keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Leipälaatikko

Meillä leipätarjonta on pikkuhiljaa vuosien varrella päätynyt tähän malliin: Leipäkaapissa on vakkarivalikoimana näkkäriä, hapankorppua ja riisikakkua, talvella leivon sillointällöin rieskoja tai sämpylöitä ja tyttäret ostavat välillä viikonloppuherkuksi pakastepatonkia. Kesällä leivon korkeintaan jonakin tylsänä sadepäivänä, eli näillä varastoilla mennään.

Homma toimii näin ihan loistavan hyvin. Ikinä ei tarvitse heittää kuivunutta tai homehtunutta leipää pois. Kilohinta näkkäreillä ja hapankorpuilla on suunnilleen alkaen sama kuin tuoreella leivällä. Tuoreen leivän kilohinnasta vaan aika iso prosentti on leivässä olevan veden painoa... Miksi maksaisin siitä...

Jos näkkäri-mielikuvasi on se koulussa aikanaan tarjottu koulunäkkäri höystettynä jollain kevytlevitteellä niin vierailepa ihan ajan kanssa jonkun isomman Cittarin näkkäriosastolla. Se on ihan leipätaivas :) Valikoima on oikeasti ihan mykistyttävä. Koulunäkkärikin on hyvää ja edullista mutta näkkäreiden kilohinta suhteessa tuoreeseen leipään on kuitenkin niin kilpailukykyinen että niissä hennoo kyllä ostaa välillä erikoisempiakin laatuja. Ja hintaa tietysti laskee myös olematon hävikki.

Tilanne meidän lootalla tänä aamuna: Pirkka luomu riisikakkua, toisessa laatikossa aina jotain perushapankorppua ja toisessa en nyt muista mitä näkkäriä, Cittarin tarjouksesta Leksands näkkäreitä ja ihan superihanaa luomu spelt näkkäriä (luomuspelt-täysjyväjauho,-hiutale, -rouhe, -hienolese, vesi, kristallisuola).


Alakaapissa vuoroaan odottelevat Leksands kolmionäkkärit (nyt Cittarissa tarjouksessa), sekä Leksands mallasnäkkäri (täysjyväruisjauho, vehnälese, mallasjauho, pellavansiemen, vehnäjauho, suola ja vesi).
Ryvita täysjyväruisnäkkileipä (täysjyväruisjauho, suola).
Ryvita auringonkukansiemen-kaura-kokojyvänäkkileipä (täysjyväruisjauho, auringonkukansiemen 14%, kaura, suola).


Yleensä valitsen näkkäreistä hiivattoman, vehnäjauhottoman ja lisäaineettoman vaihtoehdon. Ainakin Ryvitalla niitä on ja kilohinnaltaankin ihan edullisimmasta päästä. Jos haluat panostaa leivässä luomuun, täysjyvärukiiseen tai vaikka hiivattomuuteen niin näkkäreissä valikoima on aika hyvä ja kilohinta edullisempi kuin tuoreleivässä. Ja muistutan vieläkin, että hävikkiä näistä ei oikeastaan pysty tulemaan. Näkkäri säilyy "tuoreena" aina viimeiseen palaan asti :)

Tänään ohjelmassa kirpparipäivä tytärten ja ystävän kanssa. Katsotaan löytyykö mitään esiteltävää :) Viimeviikon kirpparilöydöt jäivät kiireessä kuvaamatta. Löysin ainakin kolmet ihanat kengät, kuvaan ne kunhan ehdin.
Viime viikonloppu meni ystävättären tyttären lakkiaisjuhlien keittiövastaavana. Samaa hommaa tein kuin kotona jokapäivä ja aina, mutta ystävän aito iso kiitos kyllä lämmitti mieltä. Tulen taas syksyllä ripareihin :D

6 kommenttia:

 1. Mukava postaus. Odotan innolla, että pääsen maistamaan noita Ryvita ym. näkkäreitä. Tänään söin tota spelt näkkileipää ja oli tosi hyvää. :)

  VastaaPoista
 2. Olen radikaalisti vähentänyt leivän syöntiä. Ainoa leipä mitä syön on täysjyvä Real.Näkkäreistä söisin jos voisin Vaasan näkkäriä,sellasessa levyssä myytävää.
  Päivittäin menee kurinalaisesti 2 leipää:D
  Ennen vanhaan saatoin vääntää leipää aika monta!Juustot ovat heikko kohtani,joten fetaa menee purkkitolkulla esimerkiksi.D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma, ruokapöydässä meillä ei ole koskaan olllut leipää & voita ja välipaloiksi tms suosin viiliä / marjoja / jogurttia / salaattia...

   Mies aikanaan pudotti parikymmentä kiloa käytännössä jättämällä leivän pois. Jokunen ruisleipäpala päivässä on ihan hyvä kuitulisä, mutta erityisesti vaaleaa leipää tulee helposti paistotuoreena vedeltyä ihan vaan siitä ilosta... Parempi kun ei tuo edes tarjolle :)

   Juustoja syön minäkin. Sillä pidän kaapissa aina riisikakkuja. Välillä kun iskee ihan himo juustoon, niin pala vuohenjuustoa riisikakun kanssa on ihan hyvä ja nopea välipala. Riisikakku helpottaa muutenkin oloa jos oikein tekee välillä mieli leipää.

   Minulle leivästä tulee raskas olo... En tiedä ovatko syynä viljat vai hiiva.

   Poista
 3. Oho, näkkäri on kyllä aliarvostettu. Mullakin on kaapissa usein montaa sorttia, cittari on kyllä näkkäritaivas. Ja koulunäkkikin on ihan hyvää :) itselle on tullut ruisleivän tilalle himokallisleipä vaihe. Voisinkin koittaa vaihtaa sen taas laatu näkkäri vaihteeksi. Omaakin tekisi mieli koittaa tehdä, ihan mielenkiinnosta. Mun vakaa yritys on että alkaisin tekemään kaikki syötävät leivät itse, saas nähdä koska se tapahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Uskoisin että moni yllättyy jos ei koskaan ole ihan ajan kanssa näkkärihyllyä syynännyt. Siellä on vaikka mitä herkkua.

   Kyllähän erikoisnäkkäreissä on hiukan sitten lisähintaa, mutta edullisempia ja yleensä ottaen terveellisempiä kuitenkin ovat kuin tuoreleivät. Näkkäriä en ole koskaan yrittänyt tehdä. Sinulla se vähän pienemmässä taloudessa onkin ihan ok, itse en tälle porukalle jaksa alkaa väkertämään :)

   Näkkäreissä on kyllä se etu että niistä löytyy hiivattomia ja vehnäjauhottomia vaihtoehtoja. Luomunakaan hinta ei ole kohtuuton.

   Poista