tiistai 18. maaliskuuta 2014

Maa-artisokkapasta pikana - gluteeniton





Jätän maa-artisokat nykyisin maahan talvisäilöön- se helpottaa syksyn kiireisintä säilöntäaikaa ja vähentää paineita pakasimessa. Ihan kohta, kun routa sulaa, pääsenkin taas talikoimaan tuoretta maa-artisokkaa :)
Artisokka ei säily nostettuna montakaan päivää. Itse keitän sen samantien ja pakastan sauvasekoitimella ajeltuna soseena.

Maa-artisokka tarjotaan perinteisimmillään sosekeittona - hyvää niinkin, mutta valmiista soseesta teen usein pikaisen pastakastikkeenkin. Aikaa siihen menee suunnilleen sen verran kuin pasta kypsyy.

Gluteeniton maa-artisokka pasta
400g rasia maa-artisokkasosetta (noin 1kg raakoja artisokkia)
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä puristettuna
1/2tl kuivattua chilipalkorouhetta (itse lisään reilummin koska chili on jo tullut tutuksi :)
2-3rkl oliiviöljyä
100g tuorejuustoa
1/2tl mustapippurirouhetta (kannattaa rouhia itse kokonaisista pippureista)
1/2tl ruususuolaa
2rkl kuivattua basilikaa (tai mieluummin tuoretta noin puoli punttia)
2-3rkl parmesan (tai grana padano) juustoa raasteena
1-2rkl sitruunamehua

400g gluteenitonta pastaa.

Laita aluksi suolalla maustettu pastavesi kiehumaan. Pilko sipulit ja purista valkosipulit (vahvempi aromi) öljyn sekaan kattilaan. Laita samalla myös pieneksi hierottu chilipalkosilppu (määrä oman maun mukaan). Pyörittele kohtuulämmöllä kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Lisää maa-artisokkasose, tuorejuusto ja mausteet. Anna hautua muutama minuutti - kunnes pasta on kypsä. Lisää kastikkeeseen parmesanraaste ja sitruunanmehu. Valuta pasta, sekoita ainekset ja syömään!
Alussa kastikkeen sekaan voi laittaa kuullottumaan myös palan pieneksi pilkottua tuoretta inivääriä.
Tuore basilika (ja kaikki muutkin tuoreyrtit kasvimaalta) on tietty parempi vaihtoehto kuin kuivatut - kohta niitä taas saa :)
Valmiiseen annokseen lisätään raastettua parmesania (ja nokkosensiemeniä). Soijakastikekin sopii mausteeksi.

Käytin nyt Lidlin gluteenitonta spagettia, koska oma suosikkini, bataattinuudelit olivat lopussa. Bataattinuudeleita löytyy etnisistä ruokakaupoista ja suosittelen kokeilemaan. Hinta on hieman korkeampi kuin esim. riisinuudeleissa, mutta bataattinuudelit turpoavat keitettäessä ja ovat tosi riittoisia & ruokaisia.

Maa-artisokka reseptejä ja viljelykokemuksia






Jos vaan omistat jonkin kokoisen tontin, niin maa-artisokkaa helpompaa viljeltävää ei monta ole. Maa-artisokka on vahvakasvuinen, korkea (jopa 3m) keltaisena kukkiva kasvi. Se kannattaa istuttaa johonkin tontin laitaan, jossa se saa rehottaa vapaasti. Kokemukseni mukaan maa-artisokka viihtyy parhaiten hiekkavassa maassa. Kun olet kerran istuttanut mukulat, voit alkaa poimia satoa joko syksyllä tai seuraavana keväänä ennen mukuloiden itämistä. Vaikka keräisit sadon miten tarkkaan, maahan jää aina pieniä mukuloita ja seuraava sato on sillä varmistettu. Olen lannoittanut omaa länttiäni vain ruohosilpulla. Reilu kolmen neliön maa-alasta tulee artisokkasatoa useampi sangollinen - ihan riittävästi yhden päivän kuorimisoperaatioon :)
maa-artisokka pastan resepti / gluteenittoman pastan valmistus ohje / maa-artisokka sosetta pyree /

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti