perjantai 24. tammikuuta 2014

Ihan paras kasviskaalilaatikko


Tätä meillä syötiin taas tänään - ja uskallan otsikoida kuvan kaalilaatikon ihan parhaaksi kasviskaalilaatikoksi... Jos tiedätte jonkun vielä herkullisemman gluteenittoman kasviskaalilaatikkoreseptin, niin vinkkejä otetaan vastaan :)

Postailin tästä kaalilaatikosta parisen vuotta sitten. Mukana on nyt kuitenkin paljon uusia lukijoita, enkä halua jättää teitäkään tästä herkusta paitsi. Tämän kaalilaatikon ei ole tarkoituskaan matkia perinteistä suomalaista kaalilaatikkoa, mutta älkää säikähtäkö ihan uudenlaista settiä. Tästä ovat tykänneet kaikki - eilen löysin miehen iltayhdeksältä kun hän veteli salaa vielä yhtä lautasellista kaalilaatikkoa seisovilteen keittiön nurkassa. Yllätettynä selitti sen olevan niin hyvää, että oli pakko vähän ottaa :)

Tämä kaalilaatikko tunnetaan gruusialaisen kaalilatikon nimellä. En osaa sanoa, kuuluuko alkuperäiseen versioon liha - tähän se ei nyt kuitenkaan kuulu.

Gruusialainen kasviskaalilaatikko

1 pieni kaali suikaloituna
3-4 sipulia paloiteltuna
4-10 valkosipulinkynttä paloiteltuna
2dl  vettä

350g purkki Deliciest smetanaa (rasvaa 20%) tai 2kpl 120g Valio smetanaa (rasvaa 42%)
140g tomaattipyrepurkki (Lidl Nostia)
200g raejuustopurkki (Lidl Goldessa - hyvä ja lisäaineeton) tai jotain juustoraastetta
100-200g fetajuustoa paloiteltuna
3tl paprikajauhetta
3-4 suolakurkkua paloiteltuna (keskikokoisia)
1rkl kuivattua persiljaa
1 rkl kuivattua ruohosipulia
1/2tl Masajo ruususuolaa

Suikaloi kaali (säästä kantapala), pilko sipulit ja valkosipulit. Laita kattilaan, lisää vesi ja jätä kohtuulämmölle kannen alle höyrystymään reilu puoli tuntia. Sekoita pehmenneeseen kaali-sipulisilppuun loput ainekset. Juustojen laatua ja määrää voi vaihdella oman jääkaapin sisällön mukaan. Sekaan on kätevä raastaa pienet juustokannikat. Minä ollen tykästynyt fetajuustoon tämän padan seassa. Myös kuivattuja vihreitä voit varioida  - eivät ole pakollisia, mutta esim. tehoyrtti persiljaa kannattaa sekoittaa kaikkeen mahdolliseen.

Paista noin 175°C noin puolentoista tunnin ajan. Peitä vuokan pinta paistoajan lopussa leivinpaperilla jos se näyttää tummuvan liikaa. Tästä annoksesta tulee noin 3l vetoinen vuoka kaalilaatikkoa.
Tarjoile puolukkahillon ja raejuuston kanssa. Hyvää :)

Tässä setissä on mukana monta hyvää: Kaalia, sipulia, valkosipulia ja tomaattia. Ainekset ovat edullisia ja valmistus helpoista helpointa. Voit keventää laatikkoa vähentämällä smetanan osuutta tai korvaamalla sitä raejuustolla. Suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä - sitä irtoaa suolakurkuista ja fetajuustosta tarpeellinen määrä.

Kokeilitko ja tykästyitkö tähän kaalilaatikkoon? Jos kyllä, niin kokeilepa vähintäänkin yhtä hyvää gruusialaista punajuurivuokaa :)









En ehtinyt edes kameraa hakea viereisestä huoneesta, pataa on jo verotettu :)
 Lautasella puolukkasurvosta, raejuustoa ja nokkosensiemeniä.

Kaalit (kerä-, parsa-, lehti-, kiinan-, ruusu-, kukka-, kyssäkaali...) kuuluvat ristikukkaisten heimoon. Jokaisen päivän ruokalistaan olisi hyvä sisällyttää jotain ristikukkaisten heimosta. (Ryhmään kuuluvat myös lanttu, nauris ja monet yrtit.)

