Viime talven pärjäilin yhdellä idätyskipolla. Totuin käyttämään Friggsin muoviastiaa ja etsiskelin toista samanlaista useammastakin kaupasta - ei tärpännyt. Kippo on lienee jo vanhempaa mallia.
Mutta tottakai ja tietysti sitten löysin etsimäni kierrätyskeskuksen astioista :) Uusi, vielä pakkauksessaan nököttävä idätyskippo, 2€.
Toisessa kipossa tekeytyy jatkuvasti sinimailasta. Se on erityisen tuottoisa idätettävä, 1-2 rkl siemeniä tuottaa 1/2-1 litraa ituja. Alfalfa eli sinimailanen on maultaan hyvä ja mieto vaikka en koskaan edes kylvetä siemenkuoria iduista pois. Se säilyy jääkaapissa hyvin sen kolme-neljä päivää, sen välin kun uusi satsi tekeentyy. Jos haluat kokeilla idätystä, jota kyllä lämpimästi suosittelen, niin sinimailanen on helpoin harjoitteluversio.
Toiseen idätyskippoon hankin mungpapuja. Tähän Friggs-kippoon laitoin 1 dl kuivia papuja, huuhtelu ja noin 12 tunnin liotus. Helpoiten idätys hoituu jos ottaa tavakseen hoitaa huuhtelut rutiininomaisesti aamulla tai illalla (tai molempina, ei kokemukseni mukaan ole niin nuukaa...)
1dl mung-papuja laitetaan likoamaan noin 3-4dl vettä.
Tässä oma "mini-idättämöni", pieni kaappi tiskialtaan vieressä. Siellä idut savat olla pimeässä ja ovat kätevästi vesipisteen vierellä huuhtelua varten. Tässä likoamassa alfalfaa ja mungpapua.
Pimeässä kasvatettujen itujen maku on miedompi, mutta nostan valmiit idut muutamaksi tunniksi ikkunalle valoon. Siellä niihin muodostuu lehtivihreää, beeta-karoteenia ja C-vitamiinia. Makukin hiukan voimistuu.
Mungpavun idut täytyy ehdottomasti "kylvettää" ennen käyttöä. Seassa on aina jokunen itämätön kivikova papu joka vauhdilla puraistessa saattaa lohkaista hampaan. Valmiit idut laitetaan riittävän isoon kulhoon jossa ne huuhdellaan kylmällä vedellä. Itämättömät pavut jäävät vesiastian pohjalle. Tosin aika tarkkana on oltava silloinkin kun nostelee ituja vedestä pois, ettei niiden seassa lymyile "pikku kiviä".
Tässä vaiheessa idut voi halutessaan jättää muutamaksi tunniksi ikkunalle tai laittaa suoraan jääkaappiin kannelliseen säilytysastiaan. Valmiit idut säilyvät hyvänä jääkaapissa ainakin 3-4 vuorokautta. Silloinkin niitä tosin kannattaa huuhtaista kerran päivässä.
Talvella idut ovat ihan lyömätön salaattiaines. Mungpavun iduissa on herneenversomainen raikas maku ja niiden rakenne on mehevämpi kuin sinimailasen iduissa. Sinimailanen kuitenkin pitää kaapissani asemansa ykkösituna edullisuutensa ja idätyksen helppouden suhteen
-Liottamisen ja idättämisen seurauksena siementen sisältämien vitamiinien määrä kohoaa ja niiden ravintoaineet muuntuvat helpommin sulaviksi.
-Iduissa on mm. A-, B-, E-, C-, ja D-vitamiinia yhdistyneinä kivennäis- ja hivenaineisiin sekä entsyymeihin.
-Elimistön on helppo käyttää hyväkseen itujen kivennäisaineita, koska niitä liukenemattomaan muotoon sitova fytiini hajoaa idätyksessä.
-Papujen siältämä proteiini muuntuu idätyksessä helposti sulavaksi. Jos palko- tai papukasvit aiheuttavat ilmavaivoja, luultavimmin samat kasvit idätettyinä sopivat kuitenkin mainiosti.
-Idut ovat kuiturikkaita.
-Niissä on myös mm. prebiootteja, DNA-vaurioita korjaavia antioksidantteja ja hyödyllisiä kasvihormoneja.
itujen terveysvaikutukset / miten idätän mungpapuja / idätys kotona / idätys ohjeet / mung pavun idätys / idätetyt pavut / mung papujen idättäminen ohje / idut resepti / kauanko idut säilyvät /
Täytyykin laittaa ituja itämään! Ja versoja!
VastaaPoistaSinä sen homman varmasti hallitset :) Minulla tuo versotuspuoli vielä vähän hakusalla...
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNnnnoin! Sattumalta tänne eksyin kun etsiskelin vähän tietoa lempipavuistani mungoista, tai oikeastaan sen iduista. Tätä on niiiiin pakko kokeilla itse. Spänk juu.
VastaaPoistaKiitos Rauli kommentista:)
PoistaEt pety - mungpavut on ihan parhaita ituja :)
HEI
VastaaPoistaVoiko tavallista kuivattua suomalaista papua (hernekeittoon tarkoitettua) hernettä idättää?
Tv yxs uusavuton....
Hei.
PoistaAnteeksi kun on jäänyt tämä kommentti huomaamatta. Herneitä ei kai yleensä (eikä ollenkaan) syödä idätettynä vaan versotettuna. Herneenversot ovat tosi hyviä ja niihin voi käyttää tottakai ihan kaupan herneitä. Luomuherneetkin ovat ihan kohtuuhintaisia, eli kannattaa siinä kohdin melkein valita ne.
Kiitos muistutuksesta - laitan herneitä versomaan minäkin :)
Hei,
VastaaPoistaMistä idätyskippo voi ostaa?
Hei vaan :)
PoistaJos aiheella ei tulipalokiire ole, kannattaa tutkia kirppareiden muoviastialaarit. Minä olen löytänyt omat kipponi sieltä ja ihan euron-parin hintaan. Uusia idästysastioita löytyy varmimmin luontaistuotekaupoista- Hinta noin parinkympin kieppeillä - aika paljon mielestäni parista muoviastiasta... iHerb'illä oli edullinen lasinen idätysastia, mutta se on tosi iso - itsellänikin jäi vähälle käytölle.
Idätyksen alkuun pääsee kyllä ihan itsetehdyilläkin virityksillä: lasipurkki, harso ja kuminauha tai ihan vaan pinisilmäisessä metallilävikössä jonka alle laitat kulhon.
Vinkkejä DIY-idätyskippoihin löytyy googlaamalla.
Hei Johanna!
VastaaPoistaOsaisitko sanoa ovatko versomaan päässeet mungpavun idut syömäkelpoisia? Ovat jo alkaneet kasvatella pieniä juurten alkuja ja osa iduista pukkaa versoa.
Aiheesta ei meinaa löytyä mitään luotettavaa tietoa ja mietin nyt heitänkö satsin menemään vai vieläkö niitä uskaltaa syödä.
Vieläkö täältä saa vastauksia idätykseen☺ Kysyisin, miksi mungpavut alkaa ruskistua idätyksessä? Haluaisin niiiiin onnistua!
VastaaPoista