perjantai 10. helmikuuta 2012

Täysmaitotuotteet

Aiemmin kirjoittelin vitamiineista ja tässä kerron vähän lisää omista valinnoistani, eettisin/terveydellisin/muutenvaan perustein rutiineiksi tulleista. Näistä kaikista arjen tavoista kuitenkin ihan lupa lipsua, niin minulla kuin lapsillakin. Kylässä syödään mitä tarjotaan ja maassa maan tavalla...

Yksi kuluttajavalintani: Maitotuotteet täysrasvaisina.
Punainen maito, täysrasvaiset juustot ja jogurtit & oikea kerma. En osta kevyt-tuotteita.

Ja perusteita:
Hinta:
Noin kymmenen vuotta sitten (ennen Heikkilä- / karppausintoilua) huomasin K-kaupassa että "punainen maito" oli ihan reilusti halvempaa kuin se "vaaleansininen maito". Kääk, sitä ei tavallinen kuolevainen ymmärtänyt... Maidosta on viety kerma joka laitetaan eri purkkiin myyntiin ja kuluttajilta rahat pois vielä siitäkin.
Pahempi juttu tietysti minulle että nyt ovat muutkin ymmärtäneet täysmaidon ja voin olevan hyvää... Voin hinta on lähes tuplaantunut puolen vuoden sisällä

Maku:
Pienikin loraus kermaa tuo täyteläisyyttä jokasoppaan ja "oikea" juusto on hyvää. Punaiseen maitoon tehty puuro tekee aina kauppansa. Sekä edelleen vielä korostan: Juustot täysrasvaisina ovat edullisempia kuin kevytversiot.

Kolesteroli-arvot:
Minulla ne olivat jonkinverran kohollaan (siinä hyväksytyn / liian korkean rajoilla). Se oli niitä aikoja sillloin yli kymmenen vuotta sitten kun käytössäni olivat Becelit, kevytjuusto ja rypsiöljy. Heitin "järjen" syrjään ja täytin jääkaapin täysrasvaisilla maitotuotteilla. Kolesteroliarvot laskivat...

Selluliitti:
Sitä mieheni pongasi kun olin kolmenkympin tietämillä... "Ootko huomannu, sulle on tullu aika pahoja muhkuroita reisiin...". Kiitos vaan huomiosta, kiva kun kerrot, haista sinäkin...
Osasivat olla ihan hemmetin kipeitä muhkuroita. Hieroskelin reisiä aina saunassa: Hunajaa voiteeksi ja rystysillä kyytiä. Mies väitti että napakka hierominen rikkoo rasvamuhkuran ja auttaa tilanteeseen.
Eilistä saunakeskustelua: "Sulta on nykyään hävinny ne kaikki muhkurat". "No, ei nää nyt ihan tasaiset ole...".
"Ei näy mitään, oli ne sillon yhteen aikaan aika pahat. Kyllä varmaan on auttanut tuo ruokavalio...".
Ja niin uskon itsekin. Kevyt-tuotteet jäivät ensin ostoskorista pois, sittemmin lisäaineet ja monia muitakin pikkuhiljaa muutoksia... Niistä lisää toisen kerran :)

Paino:
Koskaan minulla ei varsinaisesti ongelmalliseksi kohonnutta ylipainoa ole ollut. Nyt 45v. painan kuitenkin jonkun kilon vähemmän kuin reilu kymmenen vuotta sitten. Eli ainakaan painoa kohottavasti eivät täysrasvaiset maitotuotteet ole vaikuttaneet.

