maanantai 23. maaliskuuta 2015

Sesonkisisustusta

Tämä on taas sitä aikaa, kun on ihan normaalia sisustaa olohuonetta vanhalla vadilla, uunivuokalla ja uunipelleillä, maitopurkeilla, styroxlootilla, kertakäyttöveitsillä, suihkupulloilla ja kastelukannuilla, elmukelmulla, partaukkopurkeilla...
Kevätpäiväntasauksen jälkeen voinee jo sanoa että nyt on kevät - eli olohuoneelle on annettu kevätsilaus...

Täällä, heti aamusta ensimmäisenä kierrän huoneesta toiseen pähkäillen viljelysten tilannetta - miksi tomaatintaimet ovat niin pieniä tänä vuonna, miksi osa samettikukan terhakoita taimia nuupahti, pitäisikö viedä lämpimämpään vai viileämpään, vieläkö ehtisi laittaa basilikaa, mitä olen unohtanut kylvää...

Ja melkein vielä enemmän kuin näiden omien taimilapsukaisten kasvukäyrä, kiinnostaisi saada kuulumisia teidän taimiakkunoilta. Kuka mitäkin laittaa ja mihin aikaan? Millä perusteella valitset esikasvattamasi lajit - kaikkea mitä haluaisi, kun ei kuitenkaan ikkunalle mahdu :) Miltä näyttää tuleva kesä - itivätkö hyvin vai ei ollenkaan?


Paprikasta ja tomaatista sen verran huomiota tältä keväältä, että alkukasvu on ollut hitaampaa kuin aiemmin - vaikka kuukalenteristakin tarkistin joka suhteen suotuisan kylvöajankohdan :)

Paprika, kuten chili ja tomaattikin ovat kuukalenterin jaottelussa hedelmäkasveja, eli kylvöajankohdalla pyritään hyvään "hedelmäsatoon". Siskon kanssa tätä hidasta alkua pähkäilin - ja päädyimme tulokseen, että eihän paprikan tai tomaatin satomäärä hitaammasta alusta huolimatta vielä ole "kirkossa kuulutettu". Lopullinen totuus kuun rytmin mukaisen viljelyn tehoista selviääkin vasta loppukesästä.

Turun saaristosta mukava lukija muisti minua paprikan siemenillä. Kiitos Boel - 16 terhakkaa taimea, eli hyvin itivät, vaikka se viimeinen virallinen kylvöpäivämäärä oli parin vuoden takainen :)

Paprikan takana styroxlootissa yksittäiskylvettyä lehtikaalia. Erittäinkin haasteellinen esikasvatettava... En kuitenkaan vieläkään luovuta. Idätän tämän laatikollisen nyt huonelämpötilassa ja kunhan ovat päässeet alkuun, siirrän laatikon puoliviileään varastoon itäikkunalle. Testataan nyt sitäkin...

Vilma tomaatit koulin 21.3 kuukalenterin oinaspäivänä. Vilma on matala ja tanakkakasvuinen tomaatti. Eivät ole aiempina vuosina yleensä tarvinneet maitopurkin jatkovartta. Normaalia pienempiä ovat tänä vuonna nämäkin, mutta eipä avomaan tomaateilla niin kiirus ole...

Purjot kylvin kuukalenterin lehtipäivänä 20.2. Ne yllättivät positiivisesti. Kouliessa huomasin, että ovat lähteneet hyvään tanakkaan kasvuun - ovat mielestäni parempia kuin koskaan aiemmin.

Koulin tällä kertaa kaikki yksittäiskasvatettavat purjot sanomalehtirulliin. Kokeilin parisen vuotta sitten verrokkina yksittäin purkitettujakin, mutta eipä istustusaikaan suurtakaan eroa ollut juurakon tai taimien koossakaan näihin rullataimiin. Tämä systeemi säästää tilaa ja on tosi nopea koulimistapa.

Viime keväänä kokeilin tehdä rullia myös kelmusta ja foliosta, mutta sanomalehti toimii parhaiten. Haittapuolena sanomalehdessä on jonkinlainen sienikasvusto, joka iskee jonkun viikon sisällä istutuksesta lehden reunoille ja mullan pintaan. Ei ole kokemukseni mukaan haitannut purjon taimia ja häviää itsekseen. On lienee enempi vain hetken kestävä kosmeettinen haitta?

