tiistai 20. elokuuta 2013

Rahka-omenapiirakka tattarista - gluteeniton

Sitä kesäomenapuuta tyhjennetään vieläkin urakalla mummon kanssa... Tuorekäyttöön tai edes hillo-omenoiksikaan sen sadosta ei juuri ole - joutavat uuniin jalostumaan :)

Rahka-omenapiirakka. Pohja-aineksina tattari- ja perunajauhoa.
100g voita
1/2dl intiaanisokeria
1 muna
2dl Keskisen myllyn gluteenitonta tattarijauhoa
3rkl perunajauhoa
2tl leivinjauhetta

10 pihapuuomenaa
1dl mantelilastuja
Vaahterasiirappia (siirappia), kanelia

250g rahkaa (puolikas Lidlin isosta rahkapurkista)
1dl kermaa
1dl maitoa
2rkl intiaanisokeria
2tl vaniljasokeria
1dl karpaloita

Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdotetaan - sekaan vispataan muna. Lisätään sekoitetut kuivat aineet.
Taikina levitetään nuolimella piirakkavuokaan. Päälle asetellaan siivutetut omenat - pinnalle hienoinen noro vaahterasiirappia, tuiskaus kanelia ja desin verran mantelilastuja.
Rahkapäällisen ainekset sekoitetaan ja kaadetaan tasaisesti omenalohkojen päälle - pintaan ripotellaan jäiset karpalot.
Tämän, kuten kaikki muutkin gluteenittomiksi otsikoimani reseptit voi ilmanmuuta valmistaa tav. jauhoista. Spelt on oma suosikkini.

175°C noin 40min.



Omppuleikkurilla saa nopsaan viipaleita. Kesäomenat ovat niin pehmeitä ja höttöisiä että hiukka reilumman paksuisetkin viipaleet kypsyvät kyllä.

Omenankukka :)

Omppujen päälle ohut noro vaahterasiirappia - tai tavallista siirappia.

Kanelia ja mantelilastuja.

Rahkaseoksen päälle väriksi ja kirpakkuudeksi karpaloita (tai puolukoita).

Uunista ulos

Ripottelen kesällä kaikkien leipomusten päälle yrtti-iison lehtiä.

Ihan tosi hyvä ja murea piirakka - Eilistä paistoa suosittelee :)
Sokerin kokonaismäärä himpun alle desi + pieni loraus siirappia.

Yhteistyössä: Olympus - Pen Lite E-PL5

1 kommentti:

  1. Testasin tuota piirakkapohjaa eilen (mustikkatäytteellä). Hyvää tuli, kiitos ohjeesta! :) En välitä niistä gluteenittomista ohjeista, joissa vehnäjauho on korvattu vain "Semperin vaalealla/tummalla gluteenittomalla jauhoseoksella". Lisäksi yritän syödä sokeria maltillisesti, usein leipomisohjeissa sitä on käytetty reippaasti.

    Tuttu suositteli sokerin korvaamista hunajalla myös leivonnassa (hunaja liotetaan lämpimään veteen). En ole vielä itse testannut, mutta hänellä on onnistunut kuulemma omenapiirakka ja pulla niin.

    -Tuija

    VastaaPoista