maanantai 22. lokakuuta 2012

Saunataulu

Yes, taas löytyi paikka yhdelle vajaakäytöllä olleelle ihanalle esineelle. Sain viime keväänä esikoiseltani Alexilta lahjaksi himalajansuola paistoalustan (paistotiili lienee virallinen nimitys).  Suolakivi kuumennetaan uunissa ja sen jälkeen sillä voi paistaa esim. vihanneksia ja kananmunia.
Ajatuksena mielenkiintoinen, mutta käytännön tasolla en vielä kertaakaan ole saanut aikaseen sitäkään kokeilla. Ainoastaan kenties vain siksi, että suolakivialusta on yksinkertaisesti liian pieni kun kokkailen tälle suurelle nälkäiselle perheelle...

Tänään siivoilin keittiön kaappeja ja taas tuli suolakivialusta vastaan... Alitajunnassa pyöri lienee vielä muutaman päivän takainen Suolavettä saunaan - postaukseni. Samassa jutussa kerroin ostoslistassani olevasta suolatuikusta saunaan. Hiihoo, ja siinä hetkessä, kontallani siellä kulmakaapin edessä, keksin mitä teen tälle suolatiilelle; Ripustan sen saunan seinään :)

Suolatiilessä on kaunis puinen alusta, se palvelee kehyksenä, taakse ruuvasin ripustuskoukut.
Suolakiven sai irrotettua alustasta, tosin se oli ainakin näin käyttämättömänä tosi tiukasti istuva. Varmistin pysyvyyden kuitenkin vielä muutamalla tipalla Erikeeperiä. Ripustin suolakiven lähes katon rajaan. Siellä löylynhöyryissä uskoisin siitä irtoavan niitä positiivisia ioneita ja suolaa hengitysilmaan...
Ja sielläpä on nyt saunataide ripustettuna, kiukaan yläpuolella katonrajassa.


Saunassa matkaa kohti hyvää huomista myös siskolta saatu purjevene


Saunassa palavat aina saunakynttilät. Minä menen sinne nyt :)


Kysäisin Alexilta suolatiilen ostopaikan; niitä löytyi ainakin aiemmin tänä vuonna Katriinan kaupasta. Utelen vielä kauppiaalta josko tuotetta löytyy edelleen valikoimista ja mitä tällainen saunataide maksaa :)

Tervetuloa matkaan mukaan Birgitta :)


Tässä Saltlifen sivuilta juttua suolatiilen alkuperäisestä tarkoituksesta:


Ruoanlaiton uusin hitti!
Suolatiilen päällä valmistettu ruoka saa tasaisen suolauksen ja lisäksi Himalajan kristallisuolan terveelliset mineraalit. Suolatiilen päällä kypsennät lihan, kalan ja vihannekset tai paistat munan. Tiilen voi myös pakastaa, jolloin jääkylmä tiili sopii esimerkiksi kylmien juomien tai ruokien "coolerina".
Käyttöohje: Kuumenna tiiltä joko uunissa 30-40 minuuttia 250 Cº tai grillissä 25 minuuttia. Nosta tiili kuumuutta kestävän alustan päälle ja aseta kypsennettävä ruoka kuuman tiilen päälle. Kääntele ja mausta. Suolaa ei tarvitse lisätä, sillä ruoka suolaantuu tasaisesti kauttaaltaan. Jos tiili jäähtyy, voit laittaa sen takaisin uuniin tai grilliin ja hetken päästä tiili on taas käyttövalmis.
Puhdistus: Pese kädenlämpöiseksi jäähtynyt tiili käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja harjalla, kuivata paperipyyhkeellä ja aseta kuivausritilälle. Oikein puhdistettuna suolatiilen käyttöikä on vuosia, ja suolan antimikrobiset ominaisuudet takaavat sen, että tiili on aina hygieninen käyttää. Tiilen tummuminen ei vaikuta tiilen käyttöön

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti