perjantai 22. tammikuuta 2016

Jotain se on ottanu...


Pimein ja kylmin talviaika on kohta selätetty. D-vitamiinin ja omega kolmosten tärkeys erityisesti talven pimeinä kuukausina on jo aika hyvin tiedostettu - ja niiden saannista huolehditaan. Hieman uudempaa tietoa on jodin ja seleenin aika yleinenkin puutostila suomalaisilla. Itsekin aiheeseen heräsin vasta vuosi-pari sitten - ja sen verran vakuutuin, että kumpaakin otan ravintolisänä läpi vuoden. (Jodia kelpkapseleina koska kelplevää jauheena en vain kertakaikkiaan pysty... Ja seleeniä parapähkinöinä - tai välillä ihan vain varuiksi puristeina, koska parapähkinöiden luontainen seleenipitoisuus saattaa vaihdella suurestikin).
Kuvassa näkyvä seleenivalmiste 200mcg / 180kpl (eli puolen vuoden satsi) löytyy nyt -58% tarjouksena 5,09€.Lyhyesti jodista ja seleenistä:

Jodia saamme pääosin vain pöytäsuolasta, johon sitä on lisätty. Yhä useampi on vaihtanut käyttösuolaksi ruususuolan - ja siinä ei lisättyä jodia ole. Myöskään elintarviketeollisuus ei yleensä käytä jodioitua suolaa. Eli tarvittaessa kannattaa uhrata hetki miettiäkseen oman ruokavalionsa jodilähteitä.

Seleeniä ei käytännössä Suomen maaperässä ole - tai se on imeytymättöminä yhdisteinä. Seleeniä lisätäänkin lannotteisiin turvaaman seleenin saantia. Mutta yksi iso mutta - luomutuotannossa seleeniä ei lisätäkään. Ja jos vielä välttelee viljoja - ja on kasvissyöjä (niin kuin minä), niin riitävän seleenin saannin turvaaminen oli toinen pienen henkilökohtaisen palaverin paikka :)

Nämä kaikki neljä edellämainittua ovat aikalailla sellaista "peruskauraa" - ja nämä jokaisen kannattaa miettiä omalta kohdaltaan - mutta vielä pari lisävinkkiä.

Ainakin itselleni kevät on aina ollut sitä kaikkein hankalinta aikaa. Järki ei ymmärrä, että miksi silloin väsyttää ja vi***taa eniten kun aurinko alkaa vihdoin paistaa ja elämä voittaa... Tiedän jo kuitenkin ilmiön ja tunteen etukäteen - ja sillä sitten nykyisin valmistaudun ihan suosiolla kevääseen :)

Muutama vuosi sitten kokeilin ja käytinkin useamman pakkauksen verran piristävää ruusujuurta. Testailin paria erilaista tuotetta; Golden root ja Adapt-232 -valmisteita. Näistä kahdesta minulle toimi paremmin ruotsalaista alkuperää oleva Adapt-232, kun taas ystäväni tykästyi kotimaiseen Golden root -valmisteeseen.

Viime- ja tänä vuonna olen käyttänyt alkutalven aikana astaxanthin (aksantiini) ja ashwagandha -valmisteita.Ashwagandhasta lyhyesti sen veran, että sen uskotaan lisäävän niin fyysistä kuin henkistäkin suorituskykyä sekä vahvistavan elimistön omaa vastustuskykyä ja stressistä palautumista. Minä koen vaikutuksen piristävänä.

Ashwagandha on kohtuuhintainen luontaistuote. Itse olen tilannut tuotetta iHerb:iltä - kävin just kurkkaamassa, että vieläkö tätä "omaa purkkiani" siellä myydään, niin sieltähän sitä löytyy 46% alennuksella. Planetary Herbals 570mg /120kpl 10,50€ - eli alle kolmen euron satsaus/kk. Tämä purkki löytyy iHerb:in ashwagandha -haussa ykkössijalta - eli muutkin tästä ovat tykänneet. Jos innostut aiheesta ja tuotteesta, niin yhdellä purkilla selviääkin jo kevääseen.

En ole vielä testannut jauhemaista ashwagandhaa. Jotkut sanovat sitä vahvan makuiseksi - sitä nyt en säikähdä - ei se pahempaa voi olla kuin leväjauheet - jotka nekin saan nieleskeltyä. Jauhemaista ashwagandhaa löytyy useistakin luontaistuotekaupoista. Näköjään tarjouksena nyt ainakin Sinunapteekki -liikkeessä. Erityisesti tykkään Voimaruoka -tuotteista. Ovat osin hinnakkaampia kuin monet muut, mutta väliinsä hennon satsata niihin :)

Astaksantiini onkin sitten hieman hinnakkaampaa. Sen myynti on kuitenkin ollut jatkuvassa nousussa - ja positiiviset vaikutukset tunnustetaan aika laajalti. Myynti-ilmoituksissa ei mainita että se olisi piristävä tuote - mutta minusta tuntuu siltä. Virallisesti se on vahva antioksidantti, joka vaikuttaa erityisesti suojaten ihoa ikääntymiseltä, auringolta, maksaläiskiltä ja finneiltä.

Valitsin itse tämän BioAstin astaksantiinin - koska se sattui olemaan tarjouksessa - ja koska pitoisuus oli suurin, eli 12mg/kapseli. Kuukausiannos on noin 15€, eli vähän arvokkaampi tuote kyseessä, mutta näin kuuriluonteisesti ihan kohtuuhintainen satsaus mielestäni.

Niin ashwagandhasta kuin astaksantiinistakin löytyy googlaamalla lisätietoa ja käyttökokemuksia. Suosittelen tutustumaan myös englanninkielisiin sivustoihin - sieltä tietoa löytyy paljon laajemmin.


