Porkkanoiden "raastaminen" bamixin kipossa ja gluteeniton & munaton kasvispihvi. Molempi toimi :)
Bamixin kipossa olen raastanut usein kasvispihvien punajuuret. Ne kun ovat se kaikkein mahdottomin sotkunlähde...
Homma on toiminut kuin unelma. Kädet, kipot ja työtasot ovat pysyneet puhtaina. Hiukan vain nyt epäilin miten käy kiinalaiselle muovikipolle jos heitän kyytiin porkkanoita. Kumpiko on ensin päreinä - kippo kesti, porkkanat eivät - nyt on testattu sekin.
Valitsin ohuempia porkkanoita (jotka tälläkertaa kuorinkin kun olivat jo vähän nahistuneita), halkaisin ja pätkin hiukan pienemmiksi. Muutama sekunti kyytiä ja siinä oli raaste, onnistui. Taas elämä on joltain osin helpompaa :) Raastaminen omalla vanhalla metallihärväkkeellä raastaa enemmän hermoja kuin juureksia...
Sipulit on helppo pilkkoa veitselläkin mutta heitin nekin nyt samaan kyytiin kun kippo jo oli asemissa.
Kookos hiutaleina tai jauheena sopii hyvin porkkanan makuun.
Ja toinen uusi kokeilu: kaurahiutaleiden ja munan sijaan käytin raastepihvien sidosaineena psylliumia.
Lisäsin noin puoli desiä kuivaa psylliumkuitua raasteiden päälle. Nopea sekoitus, sekaan pari desiä kiehuvaa vettä ja taas nopea sekoitus. Lopuksi lisäsin mausteet ja jätin seoksen hetkeksi tekeentymään.
Pihvitaikina oli aika irtonaista mutta muotoutui hyvin pihveiksi kämmenten välisssä. Paistoin pihvit miedolla keskilämmöllä oliiviöljyn ja voin sekoituksessa. Jätin pihvit aika pieniksi ja pysyivät kasassa ihan tosi hyvin.
Porkkana-kookos-psyllium kasvispihvien noin määriä:
1/2 kg porkkanoita
3 sipulia
6 valkosipulin kynttä
1 dl kookosjauhetta
3rkl psylliumia, kokonaista kuiturouhetta - ei jauhoa
1 dl vettä
Ripaus suolaa mustapippuria ja chiliä
Yrttimausteseosta
Paistamiseen öljyä & voita
Psylliumia käytetään gluteenittomassa ruokavaliossa leipumusten sitkon ja kuohkeuden lisääjänä sekä ummetuksen hoidossa.
Psyllium on intialaisen Plantago ovata (ratamo)-kasvin jauhettuja siemeniä. Siemenet ovat hyvin kuitupitoisia. Psylliumsiemenkuorijauheella on samoja ominaisuuksia kuin gluteenilla, se antaa leivonnaisille sitkoa ja kuohkeutta. Leivonnaisten leipoutuvuus on parempi eikä taikina tartu käsiin. Leivonnaisesta tulee myös mehevä ja vähemmän mureneva. Psyllium lisätään hiivaleivonnassa haaleaan nesteeseen hiivan kanssa ja annetaan seistä 10 min. Kun seos on hyytelömäistä, joukkoon vatkataan sähkövatkaimella muut jauhot. Jauhoja käytetään 10-30 % vähemmän kuin ilman psylliumia leivottaessa. Leivinjauheella valmistettavissa leivonnaisissa psyllium sekoitetaan jauhojen joukkoon. Lähde: Myllyn paras
Psyllium ummetuksen hoidossa:
Psyllium on yleisin ummetuksen hoidossa käytettävä kuitulisä. Se on ratamonsiementen kuorista tehtyä jauhetta, rakeita tai rouhetta. Psyllium soveltuu hyvin pitkäaikaiseen käyttöön. Sen vaikutus alkaa yleensä 12-24 tunnissa, mutta täyteen vaikutukseen saattaa mennä joskus 2-3 päivää.
Psylliumin käyttö:
Psylliumjauhe, -rouhe tai rakeet sekoitetaan nopeasti lasilliseen nestettä ja juodaan välittömästi. Jos juomisen kanssa viivyttelee, psyllium ehtii hyytelöityä lasissa. Annostus riippuu siitä, missä muodossa psyllium on: rakeita tarvitaan tilavuudeltaan suurempi määrä kuin hienojakoista jauhetta. Tehokas päiväannos psylliumjauhetta on usein 2-4 tl (1-2 erässä). Nesteeksi kelpaa hanavesi, sillä psylliumin maku on hyvin mieto – jos sitä maistaa ollenkaan. Sekoittamiseen käy hyvin esimerkiksi pitkävartinen jälkiruokalusikka tai Ikean maidonvaahdotin.
Psylliumin vaikutustapa:
Psyllium sitoo itseensä vettä, jolloin ulosteen massa kasvaa ja se virtaa paremmin suolessa. Psylliumin kanssa tulee nauttia riittävästi nestettä (ainakin 30 ml per 1 g): tällöin suolessa tapahtuu venytysärsyke, joka saa aikaan ulostamisen. Isoja kerta-annoksia käytettäessä tarvittava nestemäärä ei mahdu välttämättä sekoituslasiin, joten jälkikäteen on juotava lisää ja päivän mittaan muutenkin runsaasti.
Mahdolliset haittavaikutukset:
Yleisimpiä psylliumin haittavaikutuksia ovat vatsan nipistely ja ilmavaivat. Ilmavaivat häviävät yleensä käytön jatkuessa. Allergiset reaktiot esimerkiksi silmissä ja iholla ovat harvinaisia.
Psylliumin hinta:
Psyllium on hinnaltaan varsin halpaa. Tosin luomun ja pienten pakkauskokojen hinta on selvästi suurempi.
Lähde: Ummetus.com
psylliumin käyttö / psyllium kasvispihveissä / psylliumkuitu / kasvispihvit / gluteenittomat kasvispihvit / porkkanapihvit /
psylliumin käyttö / psyllium kasvispihveissä / psylliumkuitu / kasvispihvit / gluteenittomat kasvispihvit / porkkanapihvit /
Nam! Herkullisen näköisiä :)
VastaaPoista