sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Semper Fin mix - täydennetty vitamiineilla...

Ainekset: Maissitärkkelys, riisijauho, perunajauho.

Ainekset Maissitärkkelys, riisijauho, perunajauho sekä:
modifioitu perunatärkkelys, sokeri, sakeuttamisaineet (E412 E464 E401 E440), nostatusaineet (E575 E500)...

"Semper Fin mix, hieno jauhoseos, gluteeniton, leivontaan ja ruoanlaittoon, täydennetty vitamiineilla ja kivennäisaineilla."  - ja vähän muullakin.

"Voi aiheuttaa allergista kosketusurtikariaa ja lääkkeisiin lisättynä ilmavaivoja ja ripulia."
"Valmistetaan emäskäsitellystä selluloosasta keinotekoisesti."
"Suuret määrät voivat aiheuttaa ilmavaivoja ja suolisto-oireita."
"Natriumalginaatin on epäilty aiheuttavan kosketusihottumaa ja nokkosihottumaa."
"Saadaan hapettamalla glukoosista."
Lähde: Ravintomme lisäaineet, Lähteenmäki - Nuutinen - Parkkinen, Academica kustannus 2000

Perheessämme ei ole todettua keliakiaa, mutta viljayliherkkyyttä (gluteeniherkkyyttä) kyllä. Olen nyt puolen vuoden ajan testaillut gluteenittomia vaihtoehtoja leipomusten ja ruuanlaiton kuiva-aineina - enkä vielä ole kohdannut minkään maan ongelmaa tai haastetta. Se on ollut hieman yllättävää, koskapa kaupan hyllyiltä silmiin pistävät tämänkaltaiset sekoitukset, joilla "Gluteenittomat leivonnaiset onnistuvat".
Onnistuvat ne varmasti niilläkin - mutta onnistuvat ne muutenkin.
Minulla ei nyt ole vertailukohteena muita gluteenittomia jauhoseoksia. Ihmetyttää vaan lisäaineiden määrä tuotteessa, jonka perusainekset myydään erikseen ostettuina ilman sen kummempia kikkailuja

Jo aiemmin olin tosin tottunut käyttämään vehnän tilalla spelttiä, kokojyväjauhoja ja monenlaisia leseitä / hiutaleita. Nytkään "valkoinen" vaihtoehto ei vakuuta, vaan gluteenittomista vaihtoehdoista suosikkini on kotimainen ja monella tapaa terveysvaikutteinen tattari.

Kyllä gluteenittomissa on mistä valita - kuvasta puuttuvat mm. amarantti ja kvinoa.


Mielenkiintoinen kirja aiheesta: Vaaralliset viljat, James Braly ja Ron Hoggan.

On minulla kaapissa edelleen myös hyviä viljatuotteita, mutta on ollut kiinnostavaa testailla perinteisten leipomusten koostumusta gluteenittomilla kuiva-aineyhdistelmillä.

Tähän mennessä kaikki tattarijauhoihin valmistamani piirakat, kuivakakut, kääretortut, letut, rieskat... ovat olleet vähintäänkin yhtä hyviä kuin aiemmin viljapohjaan valmistamani.

Tattarikorvapuustit ja tattaritäytekakku ovat viela kokeilematta. Palaan aiheeseen :)


Suosittelen kokeilemaan:
Tattari-suppilovahvero-lettuset
Tattari-pinaatti-lettuset
Tattari kääretorttu
Tattari kuivakakku
Tattari-pinaatti-keitto
Tattari cracker

Tattari
-alentaa verensokeria
-vähentää veren kolesterolia
-sisältää kaikki kahdeksan olennaista aminohappoa
-hyvä proteiininlähde (proteiinipitoisuus 13-17%)
-hyvä antioksidanttien lähde
-sisältää runsaasti B1- ja B2-vitamiineja
-hyvä mineraalien lähde

1 kommentti:

  1. Ja minä jään odottamaan. :) Kiitos tästä! Itselläkin viljaherkkyyttä, joten suurella mielenkiinnolla ja kiitollisuudella näitä testauspostauksia luen. Aurinkoista kesän jatkoa!

    VastaaPoista