Purjot istutin reilusti aiempaa syvempään ja tarkoitus on vielä latvoa ne.

Kuukalenterin neitsytpäivänä leikatut ja ruukutetut pelargonin pistokkaat ovat juurtuneet nätisti muovihupun alla.

Tässä vuosia kierrättämääni siperialaista pensastomaattia. Nekin ovat pienempiä kuin aiempina vuosina tähän aikaan - mutta eihän tavoitteena tomaatin kohdalla olekaan suuri lehtisato :D
Siemenkylvö 22.2, koulittu mahdollisimman syvään vartta upottaen 21.3.
Näille laitan maitopurkista jatkovartta jossain vaiheessa kevättä.

Tässä kokeilussa vanhan puutarhakirjan vinkki: purjon ryhmäistutus. Kylvin yhteen ruukkuun 30 siementä, joita ei koulita. Potti istutetaan siltään ja katsotaan miten käy :)
Laitoinpa muutamaan ruukkuun purjon koulimisesta ylijääneitä taimia yhteen ryppääseen ruohosipulin tapaan - katsotaan mitä niistä tulee kesän mittaan.
Ja olisi vielä ylimääräisiä koulimattomia Vilmankin taimia - tule hakemaan jos tarvitset.

Chilit - nekin tänä vuonna vähän jälkijunaisia. Takana samettikukkakylvökset, joita kokeilen nyt esikasvattaa ensimmäistä kertaa. Lähtivät hyvään kasvuun, mutta jokunen taimi nuupahti :/ Tein paikkauskylvöt ja toin laatikon valoisammalle eteläikkunalla.

Basilika näyttäisi pärjäävän hyvin itäikkunallakin. Tänä vuonna alullaan vasta yhtä lajiketta - ehtisikö vielä laittaa?

Tässä toinen uutuuskokeilu esikasvatuksessa - lehtiselleri. Olivat kyllä toivottoman pieniä ja hentoja koulittavia, mutta yllätyksekseni yksikään ei nuupahtanut koulinnan jälkeen. Ovat nyt itäikkunalla - enkä osaa sanoa, ovatko ajankohtaan nähden liian pieniä.
Onko lukijoissa joku lehtisellerin kanssa touhuillut? Tarkoitukseni on istuttaa nämä avomaalle kolmos-nelosvyohykkeen rajamaille.


Lehtikaalista kokeilen taas kerran myös koulittavaa hajakylvöä. On se niin mainio kasvi, että en haluaisi luovuttaa... Ehtii kyllä hyvin avomaan suorakylvönäkin, mutta edelleen haaveilen terhakoista pikku taimista :) Onko joku onnistunut lehtikaalin esikasvatuksessa?
Tytärten huoneissa kasvattelen myös "kaveritaimia" -  niitä mitä on jäänyt koulimisesta yli enkä henno heittää pois... Eilen jo tuli yksi ystävä hakemaan omiaan, mutta päätettiin että oli liian kylmä keli pienille matkustaa - jäivät vielä toistaiseksi tänne "hoitoon" :)

Styroxloota valmiina - keskiviikkona 25.3 on kuukalenterin kukkapäivä ja kylvösuunnitelmissa tähän lootaan on isosamettikukka.

Tämä on tilanne tänä vuonna meillä, kolmos-nelosvyöhykkeen rajamailla. Kaikki viljelykset menevät avomaalle.
Olisi tosi kiva saada kommenttia ja vaikka kuvia teidän taimipöydiltä :)


13 kommenttia:

  1. Mulla ei ole paljoa valoista ikkunatilaa, lisäksi asumme kerrostalon alimmassa kerroksessa, mikä rajoittaa entisestään valon määrää. Yritän nyt malttaa jättää kaiken mahdollisen suorakylvöksi tai lyhyeksi esikasvatukseksi. Chileistä 7 kpl on selvinnyt harsosääskien hyökkäyksiltä (pimiento del padron). Näissä on nyt 5 kunnollista lehtiparia (latvoin joskus 3 viikkoa sitten) ja ovat alkaneet haarautua. Muu näyttää vielä toistaiseksi epämääräiseltä. Tomaateista ja tomatilloista suurin osa minigripissä esi-idätetyistä taimenaluista on kuukahtanut multaan päästyään ja piti laittaa uudet tulemaan viime viikolla. Sungold, joka osoittautui viime kesänä loistavaksi voi onneksi melko hyvin ja kasvattelee ensimmäistä varsinaista lehtipariaan. Basilika on kanssa tullut ensimmäiset pienet lehdet. Helmikuussa laitetut tomatillot ja muut tomaatit (olisko ollut 8 lajia) ovat vielä sirkkalehdillä- ne joista mitään on jäljellä. Esikasvatuksia on toistaiseksi pitänyt hillitä myös viikonmittaisen pääsiäislomamme takia.

