maanantai 3. joulukuuta 2012

Aromipesä

Keittiön klassikkovempele - aromipesä, löytyi mistä muualtakaan kuin kirppikseltä.
Olen lukenut aromipesän käytöstä jo useammastakin retro-keittokirjasta ja olinkin ihan erityisen kiinnostunut kokeilemaan miten tämä toimii käytännössä.
Tässä ensimmäinen koekäyttö: Kaurapuuro aamuksi.

Tähän pyöreään aromipesään menee nätisti tavallinen parin litran kattila. Korkeusvaraa jäi reilusti ylikin. Normikattiloista ei siis löydy ihan helposti aromipesän sisuksen mallista, kapeahkoa mutta korkeaa kattilaa. Kiehautin kattilassa litran vettä, sekaan 4 dl kaurahiutaleita, ripaus spelt-rouhetta, nokkosrouhetta ja merisuolaa. Sekoitus ja kattila aromipesään hautumaan. Laskeskelin että kiehauttamalla veden vedenkeittimen sijaan kattilassa, myös kattila kuumenee ja paketin kokonaislämpö on alussa suurempi. Tämän tein illalla noin yhdeksän kieppeillä. Puuro hautui aamuun noin kello kahdeksaan, eli yli kymmenen tuntia. Puuro oli suhteellisen paksua, eli seuraavaan erään laitan hiutaleita noin kolme desiä. Puuro ei ollut ihan kuumaa, lämmintä kyllä, mutta hiukan lämpimämpää olisin toivonut. Senverran että voisilmä sulaa :)

Styroxinen aromipesä.


Ylä- ja alakappale lukitaan tiiviiksi paketiksi metallisilla klipseillä.


Ensimmäisen testipuuron ainekset.


Pyöräytin hiutaleet ja muut ainekset kiehuvan veden sekaan.


Kuuma kattila kansineen aromipesään ja nukkumaan :)


Puuro oli hyvin hautunutta ja lämmintä reilu kymmenen tunnin kuluttua aamulla.


Aamupuurosysteemiin tämä on ihan paras juttu. Talvella lämmin ja valmis puuro tekee aamuisin kauppansa. Kaikki heräävät ja lähtevät kuka mihinkin ja eri aikoihin, mutta aromipesässä puuro on valmiina ensimmäiselle ja pysyy lämpimänä viimeisellekin lähtijälle. Hieman nyt viilaamista vaatii sopivan hiutale-vesi-määrän selvittäminen noin kymmenen tunnin hautumisaikaan suhteutettuna. Kokeilen seuraavaksi heittää aromipesän sähköuuniin yön ajaksi; pitäisikö pesä pienessä tiiviissä tilassa lämmön vielä tehokkaammin. (Siis en tietenkään laita uunia päälle.) Mietin mikroaaltouuniakin, mutta sinne aromipesä ei mahtunut.

Aromipesää aion ilmanmuuta kokeilla myös keittojen ja patojen haudutukseen. Siitä raportoin kokemuksia kunhan pääsen vauhtiin :)
Ihan ehdottomasti suosittelen nappaamaan matkaan jos tällainen kirppareilla muutamalla eurolla löytyy. Talvella tähän on varmasti mukava heittää puuro tai joku pikainen keitto valmistumaan ulkoilun ajaksi. Mikä ihanampaa kuin päästä pakkasesta suoraan höyryävän padan ääreen.

Nyt kello on jo kymmenen illalla... ja huomenna työpäivä. Kiehautan nyt uuden satsin pesään hautumaan. Kokeeksi ohraa, litraan vettä kolme desiä hiutaleita ja koko hökötys yöksi uuniin. Taidan viikkailla vielä pellavapyyhkeen kannen ja aromipesän yläosan väliseen tyhjään tilaan. Meneeköhän kehitystyö nyt eteen- vai taaksepäin :D

4 kommenttia:

 1. Ihan huippua, että näitä vielä näkee jossain! :) Onhan tässä kuitenkin melkoinen klassikkotuote kyseessä. Mielenkiinnolla jään odottamaan, miten muille kokeiluille käy.. :)

  Valmis puuro, haudutettu sellainen, olisi aamulla kyllä melkoista luksusta. :)

  VastaaPoista
 2. kuulostaapi kätsältä juuri aamupuuron suhteen :)

  VastaaPoista
 3. Blogissani on sinulle tunnustus ;-D.

  VastaaPoista