"Kauran kanssa on hyvä käyttää pieniä määriä jotakin toista viljaa kuten ruista tai spelttiä jotta kaurassa oleva fytiinihappo eli B-ryhmän vitamiinit pilkkoutuisivat. Kaurassa itsessään ei ole fytaasientsyymia joka pilkkoo fytiiniä."
Syö itsesi suomalaiseksi - Airi Rekilä-Aaltonen
Tämä opin jo jokunen vuosi sitten. Vaikka luen terveyttä- ja hyvinvointia sivuavaa kirjallisuutta aika aktiivisesti ja laajasti, aihe ei ole tullut vastaan muissa kirjoissa kuin em. Syö itsesi suomalaiseksi kirjassa. Netissäkin aihe tulee esille useimmiten eläinten ruokintaa käsittelevissä jutuissa. Tosin totta taitaa olla "urbaanilegenda" että eläinten ruoat on täysipainoisemmin koostettu kuin ihmisille tarkoitetut? (Maailmanympäripurjehduksellani rannikkovartioston kaveri kertoi Australiaan saapuneesta yksinpurjehtijahipistä joka vuorokauden pysähdyksellä täydensi veneen ruokavaraston säkillä riisiä ja toisella koiran muonaa. Siinä setissä oli tarkan markan-seilorin mukaan paras ravinto-hinta-suhde...)
No, tämä "kauran sekaan spelttiä-vinkki" on kuitenkin käytännössä niin helppo toteuttaa etten ole oikeastaan viitsinyt kaivella aiheesta sen tarkempaa tietoa puolesta tai vastaan. Ripaus spelttiä kauranpuuron sekaan on jo ihan rutiini.
"Viljat tulisi kuitenkin valmistaa oikein eli liottaa ne ennen kypsentämistä. Kun viljaa liotetaan, sen B-vitamiinimäärä lisääntyy huomattavasti. Toinen hyvä syy liottaa vilja on sen sisältämä fytiini, joka sitoo kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. Liottamalla saadaan aikaan, että fytaasi-entsyymi laukaisee muun muassa rautaa sitovan fytiinin. Fytaasi-entsyymi siis hajottaa fytiiniä ja edistää viljoissa olevan raudan, sinkin ja kalsiumin imeytymistä. Samoin viljan sisältämät tanniinit, vaikeasti sulavat proteiinit ja hiilihydraatit voivat estää ravinteiden imeytymisen. Väärin valmistettu vilja voi myös ärsyttää ohutsuolta ja aiheuttaa hiivasientä."
Hopeametsän kennel
"Mutta viljan raudan käyttöön saamiseksi pitää tietää seuraavaa: Puuroksien pitäisi ennen valmistusta ainakin puoli tuntia liota ja mieluimmin lämpimässä, jotta fytaasi-entsyymi laukaisee rautaa sitovan fytiinin."
Sade
Myös viljan liotus on minulle nykyään ihan rutiini. Nyt talvella meillä hautuu käytännössä joka ilta joku ryynipuuro. Aamulla töihin lähtiessä jätän haudekattilaan likoamaan 4dl hyvin huuhdeltuja ryynejä (vehnä / kaura / spelt / ohra) ja 4dl vettä. Illasta laitan kattilan lämpenemään. Kun vesi on imeytynyt ryyneihin, lisään sekaan litran maitoa, noin parin tunnin haudutus miedolla lämmöllä ja siinäpä se, iltapuuro.
Tästäkään aiheesta tosin en ole tietoa kovin syvällisesti kaivellut ja tutkinut. Jos liotus auttaa viljojen ravintoaineiden imeytymistä, hyvä niin. Haittaahan tavasta ei ole. Uskoisin että liotetut ryynit kuitenkin kypsyvät hiukan nopeammin ja jos ei muuta plussaa tule, niin sähköä säästyy :)
Kiitos vinkeistä:) Täytyykin ostaa tuota spelttiä!
VastaaPoistaKiitos kiitoksista :) Kuten sanoin, tätä tietovinkkiä en pysty itse mitenkään todentamaan enkä ole aihetta mitenkään tarkemmin opiskellut. Mitään haittaa kuitenkaan ei varmasti tapahdu vaikka kaurapuurojen sekaan heilauttaakin ripauksen toista viljaa, vaikka sitten spelttiä.
PoistaHei Johanna ja Hyvää tätä UuttaVuotta! Mä ostin eurolla niitä porkkanasose pusseja, hamstasin myös pakastimeen ;) Tänään tein kaali-,porkkana-, selleri-, sipulisosekeittoa. Lapsetkin tykkäs tosi paljon! Sun innoittamana oon tehnyt jo kesästä lähtien kaikenlaisia sosekeittoja :) Kukkakaali on paras, mutta ne on tähän vuodenaikaan tosi huonoja. Kiitos innostavasta blogista!!!
VastaaPoistaHei Anne ja oikein hyvää alkanutta vuotta sinullekin :)
PoistaTiedätkö, minulta jäi nyt porkkanasose-ale väliin... Ei tullut työpäivien jälkeen lähdettyä alelaarien kyttäyskeikalle :D Kyllä nyt harmittaa... Valmis-soseesta on niin älyhelppo tekaista soppa. Niin ovat muuten meilläkin lasten ikisuosikkeja kaikki sosekeitot. Parasta sosekeittoainesta en nyt osaa nimetä, maa-artisokka ainakin on yksi omia suosikkejani.
Kiva oli kuulla sinusta :) Pidetään yhteyttä :)
Kerrankin herkullisen kuuloista puuroa! Itse en syö oikeistaan lainkaan hiutalepuuroja(vain riisi-ja mannapuuroja)mutta tiedän että pitäisi...
VastaaPoistaMikähän olisi paras(hinta/laatusuhde)haudekattila aloittelevalle puuronsyöjälle?
Kyllähän ryynipuurot ovat ihan omaa luokkaansa :) Kesäaikaan niitä ei tule hauduteltua mutta ovat ihan ykkösruokaa talvella.
PoistaMinulla on vanha, ehkä noin 15v sitten kirpparilta löytynyt Hackman haudekattila. En osaa sanoa onko malli muuttunut mutta itse olen tosi tyytyväinen omaani. Se on kattila joka meillä on ahkerimmassa käytössä.
Haudekattila on käytännössä ikuinen apuri. Sen kyllä hennoo ostaa vaikka uutenakin jollei jaksa odotella onnenkantamoista kirppareilla. Ryynipuurojen lisäksi siinä on näppärä keitellä myös mm. makaronivelli, perunaryynipuuro tai mannavelli.