lauantai 18. helmikuuta 2012

Raakakypsytetty sipuliRaakakypsytetty sipuli on terveellinen, edullinen, monikäyttöinen, helppo- ja nopeatekoinen sekä tietysti tärkeimpänä, ihan tosi hyvänmakuinen lisuke. Sopii leivän päälle tai salaatin sekaan.

"Rikki on päässyt mukaan viiden peruselementin (happi, vety, hiili, typpi ja rikki) sarjaan: Antaa elimistölle pehmeyttä ja joustavuutta, vaikuttaa hapensaantiin, puhdistaa suolistoa... Rikinlähteitä: Kasvien siemenet ja kuoret, mukuloiden kuoret (lanttu, porkkana, nauris), pähkinät, nokkonen, omena... Rikkiä on paljon myös sipulissa. Yhdistämällä sipulin rikin oliiviöljyn rasvahappojen kanssa, ne tekeytyvät solukalvoille asti sukeltaviksi yhdisteiksi... "

Lyhentäen Airi Rekilä-Aaltonen Syö itsesi suomalaiseksi-kirjasta.

Tälläkertaa sekoitukseen:
Punasipulia, kylmäpuristettua oliiviöljyä ja raastettua piparjuurta.


Sipulit ohuiksi viipaleiksi, piparjuuri raasteeksi. Tosi näppärä muuten käytössä tämä miniraastin. Löytö Iittalan tehtaanmyymälästä hintaan 1 €.


Jos teet pienemmän erän, lautanen toimii paremmin kuin tämä syvä kulho. Kulhossa nyt noin 1 dl oliiviöljyä. En ihan sipulien yläpinnan tasolle viitsi öljyä lirutella vaan sekoitan aineksia muutaman kerran kypsymisen aikana. Ei tosin haittaa vaikka öljyä jää sipulien seasta ylimääräistäkin. Sipulilla maustunut oliiviöjy sopii paremmin kuin hyvin ruuanlaittoon ja maustamiseen.
Sipulirenkaat ja oliiviöljy jätetään huoneenlämpöön tekeytymään noin vuorokaudeksi. Ja siinä se, syödään pois :)

Minulla sattui kaapissa olemaan piparjuurta ja punasipulia, sillä nyt tämänkaltainen setti. Piparjuuri ei ole ollenkaan pakollinen mauste. Mausteeksi sopivat hyvin myös kaikki yrtit. Sipuli voi olla ihan mitä vaan sipulilajiketta.
Käytä kuitenkin öljynä kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä.


Noin vuorokauden öljyssä tekeytynyttä ja kuullottunutta sipulia.


raaka sipuli / sipuli öljyssä / öljyssä säilötty sipuli / sipulirenkaat leivän päälle / gluteeniton / resepti / sipuli ja piparjuuri / 

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista, nyt kun on aikaa kokkailla, pitää koittaa tuotakin!!

  VastaaPoista
 2. Sipulia suositellaan flunssaan ja nukuinkin kaksi yötä sipulit sukassa ja sen jälkeen useamman yön sipuli yöpöydällä. Helpotti oloa kyllä jonkun verran.

  VastaaPoista
 3. Hyvää! Tähän saakka olen pistellyt kaalia, porkkanaa ja muita tuoreita juureksia, kaupasta kun ei viitsi kantaa lerppuja lehtisalaatteja tai kovakuorisia tehotomaatteja talvisaikaan. Kaali, kumina ja kylmäpuristettu rypsiöljy muuten ovat tosi hyvä raaste - myös kesällä.

  VastaaPoista
 4. Hei Saariston kasvatti: Anna mennä, ei paljon maksaa aikaa eikä rahaakaan tämä kokeilu :)

  Pauska: Meillä ollut ihan sama harrastus. Sipulia sukkiin ja valkosipulin kynsi korvaan :) Taisi olla Veerallakin yksi ensimmäisiä sanoja pienenä: Ipua ukkaan = sipulia sukkaan :D Osasi itse sitä pyytää kun olo tuntui tukkoiselta.

  Sairio: Kaaliraaste on meidänkin perusherkkua. En kanssa millään ymmärrä näitä talven tomaattihintoja... Kyllähän juurekset ovat ihan parasta talviruokaa :)

  VastaaPoista