perjantai 15. kesäkuuta 2012

Lipstikkasosekeitto



Liperi eli lipstikka kasvaa ison kiven kupeessa, kilpaa raparperin kanssa. Suhteeni lipstikkaan on vähän vastaava kuin selleriin; pieni pala on liikaa ja peittää alleen kaikki muut maut mutta kun soppaan sotketaan kerralla koko kasa niin tulos on hyvä :)

Lipstikan kun kerran toivottaa tervetulleeksi tontille niin se on ihan satavarmasti paikalla aina. Oman lipstikkani kylvin siemenistä jo ehkä kymmenisen vuotta sitten. Satoa voi korjata jo ensimmäisenä kesänä ja senkin jälkeen aina. On kevään ensimmäisiä vihreitä ja nyt jo kesäkuun puolessavälissä rehottaa ihan yli-isona. Katkoin taas sivuoksia noin 20 kappaletta. Huonolla omallatunnolla jätin nyt varret pois ja käytin keittoon lehdet ja latvukset.

Lipstikalla on raudoitusraudasta hitsatut tukikehikot. Keväällä tungen kasvavia versoja kehikon sisään mutta tilanne on taas karannut käsistä...


Lipstikka ja raparperi pääsivät tontin ehkä huonoimmalle kohdalle; varjoon ja ison kiven kupeeseen, ohutmultaiseen ja jankkiintuneeseen maahan. Ovat niin sitkeitä kasveja että muutamassa vuodessa kasvusto on jokatapauksessa kasvattanut vahvan juurakon ja rehottavat nyt ihan yhden perheen tarpeiksi.
Kuva on otettu aamukahdeksalta, silloin niille paistaa aurinko :)


Keittoon noin parinkymmenen lipstikanvarren lehdet, muutama peruna, muutama valkosipulin kynsi, kolme sipulia (ovat jo kattilassa), kasvisliemikuutio ja noin 1dl kermaa.


Kattilan pohjalle reilu loraus oliiviöljyä, kuullotin aluksi sipuleita ja valkosipuleita hetken. Silppuan lipstikan saksilla vähän pienemmiksi palasiksi, lopuksi sekaan perunanlohkot.


Hetken pyörittely. Sekaan vettä senverran että kasvikset peittyvät kunnolla ja kasvisliemikuutio. Jätin kiehumaan hiljalleen reilu puoli tuntia.


Pyöräytys bamixilla, sekaan nokare voita ja noin 1dl kermaa.


Lautasella fetajuustoa ja ruohosipulisilppua.


Sama soppa raejuuston kanssa. Keitto on kieltämättä tosi vihreää ja aika tuhtia. Ehkä ensimmäisenä vihannes-sosekeittona ei kannata lapsille tarjota... Meillä ovat jo tottuneet kaikkeen ja keitto sai kehut :)


lipstikka sosekeitto / miten käytän lipstikkaa / lipstikkakeitto / lipstikan kasvatus / lipstikka tontilla / 

2 kommenttia:

  1. Hei,
    Lipstikkakeitto varmaan hyvää, mutta olisi piristävää saada sinulta muitakin reseptejä kuin sokekeitoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitto oli, ei ehkä ihan parasta mahdollista sosekeittoa mutta kuten sanoit, "ihan hyvää" :)
      Näissä resepteissä sen huomaa, mitenvaan helpommin ja nopeammin pääsen kesällä keittiöstä pois niin siitä mennään, riman alta ja vauhdilla...

      Teen toki muutakin, usein vihannespohjaisia wokkeja, joskus talvella niistäkin laitoin juttua. Samaa ohjetta periaatteessa sovellan senmukaan mitä kaapissa tai kasvimaalla vaan on tarjolla. Myös salaatteja teen tietysti nyt satoaikaan joka päivä. Ei kuitenkaan tule vaan kaikista tuotoksista kiireessä otettua kuvia tai tehtyä juttua...

      Mies tekee meillä kaikki kala- ja liharuuat. Niihin en puutu enkä sitten laita niistä kuvia tai ohjeitakaan tänne blogin puolelle. Eilen viimeksi saimme kaverilta ison kulhon tuoreita Keiteleen kuhafileitä. Mies grillasi ne ulkona, lisukkeeksi pakastettuja luomuröstiperunoita ja salaattia. Oli hyvää :)

      Pidän palautteesi mielessä ja joku sadepäivä keksin jonkun ihan uuden reseptin. Kiitos kommentista :)

      Poista