perjantai 16. tammikuuta 2015

Hyötäminen


Kesä talven keskellä - kukkanuppuiset mustikanvarvut ja joulutähtiä :)
Oksien hyötäminen on kaikille tuttua touhua pajunkissojen kanssa, mutta talvea voi piristää myös vaikkapa hyödetyillä omena-, luumu- tai kirsikkapuun oksilla? Mustikanvarvut ovat takuuvarmoja ja helppoja hyödettäviä. Hedelmäpuiden oksat kaipaavat hiukan ilmankosteutta, mutta sitä voi auttaa sumuttamalla oksia.

Hyödettävät oksat tuodaan lämpimään ja laitetaan veteen. Kukkimistarkoituksessa ne kerätään, kun kukka-aiheet ovat kypsyneet - yleissääntö on lienee aloittaa nyt vuoden vaihteen jälkeen. Nämä mustikanvarvut on kerätty jo reilusti ennen joulua - että ei niin tarkkaa ole ainakaan niiden kohdalla.
Jos haluat vain vihreyttä, niin esim. koivunoksat ovat kauniita.

Mustikanvarpukimppu on kaunis matala kahvipöydän koristus, joka sopii esim. pieneen Aalto-maljakkoon. Keittiön koristukseksi sen voi laittaa vaikka pestyyn säilyke- tai lasipurkkiin.
Varvut kestävät kauniina viikkoja. Minulla tämä kimppu on ollut tosi varjoisassa ruokahuoneen nurkassa. Olisikohan pimeys tehnyt sen, että kukat jäivät kermanvalkoisiksi - kauniita ovat niinkin - oikeastaan ihan samansävyisiä kuin viimeviikkoiset joulukukkapoistoista ostamani (ne kymmenen kukkaa eurolla) valkoiset joulutähteni.


Mustikanvarpuja ei Keski-Suomen lumikerroksen alta enää saa, mutta kirsikkapuusta hennoin taitella pariin maljakkoon hentoja latvaoksia - laitan kuvan kunhan kukkivat. En ole koskaan kokeillut jasmikkeen tai koreaonnenpensaan oksia, mutta uskoisin että ainakin viimeksimainittu olisi helppo hyödettävä. Keräilen niput, kunhan lumikuorma pensaiden päältä vähän hellittää - kerron sitten :)

Hyötämällä saat ekologiset ja ilmaiset kukkakimput omaksi iloksi tai ystävälle tuliaisiksi. Jos oikein "virallisen" kimpun tarvitsee, voi hyödettyyn risukimppuun ostaa yhden näyttävän yksittäiskukan.

Kiitos vielä Susannalle tästä tuliaiskimpusta - on ilahduttanut jo viikkoja :) Takana eilinen tuliaiskimppu - ja mikä olisi sen tervetulleempi sydäntalvella kuin tuoreyrttiruukku. On minulla fiksuja ystäviä :)16 kommenttia:

 1. Anteeksi että hätyyttelen, mutta olisin tiedustellut, että vieläkö odottelen niitä tomaatin siemeniä vai laitanko jo siementilauksen menemään?
  t. nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips Nina :)

   Vän venähti... Nyt on vihdoinkin sitten otettu asiaksi ja tulossa ovat ensi viikon alkupuolella :) Jo jotain muuta suosittelen omasta kokemuksesta, niin Wilma on näppärän pieni ja pysty ruukkulajike. Ja avomaan pihvitomaattina Black Russian on ollut tuottoisa ja hyvä runkotomaatti.

   Poista
 2. Oijoi, miten kaunista! Pihkura, kun metsässä on niin paljon lunta. Muutoin lähtisin " kukkasia poimimaan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)
   Just taisi ystävä tämän nipun raapaista ennen isompia lumipyryjä. Ainakaan mustikan kohdalla ei näyttäisi olevan tarkkaa tuo keruuajankohta. Kukki hienosti marras-joulukuun vaihteessa kerätyistä oksista.
   No, keväällä saat taas :)

   Poista
 3. Kiitos tästä postauksesta. En ole hoksannut, että mustikanvarvut voi hyötää... tai että jo nyt voisin ottaa kirsikkapuusta oksia maljakkoon ilokseni. Ei ole mikään pakko odottaa maaliskuuhun. Kauniit kuvat ja kimput & tosiaan fiksut ystävät sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari :)
   Tosi siro ja kauniin vihreä on tämä mustikkakimppu. Onko kukaan muuten kokeillut kukittaa puolukkaa? Se olisi kauniin vihreä muutenkin. Odottelen inspistä könytä tuonne metriseen penkkaan - siellä olisi niitä jasmikkeita ja onnenpensasta :)

   Poista
 4. Kirsikanoksat koristavat täällä meillä - oikein somaa :) Mustikkaa en ole osannut edes ajatella, joten kiitos ideasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marianna :)
   Eli sinulla kirsikka kukkii jo nyt? Minulla omat nyt tulollaan. Mustikkakimppu on kyllä oikein siro ja nätti. Oksatkin ovat vihreitä, niin on kaunis jo heti kerättynä.

   Poista
 5. Ps. ja sitten niitä lehtiä voi napsia salaattiin ja leivän päälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija :)
   Aivan - ja on minulla mustikanlehtiä kuivattunakin :) Yllättävän helppoa ja nopeaa on niidenkin kerääminen. Eivät tosin kuivuneet vihreksi... Onkohan siihen joku konsti, vai häviääkö niistä aina väri kuivatuksesssa?

   Poista
 6. Ovatpas kauniita - ja kiitos muistutuksesta! Taidanpa kokeilla koristeomenapuun oksalla;)

  VastaaPoista
 7. Kauniita ovat :)
  ...ja minulla silkkikukkia joita vaihdan sisustuksen vuoden aikojen mukaan,laittamasta oksien sekkaan.:)
  Koiruus (murkku-ikä ;),repäsi tuijasta oksan,laitoin maljakkoon ,tosinättejä.
  Oikein ihanaa viikonloppua ,sinulle !
  -siipirikko-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos mukavasta kommentista :)
   Vai semmoinen murkku teillä :D Ja kiitos tuijavinkistä - kyllähän isosta puskasta hennoo taittaa jonkun latvan.

   Rauhaisaa sunnuntai-iltaa sinulle ja murkulle :)

   Poista
 8. Jo tuli siemenet. Kiitos!
  ja täytyy yrittää löytää tuota Wilmaa jostakin.
  t. nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina :)
   Wilmaa on muistaakseni aika yleisesti myynnissä. Harmi kun en hoksannut sitäkin jemmata viimeksi - samassa kuoressa olisi tullut sekin lajike. Syksyllä otan talteen ja laitan tarjolle, jos joku haluaa sinne saakka odottaa.

   Poista