keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Purjon parturipäivä

Purjon latvomisen vaikutuksesta kasvuun ollaan yleisesti mieltä, että se vahvistaa taimea - vaikka osa ohjeistuksia sanoo ettei asialla ole käytännön merkitystä - siis loppusadon kannalta...?
Itse jokatapauksessa latvon taimet ihan vaikka pelkästään sen takia, että esikasvatettavien taimien käsittely helpottuu huomattavasti. Koulin tänä vuonna kaikki yksittäiskasvatettavat purjot sanomalehtirulliin. Kokeilussa on myös ryhmäpurjon kasvatus.

Kylvin purjon siemenet aiemmin kuin muina vuosina - 20.2 kuukalenterin ohjeistamana lehtipäivänä (tavoitteena hyvä lehtisato). Ainakin alku on yllättänyt positiivisesti - purjon taimet olivat tanakoita ja jos kasvu nyt tähän malliin etenee, niin pääsen toivottavasti toukokuun alkupäivinä istuttamaan ihan reippaita pikku taimia.
Mielenkiiintoista nähdä, josko rullaan koulituilla ja ryhmäistutuksessa olevilla taimilla tulee olemaan kokoeroa. Jos ryhmäpurjot näyttävät oikein lupaavilta, nekin voinee vielä istutusvaiheessa erotella yksittäistaimiksi. Purjo ei ole tarkka, vaikka osa juuria katkeilee istuttaessa. Jotkut ohjeistukset jopa neuvovat typistämään" juuripotin "peukalonpään" kokoiseksi. Enpä tiedä hennoisinko :D

Edessä latvottuja rullia - takana olevat vielä leikkaamattomia.


Latvon purjot koulimisen yhteydessä ihan reippaalla kädellä. Sen verran kuitenkin olen tarkkana, että leikkauskohta on ensimmäisen varsinaisen lehden yläpuolella - eli leikkaan taimen poikki pari-kolme senttiä haarakohdan yläpuolelta. Purjon alkukasvusto on aina (ainakin ikkunalauta olosuhteissa) ohutta pitkää rimpulaa. Taimet kaatuilevat ja takertuvat toisiinsa. Uskoisin että latvominen helpottaa taimien kasvua jo senkin osalta, että jokainen pysyy paikallaan ja pääsee kasvamaan rauhassa ylöspäin. 

 Kyllä latvojen leikkaaminen vaan siistii kummasti ilmettä :)

Tänään 25.3 (ja vielä huomenna 26.3) on kuukalenterin mukaan kaksospäivä - eli kukkapäivä. Se tarkoittaa suotuisaa ajankohtaa kukkien ja useimpien rohtokasvien kylvämiseen ja istuttamiseen. Heti aamulla laitoinkin isosamettikukkaa yhden styroxlavan. Siellä siemenet nyt heräilevät tulevaan kesään aamuauringon lämmössä :)

Kuukirjasta vielä sen verran, että kaksospäivää suositellaan erityisesti köynnöstävien kasvien kylvämiseen ja istuttamiseen. En ole aiemmin kokeillut krassin esikasvatusta - tänään tai huomenna taidan vielä laittaa senkin alulleen :) Onkohan liian aikaista?

8 kommenttia:

  1. No onpas sulla purjoa! Onko sillä jotain terveysvaikutuksia vai pidätkö siitä vain noin paljon? Mitä herkkuja siitä syntyy? Mä en ole purjoa ikinä kasvattanut, mutta ensi vuonna voisin kans kokeilla =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi kaima :)
      En tiedä onko sen terveellisempi tai terveysvaikutteisempi kuin muut sipulit... Jotenkin vaan tykästyin sen kasvattamiseen ja tuleehan sitä käytettyä koko pitkän syksyn. Sopii raakana salaatteihin ja tietysti sitten kaikkin kasvisruokiin, uunivuokiin tai keittoihin... Sekin vielä, että pärjää ulkona pitkälle syksyyn - ei haittaa pienet pakkasetkaan. Ja loput säilyvät jääkaapissa hyvänä vielä jonkun viikon. Koskaan ei ole jäänyt ylimääräistä pakastimeen tai kuivattavaksi - saa nähdä joko jää :)

      Purjo on tosi helppohoitoinen. En ole muistaakseni koskaan kastellut, lisään vaan juurelle mutaman kerran kesässä ruohonleikkuusilppua. Se pitää kosteuden ja lannoittaa.