Kerä- tai valkokaali on monikäyttöistä, edullista ja sitä saa läpi vuoden kotimaisena. Viime vuoden kaalisato tosin jäi lienee syystä tai toisesta hieman kehnoksi? Tämänsyksyinen kaali on ollut kuivahkoa, eikä sitä ole ollut sisäänheittotarjouksina niinkuin yleensä syksyisin.
Oli miten oli, mutta edullista kaali on kuitenkin. Keräkaali ei kuulu eniten kasvinsuojeluaineita keräävien kasvien listoihin, joiten sen ostan yleensä ihan tavan laatuisena.

Kaali on myös yksi tutkituimpia vihanneksia sen mahdollisesti syöpää torjuvan vaikutuksen ansiosta. Erityisesti on tutkittu kaalin vaikutusta paksusuolensyövän yhteydessä. "Miehillä jotka söivät kaalia kerran viikossa, oli vain kolmanneksen riski sairastua paksusuolen syöpään".
Kaali on todettu tehokkaaksi myös vatsahaavan hoidossa, tulehdusten estäjänä ja säteilyhaittojen vähentäjänä.
-Jean Carper : Terveyttävä ravinto-

kaalilaatikko / gruusialainen kaalilaatikko / kasviskaalilaatikko / kaalipata / gruusialainen kaalipata / gluteeniton kaalilaatikko /

38 kommenttia:

  1. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla jossain kohtaa. Rakastan kaalilaatikkoa, mutta toistaiseksi parhaimman makuisessa ohjeessa, millä oon tehnyt on siirappia ja mä en haluais enää nykyään käyttää sokeria/siirappia juurikaan. Tässä on niin paljon noita juustoja ja muuta, että on pakko olla hyvää ilman siirappiakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Tämä on minun suosikki kaalilaatikkoresepteistä. Juustojen määrää ja laatua voi varioida ihan miten tykkää.
      Kaalikäryleisiin olen valuttanut ihan pienen noron siirappia - voisi kai senkin jättää pois. Samoilla linjoilla kun olen minäkin sokerin kanssa - kaikki löysät pois :)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta, otin talteen ja kokeilen... kun saan aikaiseksi. Rakastan kaalia!

    Meidän perheen yleisin kaaliruoka on todella yksinkertainen (tosin tämä nyt on liharuoka): paista jauheliha kattilan pohjalla, mausta suolalla ja mustapippurilla, suikaloi kaali, lisää jauhelihan sekaan, lisää vettä ja purkki kermaa, anna hautua/kiehua - valmis. Yhdessä astiassa vähällä tiskillä ja vähällä vaivalla, ja on todella herkkua!

    Mutta kiva saada nyt kasvisohjekin, tosin tiedän, ettei meillä uppoa, kun on sipulia (ja kun ei ole lihaa...) mutta syön sit ite, laitan pakkaseen vaikka annoksia. Aijai, vesi tulee jo kielelle pelkästä ajatuksestakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli :)

      Tätä kyllä suosittelen kokeilemaan jos ei ole tuttu setti entuudestaan. Edullinen ja tosi runsas ruoka - ja vaikka tämä on melkein pelkkää kaalia, niin mielestäni ei edes maistu kaalille. Eli on jotenkin tosi täyteläinen setti ollakseen iha kasvisruokaa.
      Jos kaloreita haluaa laskea, niin kaalista ja sipulista niitä ei kerry. Vähentää vähän smetanaa ja vaihtaa juustot raejuustoon yms kevyeen. Saa syödä niin paljon kuin napa vetää :) Eipä sillä, tämäkin on niin iso annos että pari smetanapurkkia kyllä jakaantuu aika moneen lautaselliseen.

      Kerropa mitä tykkäsit kun olet kokeillut.

      Poista
  3. Kuulostaa hyvältä! Mitä luulet toimisiko smetanan tilalla ranskankerma? En ole oikein smetanan ystävä. Ja toinen juttu että suolakurkut menee erikseen vaikka purkkikaupalla, mutta ei ruoassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Olen käyttänyt smetanan tilalla creme fraichea ja ranskankermaakin. Ei kai niissä suurtakaan eroa ole - ainakin meillä on kaikki mennyt kaupaksi. Cittarissa on välillä hyviä poistotarjouksia hapanmaitotuotteista. Viime viikolla oli smetanapurkkeja 0.29e/kpl - silläpä meillä nyt sitten syödään smetanapohjaisia leipiä ja ruokia. Jos tarjouksesta olisi löytynyt creme fraichea, niin tämäkin loota valmistui varmasti siitä.

