Tänään oli Wilman ja kumppaneiden päivä - koulintapäivä.
Kaikki itse talteen otetetuista siemenistä tehdyt kylvökset ovat taas kerran itäneet yli odotusten. Miten on mahdollista, että vaikka kokemuksen kautta yritän ja luulen kylväväni harvan sekakylvön, niin se on joka kevät tiheämpi... Tarvitsenko uudet lasit? :D
Hommaan tarvittiin:
Wilmaa, Black russiania, Black Cherryä, Tigerellaa, Gardener's delightia ja jotain muuta vanhaa siemenkantaa...
Kuivattuja kananmunan kuoria, viime syksynä eurolla poistotarjouksesta jemmattuja multasäkkejä, tyhjiä maitopurkkeja, haarukka taimien nostoon ja ontto noin 2cm halkaisijaltaan oleva putkenpätkä.
Maitopurkki leikataan keskeltä kahtia, alaosa jää noin 10cm korkuiseksi. Purkin pohjalle murustellaan kananmunan kuoria.
Pohja täytetään mullalla ihan tappiinsa ja multa painellaan tiiviiksi. Kun teet homman säkissä, säästyt ylimääräiseltä sotkulta.
Nyt tarvitaan onttoa putken pätkää.
Putki työnnetään purkin keskelle ja hinkkaillaan ihan pohjaan saakka.
Nostetaan pois - voilà - mullalla täytetyssä purkissa on täydellinen istustusaukko. Systeemi suojaa hentovartisia taimia - näin eivät katkeile ollenkaan niin helposti kuin jos yrität täyttää purkin mullalla vasta sen jälkeen, kun taimi on asetettu pohjalle.
Aukon multa jää onttoon putkeen, josta se kannattaa kopsauttaa saman tien johonkin tyhjään astiaan. Jos multaa alkaa kertyä useammasta rei'ityksestä, putki täyttyy, multa tumppaantuu sen sisään ja reiän teko tyssää jossain vaiheessa :)
Taimi nostetaan lehdestä kiinni pitäen tyhjään aukkoon. Tomaatti kannattaa istuttaa mahdollisimman syvään. Hontelo varsi jää piiloon ja siihen kasvaa juuria.
Ja tässä se taas on - pieni mutta sitkeä lupaus tulevan kesän tomaattisadosta :)
Alussa ihan tappiinsa täytetty purkki laskeutuu multatilaltaan ihan täydelliseksi kun reikä täytetään pintamullalla. Tämä systeemi on aika sotkuvapaa homma.
Tomaattia ei ole ollenkaan myöhäistä kylvää vieläkään. Itse kasvattamalla saa Suomen olosuhteisiin sopivia, avomaalla kestäviä ja satoa tuottavia lajikkeita - huoltoasemien takapihoilta sellaisia tomaatin taimia ei saa.
Jos innostut kokeilemaan tomaattien kasvatusta, niin muita aiheeseen liittyviä postauksia löydät mm. TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ.
Tomaatin taimikasvatus on helppoa. Valitse siemenistä avomaalle sopivia kirsikka- tai pensastomaattilajikkeita ja kokeile :)
tomaatin kouliminen / tomaatit maitopurkkeihin / tomaatin kasvatus / tomaatin kylvö / kasvata itse tomaatteja / tomaatin kasvatus siemenestä /
Voi vitsit miten helpolta saat tuon homman näyttämään...
VastaaPoistaMillaisen paikan nuo tomaatit sitten vaatii kun ne laitetaan maahan? Me asutaan ihan keskellä peltoja, eli siis tuuuuuuuuleeeeee ja paistaa aina. Ja etenkin siis tuulee. Meillä ei ole oikein minkäänlaista paikkaa missä olis suojaisaa. Vai käviskö talon seinusta? Mikä seinusta ilmansuunnan mukaan? Se minne paistaa aamulla vai se minne paistaa illalla? Itse tämä maaperä on tiukkaa savea, jonne ei erkkikään istuta yhtään mitään. Paitsi jos möyhii ensin maan... on meillä sellanen möyhijä kyllä. Pitäiskö tomaateille olla tukia? Millasia??
Mä oon niin surkea näissä, mutta tomaattisato houkuttais kauheesti. Ikkunoitakin mulla olis vino pino jemmassa jos vaikka joku kesä sais niistä kasvihuoneen... sitä kesää vaan saan ehkä ootella hetken, kun on muutakin hommaa.