Ravintoarvot:
Itse olen aihetta opiskellut aika paljonkin. Päivä ja aika eivät riitä niitä käsittelemään tässä blogin puolella. Enkä muutenkaan asiaa senkummemmin halua kommentoida. Minulla niistä ei omakohtaisia todeksinäytettäviä faktoja ole. Tietoa löyty googlettamalla ja lähteinä minua viisaammaat :)

Yksi suuri närästyksen aihe: "Punaista maitoa" en ole löytänyt luomu-laatuisena. Toinen vielä suurempi närästys: Tinkimaitoa ei saa myydä edes suoramyyntipisteissä. Uskon että tilanne muuttuu. En varmasti ole ainut joka em. tuotteita hankkisi jos se kohtuuhelposti & kohtuuhinnoilla olisi mahdollista.


Löytyy aina jääkaapista:


Pakastimen juustojemmoja.
Pakastimen kermajemmoja :)

11 kommenttia:

 1. Arla Ingmanilta on tullut uutuutena Luomu Vanhanajan täymaito jota saa esim. Prismoista. Vinkkinä :)

  VastaaPoista
 2. Meillä on sama linja eli samat tuotteet löytyvät meidänkin jääkaapista:)
  Saavutteja linjojo ei passaa menettää!
  Hyvää viikonloppua sinulle Johanna!

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus!

  Meillä lapsuuden kodissani oli vain punaista maitoa, voita ja täysrasvaista edamjuustoa. Äiti teki ruisleivät leivinuunissa. Ruualla ei prameiltu. Ei ollut paino-ongelmia ja oltiin terveitä :)

  VastaaPoista
 4. kannattaa käyttää kirnuvoita meijerivoin sijaan. terveellisempää, luonnollisempaa, perinteistä ja paremman makuista! google kertoo enemmän asiasta. :) luomuna on myös saatavilla.

  VastaaPoista
 5. Mulla periaatteessa sama linja, paitsi että käytössä on Oivariini ja Oltermannista se 17% kun oon vaan jämähtäny niihin... Mutta ehdottomasti EI kevyttuotteille meillä. Ja oikeesta kermaa eikä mitään kevytkauheita. Aikeissa on kyllä siirtyä voihin kokonaan, kun saan aikaan ja unohdan ostaa sitä Oivariinia joskus..

  Mulla vaan on kauhukseni vähän viime aikoina paino noussut ja heti aloin miettiä että johtuuko se nyt sit tästä, että vaihdoin maustamattoman jogurtin siihen turkkilaiseen rasvaiseen.. Ehkä oikee selitys löytyy kuitenkin siitä miten kauheeeeeeeesti oon syöny viime aikoina taas suklaata *noloilee*

  VastaaPoista
 6. Hei Anonyymi & isosti kiitos vinkistä.
  Enpä ole tosiaan ollut tietoinen asiasta ollenkaan. Käyn ruokaostoksilla pääasiassa Cittarissa & Lidlissä enkä niissä ole nähnyt mainitsemaasi maitoa. Onko hinta missä sfääreissä?

  Luontaistuotekaupoissa on tarjolla jonkunsortin "raakamaitoa". Hinta vaan taitaa huidella kolmen euron pintaan /litra.
  Ihan ok varmasti itsensä elättämään kykenevälle yksineläjälle mutta tällainen "puolimatkankrouvi" kun meidänkin huusholli on... Maitolitra ei tunnu missään ja häviää nopeammin kuin se kuuluisa pieru Saharaan... Eko- ja terveyspuoli on valinnoissa aina harkinnassa mutta luomu vs. tav. elintarvike niin noin 30-50% lisää hintaa on minulle noin suunnilleen se kipuraja.

  VastaaPoista
 7. Heips Lapin-Lennu, eikö oo mukavaa ku o kylymä :D
  Niinpä, ajattele miten on sijoitus kasvanut miehillä kun joskus ovat sutjakkaan naisen matkaan ottaneet, pääoma senkun lisii...
  Mukavaa viikonloppua sinullekin, eihän se tästä enää voi huonommaksikaan mennä :D

  VastaaPoista
 8. Hei Anne & kiitos tervehdyksestä :) Minä synnyin ihan pientilalla joten kaipa niilä linjoilla mentiin minunkin kotonani. Isäni on aina ollut innokas marjastaja joten sekin puoli jo lapsuuden peruja.

