keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Hoks - herneenversot kesällä

Pyöritän kahta idätyskuppia aktiivikäytössä kesät-talvet. Versoja kasvatan talvella parilla versotarjottimella - yleensä nimenomaan herneenversoja. Herneenversot ovat ihan parasta lisuketta salaatteihin tai annosten koristukseksi - ravintopitoisuudeltaan, kustannuksiltaan ja maultaan.
Kesän ajan versotusharrastusta voi jatkaa avomaalla

Versotus ei tarvitse edes siihen varattua penkkiä. Versot katkaistaan noin 15-20cm pituisina - eli ne mahtuvat kasvamaan ihan missä vaan rivivälissä sen ajan kun niitä tarvitsee kasvattaa.
Herneitä voi itämisen nopeuttamiseksi liottaa yön yli. Liotetut herneet kaadetaan tiheään riviin noin 3cm syvyiseen vakoon. Multaa kannattaa laittaa herneiden päälle ihan reilusti - itusilmu nostaa herneen helposti mullan pintaan ja ne päätyvät avomaalla lintujen ruuaksi.

Uusintakylvöksiä parin viikon välein ja ihania herneenversoja riittää läpi kesän - niihin ei kyllästy koskaan :)

Herne on maanparannuskasvi - se sitoo ilman typpeä. Versotuksessa ylijäävät juurakot ja pienet varrenpätkät kannattaa jättää kasvupaikkaan ja sotkea mullan sekaan. Alasleikkauksen jälkeen herne jaksaa kasvattaa usein vielä toisenkin versosadon - katso tilannetta jokunen päivä ennenkuin haraat juuria multiin.

Lasilavan ruohosipulia ja herneenversoja

Avomaalla valkosipulin kaverina. Kasvatuspaikkaa voi, ja kannattaa vaihdella tilanteen mukaan. Juurakot ja varrenpätkät ovat hyvää luomulannoitusta vieressä kasvaville kasveille.
Versotusta mahtuu harrastamaan pienissäkin joutoraoissa tai vaikka kukkapenkissä ja ruukuissa.
Laita samantien kourallinen herneitä likoamaan - vielä ehdit saada monta satoa :)

Hoks: Pieni mausteruukku (ylikasvaneita ja kuivahtaneita) herneenversoja Lidl 1.49 vrt 1kg hernepussi 0.49.

4 kommenttia:

  1. Voi, miten hyvä vinkki! Olen tässä miettinyt, mitä pistäisin kasvimaalle niihin kohtiin, joissa on syystä tai toisesta tilaa. Herneitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos :)
      Jep - ihan turha vielä elokuussa on lyödä pihahanskoja tiskiin... Salaattia ja versoja ainakin ehtii vielä hyvin viljellä ja periaatteessa melkein mitä vaan syötäviä lehtiä.
      Keski-Suomen korkeuksilla ensimmäinen hallayö saattaa venyä suojaisela paikalla lokakuun loppupuolelle. Kaikki kasvit eivät sitäkään säikähdä ja viimeisiä salaattipenkkejä voi suojata harsoilla. Eli monta vihreää kuukautta vielä jäljellä :)

      Poista
  2. Kiitti ideasta. Olen viskellyt herneitä maata parantamaan aina kun satoa on korjattu, mutta ei ole tullut mieleen, että siellähän kasvaa hyvää salaattiainesta. Nyt laitankin riveihin ja syön parempiin suihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Leena :)
      Eikö vaan ole niin että ne parhaat ideat on niitä kaikkein yksinkertaisimpia ja jäävät usein hoksaamatta :D

      Poista