    Viime vuonna esikasvatin mukalaselleriä- mutta meillä ei ehkä riittänyt valo niille. Tuli pelkkiä lehtiä eikä juurikaan mukulaa - nyt heitin siemeniä kasvimaalle ja katson mielenkiinnolla jaksaisivatko itää siellä itsekseen. Purjon kanssa sama juttu, paitsi että en laittanut kasvimaalle. Myös lehtikaalia esikasvatin, mutta paremmin eli erittäin tuuheasti menestyivät viime vuonna kesäkuussa äitini suorakylvemät lehtikaalit, kun taas esikasvatetut jäivät kitumaan erittäin pieninä. Ihmeellisiä nämä kylvöjutut.

    Laitoin kasvimaalle viikko sitten myös pussin palsternakan siemeniä, persiljaa ja ruiskaunokkeja viime keväältä. Jotain kylmäkäsittelyä vaativia kukkia laitoin kanssa laatikkoon isäni pihalle ja kelmut päälle. Jää nähtäväksi tuleeko mistään näistä mitään, mutta halusin kokeilla jos helpolla ratkaisulla saisi myös tuloksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Linda :)
      Isot kiitokset - ihan mahtava tarina :) Taidat kirjoitella aikalailla etelästä käsin? Oletko jo ihan tosissaan "heittänyt siemeniä kasvimaalle"??? Meillä on vielä metrinen penkka pihassa... Olen säästellyt tuhkaa koko talven ja nyt odottelen sopivaa aurinkoista plussakeliä että pääsisi kylvämään hangen harmaaksi.

      Mikähän sinun tomaateille kävi? Minulla ne on olleet aina ihan idioottivarmoja - ja nyt kuitenkin onnistuin nuupahduttamaan hyvin alkuun lähteneitä samettikukkia - vaikka pitäisi olla niitä helpoimpia viljeltäviä... Lehtikaalin kanssa olen tapellut joka kevät. Sen esikasvatus on kyllä haasteellista... Viime keväänä kylvin innoissani siemenia suoraan lasilavaan. Itivät hienosti - homma toimi niin kauan kun piti alkaa jättää luukkuja raolleen ja kaalikärpäset löysivät taimet... Nyt yritän suorakylvöä harson alle.

      Kokeilin kanssa talvettaa muutaman chilin, mutta kuivuivat ihan kättelyssä... Ensi vuonna sitäkin vaan yritettävä uudemman kerran :)
      Chiliä en muuten latvonut viime vuonna kertaakaan. Mielestäni haarautuivat hyvin ihan itsekseen.

      Eikö ole ihmeellinen asia, että vaikka tämä kotiviljelys on isolta osin yhtä epäonnistumisten toistoa, niin ne eivät oikeastaan harmita. Aina vaan jaksaa yrittää uudelleen ja iloita vaatimattomistakin onnistumisista :)

      Vielä kerran kiitos Linda mukavasta viestistä :)

      Poista
    2. Mulla hullulla on itseasiassa kaksi paikkaa missä kasvattelen. Ensimmäinen on savipohjainen melkein koko päivän täysiaurinkoinen 40 neliöinen kaupungin kasvimaapalsta pohjois-Helsingissä ja toinen paikka Porvoon ulkosaaristossa mökillä, missä kasvattelen niin hedelmäpuita, marjapensaita ja lavakauluksissa erilaisia kasviksia. Maa on mökillä todella hiekkapitoista, kasvupaikka vain puoliksi auringossa ja aika paljonhan saaristossa tuuleekin. Veikkaan että mökin olosuhteet vastaa III-vyöhykettä about. Joten ihan erilaiset kasvuympäristöt, mutta minkäs teet kun intoa piisaa. ;)

      Heitin kasvimaalle siis sellaisia ns. kylmäkäsittelyn kestäviä siemeniä. En tiedä voiko niitä noin kylvää, ei ole monelta vuodelta kokemusta näistä jutuista. :D Täällä Helsingissä on ollut jo tosi keväistä ja nyt pelottaakin että hedelmäpuiden kukinta menee pilalle takatalven (joka on jo käynnissä) myötä.

