torstai 25. lokakuuta 2012

Sipulikeitto



Minulla oli kaapissa sipulia, valkosipulia ja Arlan grillijuustoa... Eli sipulikeiton ainekset kasassa.

Sipulikeitto
5 isoa sipulia (yksi /ruokailija)
5 valkosipulin kynttä
50 g voita
2-3rkl oliiviöljyä
1 laakerinlehti
1/2tl jauhettua mustapippuria 
2tl kuivattuja yrttejä (persilja...)
2 rkl Keskisen myllyn gluteenittomia tattarijauhoja
Loraus konjakkia liekittämiseen (hifistelyä, ei pakollinen :)
1 l kasvislientä (valmista tai kuutiosta / fondista)
(Suolaa ripaus tarvittaessa)

Viisi viipaletta leipää
Viisi viipaletta juustoa (tai juustoraastetta)

Kattilaan laitetaan voi ja oliiviöljy, sekaan ohuiksi viipaloidu sipulit, valkosipulit, pippuri, laakerinlehti ja yrttimausteet.
Annetaan hautua hiljaisella lämmöllä noin puolisen tuntia.
Lisätään tattarijauhot, nostetaan hiukan lämpöä ja ruskistetaan kevyesti (siis hyvin kevyesti :)
Tässä välissä sipuli-jauho-seoksen voi halutessaan liekittää lorauksella konjakkia, ei ollenkaan pakollinen temppu.
Sekaan kasvisliemi ja jällleen vajaan puolen tunnin haudutus.

Tällä välin paahdetaan kevyesti yksi viipale vaaleaa leipää / ruokailija. Tein sen kuivalla paistinpannulla, minulla ei ole leivänpaahdinta.
Hiukan ennenkuin soppa on hautunut tarvittavan ajan, laitetaan uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Valmis keitto jaetaan lautasille (uuninkestäville :) Annoksen päälle lisätään yksi paahdettu leipäviipale ja leivän päälle juusto.
Annoslautaset pidetään ylälämmöllä tai grillivastuksen alla kunnes juusto on saanut sopivan värin. Kannattaa melkein pitää lautasia silmällä, yläritilä ja grillivastus on aika tehokas yhdistelmä.

Sipulikeitto on ihan keittojen aatelia; Edullinen, herkullinen, terveellinen, helppotekoinen, sopii arkeen ja juhlaan.

TÄSSÄ linkki "Suomalaiseen sipulikeitttoon". Ainesosina mm. suppilovahveroita ja ruisleipäviipale.


 Sipuli ja valkosipulit ohuiksi viipaleiksi.

Kattilaan sipulit, valkosipulit, reilu nokare voita ja loraus oliiviöljyä.

Mausteetkin sekaan hautumaan


Sekaan vehnäjauhot ja kevyt ruskistus.

Loraus konjakkia liekittämiseen. Älä liekitä liesituulettimen alla!

Leipäviipaleisiin väri kuivalla pannulla.

Annoslautaset hetkeksi uuniin.

Ja valmis tuhti sipulikeitto. Tämä oli niin hyvää... Arla grillijuusto toimi tässäkin ihan hyvin. Hiukan oli sitkeä lusikalla paloiteltavaksi mutta sekin oli ihan oma vikani: Hieman olisi vähempikin grillaaminen riittänyt :)
Unohtuivat uuniin koska...

 ... perkasin suppiksia...

Pihassamme ei ollut pakkasta tänään aamupäivällä mutta metsässä oli. Suppilovahverotkin olivat aivan jäässä.  Poimin nyt jotain kun siellä olin, mutta toiste en jäisiä sieniä lähde setvimään... Mahdoton tehtävä poimia sieniä puhtaina ja hankala erottaa huonoksimenneitä hyvälaatuisista. No, tämäkin on nyt sitten testattu.

sipulikeitto / perinteinen sipulikeitto resepti / hyvä sipulikeitto / sipulikeiton valmistus / 

7 kommenttia:

  1. On varmasti ollut hyvää sipulikeittoa! Ohjekkin näyttää sellaiselta, että itsekkin osaisin ehkä valmistaa tuon sipulikeiton :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No varmasti osaat. Tule käymään niin saat juustoa mukaan :)

      Poista
  2. Herkullista, kasvisliemellä teen ensi vuonna : /...you know.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, en jaksaisi itse millään tuota dieettihommaa. Olet kyllä sisukas ja päättäväinen.

      Poista
  3. Tein tänään. Kylläpä maistui!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä :) Olipa kiva kuulla että soppa maistui. Sipulikeitto on kyllä yksi omiakin suosikkeja.

      Poista
  4. Tuota täytyykin kokeilla. Sipulikeitto on yksi suosikeistani, joita tulee syötyä turhan harvoin! :)

    VastaaPoista