lauantai 1. maaliskuuta 2014
Tolkun mokkapalat - gluteeniton
Mokkapalat - kotikeittiöiden klassikko, joiden ohjeissa ei sokeria säästellä ...
Olen kokeillut järkeistää mokkapalojen reseptiä niin, että ihana suklainen herkku olisi ihan arkinen pikku hyvä iltapäiväteellä. Tässä yksi vähäsokerinen ja lähes rasvaton taikinapohja.
Pohja kohoaa hyvin ja on muheva. Päälliseen en halunnut ympätä paketillista tomusokeria, joten sen pohjana on sulatettu tumma suklaa.
Keventäjän gluteenittomat mokkapalat
3 munaa
3rkl (noin 1/2dl) intiaanisokeria
1rkl vanilliinisokeria
2dl soijajogurttia (tai maustamatonta turkkilaista jogurttia)
2dl perunajauhoja
1.5dl tattarihiutaleita (Keskisen myllyn gluteeniton)
1.5dl kaurahiutaleita
3rkl (noin 1/2dl) tummaa kaakaojauhetta
2tl soodaa
Huoneenlämpimät munat ja sokeri vaahdotetaan hyvin. Sekaan käännellään jogurtti. Kuivat aineet yhdistetään ja sekoitetaan. Voit vaihdella jauhojen ja hiutaleiden laatua - kun olet sekoittanut kaikki kuivat aineet mittakulhossa ja jauhot ovat sekoittuneet hiutaleisiin, tilavuus on yhteensä noin 4dl. Sekoitetaan käännellen taikinaan.
Taikinan sekaan voi lisätä kookoshiutaleita tai vaikka ruokalusikallisen kaakaonibsejä - ja ihan mitä kuivia aineita kotoa vaan löytyy.
Taikina kaadetaan voideltuun ja tattarirouheella jauhotettuun noin 20 x 30cm paistovuokaan. Paistetaan noin 150°C noin 20min.
Suklaapäällinen
70g tummaa suklaata (Lidl Arriba 81%)
1/2dl kermaa
1rkl kahvia
1tl sitruunamehua
3rkl tomusokeria
1rkl vanilliinisokeria
1/2dl kookoshiutaleita
Pilkottu suklaa ja kerma laitetaan pieneen kattilaan ja sekoitellaan hyvin miedolla lämmöllä kunnes suklaa on sulanut - ei anneta varsinaisesti kuumentua, eikä kiehua. Sekaan lisätään muut ainekset. (Kahvi ja sitruuna eivät ole välttämättömiä - eli ei tarvitse keittää kahvitippaa piirakkaa varten. Tilkka vahvaa kahvia ja sitruunamehua tuovat kuitenkin pientä lisäaromia.)
Päällinen levitetään nuolimella huoneenlämpimäksi jäähtyneen piirakan päälle. Makeutta antamaan pintaan ripotellaan kookoshiutaleita.
Meillä näitä kevennettyjä mokkapaloja on syöty useampikin satsi menneellä hiihtolomaviikolla. Ainesosat ovat sellaisia, että piirakkapalan voi hyvällä omallatunnolla ottaa välipalaksi vaikka joka päivä.
Hyviä rasvoja en välttele, kylmäpuristettuja öljyjä en suihkuttele säästellen, vaan lorautan soppaan ihan reilusti. Uunilämpimän rieskan päältä saa valua sula voi, vuohenjuustoa pitää aina olla jääkaapissa... Useampi sata grammaa voita arkisessa piirakkataikinassa on kuitenkin ihan turhaa ylimääräistä kovaa rasvaa ja energiaa.
Rasvat kuitenkaan yleisesti ottaen eivät aiheuta minulle sen suurempaa tunnereaktioita - mutta valkoinen sokeri - se on minulle se "punainen vaate" keittiössä.