      Ei ole aavistustakaan mitä kävi tomaattien kanssa. Olisiko valitsemani lajit ollut huonosti itäviä, tai -selviytyviä vai missä pulma? Ainoa viime vuonna kasvattamani laji voi kyllä hyvin. Kasvimaalla kukoistaneiden, suorakylvettyjen lehtikaalieni päällä taisi viime kesänä tosiaan olla harso pari ekaa viikkoa- pitää tarkistaa.

      Minäkin olen yrittänyt talvettaa chilejä, ja toissa vuonna siinä onnistuinkin. Tänä vuonna tuli kirvojen hyökkäys ja jouduin heittämään kaikki talvehtijat pois, jotta tämän sesongin taimet säästyisivät kirvoilta. Chileissä latvomistarve riippuu kai lajista. Jotkut kasvavat päättäväisesti puumaisesti suoraa runkoa ilman latvomista, toiset taas tuuheiksi pensaiksi ihan itsestään.

      Kyllä tämä kotiviljelysten maailma kiehtova. Mietin usein, että taimien kasvatus ja kasvuun lähdön seuranta on hauskempaa kuin sadon hyödyntäminen. Kun sato menestyy kasvimaalla itsekseen, eikä sitä tarvitse enää niin hellästi hoivata, into hiukan vähenee(?). Tähän aikaan vuodesta menen yleensä herätessäni katsomaan kaikki taimet läpi. Edistymistä on hauskaa seurata. Luulisi ehkä että sadon hyödyntäminen olisi se miksi tätä teemme, mutta tästä harrastuksesta saa paljon muutakin. Sama pätee mielestäni sienestämiseen- on paljon hauskempaa löytää, säilöä ja hamstrata satoa, kuin sitten käyttää sitä. Ja jos on paljon viljelmiä, kuten meillä molemmilla tuntuu olevan, niin kyllä sieltä aina joku pakostikin onnistuu.

      Kiitos itsellesi ihanasta blogistasi! Olen löytänyt täältä paljon hyviä vinkkejä ja ohjeita, mm. hapankaalia olen tehnyt anopin kanssa, purjoa olen kasvattanut neuvomallasi rullamenetelmällä ja paljon muuta. :)

      -Linda

      Poista
  2. Ihanalta näyttää viljelmäsi. Minä laitoin eilen ensimmäiset siemenet multaan :) Valo ei meillä tahdo riittää pitkään esikasvatukseen, ja joka vuosi päätän etten enää ikinä laita mitään sisälle kärsimään, ja tässä sitä taas ollaan. Lunta on vielä niin kamalasti että kesä tuntuu olevan ikuisuuden päässä. Ihana seurata siellä niin hienosti kasvavia vihreitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Piupau :)

      Ihan puhut ystäväni suulla - hänkin vannoi ettei laita yhtään mitään ja eilen sitten kuitenkin oli ihan tuskissaan kun ei pakkasen takia uskaltanut ottaa minulta taimia matkaan :)
      En yhtään osaa sanoa, ovatko omat viljelykset muita edellä vai jäljessä. Jokainen tietysti tähtää omiin olosuhteisiin sopivaa aikataulua - ehkä minunkin pitäisi odotella rauhassa mutta kun ei vaan malta... Toisaalta sitten kun tomaateissakin on raakileita jo toukokuussa ulosvietäessä, niin saa ensimmäiset kypsät kesäkuun loppupuolella.
      Viime vuosi oli kyllä aika hankala... Tomaatitkin vikuuntuivat kesäkuun kylmässä ja satoa tuli normia huonommin ja myöhemmin.

      Siitäkin mukavaa tuo taimikasvatus, että ainakin minulle se tuo kevään ja kesän konkreettisesti lähelle. Enää en edes huomaa metrisiä penkkoja ikkunan takana - ihastelen vaan pieniä vihreitä taimia :)

      Poista
  3. Chilit, punainen paprika ja Yellow Kigstown pihvitomaatti (kylvetty helmikuun alussa), koulittu ja siirretty yläkerran aulan ikkunalle, isoja ja vahvoja taimia, menevät ulos pellolle harson alle.

    Muut tomaattilajikkeeni (myös sinulta saatu sibiria) meni viikonloppuna itämään. Samoin päärynäpuun siemenet (olivat kylmäkäsittelyssä verannalla).

