maanantai 31. maaliskuuta 2014

Kuulumisia taimipöydältä

Tänään en enää malttanut odotella - kylvin jättikurpitsan ja kesäkurpitsan siemenet :)
Noin kuukauden taimikasvatus - eli lasken sen varaan että toukokuun alku on lämmin ja pääsevät silloin harson alle ulos...

Tässä pieni tilannekatsaus aiempiin kylvöksiin:

Chili - 7.1 siemenkylvö / 3.3 Kouliminen / 31.3 Pituus 9cm, haarautuneet hyvin ilman typistämistä.

Tomaatti Tigerella - 15.2 siemenkylvö / 3.3 kouliminen / 31.3 pituus 23cm
Tomaatti Black Cherry - 15.2 siemenkylvö / 3.3 kouliminen / 31.3 pituus 20cm.
Tomaatti Black Russian - 15.2 siemenkylvö / 3.3 kouliminen / 31.3 pituus 20cm.
Tomaatti Gardener's Delight - 15.2 siemenkylvö / 3.3 kouliminen / 31.1 pituus 18cm.
Kaikki nämä pitkät taimet saavat kohta kauluksen maitopurkin yläkappaleesta - eli näkyvää vartta jää sen jälkeen taas vain kymmenisen sentiä.
Tomaatti Wilma - 15.2 siemenkylvö / 15.3 kouliminen (maitopurkinpohjat olivat loppu ja odottelin purkkimateriaalia) / 31.3 pituus 5cm. (Koulimisen yhteydessä hautasin koko varren mahdollisimman syvään purkin pohjalle.)
Lehtikaali Westland Autumn - 15.2 siemenkylvö / 3.3 kouliminen osalle taimia / kuvassa tilanne 31.3.

Purjot rullaan koulittuna. Taimet ihan hyvässä vauhdissa - muutama rullataimi nuupahtanut.

Ryhmäpurjot - 9.3. siemenkylvö / 31.3 Blaugruner Winter itänyt, Titan ei vieläkään (siemenet olivat vanhoja, saas nähdä vieläkö jotain ilmestyy :)

Basilika - muutamaa erilaista - 15.2 kylvö (muistaakseni). Tein kylvöt siemenryppäinä - en edes yritä latvoa tai kasvattaa yksittäisiä tuuheita taimia.
Basilikan lisäksi yrttitarjottimelta löytyy laventelia ja Malabarin sitrusheinää.
Paprika California Wonder - 15.2 siemenkylvö / 3.3 kouliminen / 31.3 pituus 10cm.

Ja tässä tämänpäiväiset: Kaksi jättikurpitsaa ja kolme kesäkurpitsaa.
"CUCURBITA maxima Duchesne Jättikurpitsa, talvisquash 'Dill's Atlantic Giant'.
Valtava lajike, jolla on hallussaan maailmanennätys (kasvatettu ihanteellisissa oloissa yli 460-kiloiseksi). Tekee harrastajaviljelmilläkin valtavia hedelmiä. Hieno ruokakurpitsa, joka sopii esim. piirakkaan. 5 siementä."
-Exotic Garden-

Ei kasvanut minulla ihan ennätyslukuihin, mutta olen tyytyväinen tähänkin :)

taimikasvatus tomaatin kurpitsan lehtikaalin paprikan chilin

17 kommenttia:

 1. Nyt iski kyllä pahanlaatuinen taimikateus!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)
   Mitä lajikkeita ja laatuja teillä kasvaa? Laitapa joskus juttua ja hyviksihavaittuja vinkkejä :)

   Poista
 2. Onpas hienot kuvat taas, tuo ensimmäinen aivan räjäyttää talven pois! Pitäisiköhän minunkin kylvää jotain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Kyllä taimikasvatus tuo kesän vähän kuin etuajassa...
   Vielä ehdit kylvää vaikka mitä - lehtikaalia nyt ainakin kannattaa laittaa ja yrttejä...

   Poista
 3. Todella upeat taimet! Käytätkö taimimultaa vai jotain muuta? Ehtiiköhän tuon lehtikaalin vielä laittaa itämään, siemeniä ei ole tullut vielä vastaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)
   Siemenkylvöön käytin taimimultaa ja koulimiseen ulkokukille tarkoitettua ruukkumultaa - sitä kun löytyi viime syksynä poistona euron pussi... Sekaan laitoin kouliessa kananmunankuoria ja aamuisin olen hujauttanut juotavan saven pohjasakat lannaksi.

   Lehtikaalia ehtii vielä hyvin - itsekin tein uusintakylvöjä viime viikolla kun osa taimia nuupahti ruukkuihin. Lehtikaali on kyllä yksi erikoinen esikasvatettava... Se itää hyvin ja kasvaa sirkkalehtiin vauhdilla. Sitten kasvu tyssää ja ulosvietäessä ovat aina olleet ihan toivottoman oloisia rääpäleitä. Ulkona piristyvät aika äkkiä ja lähtevät hurjaan kasvuun.
   Yritin tänä vuonna tehdä aikaisen kylvön, mutta suuri osa taimista nuupahti taas siinä samoilla kohdin kasvua. En tiedä kastelenko liikaa vai liian vähän vai onko pimeää vai liikaa aurinkoa vai väärä multa vai mikä pentele...
   Olen kokeillut sekakylvöä & koulintaa ja yksittäiskylvöä - ei havaittavaa eroa menestymisessä.
   Vielä joku kevät keksin konstin :)

   Lehtikaalin siemeniä ei tahdo löytyä marketeista. Olisiko Plantagenissa tai muussa isossa puutarhaliikkeessä?