      Poista
  2. Lehtikaalista, jota viime keväänä suosittelit.
    Purkkikasvatuksen olleet taimeni eivät menestyneet.
    Mutta kasvihuoneen nurkalletekemässäni pikapenkissä, viihtyivät. Unohtuivat talveksi maahan ja mies oli lumen sulaessa heittänyt varjostusharson päälle. Hain siis omaa satoa maaliskuun lopussa lehtikaalista omasta penkistä pihalta (III-vyöhyke), suojaisa paikka (kesällä paahteinen).
    Uutta kasvustoa pukkaa lehtikaalin juuresta. Half Tall siemeniä Terrasta ostettuja alesiemeniä, pussissa ei kyllä puhuta mitään monivuotisuudesta.
    Kukkapenkkiin viskomani ovat hävinneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Olipa jännä kuulla - en ole uutta kasvustoa koskaan talven jäljiltä nähnyt - ehkä en vaan ole osannut katsoa? Toisena vuotena lienee sitten kukkii ja siementää?
      Minä laitoin nyt taas kerran esikasvatukseen kokeeksi... Aika hankalaa on ollut. Jossain puutarfhaohjelmissa olen nähnyt valmiita taimia - ehkä sitten ostotaimia ammattipuutarhaoilta? :)

      Sen virheen tein viime keväänä, että laitoin aikaisen siemenkylvön lasilavaan. Kaikki meni hienosti kunnes piti alkaa pitää luukkuja raollaan ja toukka-armeija pääsi pöytään... Nyt kokeilen avomaankylvöä mutta tiukasti harsotettuna. Takapihan kasvimaa on puolivarjoinen paikka, mutta meinasin jos kylvän eteläterassille ruukkuihin. Half tall'ia on minullakin taas - ihan hyvä lajike kun paremmistakaan en tiedä :D Ensi keväänä tekisi kyllä mieli etsiskellä jokunen uusi lajike kokeiluun.
      Lehtikaalia ei voi olla liikaa :) Toivottavasti tulee hyvä kesä niide osalta.

      Poista
  3. Krassi kuuluu niihin kesäkukkiin, jotka laitan lehtikaalin ja muiden kanssa kasvihuoneeseen itämään toukokuun alussa. En ole onnistunut sisätiloissa ja -lämmöissä saamaan krassin taimista kuin onnetonta ohutta narua. Viileässä kasvihuoneessa, harson alla taimista tulee hyvän kokoisia ja napakoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna vinkistä :) Meinasin kyllä kukkapäivänä kylvää krassia, mutta ihan suoraan sanoen sitten kuitenkin unohdin... Taidan laittaa minäkin jokusen kokeeksi esikasvatukseen lasilavaan - se kuitenkin lämpenee keväällä heti kun aurinko alkaa kunnolla paistaa. Krassi ehtii kyllä ihan kohtuuhyvin suorakylvönäkin. Viime vuonna vaan ei häävisti kukkinut sekään.

      Mukavaa kesän odotusta sinulle :)

      Poista
  4. Vaude, kiitos hyvistä ohjeista! Muistan lukeneeni purjojen kasvattelusta ennenkin mutta en muistanut, mistä. Näistä ohjeista päätellen se maan mainio tietolähde olet ollut SINÄ.

    Kokemuksena krassista: jokunen vuosi taaksepäin ystäväni kylvi naapurinsa kanssa krassit eri aikaan. Naapuri kanteli niitä kelien mukaan edestakaisin ja ystäväni teki toukokuussa suorakylvön. Käytössä oli saman pussin siemeet. Lopputuloksessa ei ollut mitään kasvueroa, mikä sai minut lopettamaan turhan aikaisen esikasvatuksen. Ehtii sitä myöhemminkin krassin kanssa :)

    Sini K.
    www.kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sini :)

      Kiitos mukavasta viestistä ja hyvistä ohjeista. Uskon teitä kokeneimpia - eli maltan vielä :) Sen kyllä taidan kokeilla, että laitan yhden styroxlavan esikasvatukseen joko lasilavaan tai lämpimälle etelänurkan terassille heti kun sää sallii.

      Jotenkin on tänä vuonna taas ihan uudenlaista virtaa pihahommiin. Niin hullua kuin se edellisen kurjan kesän jälkeen loogisesti ajatellen onkin :D Mikä siinä on, että näissä viherhommissa ei mitkään vastoinkäymiset lannista - päinvastoin...

      Kiitos blogilinkistä. Kiva löytää saman seudun pihabloggareita :)

      Poista