tiistai 7. helmikuuta 2012

VehnäryynipuuroVehnäryynejä ostin jokusen viikko sitten paikallisesta suoramyyntikaupasta, 2kg/1.80€. Tarkoitus ja yritys oli kasvattaa vehnänorasta... Se projekti ei ihan tuottanut toivottua tulosta ja uusi kasvatusmenetelmä vielä testaamatta.

Mutta kaksi kiloa minulla nyt kuitenkin on ryynejä ja niistä laitoin kokeiluun vehnäryynipuuron. Ensimmäinen satsi 2 dl ryynejä / vajaa kaksi litraa nestettä jäi velliksi, syötiin toki sekin pois.

Eilen uusi kokeilu: Viivan yli kolme desiä vehnäryynejä. Huuhtaisin ryynit ja jätin jo aamusta likoamaan noin 5 dl vesimäärään. Keittokattilana Hackman pienempi noin 2l/haudekattila.

Illasta ryynit olivat turvonneet ja imaisseet suurimman osan liotusvettä. Lisätään 1litra (tarvittaessa reilu) punaista maitoa, haudutus miedolla lämmöllä noin pari tuntia, sekaan ripaus ruususuolaa & voinokare.

Tulos on suosittelemisen arvoinen. Ryynit kuorineen ovat herkullisia ja niissä on mukava "al dente" tuntu. Mielestäni vehnäryynipuuro on ihan paras ryynipuuro.

Ryynit aamusta.


Lionneita ryynejä. Vaikka vesi on hiukan samentunut, sitä ei tarvitse vaihtaa.


Valmis puuro. En keitä vajaita kattilallisia, lapset ehtivät puurokattilan luo ennen kameraa :)


Tämän nimi on Hyvä :)


vehnäryynipuuro resepti / puuro kokonaisista ryyneistä / helppo ryynipuuro / puuron haudutus / liota ryynit puuroon / kokonaisista ryyneistä puuroa / vehnäryyni puuro / 

2 kommenttia:

 1. Oi suosittelen oikein lämpimästi kauraryyneistä tehtyä puuroa! Spelttikin on todella hyvää, mutta melkein kaura vie voiton. Itse teen aina nuo ryynipuurot uunissa, koska tulevat käytännössä itsestään. Lempparini on uunikauraryynipuuro (sanahirviö :D) vadelmahillon kanssa.

  VastaaPoista
 2. Hei J ja kiitos vinkistä :)
  Eilen jo kolusinkin Cittarin hyllyt vaan ei löytynyt kaura- tai spelttiryynejäkään...
  Kumma juttu että löytyy kyllä sen kaikki etniset herkut ja mausteet muttei kauraryynejä :D Ei ymmärrä ei...
  Käyn joku päivä kysymässä paikallisesta suoramyyntipisteestä.
  Mutta siis ihan oikeasti haloo! Ei ole hehtaarikokoisen Cittarin valikoimissa kauraryynejä... Linnuille olisi saanut kauralyhteitä ja kiireisille pikakaurahiutaleita sen viisitoista eri makua :D

  VastaaPoista