torstai 11. heinäkuuta 2013

Gluteenittomat kaaliletut

Kaali on yksi parhaita peruselintarvikkeita: Se ei kerää kasvinsuojelu- ja muita myrkkyjä, sen energiapitoisuus on hyvin alhainen (noin 20-24kcal/100g), se on hyvä C-, E- ja K-vitamiinien sekä kivennäisaineiden lähde, sen kuidut hoitavat suolistoa ja flavonoidit antioksidantteina kehon puolustuskykyä, mutta mikä tärkintä - se on edullista. Muistan ostaneeni kaalia jostain Cittarin tarjouksesta parhaimmillaan 0.01/kg.

Tässä teille oikeasti yksi kokeilemisen (jäätte kyllä koukkuun :) arvoinen resepti. Onkohan olemassa montakaan ruoka-ainetta, jotka eivät letuiksi tuunattuna uppoaisi ennakkoluuloisimmillekin ruokailijoille... Siksi en kutsukaan tätä ruokaa kaalipihveiksi vaan kaaliletuiksi.

Noin määriä:
1/2 kohtalaisen kokoinen kaalinpää
1 sipuli
4 luomumunaa
1/2dl maitoa (tai kermaa)
3-4rkl psylliumia
Ripaus suolaa, mustapippurirouhetta ja roomankuminaa

Munat ja maito vatkataan hyvin kulhossa. Sekaan lisätään aika pieneksi silputtu kaali ja sipuli. Psyllium ripotetaan raaste-munaseoksen päälle ja sekoitellaan huolellisesti. Lisätään mausteet ja jätetään seisomaan hetkeksi jotta psyllium ehtii turvota.
Letut paistetaan öljyn ja voin seoksessa miedolla lämmöllä.
Maidottoman ruokavalion noudattajat voivat hyvin vaihtaa maidon muuhun nesteeseen.
Psylliumin voi korvata myös ripauksella (desin verran) tattarijauhoa.

Lettuset paistuvat hissukseen, sen aikana voi sekoitella smetanakastikkeen
Smetana-yrttiseos:
1 purkki Deliciest smetanaa (Rasvapitoisuus 20% eli noin puolet normismetanaan verrattuna. Kilohinnaltaan noin puolet esim. Valio smetanaan verrattuna)
1 nippu tuoretta ruohosipulia
1 nippu tuoretta korianteria
1 puristettu valkosipulin kynsi
Ripaus suolaa ja mustapippuria

Yrtit pilkotaan (käy helposti saksilla) ja sekoitellaan mausteiden kanssa smetanan joukkoon.
Lisäksi puolukkahilloa, raejuustoa, karpalohilloa, sinimailasen ituja... Mitä nyt keksit ja kaapista löytyy.
Tuhdimpaa annosta kaipaavalle lettuset voisi tarjota vaikkapa miedosti tulisen Hälsans Kök Soija-Chorizo makkaran kanssa.











10 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi kivalta reseptiltä, täytyykin heti kokeilla. Tuota psylliumia en olekaan ikinä kokeillut, mitä se on? Voiskohan sen korvata esim. mantelijauheella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Tämä oli ihan tosi hyvä keksintö - en ollut itsekään aiemmin kokeillut. Psylliumia lisäsin sitomaan kaali-muna-seosta. Se on hyvin kuitupitoinen eli sitä käytetään yleisesti ummetuksen hoitoon. Mutta se on myös sitkoa lisäävä ainesosa ja sitä lisätään gluteenittomiin jauhoihin parantamaan leipomisominaisuuksia.
      Psyllium on ratamo-heimon kasvin siemenkuorta. Eli siis ihan suositeltava luonnontuote. Sitä käytetään aika pieniä määriä joten hintakin jää suhteessa hyvin edulliseksi. Psylliumia löytyy ihan normi-marketeista. Olen lisännyt sitä myös ihan tavallisiin kasvispihveihin pitämään juuresmassan kasassa. Leipomuksiinkiin passaa oikein hyvin - tuo kuohkeutta. Kannattaa kyllä tutustua tuotteeseen :) Ja tietysti näihin kaalilettuihinkin :)

      Poista
  2. Kuulostaa mielenkiintoiselta reseptiltä; taidn kokeilla, kun juuri samainen psyllium-pussukka kotiutui meille viime viikolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Merikukka :)
      Kokeile ihmeessä. Tässä reseptissä jos missä kaalia tulee syötyä ihan huomaamatta. Meilläkin hävisi lettuihin pilkottu puolikas kaalinpää hujauksessa - enempikin olisi mennyt :)
      Ja kokeile myös smetana-kastiketta - oma suosikkiyrttini on korianteri. Se on uudekseltaan hieman haastava, mutta kun siihen tottuu niin siihen rakastuu :)

      Poista
  3. Kokeilin tänään hiukkasen tuunattua versiota. Todella herkullista! Varmasti tulee tehtyä toistekin. Kiitos paljon vinkeistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos viestistä :)
      Miten virittelit? Laitatko ohjetta meillekin :)

      Poista