sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Partaukkopurkit käyttöön

Ainakin Valio että Lidl pakkaavat  ns. turkkilaisen- tai kreikkalaisen jogurtin 1 litran muovipäniköihin. Millään en osaa ymmärtää, että tämä olisi se edullisin / ekologisin pakkaustapa, mutta perheemme on maustamattoman jogurtin suurkuluttaja, joten näitä pikku-sankoja kertyy meillekin pino viikossa...

Jogurttipurkit ovat polypropeenia, menisivät pestyinä energiajätteeseen (energiajae). Asun kohtuullisen kokoisella teollisuuspaikkakunnalla, mutta koko kaupungissa ei ole omakotiasujille energiajae kierrätyspistettä. Pakko oli ihan soittaa Lassila-Tikanojalle ja kysyä onko tottakaan, mutta näin on, ei ole...

Olen jo parikymmentä vuotta säästänyt käyttööni kaikki voi- ja raejuustorasiat, ystävät ja sukulaisetkin niitä minulle jemmailevat :) Käytän samaa mallia kaikkeen pakastamiseen, pakkasarkku tulee tehokkaasti ja helposti pakattua. Sillä en sitten pyöreitä tai minkään muunkaan mallisia rasioita itse säästä.


Äitini, seutukunnan kierrätysguru :D on ottanut asiakseen huolehtia myös näiden hyödyntämisen. Hän keksi kysyä seurakunnan keittiöstä ja sinne ovatkin ottaneet oikein mielellään kaikki tyhjät pikkusangot. Ymmärtääkseni käyttävät niitä "puuropäivinä" tms ja pakkaavat vanhuksille keittoja tai puuroja mukaan. Aiemmin hän vei puhtaita, hyvinpakattuja purkkeja ja rasioita myös kierrätyskeskukseen. Kaikki otettiin vastaan ja uskoisin, että ainakin syksyisin rasiat tekevät kauppansa.

Ja vielä vieno pyyntö meiltä säilöjiltä: Tyhjät lasipurkit kansineen on tietysti hyvä viedä kierrätyspisteisiin, mutta vielä parempi jos viitsit ainakin syksyn säilöntäaikaan heilauttaa ne kierrätyskeskuksiin. Itsekin olen niitä kysellyt montakin kertaa hapankaaleille sunmuille virityksille... Huonolla menestyksellä, jos niitä on tullut niin vielä nopeammin mennyt :)


Tänään tosin yksi partaukkopätikkä pääsi minunkin kaappiini. Avasin uuden pussin Lehtosuon turvetta saunatarpeiksi. Lehtosuon turvetta myydään paitsi pusseissa, myös muovipurkeissa. Minulla on yksi vanha Lehtosuon purkki ja uusi pussi survoutuu aina samaan vanhaan pänikkään. Nyt se pänikkä on vielä kesän jäljiltä mökillä, mutta jemmassa on aina näitä partaukkoja....Kun pussi on puristeltu tyhjäksi, se kannattaa vielä leikata auki.


Nuolimella kaapimalla pussin sisäpinnalta irtoaa vielä 2-3 desiä täyttä tavaraa :)


Turvetta käsitellessä (iholle tai hiuksiin levittäessä ja pois huuhdellessa) kannattaa käyttää kumihanskoja. Mustikan jälkeen turve on ehkä toiseksi pahin kynsinauhojen värjääjä :)


Lehtosuon turve on ihan must-aine saunahemmotteluun. Mökkisaunassa levittelemme turvetta koko keholle ja hinkkaamme turpeet järvessä pohjahiekalla kuorien pois. Kotisaunassa sen verran rajoitan intoa, että levitän turvetta kelmun alle hiuksiin tai ihan vain kasvoille saunomisen ajaksi. Puhdistaa ja rauhoittaa ihoa.
Suosittelen ehdottomasti tätä suomalaista luonnontuotetta. Tarkkaa hintaa en nyt muista, noin 20€/pakkaus


4 kommenttia:

 1. Meillä tiskataan kanssa raejuusto ja voipurkit. Itsella on muutama tuommoinen pyöreä purkki tiskattuna kanssa (Rainbown versiota turkkilaisesta täällä syödään), niissä kulkeevat salaatit töihin kummallekin, mutta juuri muuta käyttöä en ole keksinyt vielä. Pitää alkaa harkitsemaan, harmittaa kun roskiin menevät.

  Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne "kertakäyttöiset" rasiat ovat minulla kiertäneet jo sen parikymmentä vuotta :) Eikö partatukkopurkit ole melkein yhtä vahvaa tavaraa kuin ostettavat muoviastiat... Tuntuu kyllä niin turhalta heittää niitä sinne energiajae keräykseenkään. No sitä ei täällä tosin edes ole, joten onneksi niille on löytynyt ottaja.

   Mukavaa viikkoa sinullekin. Tyttäret seuraavat blogiasi yhtä innokkaasti kuin minä :) Usein ovat kehuneet positiivista asennettasi ja kivoja vaateyhdistelmiä.

   Poista
 2. järkyttäväää, jos ei tosiaan täältä löydy omakotitaloasujille energiajaeastiaa.. itse asun kerrostalossa ja meillä on vain yksi pieni sekajäteastia ja monta suurta energiajaetta. ihme homma lassila ja tikanojalla! -tilda

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä fakta on ehkä noin vuoden takaa. Silloin soitin ihan kysyäkseni että missä on... Ei ole, tai ainakaan ei ollut silloin. Taidan ensiviikolla pirauttaa uudemman kerran ja kysyä josko tilanne on muuttunut.

   Poista