    Dahliat otin kellarista kanalan ikkunalle. Samoin pelagoniat. Kukat näyttää loistavilta.

    Hiiret perskuleet söivät, samettikukan taimet autotallin ikkunoilla ja ekan erän sibiriaa...

    Muuten III-vyöhykkeellä on vielä talvi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OIH kuulostaa ihanalta :)
      Minuakin nyt vähän kaduttaa kun en kylvänyt osaa tomaatteja aiemmin... Onko sinulla jo kukkivia pelargoniota? Minä olen ihan tyytyväinen pieniin lehden alkuihin :) En ole aiemmin kokeillut niiden pistokaslisäystä - olisikohan pitänyt leikata emokasvit jo aiemmin talvella?

      MIten ajoissa laitoit samettikukkaa? Minä meinasin tehdä kylvöksiä vielä ainakin huomenna - ja ehkä lisää myöhemminkin... Saapi nähdä tuleeko kukkimisajankohdassa minkälainen ero suoraan uloskylvettäviin.
      On tämä kotipuutarhailu semmoinen harrastus, että vie ihan mukanaan... Tuntuu että joka vuosi aina vaan hullummaksi menee... Nyt ensimmäistä kertaa laitoin kukkiakin esikasvatukseen... Tähän saakka on ollut edes sen verran "järki" mukana että olen keskittynyt vaan syötäviin :D

      Poista
    2. Pelargoniat on nupussa/lehdet pieniä, kanalan ikkunalla lämmintä ja kosteaa.
      Raksin juurakot syksyllä, veittävät kellarissa. Pistokkaita otan vasta myöhemmin keväällä, kun mahtuvat kasvihuoneelle (aurinkoinen lämmin paikka, tuolla kasvihuoneella, huhtikuun jälkeen jo hallavaara siellä ohi (tai vältettävissä kynttilälyhdyillä).

      Samettikukat laitoin maaliskuun alussa ja olivat jo komeita taimia ja siirsin siksi autotalliin (+15 lämmintä ja valoisaa ikkunaa vaikka kuinka), hiirenperskuleiden varalta autotallin ikkunat vaatii pohdintaa...

      Poista
  4. Mahtavat taimikasvattamot sinulla :-)

    Yritän pitää tolkkua sisälle kylvettävien taimien määrässä eli laitan ihan vain niitä pakollisia ikkunalaudoille. Tomaatit on hyvällä mallilla, pariin eri kertaan kylvin, alkuun matalammat lajikkeet ja myöhemmin pidempikasvuiset. Niiden lisäksi vähän chiliä (siemenistä ja talvehtineesta pistokkaita) ja basilikaa viittä eri sorttia. Lisäksi yksi kennosto erilaisia amppeleihin laitettavia petunioita, lumihiutaletta ja ison padan samettiruusut. Vappuna sisäkasvatukseen pääsevät kurkut ja kurpitsat. Viime kesästä innostuneena meinaan laittaa huhtikuussa lamopinaattia esikasvamaan, se antoi viime kesänä todella hyvän sadon ja taisi syrjäyttää minun kasvipenkeissä tavallisen, herkästi kukkivan pinaatin. Kaiken muun eli lehtikaalit, pavut, salaatit, persiljat, meiramit, kyntelit, lehtisellerin jne, meinaan laittaa toukokuun alussa kasvihuoneeseen itämään. Tänä keväänä tuntuu, että taimet on hieman aneemisempia/vaaleampilehtisiä kuin aikaisemmin. Mietin, että johtuko luomulaatuisesta taimimullasta, jota kokeilen ensikertaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna :)

      Ihana tarina sinullakin. Kuulostavat aika paljon mahtavammilta kuin omani :) Kasvihuone tietysti tuo oman etunsa... Minäkin siitä olen haaveillut, mutta jos hyvän meinaa tehdä, niin se tarkoittaa että ensin tarvitaan aikaa ja sitten jonkinverran rahallista panostustakin...

      Minulla ei ole nyt kuin yhden sortin perusbasilikaa. Toisaalta huomasin, että se on meillä se eniten käytetty - ja runsaskasvuisempikin kuin erikoislajikkeet. Punainen basilika on kyllä kaunis lisä yrttiamppeleissa.