      Mieti nyt vielä kerran sitä suolakurkkua :D Minusta sopii tähän ruokaan ihan älyttömän hyvin. Jos jätät kurkut pois, niin lisää ainakin suolaa jonkin verran - ehkä jotain muutakin maustetta.

      Poista
  4. Tätä tehdään ensiviikolla meillä. Olen joskus laittanut vastaavan tomaattisen, venäläisen kaalilaatikkoreseptin korvan taakse ja se on aina välillä käynyt mielessä. Kun en sitä mihinkään koskaan kirjannut, niin muistin siitä kaalin lisäksi vain tomaatin (pyre,murska?) ja smetanan. Kiitos siis ohjeesta!

    Kuivatusta persiljasta en ole koskaan saanut oikein makua irti, joten minulla on omansadon lehtipersiljat (+monet muut omat yrtit) suljettavissa pusseissa pakkasessa. Se ihana kesän tuoksu on kun jotain yrttiä pussista ruokaan lisää, onneksi on tullut pakastettua kaikkea taas runsain mitoin. Kohtahan taas voi laittaa joitain yrttejäkin ikkunalle kasvamaan. Laskin juuri, että mm.kahdeksaa erilaista basilikalajiketta odottelisi siemenpusseissa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna :)
      Kiva että innostuit. Tämä on ihan oikeasti mainio setti - helppo, halpa ja terveellinen.

      Eihän ne kuivatut persiljat (tai muutkaan yrtit) tuoreita korvaa... Sillä niitä on toisaalta sitten niin helppo lisätäkin - jos ei muuta niin kuiduksi...

      Minun ei tullut pakastettua yrttejä - pitäisi kyllä - paljon basilikaakin paleltui penkkiin taas viime kesänä. Hyvä kun muistutit -parannan tapani :)

      Minä kanssa kasvattelen basilikaa - viime kesänä taisi olla kolmea tai neljää lajiketta. On niissä muuten aika huimia eroja.

      Kerropa mitä tykkäsit kun ehdit kokeilla tätä laatikkoa :)

      Poista
    2. Ja vielä :)
      Onko sinulla blogia? Kurkkasin nimesi taakse, mutta sieltä kautta ei ainakaan pääse.

      Poista
    3. Hei Johanna,

      en kirjoita blogia, tosin sellaisen aloittaminen on usein käynyt mielessäni. Olen täällä sinun blogissa aikaisemminkin kirjoittanut, nyt sain vihdoin vaihdettua sen vanhan nimimerkin (manteli) omaksi nimekseni :)

      Poista
    4. No hei manteli - tuttu nimi sittenkin :)

      Jos päätät aloittaa oman "julkisen päiväkirjan", niin ilmoittelethan heti niin saan linkitettyä jakoon :)

      Poista
  5. moi taas,
    täällä kirjottelee sama tiina,joka teki sitä siun naminami-hamppusuklaata..
    eilen tein ohjettasi hiukkasen muunnellen gluteenitonta välimerellistä leipää.tulipa siitäkin hyvää!! sitähän voi tehdä ihan millä täytteillä vaan,mitä sattuu kaapista löytymään.saattaapi olla, että huomenna joutuu taas uuden tekemään :)

    kasviskaalilaatikon tarvikkeetkin ostettuna jo :D

    -tiina-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina :)

      Mahtava juttu että tykkäsit ohjeesta :) Eikö ole helppo ja hyvä leipä. Minäkin olen tehnyt sillä pohjalla jos minkälaista settiä. Ja tänään taasn meinasin yhden vääntää. Cittarissa oli Brie-juustoa 0.50e/kpl. Taidan kokeilla ujuttaa sitä tällä kertaa sekaan.

      Kerropa myöhemmin mitä tykkäsit kaalilaatikosta. Minä kevensin vähän ohjetta raejuustolla mutta sekaan sopii kyllä mainiosti joku aromikas kova juustokin. Pitäisköhän kokeilla sitä ale-Brietä tähän settiin... Mietin yksi päivä, että mitenköhän homejuusto passaisi - en ole vielä testannut.

