinasin aloittaa savikuurin tänä aamuna. Laitoin illalla pienen hipun savea (n.1/5 teelusikkaa) vesilasiin. Aamulla huitaisin sen kurkkuuni, pohjalle jätin sen pienen sakan. Hetken päästä alkoi ihmeellinen korvien kuumotus ja ripuli. Kasvot olivat tulipunaiset ja käsivarret, paikoin jalatkin olivat tulipunaisilla läiskillä. Minulla ei ole ikinä tullut mistään vastaavaa. Säikähdin todella. Vettä monta lasia. Kaksi antihistamiinitablettia. Googlettamaan mitä tämä on. Nyt reilun 1½ tunnin jälkeen oireet ovat lähes poissa, sairaalareissulta taisin välttyä. Savikuurini loppui ennenkuin edes kunnolla alkoikaan. Näinkin voi käydä, ei ikinä enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Kiitos kertomasta. En ole vastaavaan reaktioon aiemmin törmännyt, vaikka aiemmalla työpaikallani kävi paljonkin savea käyttäviä asiakkaita. Mahdollista tietysti on - niinkuin negatiivinen reaktio käytännössä voi jollekulle tulla ihan minkä vaan elintarvikkeen tai muun aineen kohdalla.
      Minulla on savesta pelkästään hyvää sanottavaa. Erityisesti huomaan sen piristävän vaikutuksen. En tosin käytä savea minäkään ihan jatkuvasti, jo senkin takia, etten aina jaksa niitä touhuta ja uskon muutenkin, että on turvallisempi kuuriluontoisena buusterina. Moni asiakas tosin kertoi käyttäneensä savea jatkuvasti - eivätkä aio luopua.

      Poista
  15. Kaikkee sinäkin juot . . Kissanhiekkaa, savipohjaista käytän kasvohoitona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä sinulle :)
      Ei kai saven rikastaman veden juominen ole kummoinenkaan temppu. Mielestäni paljon ymmärrettävämpää ja luonnollisempaa kuin nyt vaikka joku kemiallinen närästys- tai yskänlääke :)

      Poista
  16. Hei! Minua kiinnostaa saven käyttö nimenomaan ihon hoidossa. Kärsin hormonaalisesta aknesta ja olen yrittänyt etsiä luonnollisia hoitokeinoja siihen. Ostin pussillisen betoniitti savea ja olen käyttänyt pari kertaa naamiona. Nyt mietin saven juomista sisäisesti. Ilmeisesti itsekin olet kärsinyt samasta. Oletko päässyt eroon vaivasta saven avulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei.
      Minä taistelin näppyjen kanssa yli neljäkymppiseksi... Eli ihan sydämestäni tsemppiä toivon sinullekin, jos samasta ongelmasta kärsit. Iho-ongelmat on niin henkimaailman juttuja, ettei niihin kenellään ole yhtä oikeaa vastausta. Omaa ihoani yritin pitää kuosissa Diane-pillereillä. Ei ollenkaan hyvä ollut silloinkaan, mutta kun yritin pari kertaa lopettaa, niin äityi ihan mahdottomaksi. Jossain vaiheessa sitten vaan päätin lopettaa pillerit - kun en halunnut tässä iässä enää mitään ylimääräistä hormonikuormaa kehoon. Iho oli suoraan sanoen ihan kamala noin vuoden verran - ja hiuksetkin ohenivat puoleen... Mutta pikkuhiljaa tilanne rauhoittui - ja sen jälkeen iho on ollut parempi kuin koskaan aiemmin. Tyttärilläkin on ollut oho-ongelmia. Toisella pitkäaikainen antibioottikuuri ei auttanut yhtään, mutta toiselle tehosi. Kun Lempi lopetti antibiotiit ja aloitti gluteenittoman ruokavalion, iho rauhoittui parissa viikossa. Nyt hän huomaa, että sokeri tekee näppyjä. On pysynyt täysin gluteenittomalla ruokavaliolla. Toisella tyttärellä on atooppinen iho. Finneistä jäi punaisia ja erottuvia arpia, joten päädyimme kokeilemaan antibiootteja. Hänellä ne auttoivat aika nopeasti. Kuuri on vielä kesken - saa nähdä miten iho reagoi kun se loppuu.

      En omalta kohdalta osaa sanoa suoraa yhteyttä ihon ja saven juomisen välillä, mutta entisellä työpaikalla moni kehui saaneensa apua. Ei siitä varmasti ainakaan haittaa ole. Luomukonsti, jota kannattaa kokeilla ennen lääkkeitä.

      Poista
  17. Sisältää alumiinia joka voimakkaasti edesauttaa dementiaa ja altsheimerintaudin nopeaa etenemistä.

    VastaaPoista