Ja loppuun vielä yksi tuote, jota kokeilin nyt ensimmäistä kertaa - ja joka mielestäni on mainitsemisen arvoinen: Voimaruoka - Pakurikääpäuute. Minulla on entuudestaan jauhettua pakuria, josta hauduttelen teetä - ja pakuriteepussejakin - mutta pakuriuutetta innostuin kokeilemaan vasta kun löysin Cittarista uutepullon puoleen hintaan :)

Voimaruoka 50ml pakuriuutepullon ovh hinta on noin 25€. Avasin pullon jo ennen joulua - ja vaikka en ihan säntillisesti sitä ole muistanut ottaakaan, niin tuntemus on positiivinen. Tuote on hiukan arvokkaampi, mutta voisin kyllä ostaa itselleni joskus uudemmankin kerran - tai viedä hyvillä mielin ystävälle lahjaksi.

Pakurikäävän ORAC-arvo on korkeampi kuin millään muulla tunnetulla ruoka-aineella. Myös Veera -tytär tykästyi tuotteeseen. On käyttänyt pakuriuutetta jo pidempään lisäten sitä aina kahvin sekaan.

Ja teksti yläkuvaan :D 
Ensimmäinen aamu keittiön pukkarissa. Siitä onkin jo useampi kymmenen vuotta kun viimeksi olen ihan virallisissa keittiöhommissa ollut - nyt kuitenkin sitten taas.Tämä kuva oli tarkoitettu vaan ihan henkilökohtaiseen käyttöön - kameraselfieterveiset omalle miehelle - mutta nuo pelkät purkit olivat niin tylsän näköisiä, että päätin piristää purkkijuttua kuvalla hienosta hatusta :)

6 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä taas kerran! Minä olen ihan onneton näiden kaikkien lisäravinteiden viidakossa - innostun aina jostain ja sitten unohdan rohdot niin pitkäksi aikaa, että ne ehtivät vanhentua;)
  D-vitamiinit sentään yritän muistaa ottaa;)
  Kiva kuva sinusta - sinä näytät kauniilta aina - oli päässä sitten millainen lakki tahansa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lady :)
   No hyvä jos toimin "hälärinä" :) Kyllä meillä aika säntillisesti talven aikaan monenlaistakin ravinnelisää käytetään - ja uskallan veikata, että paljon keskimääräistä vähempi sitten apteekin kovempia tuotteita tarvitaan. Silläkin haluan vinkata, että moni isompikin ongelma saattaa olla vain ihan yhdestä pienestä puutostilasta aiheutuva - niinkuin voi tapahtua just nyt vaikka jodin tai seleenin kohdalla. Hyvä olisi aina välillä ihan jonkun listan kanssa tarkistaa, josko jää epäilyn varaa jonkun tärkeän vitamiinin kohdalla.

   Juu, kuva ei ole lavastettu - vauhdilla menossa salaattitiskille. Miksiköhän siitä on jo viikossa ihan luontaisesti leimaantunut minun paikkani :D Vaan kyllä ihan sika-nauta lasagneakin viime viikolla piiiitkästä aikaa tein.

   Poista
 2. No kyllä se tosiaan jotain on ottanu kun noin hehkuu. :) Kaunis kuva.

  Mutta seleeni! Sen minä olin ihan tyystin unohtanut, täytyykin käydä ostamassa. Täällä on syöty purkista deetä, sinkkiä, monivitamiinia ja magnesiumia, mutta koko talven olen juonut myös kefiirisimaa (sain vesikefiirin siemeniä syksyllä ja siitä saa tosi hyvää terveysjuomaa, erityisesti inkiväärillä maustettuna ihan jumalattoman hyvää). Ja pakuri- ja punahattu-uutteita tietysti, ne olen itse uuttanut. Tosin punahattu-uutetta piti kyllä käydä justiinsa ostamassa kaupasta kun en muistanut ajoissa laittaa uutta satsia tulemaan. Ne, ja sitten vielä villiyrttiteetä iltaisin, niin aika hyvin on pöpöt pysyneet loitolla, ainakin tähän asti *kop kop*. Lisäksi vielä aamuisin vaihteleva annos kirkasvalolamppua, niin melko kivuttomasti on kaamos mennyt. Kevätväsymyksen kun vielä välttäis näillä niin sithän oliskin jo kesä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne :)
   Ihan mahtavia kokemuspohjaisia vinkkkejä kaikille lukijoille. Minäkin jokskus sitä kefiirijuttua tutkiskelin mutta unohtui sitten... Nyt kyllä innostuin taas ja otan selvää josko saisin alkua jostain.
   Pakuria en ole vielä itse kerännyt - mitenkä jäänytkin vaikka kuukausitolkulla metsissä pyörin. Sekin niitä aiheita jotka pitää saada alulleen. On sitä vielä onneksi paljon elämässä opittavaa :)

   Kiitos vaan - kyllä varmasti rouva hehkuu kun muutaman kilsan niissä kolmenkympin pakkasissa aamulla taapersi :D

   Poista
 3. Mielenkiintoista ,kiitos vinkeistä. Käytin tähän asti suolana ruususuolaa,enkä tullut ajatelleeksi tuota jodin puutetta. Nyt en saa kuulemma käyttää suolaa ollenkaan,koska virtsasta löytyi liikaa kalsiumia,joten mistäköhän saisin nyt sitä jodia...Pitääkin kysyä lääkäriltä.
  Kaunis sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jael :)
   Luulisin että kelp on paras jodin lähde. Kysypä vielä lääkäriltä ja kerrotko tännekin jos saat jotain muuta neuvoa.

   Poista