maanantai 18. kesäkuuta 2012

Nokkosia kotitiluksilta

Niitä poimin kuivattavaksi isäni, minun ja tyttäreni Veeran syntymäkodista.
Siellä nokkoset ovat varmasti puhtaita ja mukana on tietysti myös tunneside. Nitraateistakaan tuskin on pelkoa, maitotila ja maanviljelys lopetettiin joskus 40v sitten. Noin 15v sitten torpparina muutaman vuoden taloa asuessani pidin kotitarpeiksi kanoja, kukkoa, muutamaa hanhea, kankkunaa ja ankkaakin. Ne lannoittivat kesät vapaina ollessaan pihanurmikkoa, mutta luulisin että suurin osa sitäkin lantaa on jo pusikoista hävinnyt.

Kuivattelen nokkoset ja muutkin keräämäni lehdet saunan lauteilla sanomalehtien päällä. Saunassa on ainavalmis-kiuas. Se ja takaseinän takkapiipun muuri pitävät tilan niin lämpimänä että tila toimii loistavasti kasvien ja mustatorvisienien kuivatukseen. Nokkosia kuivatan näin 1-2 vuorokautta. Tungen ne tiiviiskantisiin säilytyspurkkeihin ja vasta ennen käyttöä jauhan tarvittavan määrän morttelilla silpuksi.

Mutta miten taas näin pieneen kutistui täyteen tungettu sangollinen nokkosia...

Vihtaperä


Pesuhuone


Edesmenneen merikarhusetäni Alexin muistomerkki.


Tornin ensimmäinen kerros


Nuoruudenkuva sedästäni Alexista.


Sängyn pääty :D


Yksi kolmesta saunasta, tornisauna.


Tornin saunaterassi


Toinen kerros, pelisaluuna.Alex kolmannella maailmaympärikierroksella. Minä sain osallistua tähän reissuun. Yksi elämäni arvokkaimpia kokemuksia.


Sulassa sovussa seinällä...


Kolmas kerros unohtui kuvata. Pokkarin virrat olivat lopussa ja kiireellä nappasin muutaman kuvan sieltä sun täältä... Neljännen kerroksen näkymä.


Vanha riihi jossa tapahtuu kummia...Saunanjälkeen huiluupenkkiKesäkeittiö...Piha-asetelmia :)


Vanha sauna, minulla palveli kanalana


Mummon istuttama kuolanpioni.


Minun istuttamiani, jo ainakin kolmen metrin korkeuteen kurottelevia alppiruusuja.


Lasten nukkumaparvi :)


10 kommenttia:

 1. Vau mikä torni ja paljon ihania tavaroita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoinen piha-aitta kieltämättä torpassa on... Setäni sairastui syöpään ja aloitti tornin rakentamisen hoitojen ohella. Torniin hän sitten lopuksi nukahtikin. Veljeni rakenteli tornia valmiiksi ja arkistoi sinne kaikki setäni purjeveneen vanhat kartat, kuvat ja irtaimiston. En itsekään vielä oikein ajan kanssa ole joka esinettä sieltä tutkinut. Ja iso harmi on että setä ei enää ole kertomassa tavaroiden tarinoita. On kyllä aika hurja setti sisustusta :)

   Poista
 2. OI miten jännittävää : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Itse en ole uskaltanut tornissa vielä yötä viettää...

   Poista
 3. ootko ollut jossain sisustusohjelmassa mukana tai lehdessä, vai miten tuo torni on kauhean tutun näköinen? Vai oletko esitellyt sitä täällä ennen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kerran aiemminkin julkaissut täällä blogissa kuvia tornista, eli hyvä on muisti sinulla :)
   Jo vuosia sitten torni esiteltiin jossain tv-ohjelmassa. (En nyt muista ohjelman nimeä mutta sarjassa miesjuontaja esitteli erikoisia asuntoja / sisustuksia.)
   Veljeni harrastaa lyhytelokuvia. Ei tule rekvisiitasta pulaa tällä tontilla :) Näkisittepä vielä aittojen ja vanhan navetan sisällön... Yksi (mielestäni paras) elokuvista on kuvattu vanhassa maakellarissa :)

   Poista
  2. Olen sitten nähnyt sen siinä ohjelmassa, koska telkkarissa muistan nähneeni!! Ja siis muistan että oli täälläkin, mutta ei vissiin noin paljon sisältä. Visualisti katsos!!! ;)

   Poista
 4. Aijaa... Sinisessä kamerassa taas kerran se akku on lopussa ja tosi nopeasti näitä kuvia napsin :)

  VastaaPoista
 5. Wautsiwau! mitäs kummia tuolla tapahtuu? :) Ja ihana tuo torni! kuinka usein käytte tuolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota, enpä oikeastaan niitä viitsi analysoida kun eivät ihan omalle kohdalle ole sattuneet. Mutta kuten sanoin, yötä en ole viettänyt kummassakaan, tornissa tai riihessä :)
   Tilalla asuu nyt pikkuveljeni. Itse käyn siellä jonkun kerran kesässä poimimassa nokkosia ja muita yrttejä & lehtiä.

   Poista