perjantai 1. kesäkuuta 2012

Tee itse viljelylaatikko

Niitä saa esim. Halpa-Hallista 29.95€/kpl. Mitat leveys 80cm, pituus 120cm. Tehty 20cm leveästä laudasta, laudan paksuus 1.7cm.

Niitä saa myös esim Puukeskukselta. Oman paikkakuntani valikoimassa 15cm leveä, 2.2cm paksu lauta kustantaa 1€/m. Halpa-hallissa myytävän kokoisen laatikon lautatarpeet yht. 4m. Lisäksi tarvitaan neljä kappaletta kulmarautoja 0.50€/kpl. Puukeskukselta tarvikkeet laatikkoon yht. 6€.

Paikkakuntani puukeskuksessa ei ole sahauspalvelua. Oma pokasaha ja rullamitta peräkonttiin niin laudat voi itse sahata myymälän pihassa haluttuun mittaan. Ainakin tämän kokoisen laatikon laudat mahtuvat silläkeinoin ihan normi "kauppakassin" peräkonttiinkin.

Jyväskylän Puukeskuksella on sahauspalvelu ja herra-sahaaja itse yksi erityisen hyvä tyyppi. Kertokaa terveiset jos käytte asioilla :) Siellä lautavalikoimakin on hyvä - voit valita aikalailla juuri niin leveää ja paksua lautaa kuin haluat.


Byggmaxissa 2.2cm x 10cm sahalaudan metrihinta on 0.49€/m. Näitä kaksi päällekkäin ja syvyyttä laatikolle tulee 20cm. Yhdistys neljällä isolla kulmaraudalla (1€/kpl). Kulmarauta lautojen saumakohdan keskelle,  se sitoo laudat yhteen. Liitoksen voi vielä varmistaa ainakin isommissa laatikoissa yhdellä lattaraudalla (0.50€kpl) pituuksien keskiosasta. 80cm x 120cm viljelylaatikon kokonaiskustannukset Byggmaxilla ovat 10€. Tässä kuten Puukeskuksenkin esimerkkilaatikossa sahatavara on 5mm vahvempaa kuin Halpa-Hallin valmislootassa.


Itse mitoittaen saat ihan haluamasi kokoisia viljelylaatikoita. Aina kannattaa tietysti ensin kysellä kavereilta, naapureilta tai lähiseudun yrityksiltä kierrätyslautaa. Silloin kehikoille ei käytännössä jää hintaa kuin liitosrautojen osalta, joka ei montaa euroa ole vaikka miten laajentaisit viljelyksiä.

Kulmakiinnitykseen voit käyttää myös "kakkosnelosesta" sahattuja kalikoita. Puupaloja on löytynyt ainakin aiemmin Puukeskuksen sahauspalvelupisteen roskiksesta. Aina jos vain on jotain asiaa sinne ollut, niin olen vilkaissut myös puuroskislootan - ja usein sieltä löytyy ihan käyttökelpoista tavaraa.

Halpa-Hallin mainoksessa näkyviä, käytettyjä lavakehikkoja myydään yleisesti noin parinkympin kappalehintaan. Tee kierros paikkakunnan pienteollisuusalueella, ja hyvin todennäköisesti saat ne ilmaiseksi.
(Linkin takana lisää tarinaa aiheesta.)

Ja sitten laatikoiden täyte; esim vanhasta hiekkalaatikosta saa hyvää viljelylaatikon pohja-ainesta. Säkkimulta sekaan on ihan ok jos multatarve on vain jokusen säkin. Hiukankin enempi niin kannattaa jo kysellä paikkakunnan maansiirtoyrityksiltä kuorman hintaa.

Hevostalleilta ainakin tällä seudulla saa turvelantaa senkun hakee peräkärryllä. Vaihtokauppana vaikkapa hyvä viinipullo ja lannoitus on turvattu tulevillekin vuosille...
Itse käytän tuota turvelantaa täytemaana kukkapenkeissä tms. Kasvimaan lannoitan ruohosilpulla.

Mitoituksesta: Jos laatikon pitää olla tarkasti jonkun senttimitan mukainen, mieti valmiiksi lautojen nurkkaliitos. Omissa kehikoissani pitkä sivu on kokopitkä ja lyhyempi sivu pitkien lautojen välissä.

Jos laatikon on tarkoitus olla 120cm x 80cm, tuon 80cm laudan pituus on 80-2x2cm eli 76cm. Itse joskus tuonkin kantapään kautta opin kun pariin kertaan samoja lautoja sahailin.


Omien lootieni leveys on 1.2m. Silloin ne yltää vielä kylvää ja kitkeä keskeltäkin. Pituutta 3.2m, niin paljon kuin takapihan tontinsuikaleelle mahtuu. Omat kehikkolautani ovat muistaakseni vain 10cm leveitä, mutta pohjamaa on käännetty ja syvämultainen. Kehikkojen ympärille on asennettu laatat joten mitään juurista leviäviä rikkaruohoja ei penkkeihin pääse.
Aion tänä kesänä väkertää mökille ainakin yhden laatikon salaatti- ja maustekasveille. Siemenetkin on jo hankittu, niitä viisi pussia eurolla tarjouksesta :) Kuivalle mäntykankaalle teen 15-20cm syvän laatikon jonka pohjan vuoraan viiralla. Täytteeksi pääasiassa hiekkaa (sitä on iso kasa mökillä valmiina) ja sekaan jokunen multasäkki ja hevosenlantaa.

Nyt lähden ajelemaan essuni kanssa etelä-suomeen auttamaan ystävääni ylppäreiden järjestelyissä. Palailen kommentteihin tai kysymyksiin maanantaina. Mukavaa viikonloppua teille kaikille lukijoille :)

viljelylaatikon teko ja hinta

2 kommenttia:

  1. OI, mikä laatikkotarha sinulla onkaan. Itse olen uusimassa kasvimaatani tuollaisten pienempien esittelemiesi kehikoiden kanssa ja olen niistä nyt tosi innoissani. Löysin paikan, jossa myytiin käytettyjä lavoja edullisesti, jee!
    Näin keväällä mahtavat sadot ja kukoistus siintävät mielikuvituksessa ja sitten kesän mittaan totuus rikkaruohojen rehotuksesta iskee ;)

    VastaaPoista
  2. www.viljelylaatikko.fi

    VastaaPoista