maanantai 29. heinäkuuta 2013

Kesäkurpitsaletut - gluteeniton

Laitoin tänäkin kesänä liian monta kesäkurpitsan tainta - nyt niiden kanssa on sitten tekemistä...
Eli jatkan resepteissä kesäkurpitsa-linjalla. Ja on siellä lukijoissa varmasti moni muukin joka tuskailee kesäkurpitsojen parhaan kasvun aikaan mihin niitä työntäisi...

Tässä yksi hyvä ja helppo ja kaikille maistuva kesäkurpitsaviritys - kesäkurpitsaletut. Kun ruoka on lettujen muodossa, menekki on taattu.

Taikina:
2dl maitojauhetta
2rkl psylliumia, kokonaista kuiturouhetta
3dl tattarijauhoa
2tl leivinjauhetta
3 munaa
1l vettä
1/4dl öljyä (saffloriöljy)
Ripaus suolaa ja valkopippuria

Kuiva-aineet sekoitetaan. Munat, vesi ja öljy lisätään sähkövispilällä sekoittaen. (On tärkeää saada psyllium hyvin sekoitettua ettei se paakkuunnu.) Jätetään taikina turpoamaan muutamaksi tunniksi.

Keskikokoinen kesäkurpitsa huuhtaistaan ja viipaloidaan hiukan alle puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lettupannulle lisätään voita. Kurpitsaviipaleet pannuun - päälle lettutaikinaa. Paistetaan miedolla lämmöllä sopivan ruskeiksi molemmilta puolilta.

Tarjolle puolukkahilloa ja yrtti-smetana kastiketta.

Smetanakastike:
1purkki Deliciest smetanaa (edullisin smetana - löytyy Cittarista)
Ripaus suolaa ja mustapippuria
Reilusti silputtuja tuoreyrttejä: Persilja korianteri ruohosipuli kiinansipuli basilika...
1 puristettu valkosipulinkynsi
Ainekset sekoitetaan.

Käytin lettutaikinaan gluteenitonta tattarijauhoja, kuidun vuoksi lisäsin psylliumia, maitojauhetta koska maitoa ei ollut, ripauksen leivinjauhetta huvikseni... 
Voit tehdä lettutaikinan ihan oman maun ja kaapin sisällön puitteissa - minä tietty aina suosin tattaria ja kokojyväviljoista erityisesti spelttiä.









Nyt taas kiiruusti metsään... Mukavaa alkanutta viikkoa teille kaikille lukijoille. Blogissa saattaa nyt olla muutaman päivän "marjastustaukoja", mutta metsissä rymytessä mieleen tulee monia kokeiluun meneviä reseptejä ja mukavia juttuja muutenkin. Palaillaan :)

8 kommenttia:

  1. Kesäkurpitsasta tulee todella hyvä tillillä maustettava keitto:

    http://dzinninajatuksia.blogspot.fi/2011/12/kesakurpitsa-tillikeitto.html

    Samaten siitä saa "makaronilaatikon", kunhan korvaa ne mkaronit kesäkurpitsakuutioilla. Sitten aineet sekaisin ja uuniin. Paistan itse tosin sipulin ja jauhelihan ensin.

    Munamaidon kun laittaa hiukan vähäisempään maitoon (kurpitsasta kun irtoaa nestettä) niin hyvä tulee. Kuulin, että lapsillekin oli mennyt täydestä kun kuorii kurpitsasta vihreät osat pois...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Tilli ja kesäkurpitsa ovat minulle uusi yhdistelmä - täytyypä laittaa kokeiluun.

      Poista
    2. Tämä ohje on Briteistä :) Kokeile ihmeessä, suuri suosikkini!

      Poista
  2. Huippua. Tämä oli uusi tapa käyttää kesäkurpitsaa, täytyy ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena :)
      Suosittelen - tämä on niin simppeli ja kaikille maistuva juttu.
      Minusta kyllä tattari sopii oikein hyvin näihin lettuihin. Leivinjauheella saa hiukan kuohkeutta ja psyllium tekee taikinasta "sitkeän". Sitä lisäämällä jauhojen määrää voi vähentää.

      Minulla on vielä kokeilematta psyllium jauheena. Olen käyttänyt tähän saakka rouhetta ja vasta joku aika sitten huomasin Cittarissa psylliumia ihan hienona jauhona. Hyvä tuote psyllium kyllä on ja suosittelemisen arvoinen.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Alahan tulla sieltä rakas niin paistan heti lettukasan :)

      Poista
  4. Ihan huippu ohje! :) Taikina on hyvä ja riittoisa ja letut on älyttömän hyviä! :)

    VastaaPoista