maanantai 22. heinäkuuta 2013

Kesäkurpitsa-kookos-muffinit gluteeniton

22. heinäkuuta, ulkomittari näyttää +14°C ja pohjoistuuli vinguttaa liesituuletinta...
Silloin ei muu auta kuin lyödä sähköuuni kahteensataan, sytyttää kynttilät ja täyttää lasi punaviinillä :)

Ja sitä uunia ei tietenkään kannata tyhjänä pouhuttaa... Kesäkurpitsan satoaika on nyt, ja silloin kun se on, sitä on syötävä. Tänään kesäkurpitsamuffinit - maustettuna kookoshiutaleilla ja kanelilla

3 munaa
1/2dl intiaanisokeria
1/2dl öjyä (käytin kylmäpuristettua saffloriöljyä, mutta sen voi korvata sulatetulla voilla tai muulla öljyllä)
2dl tattarijauhoa
1/2dl perunajauhoa
1/2dl tattarirouhetta
1dl kookoshiutaleita
(kuiva-aineet voit korvata viljapohjaisilla jauhoilla ja rouheilla - yht noin 5dl)
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
2tl kanelia
5dl kesäkurpitsaraastetta (1 keskikokoinen kesäkurpitsa)

Huoneenlämpimät munat ja sokeri vaahdotetaan. Sekaan lisätään öljy ja kurpitsaraaste, lopuksi sekoitetut kuiva-aineet. Taikina on kosteaa - voitele paperiset vuoat öljyllä niin muffinit irtoavat nätimmin.
Uuniin noin 175°C noin 20min.
Ripottele hiukan jäähtyneiden muffinien pintaan tomusokeria.

Olen vähentänyt sokerin osuutta leipomuksissa melkeinpä niin vähiin kuin mahdollista. Tässä tapauksessa 20 muffinia valmistui puolesta desistä intiaanisokeria ja parista tupsauksesta tomusokeria.
Jollet vielä ole ihan näin askeetikko :) niin käytä taikinaan 1dl sokeria ja 1dl öljyä/voita.
Viimeksi tänään törmäsin netissä porkkanapiirakkaohjeeseen, johon oli käytetty 9dl sokeria (taikina 6dl + kuorrute 3dl). Tekisi mieli sanoa jotain mutta... Miettikää itse.

Niin ja vielä senverran täytyy mainita että gluteenittomat jauhoseokset voit ilmanmuuta korvata viljapohjaisilla jauhoilla ja rouheilla - tässä reseptissä ja kaikissa muissakin gluteenittomiksi otsikoimissani resepteissä.



Kesäkurpitsa on kätevin "raastaa" bamixin kipossa. Huuhtaistu kurpitsa pilkotaan muutamaan palaan. Parin sekunnin pyöräytys kipossa ja siinä on - raaste.


Intiaanisokeri-munavaahto on kauniin ruskeaa.


En käytä teflonista muffinivuokaa siltään, mutta se on kätevä alusta paperisille vuokille - muffinit pysyvät paistettaessa kuosissaan. Paperiset vuoat kannatta pyyhkäistä öljyllä (myös reunat).
Tämäkin taikina on kesäkurpitsan ansiosta hyvin kosteaa, rasvaakaan ei ole kuin nimeksi. Muffinit irtoavat helpommin öljytyistä vuokista.


Tomusokeri levittyy kätevimmin pienellä teesihdillä.



Päivän tunnelmia :)
Le Cop Cazes on ainut löytämäni biodynaamisesti viljellyistä rypäleistä valmistettu hanaviini. 1.5l pakkaus on kohtuullisen kokoinen ja kätevä käytössä. Harvoin otan viiniä kerralla enempää kuin puolikkaan lasillisen - sitä varten on ihan turha avata pulloa.




2 kommenttia:

  1. Kävin tänään hakemassa tattarijauhoa, aiemmin ostin jo -suurimoita. Kovasti tekisi mieli kokeilla, miltä ne nyt sitten maistuu... Meillä on ollu pojat pienenä tosi allergisia ja toisen perusruoka-aine oli tattaripuuro: neljä kertaa päivässä tattaripuuroa, aamulla ja illalla sekaan mustikoita ja päivällä kahdella syöttökerralla mukaan possua... Jostain syystä siitä jäi mulle ihan kammo, enkä meinaa millään osata tarttua noihin tattareihin nytkään, vaikka uskonkin, että ovat paljon parempaa syötävää kuin vehnä.

    Joka tapauksessa aikeissa on kokeilla jotakin niistä... pian. Olen vain niin huono köksähommissa, etten oikein osaa kehittää niistä mitään - onneksi on nämä sinun reseptit olemassa, kiitos niistä sulle, ihana Johanna! Ehkä kokeilenkin vaikka noita muffinseja nyt heti (tosin enemmän aion kyllä laittaa sokeria...).

    Ja myöhästyneet nimpparionnittelut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihana Heli :)

      Sinä olet hyvä kokki - olen blogista lukenut :)
      En tiedä miksi se tattari on niin monelle inhokkilistalla... Minusta se ei kertakaikkiaan edes maistu yhtään kummemmalta kuin joku täysjyvajauho. Tattareissa voi tietty olla eroja ja olisiko että joskus aiemmin käsittely on ollut erilaista ja maku olisi ollut erottuvampi?

      Kokeile vaikka näitä muffineita tai kuivakakkua. Ja laita aluksi vaan osa tattaria (jauhona tai rouheena) ja osa sitten viljoja ja vaikka kookoshiutaleita. Letuissakin menee hyvin - pinaattia sekaan ja paistat voissa :)

      Joo - laita vaan vähän enemmän sokeria ja öljyn tilalta sulatettua voita pehmentämään makua. Sekaan voit myös laittaa kanelin lisäksi vaikka vähän muitakin maustekakkumausteita - inkivääriä ja neilikkaa.

      Kiitos nimpparionnitteluista - menivät ohi minulta ilman että edes huomasin :D

      Poista