      Ja on minullakin taas suklaata jemmassa hamppusuklaata varten. Paha, paha vaan kun pitäisi vähän hinkuttaa painoa alas ja nyt talvella on niin mukava kokkaillakin kaikkea hyvää. Tyttäretkin väsäilee koko ajan jotakin - nyt taitaa olla tartaletteja uunissa :)

      Poista
  6. No nyt näyttää kyllä herkulliselta! :)

    Multa löytyisi kaapista kasa kirsikkatomaatteja, sipulia, ruskeita papuja ja soijajogurttia, mutta ei kaalia! Noista aineksista saattaisi jo saada ihanan laatikkoruoan, mutta taidan kuitenkin kipaista kaupan kautta kaalia hakemaan, :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nanne :)
      Nyt kun sanoit, niin pavuthan kävisi varmasti ihan mainiosti tähän kaalilaatikkoon.
      Laita blogiin juttua kun saat jalostettua reseptiä :)

      Poista
  7. Järisyttävän makuista!!! Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä vuoden paras kommentti :D Kiitos Tellu.
      Ilman tuota lopussa seisovaa kiitosta olisin ehkä jäänyt pohtimaan, josko makuelämys oli positiivinen vai negatiivinen :D

      Poista
  8. Hei :) Tämä vaikuttaa tosi herkuta. Luuletko että tämä maistuisi myös makkara-jauheliha-possupihviä syövälle miehelle joka pitää venäläisistä ruoista ja voimakkaista mausta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kirppu :)
      No kyllä uskaltaisin veikata että maistuu. Eikä tämä kallis kokeilu ole jos nyt ihan menee veikkaus pieleen. Tämä on hiukan kevennetty versio. Raejuuston voi korvata voimakkaamman makuisilla juustoilla niin saa vielä tuhdimpaa pataa.

      Poista
    2. Kyllä maistui! Lihansyöjä otti vielä santsilautasen. Yllätyin että kuinka täyttävää tämä on. Mutta tästä tuli ehdottomasti meidän suosikki kasvisruoka.

      Poista
    3. Tosi kiva kuulla :)
      Kokeilepa seuraavaksi kasvisborschkeittoa. Se on vähän samantyyppinen ruoka - tosi täyteläinen ja aromikas - kuitenkin edullinen ja helppo valmistaa. Annat vaan hautua ihan rauhassa muutaman tunnin. Seuraavana päivänä lämmitettynä on vielä parempaa.

      Poista
  9. Hei! Kiitos tästä reseptistä. On parasta aikaa uunissa :) ihana blogi sinulla. <3 jään lukijaksesi. Oikein kaunista viikonloppua :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vielä tulla sanomaan, että vatsani kiittää :) samoin mieheni vatsa :) tällä ohjeella tulee todellakin parasta kaalilaatikkoa :P tätä tulen tekemään ehdottomasti jatkossakin. Kiitokset :)

      Poista
    2. Isot kiitokset Tiina ihanista kommenteista :)

      Mukava kuulla että pata maistui. Eikö ole niin että ne yksinkertaisimmat ideat onnistuvat usein olemaan parhaita. Tässä kaalilaatikossa on minusta hiukan lasagnen aromia ja olemusta. Ei uskoisi että kaalista saa näin helpolla näin aromikasta ruokaa. Jotenkin tämä myös hämää - ei tunnu kaali-kasvisruualta?

      Poista
    3. Aivan näin. Yksinkertaiset ohjeet on kyllä niitä maukkaimpia. :) ihan totta, koostumus oli jotenkin lasagnemainen. Erittäin ihanaa nam! :) Veerallekin mainitsin kuinka herkullisen ohjeen täältä löysin. :)) hei kuule, unohdin aiemmin kysäistä noista nokkosensiemenistä. Minua kiinnostaisi tietää mikä terveysvaikutus niillä onkaan. :)? Ihan ensi kerran tuli vastaan nuo siemenet. Hiustenpesuun olen käyttänyt nokkosta :) hiuksiin olen todennut sen erittäin hyväksi.

      Olen bongannut jo monta muutakin mielenkiintoista reseptiä blogistasi, jotka menee kokeiluun :) mm. Sellerisosekeitto ja se Välimeren gluteeniton ja hiivaton leipä on ruokalistalla odottelemassa vuoroaan :)

      Poista
    4. Moi Tiina :)
      Nokkosen siemenistä kirjoittelin oman juttunsa jo aikaa sitten - tässä linkki:
      http://eilistapaistoa.blogspot.fi/2012/09/nokkosensiemenia.html

      Siemenet ovat nokkosen voimallisin osa, niitä on helppo käyttää ja lisätä melkein joka ruuan ja välipalan päälle. Niitä on myös helppo kerätä - mielestäni helpompi kuin lehtiä. Suositelen ehdottomasti perehtymään touhuun ensi kesänä.