Hei Heli - helppoa onkin :)
PoistaMinullakaan olosuhteet taimikasvatukseen tai viljelyyn ei mitkään parhaat ole ollenkaan. Taimet saan ikkunalle, mutta luonnonvaloa kummempaa konstia ei ole (vielä - tuuminnassa kyllä on hankkia paikalle kasvivalot kunhan saan tutkailtua aihetta tarkemmin).
Kasvihuonettakaan en omista (ehkä sitten joskus..) ja mikään paikka tontilla ei saa aurinkoa koko päivää. Osan tomaatteja laitan avomaalle takapihan kasvimaalle ja siellä saavat aurinkoa noin kahteen saakka iltapäivällä. Osa on ollut ruukuissa itäseinustalla - sielläkin iltapäivän suuren tammen varjossa. Osa terassilla, johon aurinko paistaa keskipäivästä iltakuuteen.
Yhtään ihan huonoa kesää tomaattien kanssa ei ole vielä ollut. Hyvät siemenkannat ovat ihan yllättävän sietokykyisiä monenlaisiin olosuhteisiin. Viime kesänä positiivinen yllätys oli pihvitomaatiksi luokitellun Black Russianin menestys terassin laatikossa - sato kypsyi aika myöhään, mutta tomaatit olivat isoja.
Aloita tomaattien sankoviljelyllä - ei niitä ole ollenkaan pakko maahan laittaa. Uskoisin että menestyisivät kuvailemissasi olosuhteissa parhaiten ruukuissa (tai sangoissa tai missä vaan sopivassa astiassa..)
Jos sinulle paistaa pihaan aurinko, niin se on jo paljon. Parhaiten tuulelta suojainen paikka on lienee lähellä eteläseinustaa? Isot altakasteluruukut toimivat hyvin tomaateilla. Uutena niitä ei kannata ostaa, mutta niitä löytyy välillä kierrätyksestä - minullakin jo aika monta. Ämpärit ovat hyviä - kysy jostain suurkeittiöstä, sieltä jää rahka- ja muita ämpäreitä ja ainakin minulle ovat antaneet senkun vie pois.
Amppelitomaatit ovat helppoja. Osan oksia voi antaa roikkua laitojen yli ja osan tukea ylöspäin (haet metsästä oksanpätkiä - niin minäkin :) Amppelitomaatin rönsyille riittää ylöspäin tukiessa reilu metriset oksat.
On olemassa myös tosi tanakoita tomaattilajikkeita (esim. Wilma). Sen tuotto ei ole paras mahdollinen, mutta sen kasvutapa sopii tosi hyvin ruukkuihin tai vaikka reunuskasviksi pienellä tuennalla. Laitan sitä aina ihan silmän iloksi terassiruukkuihin. Joku valitti että sen sato on myöhäinen - minä keulin aina näissä kylvöhommissa ja viime kesänäkin poimin ensimmäiset kypsät avomaan tomaatit ennen juhannusta. Lajike taisi olla Gardener's delight. Wilma kypsyy hieman myöhemmin, mutta kyllä sekin jo heinäkuun alkupuolella on ihan täydessä iskussa.
Ongelma siinä on kasvuston tiheys - oikein kosteana kesänä homehtuu helposti.
Nämä minun neuvot ei ole ollenkaan ammattilaistasoa... Tuntuu vaan että moni homma tehdään usein teoriassa liian hankalan oloiseksi. Tomaatin viljely ei sitä mielestäni ole - aina olen onnistunut ilman sen kummempia konsteja. Kokeile vaan kylvää jotain lajiketta - vielä ehtii hyvin :)
Hei, ei mun tomaatin taimet olekkaan liian venähtäneitä nyt kun sun taimet nään.... pieni wiba vain käynyt, kun olen unohtanut kerätä noita maitotölkkejä... pitää kai pyytää ruokalaa pistämään yhden päivän tölkit sivuun... on koulimisen aika täälläkin jo lähellä. Chilitkin näyttää itäneen hyvin.
VastaaPoistaIhan sellainen tyhmä kysymys, että mihis multaan sinä niitä niiden elon aikana istuttelet. Aluksi tietenkin istutus ja taimimultaan, mutta mihis sitten kesäksi kun on kasvanut? Olet tämän monesti kertonut, mutta saisko tiivistelmän ilman sivujen pläräystä.