Kokonaissokerimäärä tässä ohjeessa jää noin yhteen desiin - osa laadukasta luomu intiaanisokeria. Ero on aika huima, jos vilkaisette googlen suosituimpia mokkapalaohjeita. Vastaavan kokoiseen mokkapalasatsiin on saatu upotettua hurjimmillaan lähes 10 desiä sokeria ja varttikilo voita - se on mielestäni ja makuunikin aivan tarpeetonta.
Tämä taikinapohja on käytännössä lähes rasvaton ja sokerin määrä on nipistetty aika minimiin. Suklaapäällinen on tehty antioksidanttipitoiseen tummaan suklaaseen. Siinäkin makeudeksi riittää ripaus sokeria ja pintaan ripotellut kookoshiutaleet.
Meillä koko perhe on jo niin tottunut vähäsokerisiin vaihtoehtoihin, että lasten mielestä koulun vispipuurokin maistuu ihan "oudolta" kun siinä on sokeria. Enkä usko, että siellä sitä on ihan hulvattomasti edes lisätty.
Sokerin määrää ja leipomusten makeutta kannattaa huomioida ja miettiä ainakin arjen resepteissä.
laihduttajan piirakka / helpot mokkapalat / vähäsokeriset mokkapalat / dieetti / mokkapala resepti ohje /
Tunnisteet:
Dieetti,
Gluteeniton,
Iltapala,
Keittiö,
Leipomukset,
Tattari,
Välipala
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Vau, pitääpä kokeilla joskus :). Itse en edes kauheasti välitä ns. normaaleista mokkapaloista, mutta jospas tämä maistuisi...kiitos ohjeesta.
VastaaPoistaMoi :) Tästä ei ohje enää paljon helpommaksi tule - eli ei ole iso kynnys kokeilla. Minäkään en enää osaa ollenkaan syödä mitään yltiömakeaa. Perinteiset mokkapalat on kuorrutettu käytännössä pelkällä sokerilla - eivät ole minunkaan makuuni.
PoistaMinulle tämän tyyppiset leipomukset täyttävät "herkkukriteerin". Näistä lapsetkin sanoivat että ovat tosi makeita... On se jännä juttu kun sokerista pääsee eroon, niin pienikin määrä maistuu ihan tosi vahvasti.
Kiitos ohjeesta, kokeiluun menee. Tuota sokeria saa varmaankin normimarketeista? Voiko korvata fariinisokerilla?
VastaaPoistaHei Sandra :)
PoistaTottakai voi korvata ihan vaikka tavan sokerilla, mutta se ei ole ollenkaan niin aromikasta kuin intiaanisokeri. Fariinisokeri on hyvä valinta - se vastaa aika hyvin maultaan tummaa intiaanisokeria. Intiaanisokeria löytyy kyllä marketeista. Itse tilaan sitä iHerb'iltä.
http://www.iherb.com/Wholesome-Sweeteners-Inc-Organic-Dark-Brown-Sugar-24-oz-681-g/34606#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=brown%20sugar%20organic&rc=5291&sr=null&ic=1/?rcode=QUJ081
Tämä on ihana luomulaatuinen sokeri. On tummaa ja hyvin pehmeää rakenteeltaan. Hintakin on ihan muuta kuin Suomen markkinoilla, 681g / 3,40€. Kannattaa ottaa pakettiin, jos tilailet joskus jotain.
Kylläpä on hyvän näköinen, menee kokeiluun! Terv.ingrid
VastaaPoistaKiitos Ingrid :)
PoistaTämä on sellainen askeettinen hyvän omantunnon herkku :) On helppotekoinen ja onnistuu aina, kohoaa tosi muhkeaksi.
