torstai 12. maaliskuuta 2015

Aamuauringossa

Kyllä kelpaa heräillä uuteen päivään - saa ojennella itseään kohti ikkunan läpi lämmittävää aamuaurinkoa. Vettäkin on jo saatu - ja juurilla pehmeää multaa. Pienet samettiruusut nauttivat silminnähden olostaan :) Mitenkä muka hennon  sen toisen, sen potin pienemmän taimen nyppäistä pois...
Basilikatarjotin muutti Lempin huoneeseen. Pientä pippurisen näköistä tulokasta purkit täynnänsä... Yksittäistaimien kasvatusta ja koulimista ja latvomista en näissä ikkunaolosuhteissa mausteyrteille edes yritä. Mutta mitenköhän tässä nyt näin kävi. Tarkoitus oli kyllä kylvää ryhmänä, muttei kuitenkaan ihan näin tuuheita ryppäitä :)

Alla oleva kuva lähtee Boelille Turun saaristoon. Kiitos yllätyspaketista paprikan siemeniä. Vaikka vähän varoittelitkin parin vuoden takaisesta päivämäärästä pussin kupeessa :D niin ihan näyttäisi tarpeeksi nousevan luomupaprikaa minun ruukkuvarastoa ajatellen. Lajikkeet ovat Lipstick ja Apple - onko teillä jollakulla kokemusta tai enempi tietoa näistä?
Takana ryhmäpurjot - ihan hyvällä alullaan nekin. Pari ruukkua jäi vähän huonoituiseksi - odottelen vielä josko joku myöhäinen nostaisi päätään ja yhdistän ne sitten.
Neitsytpäivänä leikatut pelargoniat ovat hyvällä alullaan. Myös pistokkaat ovat pysyneet pirteinä hupun alla.
Äkkiä takki takaisin päälle. Tänään aurinko lämmitti ison eteläikkunan läpi jo sen verran, että siirsin huppupurkit keskipäivän ajaksi varjoon.
Tomaatit - tänä keväänä ne itivät hitaammin kuin koskaan aiemmin. Olisi pitänyt laittaa ne alkuun johonkin lämpimämpään nurkkaan. Kylvöaika sattui pilviseen hetkeen ja isot ikkunat hohkasivat kylmää. No, ylös nyt kuitenkin yrittävät - eiköhän tässä vielä hyvin ehditä. Tomaatteja laitoin nyt vain kahta lajia - vuosien takaista "siperialaista pensaslajiketta" ja tukevakasvuista pientä Vilmaa.

Tomaatit ovat kuukalenterissa hedelmäpäivän kasveja. Seuraava suotuisa nousevan kuun koulimisajankohta olisi 21-22.3

Varsisellerit... Ensimmäistä kertaa kokeilussa - ja ihan liian tuuhea kylvös... Purkista jo lohkaisin palan ystävälle, mutta on näitä vielä muillekin jakaa :) Sorminäppäryyttä ja pitkää pinnaa kyllä vaatii kouliminen. Ja sitäkin vielä pähkäilen, että milloinka sen tekisin... Tänään nimittäin huomasin kuukalenterista, että juuri nyt olisi ollut suotuisa päivä siihen touhuun - seuraava on taas vasta ties milloin - ei kuitenkaan ihan lähipäivinä, ja nämä pitäisi jo äkkiä saada väljemmille vesille...

Kuukalenterin yksi perusssääntö on, että maan päällä kasvavat kasvit kylvetään ja istutetaan nousevan kuun aikaan. Lehtikasveille pitäisi valita vielä lehtipäivä (rapu, skorpioni tai kalat), mutta myös ratatasossaan laskevan kuun merkki (jäljelle jäävät rapu ja skorpioni) jolloin kasvien nesteet laskevat alaspäin edistäen juurien muodostumista...

Purjotkin ovat lehtipäiväkasveja. Näillä nyt ei vielä ihan tulipalokiirusta koulimiseen ole, mutta saa nähdä, maltanko odotella seuraavaa nousevan kuun lehtipäivää, 27-29.3.
Innostuin kyllä nyt tuosta samettiruusunkin taimikasvatuksesta - vaikka aiemmin olen vain kylvänyt sitä suoraan ulkoruukkuihin. Ystävä piipahti ja kiinnostui kuvassa näkyvästä styroxtaimilaatikosta. Minulla niitä on jokunen - ovat alkujaan isompia, mutta olen leikannut muutaman pienemmäksi ja saanut vanhalle uunipellille sopivan lokerikon (muotoilu onnistuu helposti terävällä veitsellä).

Kysymys nyt kuitenkin kuuluu, että mistä näitä saa - siis mielellään ilmaiseksi tai kierrätettynä? Ovatko jätettä tai hylkytavaraa jossain? Itse en nyt yhtään muista, mitä kautta omani ovat tänne kulkeutuneet (ehkä sitten kierrätyskeskuksesta?) - mutta missään tapauksessa en niitä ole uutena ostanut.
Alkuperäisen kokoisina (isoja) ovat lähes käyttökelvottomia tällaiseen amatööritason ikkunalaudoilla puuhailuun, mutta juuri siksi reunoistaan lohkeilleet / rikkinäiset kelpaisivat hyvin. Tämäkin lokerikko on leikelty päistään rispaantuneesta laatikosta.
Mielelläni olisin vinkannut aiheesta niin ystävälle kuin teillekin - mutta en tiedä? Tietääkö joku enempi?

Tarkoitus ja yritys on pitää samettiruusut näissä poteissa ulos saakka Aika tiiviiksi lienee ehtii juurimätäs kasvaa, mutta ikkunapöydät loppuvat kesken, jos lähden viljelyksiä kovin laajentamaan isompiin purkkeihin :)
Mitä sanoo hän, joka on kokeillut samettiruusujen esikasvatusta - riittääkö tämä styroxpeti huhti-toukokuun vaihteeseen? Kiitos jos viitsit kertoa kokemuksia :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti