perjantai 27. tammikuuta 2012

Sinimailasen idätys

Parisen viikkoa sitten aloittamani idätyskokeiluprojekti on päässyt hyvään alkuun ja voisinpa sanoa että rutinoitunut :)
Olen idättänyt sinimailasta eli alfalfaa. Idätysastiana äidiltäni lahjoituksena saatu yhden litran vetoinen muovikippo johon laitan siemeniä noin kaksi ruokalusikallista. Yön yli liotus, aamulla huuhtelu ja siemenkippo nurinpäin pimeään kaappin. Huuhtelu kaksi kertaa päivässä ja kolmen päivän kuluttua kippo on täynnä ituja. Siirrän aamusta ikkunalle vihertymään ja illasta sitten jääkaappiin jossa säilyvät just sopivasti sen kolme-neljä päivää kun seuraava lasti tekeentyy.Itukipoksi on vakiintunut ystävältäni Raijalta saatu Tupperware kannellinen rasia johon tuo litran itusatsi mahtuu sopivasti säilytykseen. Tässä loput edellisestä erästä. Ne syödään pois samantien ja pesen säilytyskupin & idätyskipon huolellisesti.
Uusi itusatsi jääkaappiin tarjolle.
Ja tässä koko kiertokulku: Jämät, vastavalmistuneet ja uusi siemenlasti likoamaan. Helppoa kuin heinänteko :D Tai tiedä häntä onko se helppoa... Mutta ainakin tämä sinimailasen idätysprojekti osoittautui ihan simppelihommaksi.
Aion hankkia pari idätyskippoa lisää. Olen huomannut että keväällä elän lähestulkoon täysin erilaisilla salaateilla ja sitten tuo itujenkin vastaopittu käyttö varmasti lisääntyy. Nyt pakkasten aikaan elimistö hyrisee kiitollisena lämpimien sosekeittojen ja tuhtien papupatojen äärellä :)

Ja vit...een menneitä projekteja:
Vehnänoras: Ensimmäinen satsi noin kahden viikon takaa. Kahden käden nakkisormilla laskettavissa olevista oraanruipeloista ei paljon mehuja puristella, nyrkkejä kyllä vierellään puristelen...
Vieressä noin viikko sitten laitettu uusintakokeilu... Tuotto ei vastaa sijoitusta...
Heitän nuo tekeleet kompostiin ja yritän uudemman kerran ystävältäni Raijalta saadun kirjan ohjeen mukaan. Kirja tosin neuvoo speltinoraan kasvattamista mutta kokeilen nyt tekniikkaa tuohon vehnänjyvään. Kuulostaa muutenkin siistimmältä systeemiltä: Ohjeessa ei käytetä multaa vaan jyvistä idätetään pimeässä kiinteä "kakku" joka siirretään vesikasvatukseen ikkunalle. Raportoin kokeilusta myöhemmin :)

Ja vielä herneenversoprojekti: Tämä ei nyt ihan näytä mielikuvieni tuuhealta kasvustolta mutta jotain kuitenkin... Odottelen vielä päivän-pari josko nuo lehdet vielä hieman avautuisivat ja kasvusto tuuhenisi.
Seuraavaan erään laitan herneitä 2.5 dl tämänkertaisen 2dl sijaan (30x40cm alusta).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti