sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Tattari tuorepuuro - gluteeniton



Raakaravinto on aihe josta haluan oppia käytännön tasolla enemmänkin. Kesällähän homma on helppoa; omalta pieneltä kasvimaaläntiltäni saan yllinkyllin vihreää satoa lähes puoli vuotta, marjoja ja kotimaisia hedelmiäkin pystyy hyödyntämään heinäkuusta lähtien koko syksyn. 

En usko että koskaan ihan totaalilinjalle lähden raakaravinnon suhteen. (Monen monta ravintoa sivuavaa teoriaa olen lueskellut ja lähes kaikista on jokunen tiedonmurunen tarttunut ja tapa jäänyt käyttöönkin vaikka mitään linjaa en ole ihan 100% noudattanut.) Tarkoitukseni kuitenkin on lisätä raaka- ja elävän ravinnon osuutta perusruokavalion osana. Tässä tuorepuurossa on mukana myös toinen tämänvuoden haasteeni: Opetella korvaamaan perusviljoja tattarilla ja hirssillä.


Tuorepuuro - gluteeniton
2 dl Keskisen myllyn gluteenittomia tattarisuurimoita
2 rkl pellavansiemeniä
2 rkl auringonkukansiemeniä

Tattarisuurimot huuhdellaan hyvin ja siemenistä tehdään puuropohja illalla bamixin kippoon. Päälle senverran vettä että siemenet peittyvät reilusti. Jätetään likoamaan yön yli.

Jos käytössäsi ei ole tuoreita marjoja, laita toiseen astiaan likoamaan jokunen luomulaatuinen kuivahedelmä. Niiden liotusveden voit käyttää aamulla puuron nesteenä. Jos käytät kokonaisia manteleita, laita nekin samaan kippoon likoamaan.





Aamulla sekoitus on turvonnut reilusti. Kaada liotusvesi pois ja lisää raikasta vettä taas noin senverran että siemenet peittyvät. Laitoin sekaan myös hiukan mantelijauhetta ja pyöräytin sauvasekoittimella soseeksi. 
(Tässä kohtaa aion huomenna kokeilla mitä tekisi hieman jäähtynyt vedenkeittimessä kiehautettu vesi. Tuorepuuron idea ja entsyymit tuhoutuvat kuumennettaessa, mutta noin 45 asteinen vesi ei vielä tee mitään haittaa.)


Tästä puuroannoksesta riittää reilu lautasellinen ainakin kahdelle, jopa kolmelle.


Lautaselle lisäsin puuron päälle pakastettuja villivadelmia ja siitepölyrakeita. Ihan tosi hyvää. Vadelman makeus sopii hyvin tattarin seuraksi.


Tuorepuurojen perusaineksia ovat tattarin ja hirssin ohella myös idätetyt viljat, pellavansiemenet, mantelit, auringonkukan- ja seesaminsiemenet sekä kuivatut hedelmät kuten aprikoosi, viikuna, rusina, taateli, omena ja luumu.
Erityisesti uudemmissa ohjeissa tuorepuuroihin lisätään lähes aina banaania. Minulla on pakastin täynnä kotimaisia marjoja joita tietysti hyödynnän näihin tuorepuuroihinkin. Banaania en käytä ollenkaan, kuivattuja hedelmiä silloin tällöin. Tuorepuuro on myös kätevä lounaseväs. Maistuu hyvältä huoneenlämpöisenä vaikka ajatus saattaa arveluttaa. Suosittelen kokeilemaan :)


Elsa Ervamaa - Elävä ravinto on oman kirjavarastoni paras raakaravintoa käsittelevä teos. Jos tämä vaan kirppareilla tulee vastaan niin ota ihmeessä matkaan. Marjatta Svennevig kirjoittaa siirtymisestään elävään ravintoon kirjassa Minun valintani. Molempien kirjoittajien innoittajana ja oppiäitinä on ollut Ann Wigmore. Osittain elävän ravinnon linjoilla ovat myös mm. Waerland, Timonen ja Jackson.

raakaravinto / tuorepuuro resepti / tuorepuuron resepti / gluteeniton puuro / aamupuuro / 

3 kommenttia:

  1. Kiitos tuorepuuro-ohjeesta, tuli juuri hyvään saumaan kun tuorepuuron lisääminen ruokavalioon kiinnostaisi. :)

    VastaaPoista
  2. Mä olen tehnyt aikanaan tuorepuuroa niin, että vain liotettiin yön yli. En siis soseuttanut mitenkään. Minusta se oli ihanaa just sellasena rouskuteltavana. Ja liotusnesteenä oli omenamehu, sellanen omista omenoista puristettu. Tosin ei nyt ihan mun omista, tehtiin puuroa ollessani tossa Perheniemessä koulussa (ravitsemus- ja luontaistietouden linjalla). Se oli kyllä parasta aamupalaa ikinä, voi kun jostain löytäisin sen ohjeen vielä.

    VastaaPoista
  3. Ei liotusvettä kannata heittää pois

    VastaaPoista