Hei :) Minulla vähän venähti tomaatit samalla kun venähti inspis aloittaa kouliminen... Tosin tähän minun maitopurkkisysteemiin ovat nyt ihan täydellisen mittaisia, pohjalle istutettaessa varsi jää sopivasti mullan alle ja lehtitöyhtö pintaan. Yksi lajike on vielä lyhyt - jätin sen koulimatta ja annan venyä näihin mittoihin senkin. Maitopurkit loppui minultakin ihan kesken... Aina siinä käy niin. Eli osan taimia jouduin istuttamaan neliöpurkkeihin ja siirrän sitten maitopurkkeihin kun varasto taas karttuu.
PoistaKylvökset tein taimimultaan, nyt koulinnassa purkitin ne Biolan kesäkukkamultaan - koska sitä sai syksyllä isoja säkkejä eurolla :) Ulos istutan taimet avomaalle ihan perusmultaan mitä siellä on ja lannoitan pelkästään ruohosilpulla. Ruukkutomaatit (ja muutkin kasvit) olen istuttanut aina siihen multaan, mitä on sattunut tarjolla olemaan. Viime kesänä minulla oli kasa hyvin palanutta vanhaa hevosenkompostia ja laitoin ruukkuihin melkein pelkästään sitä - sekaan ripaus sekamultaa kasvimaalta. Tänä vuonna minulla on niitä euron kesäkukkamultasäkkejä - eli sitä lienee laitan nyt ulkoruukkuihinkin - sekaan hevosenkompostia. Viime kesänä lannoitin ruukkuja kuivilla hirvenkakkakikkareillakin. Niitä on helppo kerätä marjareissuilla.
http://eilistapaistoa.blogspot.fi/2013/07/luonnon-lantapuikot.html
Kyllä ruukkuihin kannattaa jonkin verran satsata mullan laadussa. Jos käyttää jotain halpamultaa tai peltomultaa, niin sitä pitää jatkaa kompostilla. Nyt kun sinullakin on iso tontti, niin hae kerralla koko kuorma hevosenkompostia tontin nurkkaan tekeentymään ja jemmoiksi. On ihan hemmetin tympeää, jos käsillä ei ole tarpeita silloin kun pihainspiraatio iskee. Säkkikaupalla ei kannata ostaa mitään. Paras on kun nurkalla on aina kasa kompostia, hiekkaa ja mahdollisesti multaakin mihin sitten sattuu tarvitsemaankaan.
Mistä sitten tulikin mieleen, että mullahan on kokonainen komposti täynnä vanhojen asukkaiden aikaansaamaa multaa :) Kiitos näistä, eli ei välttämättä ole niin mullasta kiinni kunhan sitten lisäravitsee vähän. Minäkin ensi syksynä bongailen halpoja multia odottelemaan. :D
PoistaHyvä opastus aiheeseen! Vaikka meillä minä vaan korjaan satoa sitten joskus myöhemmin, paljon myöhemmin :D
VastaaPoistaHei naapuri ;)
PoistaTämä on ihan kätevä konsti - on niin hitokseen hankalaa ähräillä multaa purkkeihin kauhoilla tai lusikoilla ja yrittää pitää taimiriepua suorassa ja keskellä ja vielä ehjänäkin...
Miten niin korjaat satoa myöhemmin? Sinähän asut etelämmässä :) Minulla on tapana keulia näissä kylvöhommissa, mutta ei vaan malta odottaa... Toisaalta kun varuiksi kylvää ajoissa, niin keväästä riippuen voi kaikki viedä ulos parhaimmillaan toukokuun alkupuolella. Viime keväänä taisin istuttaa tomaatit avomaalle toukokuun 12. Nykyään säätiedot ovat suhteellisen tarkkoja viikko-pari eteenpäin. Jos pakkasia ei ole luvassa, niin kyllä nämä avomaan lajikkeet on aika hyvin säänkestäviä.
Nyt tein semoisenkin kokeen, että kylvin lehtikaalitkin pari viikkoa sitten. Virallisilla aikatauluilla ovat aina olleet ihan toivottomia rääpäleitä ulosvietäessä. Ne itävät aina hyvin mutta koulimisen jälkeen kasvu tyssää siihen - usein menee takapakkia. Katsotaan josko pidempi kasvatusaika tekisi jotain - mielelläni poimisin lehtikaalisatoa jo aikaisin keväällä, se on niin huippukasvi.
