sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Purjontaimet purkissa


Maaliskuu on virallinen aika aloittaa purjon taimikasvatus. Itse kylvin viime keväänä purjonsiemenet 30.3. Tänä vuonna aikaistin koemielessä kylvökset helmikuun puoliväliin lehtikaalin, basilikan, laventelin, sitruunaheinän ja purjonkin osalta.
Chilit kylvin tammikuun ensimmäisellä viikolla, tomaatin kylvän yleensä helmikuun lopulla - nyt tein senkin jo helmikuun puolivälissä.
Eli nämä aikataulut ovat vaan ihan omia kokeilujani - ehdit siis vielä hyvin kaikkien edellämainittujen, paitsi ehkä chilin kylvötouhuihin mukaan :)

Koulin hajakylvönä tekemäni purjot 3.3 - eli noin kolmen viikon kuluttua kylvöstä. Tällä kertaa istutin kaikki purjontaimet tilaa säästävään rullapottiin. Viime keväänä osa taimia meni yksittäisiin potteihin, osa sanomalehtirullaan. Yksittäin kasvatetuissa oli hiukan laajempi juurakko, mutta taimien laatuero ei ollut suuri rullasysteemissä kasvatettuihin.Olin ihan positiivisesti yllättynyt purjon kasvattamisesta. Vaikka taimet olivat istutettaessa aivan toivottoman pieniä ja hentoja - kuin kymmensenttisiä heiniä, niistä kasvoi ilman mitään erikoiskohtelua hyvä sato. Lannoitin purjoja pelkällä nurmikon leikkuusilpulla, enkä muista kastelinko kertaakaan - ehkä jonkun kerran heti istutuksen jälkeen... Kasvupaikka oli aika ahdas - purjot kasvoivat tomaatin ja varsisellerin seassa - itäseinustalla, tuulilta suojassa mutta varjossa jo iltapäivän aikoihin.

Halusin nyt kokeilla, josko taimet jaksavat/ehtivät kehittyä istutuspoteissa hiukan reippaamman kokoisiksi aikaistetulla kylvöllä. Viime vuonna käytin rullien pohjana sanomalehteä. Se toimi hyvin, mutta paperin yläreunaan ilmestyi jossain vaiheessa sieni- tai homekasvustoa. Taimia se ei haitannut, oli ehkä enempi esteettinen haitta. Nyt rullasin kokeeksi osan taimia sanomalehden lisäksi folioon ja kelmuun.

Kelmurulla: Huomasin heti ensimmäisen kerran kastellessa, että ei ole paras idea :) Kelmun reuna kaatuu kasteluveden alla ja ruttaantuu taimien päälle

Foliorulla toimii ainakin nyt alussa hyvin - eli pysyy kuosissaan rullassa. Folioon ei lienee ilmesty mitään sienirihmastoa (kuten sanomalehteen), mutta mietin hiukan irtoaako materiaalista epätoivottuja aineita multaan... Olen etsiskellyt tietoa aiheesta, mutten toistaiseksi ole löytänyt mitään tätä kasvatussysteemiä sivuavaa juttua.


Alimapana ihan hyväksi havaittu sanomalehtirulla. Kosmeettinen haitta oli yläpintaan ilmestyvä sienirihmasto (tai home?), sekin tosin hävisi jossain vaiheessa taimikasvatuksen aikana.
Viimeksi istutin osan taimia oikein siistiin ja napakkaan rullaan - osan allaolevan kaltaisiin väljempiin. Tuntuma oli, että väljään rullaan istutetut kasvoivat paremmin.TÄSSÄ linkissä kuvat rulliin koulimisesta. Taimet latvotaan ihan reilusti koulimisen yhteydessä. Partaukkopänikät toimivat hyvin istustusastioina - yhteen purkkiin menee noin 15 taimea. Jos tilaa piisaa, niin yksittäisruukutus tuottaa hiukan isommat taimet, mutta tämä on ihan toimiva ratkaisu rajallisiin tiloihin.

