sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Hedelmäpäivä - chilin kylvöpäivä



Minulle tämän vuoden kiinnostavin uutuus kasvimaalla on ehdottomasti kuukalenteri. Sen ohjeistamana aloitan tänään kesäkauden :)

Viime vuonna kylvin chilin 7.1. Ei yhtään liian aikaisin silloinkaan, mutta tällä kertaa kesäkauden avaus vitkuuntui 25.1 saakka. Ja tähän nimenomaiseen päivään tähtäsin kahdesta syystä:

Kuukalenterin perussääntö yksi on lienee se, että maanpäälliset kasvit pitäisi kylvää ja istuttaa kasvavan kuun aikaan ja maan alla kasvavat kasvit pitäisi kylvää ja istuttaa vähenevän kuun aikaan.

Toinen perussääntö puutarhatöille on sopivan tähtimerkin valinta. Kuu käy kerran kuukaudessa jokaisen tähtimerkin vaikutuspiirissä - merkin valinta riippuu siitä, minkä kasvinosan toivotaan saavan parhaat kasvuominaisuudet.

Chilin kohdalla toivon runsasta "hedelmäsatoa", joten ajoitin kylvön "hedelmäpäivälle". Tänään oli tammikuun ensimmäinen nousevan kuun hedelmäpäivä. Tänään ja vielä huomennakin kuu on oinaan merkissä - ja jos et vielä huomenissa ehdi chilin kylvöön, niin seuraava chilin kylvölle suotuisa, nousevan kuun hedelmäpäivä on tiistaina 3. helmikuuta, kun kuu on leijonan merkissä.

Nostin kokeeksi syksyllä pari viimekesäistä chiliäkin viileävarastoon talvehtimaan. Aika kuivakan oloisia ovat, joten en ihan uskalla luottaa niiden varaan tulevan kesän chilisatoa. Minulla ei ole kuin yhden - erittäin haasteellisen kesän ja epämääräisen lajikkeen kokemus chilin viljelystä. Sillä totaaliamatöörin rennolla asenteella sanon nyt kuitenkin, että chili on mukava ja helppo viljeltävä. Kasvi on näyttävä terassin ruukkukasvina - ja isossa altakasteluruukussa helppohoitoinenkin.

Nyt kylvin viime kesänä hyväksihavaittua, mummon taimenvaihtopäiviltä hankkimaa "Konginkankaan kantaa" - toiseksi laitoin kokeiluun kiinantuliaisina saamieni kuivachilien siemeniä. Sen verran käytössä huomasin, että viime kesäinen "Konginkankaan kanta" on tulisempaa kuin kiinalainen tuliaischili.

Chili on hitaasti itävä - lämpö nopeuttaa itämistä. Kiertelin kylvörasioiden kanssa ympäri taloa pähkäillen otollista itämispaikkaa - kylvösten pitäisi olla lähellä ja käsillä niin, että niiden kosteutta muistaa vahtia ja mielellään vielä hieman normihuoneenlämpöä lämpimämmässä.
Jääkaapinpäällys on lämmin, mutta hankalan korkealla, patterin päältä kipot saattavat keikahtaa, vessan loistelampun päällinen olisi ollut aika hyvä, mutta valo ei taida olla tarpeeksi usein päällä lämmittämässä alustaa...
Parhaaksi totesin astianpesukoneen viereisen roskiskaapin. Astianpesukone hohkaa lämpöä naapurikaappiin - myös vesien poistoputket luovuttavat lämpöä. Sekin vielä, että paikka on keittiössä - eli aina käsillä ja helposti vahdittavissa. Itämiseen kelpaa pimeä tila - heti kun siemenet ovat itäneet, kylvöastiat siirretään mahdollisimman valoisalle ikkunalle.

Tästä se alkaa - kesä :)





Viime vuoden chiliaikatauluja:
7.1 siemenkylvö
3.3 Kouliminen
31.3 Pituus 9cm, haarautuneet hyvin ilman typistämistä
Heinäkuussa ensimmäiset punaiset chilit.







