maanantai 16. maaliskuuta 2015

Kevät kukkapöydällä


Kevätaurinko saa pään sekaisin siemenhyllyillä - mutta myös kukkaosastoilla ja viherkasvistandeilla. Eipä sillä, ihan tervettä ja positiivishenkistä keulimista se vain on :)
Ystävän kanssa teimme parisen päivää sitten mukavan kauppakierroksen ja mielestämme jokusen ihan hyvän löydönkin. Kasvit ovat ehkä se edullisin tapa sisustaa kotia. Juurrukaspistokkaita ja valmiitakin taimia saa lähipiiristä ihan ilmaiseksi ja muutamalla eurolla kaupoista jo hyvinkin näyttäviä kasveja.

Mullanvaihto-operaatiossa on hyvä hetki katsoa koko kukka-arsenaalia uusin silmin; vaihtaa kenties altakasteluruukku saviruukkuun - tai toisinpäin, vaihtaa kasvien ruukkuja päittäin - olisivatko edukseen ihan erilaisessa ruukussa, onko varastoissa tai ulkoruukuissa joku sisustukseen sopiva, jonka voisi tuoda paraatipaikalle...

Tämä setti oli mielestäni tämän kevään paras uusi yhdistelmä. Kierrätyskeskuksesta jo aikoja sitten löytynyt metallinen kukkapylväs, vanha ulkokäytössä kauniisti hilseillyt ruukku ja tulitikkukaktus, joka on viettänyt jokusen vuoden varastohuoneessa sopivaa paikkaa odotellen. Se löytyi nyt :)

Kodin Ykkösiltä mukaan tarttui ryhdikäs rosmariini. Hyvänkokoinen ja tuuhea taimi hintaan 3,90€. Tätä on mukava aina ohimennessään hypistellä - tuoksu nousee ilmaan ja tarttuu sormiin

Maaliskuun sesonkikukat, Tete -narsissit ovat suloisia ja kohtuuedullisia kevään kukkasia. Kukinnan jälkeen sipulit voi laittaa kukkapenkkiin - jos tykästyvät istutuspaikkaan, kukkivat joka kevät uudelleen. Nämä Cittarista - 3kpl/6€.
 Tosi harvoin tartun kirppareilla astioihin, mutta tämä kahden euron teekannusetti tuntui omalta.
Viime viikolla Cittarissa myytiin erä hyvän kokoisia ja näköisiä viherkasveja hintaan 5€/3kpl. (Edelleen vähän kadun, kun en sitten "muka" kiireessä niitä ostanut...) Perjantaina kuitenkin loppuerä oli jo laitettu alepöytään ja siitä en enää voinut vastustaa isoa palmuvehkaa hintaan 16,90€. (Tosin lähtöhintakin oli hyvin kohtuullinen, 19,90.)
Samankokoinen (ellei pienempi) palmuvehka oli viereisessä Plantagen -myymälässä ovh 99€ -alennettuna 49€ - eli hintavertailu kannattaa.

Palmuvehka pärjää vähemmälläkin valolla, joten se pääsi piristämään saunan pukuhuonetta. Suojaruukkuna viime kesänä kierrätyskeskuksesta vitosella löytynyt ja väreihin sopiva pohjasta rei'itetty ulkoruukku. Palmuvehka viihtyy ymmärtääkseni paremmin tavallisessa kuin altakasteluruukussa - eli kasvi on nyt tavallisessa muoviruukussa ja alla on lautanen. Tässä märkätilassa mahdollinen valumavesi ei tosin pääse tekemään vahinkoa.


Kasveja saa edullisesti, mutta kauniit ruukut ja suojaruukut ovat hakusalla ja aika hintaviakin. Kirppareiden lisäksi kannattaa pitää silmät auki poistopisteillä ja sesonkityhjennyksissä. Taimipihojen ulkoruukuista löytyy usein sisätiloihinkin sopivia - eikä haittaa, jos pohjat on rei'itetty, ainakin altakasteluruukkujen suojaksi kelpaavat. Kierrätyskeskuksista löytyy aika hyvin altakastelu- ja saviruukkuja murto-osa hintaan kauppojen vastaavista. Savilautaset ovat enempi hakusalla - niitä itsekin aina kierrätyksestä erityisesti metsästelen.
Pieniä suojaruukkuja (mm narsissien alla kuvissa) olen löytänyt edullisimmin Cittarin poistolaareista - nämä 0,50€/kpl.
Ja kasveista vielä se, että Ikean viherkasviosastolta löytyy toisinaan ihan kohtuuhintaisia.

Vihreää kevättä sinulle :)

1 kommentti:

 1. Moikka Johanna, tässä taas kiva postaus. Mulla on sisäkukkien kanssa "ongelma". Käsittelystäni hengissä selvinneet ovat liian isoiksi kasvaneita. Ne ei mahdu mihinkään ja päätin olla ostamatta isompia ruukkuja niille.

  Tänä keväänä olen raksinut niitä radikaalisesti pienemmiksi. Olen ottanut latvapistokkaita. Vehka koki isoimman muutoksen, en saanut sen juurakkoa sisätiloissa osiin. Ei muuta kuin kasvikainalossa puuvajaan ja kirveellä pilkoin juurakon pölliä vasten kuuteen osaan.
  Noin ne mahtui siisteihin kauniisiin ruukkuihin ikkunalaudalle (jonne koko rehu ei ollut mahtunut varmaan kymmeneen vuoteen).
  Nyt viidenviikon jälkeen näyttää kauniilta kun vehkat kukkivat komeesti ja uutta lehteä pukkaa esiin (no kai ny kun ruukkuun mahtui multaakin ja rehu pääsi pois vesiviljelystä...).

  Ja tuo sun ostama palmu, sen osaan takuuvarmasti tappaa. Se on 3kk ja rehu on dööd.

  Vehka, kiinanruusu, tuoksuköynnös, rahapuu, enkelinsiipi...ne on ainoot takuuvarmat sisäkukat meikäläiselle...

  VastaaPoista