keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Valkosipulia tarjolla

Sain tuliaisia ystävältä: Talvivalkosipulin itusilmuja, kotimaista vanhaa kantaa.
Talvivalkosipuli onkin nyt syksyn uusi tulokas kasvimaalleni.
Tänään istuttelin pieniä valkosipulin itusilmuja noin 3m penkinpätkän. Tarkoitukseni on kyllä laittaa sitä vielä lisääkin, mutta salaatit ovat vielä täysissä voimissaan. En henno kitkeä niitä alta pois ennen pakkasöitä :)

Valkosipulin kasvatus itusilmuista valmiiksi monikyntisiksi valkosipuleiksi vie kaksi vuotta. Kynsistä valmista tulee jo istutusta seuraavana syksynä.
Tämä nyt istuttamani kanta on kiertänyt jo vuosia ystävältä toiselle ja menestynyt hienosti ainakin Turussa ja täällä Keski-Suomessa. "Tämä on sitä parasta vanhaa kotimaista kantaa." Sen verran sain viestiä itupussin mukana.


Tavataan ensi keväänä :)


Kylvin pikkusilmut noin 5cm välein. Jos kaikki itävät, niin ylimääräisiä voi harventaa. Niiden vihreät versot ovat herkullisia salaateissa. Jokatapauksessa näitä itusilmuja tuli minulle ihan reilusti, eikä tälle rajalliselle tonttiläntille vaan mahdu kaikkea niin paljon kuin haluaisin...

Jos haluat kokeilla talvivalkosipulin kasvatusta, niin jätä viestiä blogipostiin (eilistapaistoa@gmail.com). Kerro viestissä kuinka paljon itusiemeniä tarvitset ja osoite johon voin lähettää ne.
Yhdessä "kukassa" on 30-70 pientä kynttä, eli keskiarvo ehkä noin 50kpl. Viiden sentin välein istutettuna niitä menee metrille noin kaksikymmentä. Laitan sipulit matkaan varausjärjestyksessä :)

Muoks. 11.10-12 Ylimääräiset itusipulit on nyt varattu ja lähtevät huomenna matkaan kohti uusia peltoja :)

"Kaksivuotinen talvivalkosipuli istutetaan syys−lokakuussa 10−15 sentin syvyyteen viilentyneeseen maahan.
Istutusta seuraavana kesänä talvivalkosipuli kasvattaa kiemuraisen kukkavarren, jonka päähän kasvaa pienen sipulin näköisiä, tuikeanmakuisia itusilmuja. Ne voi leikata pois ja käyttää isojen kynsien tapaan. Näin kasvin koko energia suuntautuu maan alla kasvavien sipulin kynsien kasvattamiseen. Itusilmuista voi myös kasvattaa uusia valkosipuleita, mutta se kestää yhden kasvukauden pidempään kuin varsinaisista kynsistä lisäämällä.    Siperiasta kotoisin olevat talvivalkosipulit ovat kylmään sopeutuneita ja tavallisia lajitovereitaan isompia ja voimakkaamman makuisia. Sipuleista tulee suuria, kunhan maassa riittää ravinteita."

Lähde: KotipuutarhaSalaattipöytä 10.10-12


4 kommenttia:

 1. Voi tuota salaattipenkkiä ja ihanan näköisiä valkosipuleita, voisin ostaa muutaman..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaan ihme ja totta miten pitkään näilläkin leveysasteilla saa vihreää omalta läntiltä. Viimeiset rucolat kylvin elokuussa. Ne ovat ihan täydellisiä. Eivät ylikasva kun on ollut niin viileää, mitään tuholaisiakaan ei enää näin myöhään taida olla, ovat ihan priimaa.

   Valkosipuleita en myy :) Itsekin olen ne saanut ja oikein hyvä mieli jää jos ei tarvitse ylimääräisiä kompostoida. Jos aiot laittaa pienen pihaistutuksen, niin tarvitsee aika vahvan ja hyvämultaisen penkinpätkän. Onko Varikko auki, jos heitän niitä sinne? En tosin osaa vielä sanoa minä päivänä ajelen siellä suunnilla. Paljonko tarvitset?

   Poista
 2. Varikko ei ole vielä auki, luulen että viikko menee vielä ainakin... Jos joku kerta ilmoitat etukäteen kun olet tulossa, niin vaikka sitten voitaisiin tehdä tärskyt, mielellään kuitenkin ma-to : ) Juu ja kiitos, ihan vähän vaan voisin ottaa, muutaman 3 kpl?

  VastaaPoista
 3. Hei ja lämmin kiitos itusipuleista ja hyvää syksyn jatkoa :)!
  T:Nina S

  VastaaPoista