Sunnuntai-illan suolainen piiras. Tämä piiraspohja on ihan paras suolaisten piiraiden pohja, mitä itse olen ikinä tehnyt. Edullinenkin ja helppotekoinen.
En nyt enää muista mistä alkuperäinen idea on lähtöisin, vanhaan vihkoon rustattu muistilappu on kulkenut mukana varmasti parikymmentä vuotta. Tätä olen tehnyt omiin juhliini ja moniin ystävienikin juhliin.
Yksi erityisen itsepäinen naisystäväni ei uskonut reseptini voitokkuutta verrattuna omaan perintöreseptiinsä. Viisikymppisiään valmistellessamme leivoimme molemmat koeversion omista piiraistamme, tämä versio veti pidemmän korren silläkin kertaa...
Tänään täytän piiraan eilen poimituilla suppilovahveroilla.
(Pohjataikinan tein samalla vaivalla kaksinkertaiseksi, toisesta kasvispiiras.)
Yhden piiraan pohjataikina:
100g voita
2dl jauhoja
3rkl maitorahkaa (hiukan vajaa puoli desiä)
3rkl perunasosejauhetta (hiukan vajaa puoli desiä tämäkin)
Sekoitetaan koneella tai käsin.
Lopuksi sekaan hierotaan vielä 2 rkl vettä ja laitetaan taikina hetkeksi jääkaappiin tekeentymään.
Rullataan pulikan ympärille.
Nostetaan piirasvuokaan.
Tämä pohjataikina on hyvin mureaa ja lehtevää. Reunat kannattaa nostaa ihan piirasvuoan yläreunaan saakka ja taittaa vielä hiukan ylikin vuoan ulkopinnalle - muutoin reunataikina saattaa esipaistossa rullaantua pohjalle.
Rei'itetään haarukalla ja laitetaan uuniin esipaistumaan noin 200 astetta noin 10-15 min.
Tässä esipaistettu pohja.
Kun sienet ja sipulit ovat freesaantuneet, ne lisätään esipaistetulle piirakkapohjalle.
2dl kermaa
3 munaa
1/2tl mustapippurirouhetta
1/2tl suolaa
1rkl persiljaa (kuivattua)
(Noin 1/2-1dl maitoa. Jos täytteitä ei tule ihan vuoan täydeltä, kerma-muna-seosta voi jatkaa lorauksella maitoa.)
1-2dl juustoraastetta (erilaisia juustoja)
Kerma ja munat vispataan, sekaan pippuria ja suolaa ja halutessa jotain yrttimausteita. Kaadetaan täytteiden päälle. Pinnalle juustoraastetta.
Piiras takaisin uuniin 175 astetta noin 40-45 min.
Senverran vielä tarkennuksena että täyte kannattaa tehdä vaikka valmiiksi jo ennenkuin laittaa pohjataikinan esipaistumaan. Tai viimeistäänkin siinä vartin esipaistoajalla. Esipaistettu pohja ei sitten joudu turhaan odottelemaan ja jäähdy siinä välissä.
Olen usein valmistanut tätä piiraspohjataikinaa esim. neljä- tai kahdeksankertaisen annoksen juhliin. Pohjataikinan voi tehdä valmiiksi ja levittää piirasvuokiin jo edellisenä päivänä. Myös täyteainekset voi freesailla ja esivalmistella päivää ennen piirakan paistamista. Juhlapäivänä tarvitsee vain heittää valmis piiraspohjavuoka uuniin, esikypsennyksen jälkeen täytteet ja juhliin saa tarjolle uunituoretta lämmintä piirasta useamman kerran päivän mittaan.
Samalle pohjalle voi valmistaa täytteitä ihan oman maun mukaan ja juhliin muutamaa erilaista. Pohjataikinan perusohje ja päälle täytteiden päälle lisättävä muna-kerma-juusto-seos pysyvät vakiona.
Juhlapiiraiden juustoraasteena voi käyttää aromikkaampia emmentaljuustoja. Tähän käytin ihan perus-edamia.
Aurajuustokin sopii mainiosti moniin täytevaihtoehtoihin.
Ja käykääpä tästä linkistä lukemassa erilainen mutta rehellinen sienipiirakkaleipomus tarina :D
http://sairio.wordpress.com/2011/10/04/pullakisan-jumbosij/
sienipiirakka resepti / suolaisen piiraan resepti / hyvä sienipiirakka / helppo sienipiiras / sienipiiras tuoreista sienistä / suppilovahveropiiras /
Ihanan ja herkullisen näköinen piirakka :)
VastaaPoistaTeen viikonloppuna sinullekin :)
PoistaNo jos mä yrittäisin tänä vuonna tätä sun reseptiä, ettei kävisi näin: http://sairio.wordpress.com/2011/10/04/pullakisan-jumbosij/
VastaaPoistaHauska juttu :D Eihän se aina mene niinkuin kuvissa...
PoistaOikein ihana blogi sinulla muutenkin, sieltäkin löytyi suppiksia saunasta ja lattioilta. Asiaa :)
Tätä pitää kokeilla heti huomenna. Tuleekin sopivasti vieraita pojan 1-vuotis synttäreille.
VastaaPoistaTämä on kyllä oikeasti hyvä piiraspohja. Täytteeksi voi tietysti laittaa paljon muutakin kuin sieniä. Jauheliha-purjo-paprika-feta-täyte toimii. Savuporosta saa juhlavamman version. Kasvikset ja Aurajuusto... Ihan mitä ikinä kaapista ja tarjouksesta löytyy :)
Poista