(Kursivoidut tekstit lainattu Kuun vaikutus -kirjasta.)

7 kommenttia:

  1. Kuukalenteri on mielenkiintoinen. Viime vuonna yritin sitä seurata (oli merkitty puutarhakalenteriini, Ranskassa kuukierron seuraaminen tuntuu olevan viimeistä puutarhamuotia), mutta omassa suunnitelmallisuudessani on vielä parantamisen varaa. Mutta periaatteessa koko homma tuntuu loogiselta. Vaikuttaahan kuu niin voimakkaasti vuorovesiinkin ja meidän naisten yleiseen olemiseen, niin miksei siementen itävyyteen ja kylvöhommiinkin.

    Toivottavasti kuu on suotuisa ja runsas chilisato taattu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos Ranskan terveisistä :)

      Minäkin tähän innostuin - ja nyt vain ihmettelen suuresti, miksi aiheesta on vaiettu aika tehokkaasti jokunen vuosikymmen? Olen harrastuspohjalla lukenut kuitenkin aika paljon puutarhakirjoja ja -lehtiä, enkä muista että olisin missään näihin vanhoihin kuusääntöihin törmännyt. Kun taas juttelee vanhempien ihmisten kanssa, jokainen kertoo, että "ennenvanhaan kotona" kuun vaiheet olivat ihan itsestäänselvyyksiä monessakin puuhassa.

      Veikkaan, että aihe nostaa päätään täällä Suomessakin - ja miksei kiinnostaisi - ei maksa mitään ja eipä kokeiluista ainakaan harrastelijatasolla suuria vahinkoja ainakaan voi tulla. Tosin, jos toimii, niin kaikki luomukonstit on tervetulleita takapihapuutarhureille :)

      Kiitos kommentista - ja siitä että löysin mielenkiintoisen hyötytarhasi :)

      Poista
  2. Voi chili! Viime kesänä satoa tuli niin paljon, että hukutin työkaveritkin chileihin. On se niin hyvää. Odotan myös oman maan basilikaa, ruohosipulia, sitruunamelissaa ja...
    Olisipa jo edes kunnolla kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Villa :)
      Kyllä kesäkuume iski täälläkin eilen multapussia availlessa. Tarkastin samalla siemenjemmatkin - ja huomasin järkytyksekseni, että en sitten viime syksynä ole läheskään kaikkea tarpeellista jemmaillut alesiemenistä :D

      Poista
  3. Voi siitä kuukalenterista ainakin se hyöty olla, että kylvöt tulevat tehtyä, kun sopivia päiviä on niin vähän ettei hommia voi laiskuuksissaan siirtää aina ensi viikkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - sinä sen sanoit :D
      Saattaa se olla niinkin - tosin olen kyllä nyt innostunut kokeilemaan teorioita käytännössä. Toisaalta jotenkin selkeyttää ja jäsentää kevättä, kun on valmiiksi päättänyt kylvöpäivät. Senkin meinasin nyt eka kertaa tehdä, että mietin sen kuuluisan viljelysuunnitelman valmiiksi. Jonkin verran olen miettinyt kumppanuuskasveja aiemminkin, mutta senkin nyt katsoisin vähän vielä tarkemmin. Ja lisää kesäkukkia kasvimaallekin haluaisin mahduttaa - niitä ei ole koskaan liikaa :)

      Poista
  4. Meillä puoliso vei yhden chileistä työpaikkansa ikkunalle talvehtimaan ja kuulemma voi tällä hetkellä oikein hyvin. Toivoa, että selviää kevääseen siis on. Typistin kasvustoa syksyllä ja nyt keväällä ajattelin kokeilla saisinko siitä pistokkaita juurrutettua. Meillä on ollut nyt pari kesää alkujaa Viherlandiasta ostettu hyvin satoisa chili, joka on tulisuusasteeltaan just passeli. Olen kuivannut ja jauhanut hiutaleiksi osan sadosta ja osan laittanut siivuina pakkaseen.

    VastaaPoista