Siinä mielessä myöhemmin, etten tee näitä kylvöhommia, vaan puolisko tekee ne ja minä sitten korjaan satoa myöhemmin :D
PoistaSinulla se on sekin homma sitten aika huippuunsa hiottu:)
PoistaHei, minullakin kysymys :)
VastaaPoistaEIkö siemeniä voi istuttaa jo valmiiksi yksi siemen per maitopurkki? Vai mitä tuo "koulinta" tarkoittaa?
t.mämmikoura viljelysasioissa ;)
Hei :)
PoistaVoisi tietysti, mutta silloin olisi eduksi lisävalo. Pointti tässä systeemissä on, että itäneet taimet venähtävät helposti kotiolosuhteissa pitkiksi hompuroiksi. Tomaatti kannattaa istuttaa aina entistä syvempään, se tekee nopeasti lisäjuuria varteenkin. Minäkin ihan tarkoituksella odotin, että taimet ovat sen pituisia, että voin pudottaa ne noin kymmensenttisen maitopurkin pohjalle ja pintaan jää vain lehtitupsu. Nyt ne tietysti valon puutteessa venyvät taas nopeasti pituutta, mutta kun varsi on parinkymmenen sentin pituinen, hautaan sen taas kokonaan maitopurkin jatkovarteen. Loppukevään saavat sitten kasvaa siihen pituuteen mihin kasvavat, mutta maitopurkissa niihin pääsee kehittymään iso ja vahva juurakko. Ulosvietäessä taimet voi vielä kerran istuttaa entistä syvempään (tiiviissä maassa pitkittäin).
Enkä ole itsekään ollenkaan ammattilainen näissä pihahommissa :) Ihan yrityksen ja erehdyksen kautta opettelen - sadot eivät varmasti pärjää ammattilaistason kasvihuoneharrastelijoille. Toisaalta tämän tason kokeilut eivät vaadi sen suurempia taloudellisia ja pysyviä panostuksia.
aa, voi että, olet kasvijumalattareni! En tiennyt tuota että varsikin tekee juurta... taitaa toimia chilissä kanssa? Tuntuu että ne mitkä istutin syvälle kasvoi paremmin kuin pintaan istuttamani pikkutaimet? Voiko olla niin...
PoistaNyt ymmärsin koulimisen idean, antaa varrelle tilaa juuren tekoon. Tuhannet kiitokset. Ostin tänään luomukananmunia, jotta saan tehtyä kuorista kalkkia. Ei kun iltapalamunakasta paistamaan. ;)
PoistaHaluan vielä kiittää paljon (varmasti kaikkien meidän kommentoijien puolesta) perusteellisista vastauksistasi. Kiitos Johanna. Olet ilo! :)
-Maatu
OI ja kiitos ylisanoista Saariston kasvatille - kyllä nauratti :)
PoistaKyllä - niin tomaatti toimii - sen olen ihan käytännössä moneen kertaan testannut. Chilistä olen lukenut että toimisi juurikin samalla systeemillä - eli kasvattaa mulla alle jäävään varteen aika nopsaan lisäjuurakkoa - ja se on tietysti aina plussaa.
Mutta nämä ovat siis aikalailla poikkeuksia kasvimaailmassa - suurin osa ei tykkää varsien hautaamisesta ollenkaan - esim kurkkukasvit, mutta on tietysti niitäkin joiden kanssa ei kai ole niin tarkkaa. Kurpitsatkin hautaan aina koko varren pituudelta multiin ulosviedessä.
Ja hei Maatu :)
Eli tomaatti on ihan erityisesti kasvi, joka hyötyy varren multauksesta - mutta lähimainkaan kaikki kasvit eivät siitä tykkää... Kannattaa kysäistä tai tutkailla netistä ohjeita eri kasvien kohdalla kun ensimmäistä kertaa istuttelee.
Minun tietotaito kaikessa jää vain itseopitun tasolle :) Kokemusta jaan sen minkä olen itse huomannut, mutta kyllä blogeista löytyy sitten ihan oikeita tekijöitäkin.