TÄSSÄ linkissä kuvia viime kevään istutustilanteesta 12.5.

TÄSSÄ linkkiä purjon sadonkorjuutunnelmiin. Nostin viimeiset purjot penkistä 1. marraskuuta. Tontilla oli käynyt noin viiden asteen pakkanenkin - se ei ollut haitannut purjoja ollenkaan.

Jos sinulla on kokemusta ja vinkkejä purjon kasvatukseen, niin linkkaatko tai vinkkaatko - kaikki lisätieto on tervetullutta :)
Onko lajikkeissa suuria eroja? Ovatko erot niiden välillä niin huomattavia kuin esim. tomaatin kohdalla?

Syksyllä purjosadosta voi valmistaa mm. ihanaa Purjo-lehtikaali piirasta :)


purjosipulin taimikasvatus / purjon kouliminen ohje / purjojen siemenkasvatus / kasvata itse purjo /


6 kommenttia:

 1. Hyvännäköisiä purjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Eka kertaa kokeilin viime kesänä ja hyvä sato yllätti. Helppohoitoinen kasvi ja luomupurjoa ei saa ihan joka kaupasta.
   Alussa kyllä näytti touhu ihan toivottomalta - taimet olivat olemattomia heinähituja. Kokeilen nyt josko ehtivät tai jaksavat kasvaa sisällä vähän isommiksi ennen ulosvientiä.

   Poista
 2. Hei Johanna!

  Viime kesänä kokeilin purjonkasvatusta ensimmäisen kerran vaatimattomalla menestyksellä. Tuo rullalle koulintavaiheessa vaikuttaa kätevältä kun on rajalliset tilat taimipurkeille.
  Ilmeisesti yhdellä koulinnalla pääsee avomaalle asti? Onkohan kasvihuone liian lämmin paikka purjoille?
  Kiitos monipuolisesta blogistasi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista :)

   Minäkin kokeilin hommaa viime kesänä ensimmäistä kertaa. Kasvatin osan taimia erillisissä poteissa ja osan rullalla. Taimissa ei ollut suurtakaan eroa, eli nyt istutin kaikki rullaan. En aio koulia näitä toista kertaa. Kasvavat sen minkä jaksavat tässä potissa. Hiukan lannoitan loppuvaiheessa.

   Kokeile osa taimia avomaalle ja osa kasvihuoneeseen. Riippuu varmaan vähän kesästä mikä on paras paikka? Minulla purjot kasvoivat hyvin ulkona ja eivätkä olleet edes mitenkään parhaalla paikalla - tai sitten puolivarjoinen ahdas paikka sattui olemaan just se sopiva, ainakin maa pysyi kosteana.
   Purjot kestävät pientä pakkastakin - eli syksyllä ei ole mikään kiire nostaa niitä pois. Hakee vain sen mitä käyttää ja loput säilyvät maassa tuoreena

   Poista
  2. Hei!

   Tosiaan, omat purjoni olivat max. Lyijykynänvahvuisia;). Mutta ne pääsivät sadonkorjuun kasviskeittoon, nam. Kastelua en harrastanut pahemmin, paikka lienee ollut liian aurinkoinen ja kuiva. Ensi kesänä varmasti hoivaan purjojani paremmin... Joo, ja kokeilen tuota kasvupaikan vaikutusta. Nyt en muista, oletko kasvattanut palsternakkaa ja valkosipulia? Olisiko vinkkejä niihin? Tuli vaan mieleen, kun kaivoin kohmeisesta maasta noita palsternakkoja ennen talventuloa.

   T. Sama anonyymi

   Poista
  3. Hei :)

   Oli minunkin purjoissa kokovaihtelua, mutta ihan "kaupan purjon" kokoluokkaa olivat suurin osa. Palsternakkaa en ole kokeillut mutta valkosipulit on nyt toista talvea penkissä. Ensi syksynä pitäisi siis saada ensimmäinen sato. Kiinnostaa kyllä miten käy :)

   Ei muuta kuin viljelyn iloa ja ilosta kevään odotusta sinulle :)

   Poista