   Poista
  2. Hienot taimet, on tämä kevät vain ihan parasta aikaa näiden purkkien kanssa :)

   Saattaa olla lämpö joka nuukahuttaa sisätiloissa kasvatetut lehtikaalin taimet. Kasvihuoneeseen toukokuussa kylvettynä en ole koskaan huomannut tätä ongelmaa. Kaalit taitavat tykätä viileämmästä, ainakin viileämpina kesinä kasvavat paremmin kuin kuivina hellekesinä? Kokeile myöhemmin parilla siemenellä lasilavaan kylvöä jos vaikka saat niistä hyvät taimet lähes yhtä nopeasti kuin aikaisemmin sisälle kylvetyistä niin tulevaisuudessa säästyisit näiden sisäkasvatukselta. Tänään laitan purjon siemenet purkkiin. :)

   Poista
  3. Hei Anna :)

   Saattaisi olla, että suoraan lavaan kylvettynä ei sato paljon myöhästyisi näihin esikasvatettuihin taimiriepuihin verrattuna... Minulla vaan on edelleen haave, että onnistuisin kasvattamaan oikein komeat lehtikaalin taimet :D
   Jos se on lämmöstä kiinni, niin voisin tietty kokeilla muutaman ruukun tuonne viileävaraston ikkunalle. Sen teenkin heti tänään :)

   Meinaatko kokeilla purjojen ryhmäistustusta?

   Poista
  4. Meinaan kokeilla, kiitos vinkistä. Lidlin halvalla siemenpussilla vaikka epäonnistuisinkin, niin ei ainakaan taloudellisesti pahasti kirpase. Tuon purjon pitäisi olla talvilajike ja sopivan hyvin pakastettavaksi, saas nähdä kuin käy :)

   Poista
 4. Vautsi! Vähän toisen näköiset kuin mun juuri kylvetyt mustat purkit :D

  VastaaPoista
 5. Kohta saa taas parvekkeelle yrttejä, chiliä ja tomaattia. On kyllä niin mukavaa kun voi hakea tuoreita yrttejä parvekkeelta kun tekee ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)
   No niin on... On jo selkeästi jokunen viikko sitten alkanut hiipua into tehdä uunijuureksia. Keväällä tulee ihan automaattisesti olo, että nyt on saatava tuoretta vihreää :)
   Vielä vähän joutuu odottamaan...

   Poista
 6. Alkoi tosiaankin multasormea syyhyttämään. Tein kuitenkin viime syksynä hieman käytännön pakostakin päätöksen hiljentää vauhtia ja vähentää suorittamista. Vaikka kuinka olisi mukavaa. Niinpä keittiössäni aloittelee kesään valmistautumista ainoastaan kaksi talven yli rämpinyttä chiliä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei pitkästä aikaa :)
   Meillä on vielä ne sovitut kahvitkin juomatta :) Jos vaan selviän sinne suunnalle kevään aikaan, niin tuon jonkun tomaatin ja paprikan niin et ihan saa koko kesää vaan huilailla :)

   Ja sinun paprikakuvistahan ja jutuista se lähti tämä minun paprikakokeilu. Viime talvena myöhästyin kylvöissä - ja nytkin melkein... Saas nähdä miten käy. En tiedä onko tämä käyttämäni lajikekaan parhaasta päästä ollenkaan - markettisiemeniä. Kokeilen nyt näillä ja ehkä ensi kesäksi sitten etsiskelen siemeniä ihan ajan kanssa.

   Chilitkin on minulle uusi kokeilu. Lajikkeesta ei ole mitään hajua - se on toisaalta vähän tylsää... En osaa sanoa ovatko paprikat tai chilit nyt hyvällä vai huonolla mallilla kun ei ole aiempaa kokemusta. Syksyllä olen jo vähän viisaampi niidenkin osalta :)

   Mukavaa kevättä sinulle. Joko on tulevan kesän reissu piirretty kartalle?

   Poista
 7. Oioioi miten ihania! Mä olen chilieni kanssa aika pahasti jäljessä. Sirkkalehdet vasta useimmissa. Ups..

  VastaaPoista
 8. Hei Hoo - Oi mikä mahtava tervehdys siitä tuli :D
  Minullekin chilit on uusi kokeilu. Sen verran Iskä kokkaa - bloggari niistä valisti viime talvena, että kylvöt on tehtävä ajoissa. Kylvin chilit tammikuun alussa ja nyt ovat vielä aika lyhkäisiä, mutta ihme kyllä hyvin haarautuneita ilman mitään latvomisia.
  Minulla ei ole mitään hajua omasta chililajikkeesta - mummon hankkima kirpparitaimi josta sain siemeniä. Hyvin oli kuulema aitan portailla viime kesän kukkinut ja tehnyt satoa.

  On tämä mukavaa hommaa. Ehkä ensi vuodeksi vien harrastusta sen verran eteenpäin, että hankin vähän lisävaloja taimille - tähän asti ovat kasvaneet pelkällä luonnonvalolla. Ja sitten tietysti joskus kun saisi vielä kasvihuoneen... :)

  VastaaPoista