perjantai 6. maaliskuuta 2015

Paras hetki mullanvaihtoon

Kuun vaikutus -kirjan ohjeistuksen mukaan se kaikkein otollisin työpäivä puutarhassa ja myös sisäkasvien hoitoon on neitsytpäivä. (Neitsytpäivä tarkoittaa niitä kahta-kolmea päivää kuukaudessa, kun kuu on neitsyen merkissä.)

"Erittäin suotuisa päivä kaikkiin kylvö- ja istutustöihin sekä parveke- ja huonekasvien mullanvaihtoon ja uudelleenistutukseen. Kasvit juurtuvat tällöin nopeasti uudelleen. Neitsytpäivät kannattaa käyttää tarkasti puutarhatöihin."
-Kuun vaikutus-

Talvetin puoliviileässä varastossa jokusen naapurin mummolta saamani vanhan kannan pelargonian. Se eroaa uusista (tai tavallisista) puutarhataimista ainakin siinä, että kuihtuvat terälehdet eivät varise. Se onkin aika ärsyttävä piirre ainakin terassilaudoituksella olevien pelargoniruukkujen kanssa. Aurinkoisella ja kuumalla paikalla terassille karisseet terälehdet jämähtävät laudoitukseen kiinni kuin liimatut...

Leikkasin talvehtineet pelargonin taimet aika mataliksi ja kokeilen vielä josko pistokkaista onnistuisi jokunen taimi niistäkin. (Kuvassa takana vielä leikkaamaattomiakin kasveja.)
Pistokaslisäyksessä pelargonin poisleikatuista varsista karsitaan lehdet niin, että jäljelle jää pari ylintä lehteä. Yhteen ruukkuun laitan itse kolme noin kymmensenttiseksi lyhennettyä oksanpätkää. Kasvualustana käytän tavallista kukkamultaa. Pistokasruukun päälle laitan rei'itetyn muovipussin ja vien valoisalle ikkunalle.Taimipöydällä on vielä hiljaista. Purjosta sen verran, että Kööpenhaminan tori iti huomattavasti paremmin kuin Herbstriesen ja että ensimmäistä kertaa kokeilussa oleva lehtisellerin kylvö on nyt ihan mahdoton matto taimia...
Myös ryhmäpurjot ovat ihan hyvällä alullaan. Jokunen ruukku on itänyt huonommin - jos eivät pikkuhiljaa tuuhistu, niin yhdistän ne yhteen taimipottiin.Sitäkin suunnittelen, että jos ensimmäistä kertaa kokeilisin samettiruusujen esikasvatusta. Olen aina aiempina vuosina kylvänyt ne suoraan aurinkoisen ja suojaisan nurkan ulkoruukkuihin huhti-toukokuun vaihteessa. Sillä tavoin ovat aloittaneet kukinnan juhannuksen tietämillä. Ulkoruukkujen kanssa aion tehdä niin tänäkin vuonna, mutta olisi kiva saada esikasvatettuja taimia piristämään keväistä tyhjää kasvimaata :)

Vielä huominen, 7.3 lauantai on neitsytpäivä. Eli vaikka varsinaisiin puutarhahommiin ei ihan vielä päästä, niin tarjolla olisi otollinen päivä huoltaa sisäkukkia - eli muista multapussi kauppareissulla :)
Minullakin on nyt keittiö täynnä ruukkuja ja mullansotkua... Jokusen viherkasvin heitin kylmästi kompostiin, osalle vaihdan kokonaan mullan, toisille vain pintamullat - ja tekisi kyllä mieli hakea jokunen uusikin kasvi. Cittariin oli eilen ilmestynyt ihan hyvän näköisiä viherkasveja. Taidan käydä vielä vilkaisemassa vähän tarkemmin.

