perjantai 8. kesäkuuta 2012

Pihan ongelmapaikkoja

Ovat ainakin se melkein jokaisen lapsiperheen pakollinen pihavaruste; trampoliini ja sen alusta...

Meilläkin sitä tyttäret vinkuivat jokusen vuoden ennenkuin annoin periksi. Siihen, että meidän pihaan pääsi tramppis, vaikutti oikeastaan eniten se että löysin markkinoilta suorakaiteen muotoisen trampoliinin. Jouduin pienentämään  rajallista kasvimaatani sen alta, mutta etupihallakaan ei ollut mitään järkevää nurkkausta johon sen olisi saanut mukavasti sijoitettua. Pyöreä malli ei olisi mahtunut kapealle takapihalle, suorakaiteen muotoinen 5m x 2.8m istuu kuin mittojen mukaan valmistettu.

Tramppis oli aluksi kasvimaan keskivaiheilla mutta toissakesänä siirsin sen mansikkalootien alta toiseen reunaan. Olin jo totaalisen kyllästynyt alustan epämääräiseen rikkaruohoiseen ulkoasuun. Alle ei pääse ruohonleikkurilla, mulloskin on ruma ja pölyää kuivalla kelillä. Uuden paikan alustaksi siirsin kivijalkaremontista ylijäänyttä sorahiekkaa ja jalkojen alle isoja betonilaattoja. Laattojen ja metallijalkojen väliin laitoin kumimattoa suojaamaan rungon maalipintaa.
Pari vuotta sitten hävitin pihalta vanhan Valkea kuulas-omenapuun ja viime kesänä siirsin sen aluskasvina olleet kurjenpolvet tramppiksen alle. Istutin taimet suoraan hiekkasoraan ja yhdessä kesässä kurjenpolvet ovat levinneet käytännössä koko trampan alustan peittäväksi matoksi. Seassa on verikurjenpolvea, tuoksukurjenpolvea ja metsäkurjenpolvea. Kurjenpolvi on niin vahvasti leviävä perenna että sen alla eivät kauan kukkoile minkäänmaan rikkaruohotkaan ja ne viihtyvät hyvin tramppiksen alla puolihämärässä. Mikä parasta, mehiläiset tykkäävät niistä ja minä tykkään kun saan mehiläisiä puutarhaan :)
Tässä linkki Acon:in sivuille ja tähän suorakaiteen malliseen tramppaan. Tramppa on niin pitkä että siinä on hyvin tilaa harjoitella esim. etu- ja takavoltteja.
http://www.acon.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=10102-16

Acon-trampoliinit kirpaisevat kerran hinnallaan, mutta en ole vielä kertaakaan katunut ostosta. On nyt ollut ahkerassa käytössä viisi-kymmenen vuotta (en nyt muista ihan tarkasti) ja voin sanoa että edelleen on ihan uuden veroinen. Kerään maton ja turvaverkon talveksi varastoon. Runko-osa on talvehtinut kaikki nämä vuodet takapihalla.

Kivat oli ystävän ylppärijuhlat mutta tuntuu että vieläkin on vähän puhti pois... Ok, jokunen shampanjalasi siinä saattaa olla osasyynä mutta enempi väsymyksen takana lienee kolme täyttä touhupäivää muutaman tunnin yöunilla. Eilen puolipökerryksissä siivoilin varastoja. Kuskasimme pulloja ja pahvilaatikoita keräykseen, vaatteita ja muuta sälää kierrätykseen, lasia, metallia, pattereita... Aika paljon vaan kertyy kaikenlaista.
Tästä kun taas pääsen omaan rytmiin ja univelat nukuttua niin päivittelen kuulumisia keittiöstä ja tontilta :)

2 kommenttia:

 1. Täytyy myöntää että trampoliini teidän pihalla oli aikamoinen yllätys puskista. ;) mutta suorakaide on kyllä fiksumpi kuin se ympyrä, vähän ammattimaisempi. Mutta on ne rumia silti.

  Haluaisin konsultoida kuivan (ja jyrkän) etelärinteen perennoista, onko sulla jtn suosituksia? Voisin napsasta kuvan blogiini ongelmakohdasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruma on, en kiellä :)

   Olen tässä oikein miettimällä miettinyt sinun ongelmarinnettäsi... Vaikeus on siinä että asut eri kasvuvyöhykkeellä kuin minä. Minulla on tätä kantapäänkautta kokemusta ainoastaan 3-4-vyöhykkeen kasvivalinnoista. Myös paikka määrittelee paljon kasvivalintoja; koko, jyrkkyys, maaperä, hoitajan into ja harrastuksen taso... :D

   Ystäväni asuu Hyvinkäällä ja hänen jyrkän pihansa pengersimme kivialtaiksi. Niihin jokaiseen sitten vähän tilanteen mukaan eri kasveja; ylärinteeseen kuivuutta sietäviä, alas sitten rehevämmän maan kasveja koska valumavedet pääsivät kosteuttamaan maata.

   Jos jostain satut saamaan jako- tai harvennustaimia niin aloita suunnittelu hyödyntämällä ilmaista materiaalia. Erityisesti perennojen taimet ovat kuitenkin aika kalliita.

   Odotan ihan innoissani kuvia rinteestä. Laitapa jokunen niin tilanne vähän selkeytyy :)

   Poista