Pelkästään chilin kasvatukseen keskittyy ties kuinka monta blogia - semmoisista löytyy sitten ihan sitä virallista tietoa :)
Kiitos sinulle kauniista sanoista :)
Kiitos erinomaisesta vinkistä! Mulla koulinnassa kärsii aina jokunen raukka, kun mämmikourillani niitä multaan taputtelen. Meillä on ollut tyypillisesti 4-6 tomaattia kasvihuoneessa kastelusysteemeissä kiinni (viikonloppukasvattajan osa), mutta voisihan sitä jonkun laittaa aurinkoiselle terassin reunallekin ruukkuun. Hmmm.
VastaaPoistaHei Mari :)
PoistaSen koulimisen kanssa minäkin aiemmin taistelin - yrittää pitää pientä taimenrimpulaa ruukun keskellä ja taistella multaa reunoille - näin tämä käy paljon nopeammin ja siistimmin.
Pensastomaatit viihtyvät ruukuissa hienosti. Isot altakasteluruukut ovat tosi hyviä siihen tarkoitukseen. Kannattaa vilkaista kirppareilla ja kierrätyskeskuksissa josko on tarjolla. Usein kukaan ei kotikäyttöön niitä isoimpia edes halua - itse olen löytänyt monta ilman sen kummenpaa etsimistä.
Muovisten vanhojen ruukkujen ulkoasusta en kyllä oikein perusta... Suunnitelmissa onkin ommella säkkikankaasta tai jostain muusta sopivasta niille suojahuput. Tämä idea vasta mietinnässä - jos jollakulla on muovisten altakasteluruukkujen kaunistamiseen joku idea (halpa ja helppo :) niin vinkkaatko :)
Olen vähän aikaa blogia seuraillut ja saanut kuvan, että olet kovin ekologinen ihminen. Siksi minua ihmettikin, miksi käytät kumihanskoja näissä hommissa? Enpä ole moiseen ennen törmännyt.
VastaaPoistaHei vaan :)
PoistaKuten olen muutamaan otteseen maininnutkin, käsien iho aika herkkä, ja nyt talvella rystysissä on taas vähän kuivia alueita. Multa kuivattaa minulla ihoa aika tehokkaasti ja säästin nyt vähän käsiä. Toinen motiivi on säästää kynnenaluset mustilta rannuilta... Keväällä se peli on menetetty kun pääsen pihahommiin, siitä sitten lakka- ja mustikkakauden ohi pääseekiin suppismetsään ja kynnenaluset ovat sen näköisetkin puoli vuotta...
Nämä kumihanskat ovat ihan ammattikäytön suojahanskoja - näihin on merkitty viimeinen käyttöpäivä. Ystäväni toi minulle ison pinon, kun olisivat muuten menneet roskikseen työpaikallaan. Eli sen suhteen ihan ekohanskoja ovat :)
moi olipa sinulla istutuksia .mukava varmasti kun on itse kylväny nii katso kun saa sit omia tomaatteja hyvän näköset kumikäsineet.hyvän näköiset olet laittanu kasvu purkit
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaOnhan näitä törppöjä keväällä kaikki ikkunat täynnä - mutta on sitten tomaattejakin kesällä :)
moi käytätkö aina kumikäsineitä istutus töissäsi
VastaaPoistaHei vaan
PoistaVähän riippuu ajankohdasta... Talvella kädet ovat aika kuivat ja suojaan niitä välillä hanskoilla - multa tuntuisi ainakin minulla kuivattavan ihoa entisestään. Kynnenalusiakin vähän samalla suojaan - talvella kynnet ovat yleensä vähän pidemmät ja mullasta jää rannut. Kesällä se on sitten ihan sama kun ovat joka tapauksessa mustat monta kuukautta mustikka- ja sienimetsän jäljiltä :)
Oihhh, onpa hienon näköisiä taimia ollut sinulla! Itselläni viime kesänä oli täydellinen epäonnistuminen tomaattien kanssa (honkeloita), mutta tänä keväänä liikkeillä uudella tarmolla :) Mietin juuri tuota koulimisvaihetta. Koulitaanko heti kun on itänyt parilla lehdellä vai annanko vielä vähän kasvaa.. hmm.. Ovat siis viikossa jo tulleet tosi hienosti mullistaan.
VastaaPoistahttp://nokula.blogspot.fi/