      Taidan minäkin kokeilla lamopinaattia - kiitos vinkistä. Semmoinen olo on minullakin ollut, että tänä vuonna taimet ovat itäneet ja lähteneet kasvuun hitaammin kuin normisti... Onko syynä multa vai kuu vai onko henkimaailmaan hommia :) Tosin tämä on vasta alku - ei voi vielä sanoa mitään lopputuloksesta. Viime kesä taisi olla minun viljelyhistorian huonoin joka kohdalta... Ei mikään onnistunut erityisen hyvin - enkä muista yhtään niin huonoa marja- tai sienivuottakaan. Meidän nurkilla ei ollut lakkoja, mustikoita, vattuja eikä edes puolukoita... Eipä sillä, neljä pakastinta raavin täyteen, mutta kyllä otti aikaa ja askelia :D

      Poista
  5. Minun pieni kasvihuoneeni maalla on jäänyt isojen kuusien varjoon, eikä ole enää kovinkaan hyvä tomaattien kasvatukseen, mutta kevätkylvöjen kannalta olen siitä kiitollinen :)

    Perusbasilikaa meilläkin menee eniten, mutta sen lisäksi kannattaa kokeilla etenkin sitruuna- ja limebasilikaa. Nuo sitruksiset antavat uskomattoman hyvää makua moneen ruokaan, esim. vietnamilaisiin kesäkääryleisiin.

    Viime kesä oli kyllä sekä kasvimaalla, että metsissä todella huono satovuosi. Kesäkuun loppupuolella minulla paleltui avomaalla pavut, kurpitsat ja kurkut kun hallayöt yllättivät. Alkukesästä hyväksi ennustettu puolukkasato jäi naurettavan huonoksi, vakiopaikoillani ei ollut yhen yhtä puolukkaa ja nyt kellarissa on enää yksi jugurttiämpärillinen puolukkasurvosta jäljellä. Mustikoden eteen sai myös tehdä töitä, että pakkaset täyttyivät. Tattivuosi oli taasen erinomainen ja parin päivän ajan sai poimia korikaupalla upeita puhtaita herkkutatteja ihan vaan pihan perältä, metsän reunasta. Sitten matosetkin äkkäsivät tilanteen ja tattisato oli menetetty.

    Kevään pihahommina on rakentaa lautapenkit mansikoille, esikuvina toimii sinun hienot mansikkalavat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas Anna :)
      Voi että miten tykkään lukea muiden puutarhatarinoita :) Sama tarina meilläkin papujen ja avomaankurkun kanssa. Papuja paikkakylvin ja ehtivät sitten kyllä, mutta avomaankurkun uusintakylvös ei ehtinyt tehdä mitään... Jättikurpitsatkin jäi pikkupojiksi...

      Mutta ei kun innoissaan taas päin uusia pettymyksiä - ei kotipuutarhuria positiivisempia ihmisiä ole olemassakaan :D

      Minäkin muuten meinaan vähän lisätä mansikkapenkkejä. Malli ei ole vielä ihan mietittynä kun tulisivat tuohon etupihalle poislaitetun leikkimökin paikalle. Ei viitsisi kovin pysyvää mansikkarakennelmaa tehdä jos joskus siihen saisi sen kasvihuoneen :)

      Poista
  6. Luen innolla blogiasi. Mulla 2015 on kolmas kesä, kun omaa multaa tongin. Viime kesänä vanhoista ikkunoista kyhäilin kasvihuoneen tapaisen rivaripihaamme kolmosvyöhykeellä (ylöjärvi). Ideoita täältä metsästelen ainakin maitopurkki, munankuorijuttuja kokeilin just eilen kouliessani outdoor girl ja jotain naapurin mummon tomaattien siemeniä. näyttävät samalta kun sulla. Itekin mietin et viimevuonna kasvoivat innokkaammin.Basilika unohtui paprikat on samassa jamassa varsisellerini näyttävät paljon säälittävimmiltä kun sulla ja jostainsyystä samettikukka ei ole ollenkaan itänyt.parsakaali ja kurkku taitaa olla laitettu liian aikaisin? ovat niin isoja. Punahattu pilkistää mullan alta. Yritän hillitä hulluuttani kun yksi ikkunalauta on valoisa kasvivalon ostin, mutta vaikuttaa turhalta ostokselta. Kuukalenteria pohdin uskoakko vai ei. joka tapauksessa kirjoitat mielenkiintoisesti

    VastaaPoista