Ja mitäs muuta... Monenlaista touhua ollut taas koko viikko - ja yhtenä lisänä joka päivä salitreeniä tai ryhmätunteja... Se parin kuukauden takainen päätös, että alan tykätä liikkumisesta on toiminut :) Paino ei oikeastaan ole miksikään muuttunut - siis alaspäin - mutta mies sai hyvät hörönaurut kun ilmoitin että minulla on nyt meneillään se bodarien "massakausi" :D
Kiitos kommenteista ja kysymyksistä. Käyn ne läpi iltasella tai huomenna. Mukavaa viikonloppua sinulle - ja muista se multapussi :)

4 kommenttia:

 1. Moikka! Olipas taas kiva lukea postiasi. Seuraan joka kerta, kun laitat jotain uutta, varsinkin puutarhaan liittyen. Olet saanut pelakuita säilytettyä talven yli. Meillä ei ole vanhan ajan kellaria joskus olen miettinyt autotallia, jossa pasuunakukan olen saanut säilymään monet talvet (nyt sitä ei ole kun yksi kesä kyllästyin siihen). Kerro sitten kun laitat samettikukan siemenet multaan, minulla kanssa niitä jemmassa. Suippopaprikat koulittu jasen jälkeen kovin on hidasta meininkiä. Tavalliset pitäisi koulia. Ehkä huomenna ja samalla ne sisäkukat, kiitos muistutuksesta. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ritu ja kiitos mukavasta kommentista :)
   Minä olen ehkä hiukan ristiriitainen blogiharrastaja... Tykkään kovasti seurata blogeja ja omiakin jutunaiheita tulee mieleen päivittäin. Sitten kuitenkaan en oikein viihdy tietokoneella - eli menee välillä päiviäkin, etten avaa koko läppäriä. Pidin yhteen aikaan konetta keittiössä ja siinä tuli sitten helposti istuskeltua tuntejakin selaillen sitä sun tätä. Huomasin, että parempi on palauttaa kone omaan nurkkaansa pois silmistä :)

   Pelargonioita kyllä nuupahtikin jokunen - ihan vaan huolimattoman hoidon takia... Talvetin näitä varastohuoneessa, jossa on ikkuna ja jotain alle kymmenen astetta lämmintä - ei ole kellaria minullakaan :)

   Sain lukijalta kahta lajia paprikaa, mutta vasta toisesta on jokunen itänyt - eli koulimiseen en vielä pääse... Chilejä jätin nyt vain kahdeksan, purjoa on reilusti - ja sitä selleriä :)
   Tänään meinasin kylvää samettiruusujakin. Vielä arvon, josko laittaisin vain styroxilootaan (jossa aika pienet istutustilat). Ne ovat kyllä ihan suosikkikasveja minulle. Ehkä siksi kun niiden tuoksu on tuttu jo lapsuudesta...

   Cittarissa oli aika hyvä tarjouspöytä erilaisia viherkasveja. En vielä eilen ottanut kun katson mitä vanhoista säästän. Vitosella kuitenkin sai kolme ihan reilukokoista kasvia.

   Nyt jatkan multaoperaatiota. Mukavaa viikonloppua sinullekin - me päästään taas illasta anoppilaan saunaan ja valmiiseen pöytään :)

   Poista
 2. Samanlaisia puuhia on ollut täälläkin - multia vaihdettu, siemeniä kylvetty ja salikuntoiluakin eilen niin, että nyt on reidet kipeänä, vaikka venyttelinkin lopussa hyvin. Mulla pelakuut talvehtii viileällä kuistilla jo ties kuinka monetta vuotta, lämpötila pakkasilla 5-10 astetta. Samettikukkiakin olen joskus siemenestä kasvattanut, mutta yleensä mulla käy siemenestä kasvattamieni kukkien kanssa niin, että ne kukkivat vasta loppukesästä -riippumatta siitä, kuinka aikaisin ne laittaa... Hyvää alkavaa kevättä sinulle!

  VastaaPoista
 3. Hei Johanna, blogissani on sinulle ja Lempille haaste. Otatteko haasteen vastaan : )?
  http://katriinanpuhdistus.blogspot.fi

  VastaaPoista