      Poista
  10. Meillä on tehty jo monta vuotta kaalilaatikko tällä ohjeella : http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=35 Mutta laitan sen jauhelihan lisäksi. Ohje on hyvin samanlainen sun ohjeen kans, ehkä kokeilen joskus tuolla raejuustolisällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mirka :)
      Sieltä karppaussivuilta minäkin se alkujaan löysin. Siellä on ihan hyvin vinkkejä jotka voi muokata kasvisversioiksi.

      Poista
  11. Kylläpäs tuli hyvää. Suolaa tosin kaipasin ja lisäsinkin jälkeenpäin. Kiitos myös raejuustovinkistä! Olemme vältelleet raejuustoa lisäaineiden takia mutta nyt ostin heti kerralla kolme purkkia :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta viestistä :)
      Meillä tämä on yksi topten suosikkiruokia. Olet varmaan oikeassa siinä suolan määrässä. Meillä sitä vaan käytetään niin vähän, etten osaa oikein arvioida miten muut sen maistavat.

      Poista
  12. Mutta.... mahtaisiko käynti optikolla auttaa, kun en hoksaa mihin se kaalin kanta piti säästää?

    Vakavasti puhuen ohje näyttää melkein liian hyvältä ollakseen totta. Aion kokeilla hetimmiten! Smetanan unohdin ostaa, mutta laitan kermaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Miriam :)
      Kyllä optikkoa tarvin nyt minä :) Lisäsin linkin - kaalinkannoista ja kookosmaidosta saa ihan mahtavan sosekeiton.
      Smetanan olen korvannut toisinaan creme fraichella - kermaa en ole kokeillut. Tämä on edelleen yksi meidän suosikkiruokia.

      Vielä semmoinen vinkki, että tuolta profiilistasi ei pääse nykyasetuksilla blogiisi - eikä siellä näy edes nimeä. Ymmärsin esittelytekstistä, että sinulla kuitenkin blogi on? Laitatko linkkiä vaikka tänne niin pääsen vastavierailulle :)

      Poista
    2. Höh? Tuliko kommenttini läpi? Blogger ei tykkää minusta yhtään... :-)

      Poista
    3. Yritetäänhän uudestan :-)

      Tänään oli nimittäin lounaaksi tätä samaa ihanaa kaalilaatikkoa! Eilisessä, jonnekin hävinneessä kommentissani kerroin miten mieheni kommentoi tätä: Tässä on kaali parhaassa muodossaan!

      Ja että vaikka minulla ei ollut kaikkia ohjeessa mainittuja aineita, niin tulos oli silti herkullinen. Ehdottomasti tämä laatikko tulee aktiiviseen repertuaariin, eikähän minua hävetä ollenkaan nostaa tätä vaikka juhlapöytään! Uskomaton resepti, herkullinen, terveellinen, helppo, nopea, edullinen, muunneltava. Napakymppi! :-)

      Poista
  13. Hitto löysin sivustosi sattumalta ja kun kaalin ystävä olen, niin täytynee laittaa testiin omalla twistillä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Kävinkin jo tutkimassa sinunkin reseptiikkaa. Hyvin miehekästä meininkiä ja asiallisia juttuja.
      Meinaan kokeilla lisätä seuraavaan satsiin papuja, sitä joku kehui hyväksi lisukkeeksi. Tämän kaalilaatikon alkuidea on karppien sivuilta. En nyt enää muista, oliko siinä käytetty lihaa - luultavasti kuitenkin :)

      Jos jotain voi suositella, niin kokeilepa myös kaali-feta wokkia - siihenkin löytyy ohje sivupalkista. On ihan älyn hyvä pikaruoka. Wokkailet vaan senverran kuumalla pannulla, että kaalin rakenne pysyy rapsakkana, vaikka vähän ruskettuukin.

      Hyviä lomia Keski-Suomesta toivotellen Johanna :)

      Poista
  14. Tuli mieleen tämä ruoka ja googlella löysin tänne. Gruusialainen kaalipata oli suunnaton herkku opiskellessani Helsingissä n. 15 vuotta sitten. Yliopiston keittäjä auliisti antoi reseptin, mutta se on jonnekin hukkunut aikojen saatossa. Taisi olla muuten Unicafen top 10 ruokien listalla, eikä suotta. Nyt ensin kauppaan, kiitos tästä.

    VastaaPoista
  15. Hei Johanna,
    tänään teen varmaan neljättä kertaa tätä ihanuutta. Iloitsin eilen tälle päivälle luvatusta kylmemmästä säästä ja päätin antaa itselleni luvan tehdä "talviruokaa" (toisin kävi, +25 C.)
    Terkuin Berliinistä, Sanna :)

    VastaaPoista