  Mielenkiintoinen fakta vielä: Eilen lueskelin lääkäritilastoja. 70-luvulla oli Suomessa noin 5000 lääkäriä, nyt nelinkertainen määrä. Jokainen lienee tietää paikkakuntansa omalääkärijonotilanteen... Mikä mättää, ainakaan terveempää ei siis kansa ole?

  Yksinkertainen on parasta, ruuassakin :)

  VastaaPoista
 9. Hei Anonyymi & kiitos kommentista :)
  Niinpä, haluaisin toki ostaa kirnuvoita ja miksei myös sitä raakamaitoa...

  Se vaan isossa perheessä on vähän liian korkea kynnys kolme / neljä-kertainen kilohinta. Sekin vielä jos olisi vaan edes ne omat viisi ja niitä yötpäivät vahtisi mihin kaiken ruuan hussaatte...

  Meillä tytöt ovat innokkaita leipureita ja koulun jälkeen harva se päivä keittiö täyttyy kavereista ja kavereidenkin kavereista ja suklaamuffinseista ja mokkapaloista...

  Ei vitsi, siinä ei yksi luomumunakenno tai 200g kirnuvoipaketti riitä mihinkään :D

  Luomuna ostan usein jogurtin, hiutaleet ja ryynit, joskus riisikakut, leivän, omenat, sitruunat ja kananmunat.
  Mutta noin 30-50% lisähintaa luomulaadusta on aikalailla se oma rajani tässä elämäntilanteessa :)

  VastaaPoista
 10. Hei ihana Heli :)
  Nyt sitten mietit voihin vaihtoa kun hinta tuplaantui joulun voipulassa :)
  Tunnustan etä itsekin ostin pari Oivariini-pakettia tyttöjen leipomuksiin joulun pyhinä kun kaupassa ei kertakaikkiaan ollut kuin jotain yli kympin/kilo luomuvoita...

  Kuten sanoin, oma painoni on vain pudonnut viime vuosina vaikka en juustoja / kermaa / turkkilaista jogurttia säästele. Älä sinäkään syytä lepppoisaa partaukkoa :D

  Jos joku lihottaa, niin stressi. Jos vielä stressaa lihomisesta niin kierre on valmis...

  Mukavaa viikonloppua sinulle :)

  VastaaPoista
 11. Tuosta raakamaidosta/tinkkimaidosta (tai kuten itse kutsun sitä oikeaksi maidoksi)sitä saa ostaa suoraan tilalta. Itse tulee haettua sitä aina tuttujen tilalata jos leivon pullaa tai välillä muuten vain. Kun olin lapsi en voinut juoda "kaupanmaitoa" (sain maha kivun) mutta pystyin juomaan tinkkimaitoa ja siki en nykyisinkään pidä kaupanmaidon mausta. Poikkeuksena luomumaito, mutta opiskelijana luomumaidon hinta on vähän liian korkea. (tinkkimaitoa saan edullisesti tutuilta, mutta opiskelujen takia jouduin muuttamaan toiella paikkakunnalle ja oikeaa maitoa pääsee hakemaan vain silloin tällöin, kun olen vanhempien luona käymässä) En tiedä onko jyväskylänseudulla minkä verran noita maitotiloja ja että myykö he maitoa suoraan kuluttajalle ja jos myy niin mihin hintaan, mutta kannattaa googlailla ja soitella suoraan tiloille ja kysyä asiasta.

  (Tässä vielä lähde siihen että saa myydä suoraan tilalta: "Voimassa olevan elintarvikelain mukaan maidontuotantotilalta voidaan myydä tinkimaitoa suoraan kuluttajalle tämän omaan käyttöön enintään 2500 litraa vuodessa." http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/elaimista_saatavat_elintarvikkeet/maito/usein_kysyttya_tinkimaidosta)

  VastaaPoista