Mä oon niin samaa mieltä tuon sokerin kanssa. Mua ihmetyttää suuresti miksi ihmeessä moneen kakkuun ja reseptiin tungetaan aivan valtavat määrät sokeria. Monet tvssä nähtävät leipuritkin käyttää monia desejä, kun tosiaankin vähemmällä pärjäis. Itse makeutan usein leivonnaisia luonnonmakeuttajilla, hunajalla tms. Ja suosin myös tummia sokereita. Vaikuttaa hyvälle reseptille tämä versiosi. =)
VastaaPoistaKiitos komppauksesta :)
PoistaSokeri on minullekin verenpainetta nostattava aihe - ihan jo sanana... Teorioita siitä mitä pitäisi ja kannattaisi syödä, riittää karppauksesta raakaravintoon - kaikkia yhdistää se, että lisättyä valkoista sokeria ei suosita yhdessäkään.
Uskon ihan oman kokemuksen kautta, että sokeri sekoittaa elimistön toimintoja, mutta myös psyyken. Tottakai käytän sitä itsekin tarvittaessa, mutta ainesosalistan ykkösenä sokerin ei kuulu olla.
Ihan täytyy tunnustaa, että itsekin leivoin menneinä aikoina just niinkuin ohjeessa sanottiin. Jos siinä luki kolme desiä sokeria taikinaan ja paketti tomusokeria päälliseen, niin just niin tein kuin ohjeessa sanottiin - enkä kyseenalaistanut määriä ollenkaan. Kun hiukan aloin selvittää näitä ravintojuttuja, niin sokerin käyttö kyllä väheni radikaalisti. Kyllä alussa mietitytti maksaa kympin kilo intiaanisokerista, kun vaihtoehtona oli euron pusseja valkoista sokeria... Mutta siitä hinnasta se alun paras motivaatio sitten tulikin - niin kallista sokeria ei enää hennonut litramitalla lisäillä ja käyttö väheni väkisin :)
Nyt sokeria menee enää niin vähän, että hinnalla ei ole mitään merkitystä. iHerb'iltä löytyy luomulaatuista intiaanisokeria noin vitosen kilohintaan ja sieltä sen yleensä ostankin.
Myös melassi kiinnostaisi. Olen sitä käynyt joskus kyselemässäkin, mutta myyntipakkaukset ovat valtavia (maatalousliikkeet) - on jäänyt säkki kantamatta kotiin :)
Hyviä oli, kiitos! Olisiko mitään heittoa kalorimäärästä? Pidän tällä hetkellä kirjaa.. =)
VastaaPoistaHei :)
PoistaMinä olen tosi huono niiden kaloreiden kanssa - en muista ulkoa yhtään edes pyöreitä määriä. Noin äkkiseltään kun ainesosia ja -määriä katsoo, niin aika luvallista herkkua luulisi olevan :)
Tein tämän pohjalta ja lennosta kaapissa olevista raaka-aineista soveltaen ja paistos on nyt uunissa. :) Onko taikina kuinka kiinteää/löysää alkuperäisen ohjeen mukaan tehtynä?
VastaaPoistaHei vaan :)
PoistaMiten onnistui? En nyt muista taikinan koostumusta - siitä on jokunen kuukausi aikaa kun viimeksi tätä tein. Yleensä yritän pitää taikinan mahdollisimman löysänä. Käytän rasvaa minimaalisesti ja löysempi taikina pitää rakenteen mehevämpänä / kosteampana. Samalla säästyy jauhoja - kuitenkin gluteenittomat ovat vähän arvokkaampia kuin tarjousvehnä. Ja säästyy siinä tietysti valmiin tuotteen osalta hiilarikaloreitakin :)
Taikinasta tuli aika tiivistä, eikä lopputulos ollut ihan niin muheva kuin varmaan muuten olisi ollut. Mutta maku oli hyvä ja ens kerralla teen löysemmän taikinan :)
VastaaPoistaKiva kuulla :)
PoistaYleensä varmaan kannattaa jättää taikina mahdollisimman löysäksi. Silloin pysyy rakenne "kosteampana" ja muhevampana - ja sokerin tilalle laittaa mausteita :)